Teruggekeerde Syriëganger is Nederlands paspoort kwijt

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Voor teruggekeerde Syriëganger Maher H. zit het al een tijdje flink tegen. Na een succesvolle periode bij een jihadistische groepering in Syrië, waarbij H. heeft deelgenomen aan gevechten, is hij na een drie jaar lange gevangenisstraf zijn Nederlands paspoort kwijt.

Volgens H. was hij in 2013 in Syrië om hulp te verlenen, maar de rechter ging volledig mee met het Openbaar Ministerie die H. beschuldigde van 'voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk'. Daarnaast ging H. na zijn terugkomst in Nederland nog even lekker verder met het verspreiden van opruiende materialen die aanzetten tot terreurdaden.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid trok na H.'s veroordeling zijn Nederlandse paspoort in, iets dat de Marokkaanse Nederlander oneerlijk vond; nu werd hij dubbel gestraft en andere teruggekeerde Syriëgangers die niet twee nationaliteiten bezaten, kregen die straf niet. In hoger beroep werd hij echter niet in het gelijk gesteld.

Dat Maher H. tweemaal wordt gestraft voor hetzelfde feit, is volgens de Raad van State niet zo, omdat de gevangenisstraf een juridische straf is, terwijl het intrekken van zijn paspoort slechts een bestuurlijke maatregel betreft. Maher H. mag dus naar Marokko.

Zelf zegt H. dat hij geen idee heeft wat hij in Marokko te zoeken heeft.