Britten keuren tweede COVID-19-vaccin goed (AstraZeneca / Oxford)

Jippie

Na de toelating van het BioNTech/Pfizer vaccin mogen nu ook de COVID-19-vaccins van AstraZeneca en Oxford University in het Verenigd Koninkrijk gebruikt worden. Het vaccin is relatief goedkoop en hoeft niet extreem koel bewaard te worden waardoor het eenvoudiger te bewaren is.

In het Verenigd Koninkrijk is de weg vrij voor een tweede vaccin tegen COVID-19. De Britse controleautoriteit voor medicijnen en gezondheidsproducten laat dit vaccin van AstraZeneca / Oxford door spoedvergunning op de markt komen, zo maakte de Britse regering bekend. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land ter wereld dat het relatief gemakkelijk te gebruiken vaccin groen licht gaf. De fabrikanten hebben de hoop uitgesproken dat het product een 'vaccin voor de wereld' zou kunnen worden.

AstraZeneca-hoofd Pascal Soriot zei dat deze dag belangrijk is voor 'miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk die toegang zullen hebben tot dit nieuwe vaccin'. Het is aangetoond dat het effectief is, weinig bijwerkingen heeft en eenvoudig is toe te dienen. Bovendien levert AstraZeneca het zonder winstoogmerk. Begin december hadden de Britten al een spoedvergunning verleend aan het vaccin van de Duitse fabrikant BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer.

Vaccinaties tegen COVID-19 worden doorgaans in twee doses gegeven over een periode van ongeveer drie weken. De Britse regering wil nu een andere strategie volgen: het plan is om nu één AstraZeneca-vaccin aan zoveel mogelijk mensen te geven. Degenen met het grootste gezondheidsrisico moeten eerst worden gevaccineerd en iedereen moet binnen twaalf weken na de eerste vaccinatie een tweede vaccinatie krijgen.

Uit een deel van de bevindingen van de onderzoeken onder bijna 24.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Zuid-Afrika wordt geconcludeerd dat de vaccindoses veilig zijn en voor circa 70 procent effectief zijn bij het voorkomen van besmetting met COVID-19. Het is niet zo "succesvol" als de vaccins die zijn ontwikkeld door andere fabrikanten, maar Soriot zei in een recent interview met de Sunday Times dat hij er zeker van was dat het vaccin even effectief zou zijn als zijn concurrenten.

Veel landen zullen waarschijnlijk kiezen voor het vaccin van AstraZeneca / Oxford omdat het weinig kost en gemakkelijk is op te slaan. Het middel kan worden bewaard in koelkasten en heeft, in tegenstelling tot andere vaccins, geen opslagruimten met extreem lage temperaturen nodig. Het bedrijf heeft ook een prijs van twee euro per dosis aangekondigd - tegen het einde van 2021 zouden tot drie miljard doses geproduceerd moeten worden. 'We hebben het vaccin voor de wereld', volgens een hoofdonderzoeker, Andrew Pollard van de Universiteit van Oxford. Ter vergelijking: contracten die de Amerikaanse regering eind november had met fabrikanten Pfizer en Moderna, toonden aan dat een dosis van hun respectievelijke vaccins tussen de $15 en $25 zou gaan kosten.