Langlaufers Klębo en Johaug domineren in klassieke stijl

In het Finse Ruka wordt dit weekeinde de opening van het World Cup-seizoen voor de langlaufers gehouden met de Ruka Triple, een driedaagse etappewedstrijd. Na de sprint in klassieke stijl van vrijdag volgde zaterdag de individuele start in eveneens klassieke stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
De Noorse Therese Johaug was de topfavoriete, zoals altijd als er in klassieke stijl over een wat langere afstand gelanglaufd moet worden. De jonge Zweedse Frida Karlsson, hersteld van fysieke problemen, bleef in de eerste helft goed bij, maar uiteindelijk was Johaug toch een maat te groot. Karlsson werd op 21,8 seconden wel tweede, voor haar iets oudere landgenote Ebba Andersson (+26,0). De Russische Tatiana Sorina leek nog even het podium te halen, maar kwam één tiende van een seconde tekort en werd vierde, voor landgenote Natalia Nepryaeva.

Mannen
De ogen waren gericht op thuisheld Iivo Niskanen, maar de Finse specialist was niet helemaal fit en werd vijfde. De winst ging naar Johannes Høsflot Klæbo, die vanaf de allereerste tussentijd de snelste was en dat niet uit handen gaf. Plek twee ging op 15,2 seconden naar de Rus Alexey Chervotkin, verrassend nog drie seconden voor landgenoot en specialist Alexander Bolshunov, met de Noor Emil Iversen op 19,8 seconden op de vierde plek.

Zondag
De Ruka Triple wordt zondag afgesloten met een achtervolging in vrije stijl en met dezelfde afstanden als zaterdag. Johaug verdedigt dan zestien seconden voorsprong op Karlsson en Nepryaeva, Klæbo vertrekt 26 seconden voor Bolshunov en 31 seconden voor Iversen, waarmee hij gelijk de topfavoriet is voor de eindwinst.