Sensatie voor biatleet Lægreid bij World Cup-opening

In het Finse Kontiolahti is het World Cup-seizoen in het biatlon ook begonnen en wel met een individuele wedstrijd bij de mannen: twintig kilometer met vier schietbeurten, waarbij elke misser voor één minuut tijdstraf zorgt.

De dominante man van de afgelopen jaren, de Noor Johannes Thingnes Bø, begon met een misser in de eerste schietbeurt, maar vervolgens schoot hij met zijn nieuwe geweer alle andere vijftien schijven om. Hij leek zo prima kans te maken op de winst, maar de bedreiging kwam vanuit eigen land: Sturla Holm Lægreid, een van de vele opkomende toptalenten bij de Noren, kende de dag van zijn leven.

Lægreid schoot de eerste vijftien schijven om en kon zich zo met nog eens vijf treffers mogelijk op gaan maken voor niet alleen zijn eerste podiumplek, maar zelfs zijn eerste zege. Hij hield het hoofd koel en trof alles, waarna hij zijn voorsprong van 35 seconden op Bø in de slotronde deels inleverde. Zijn sensationele zege kwam echter niet in gevaar: hij won met zo'n twintig tellen voorsprong.

Achter Bø ging plek drie verrassend naar de Duitser Erik Lesser, die slechts mee mocht doen doordat Simon Schempp met fysieke problemen kampte en niet kon starten. Lesser mistte één keer, net als Quentin Fillon Maillet, en bleef de Fransman daarmee een goede twee seconden voor.

Belgen stonden er ook weer aan de start: Florent Claude (0+0+1+1) werd 34e, Thierry Langer (1+0+1+2) werd 62e en Tom Lahaye-Goffart (0+1+0+2) sloot de dag als 67e af.