Oranje net als in de WK-finale opnieuw afgedroogd door de VS

Het Nederlands vrouwenelftal heeft de oefeninterland tegen de Verenigde Staten in Breda kansloos met 0-2 verloren. De Amerikaanse doelpunten waren van Rose Lavelle en Kristie Mewis. Oranje kwam in de hele wedstrijd tot geen enkele echte doelpoging. 

De wedstrijd was een herhaling van de WK-finale van 2019, toen Oranje met 2-0 verloor. Bij Oranje ontbrak bondscoach Sarina Wiegman wegens privé-omstandigheden en spits Vivianne Miedema met een heupblessure, bij de wereldkampioen was sterspeelster Megan Rapinoe afwezig. Die andere ster, Alex Morgan, begon op de bank. 

Waar Oranje de afgelopen maanden kwalificatiewedstrijden speelde voor EK, kwamen het Amerikaanse team ruim negen maanden voor het laatst in actie.261 dagen geleden voor het laatst in actie. Maar daarvan was in het lege Rat Verlegh Stadion weinig te merken. De VS stond als een huis en het ontbrak Oranje aan ideeën, waardoor Nederland voor rust geen enkele kans kreeg. Aan de andere kant waren er mogelijkheden genoeg voor de Verenigde Staten.

Na achttien minuten schoot Lynn Williams de bal vlak over het doel en scoorde Christen Press na een klein half uur raak. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Voor Oranje was het fijn dat er geen VAR was. In de 41e minuut kwamen de Amerikanen wel op voorsprong. Lieke Martens verspeelde de bal op de Amerikaanse helft, waarna de bal na een razendsnelle counter bij Rose Lavelle terechtkwam. De speelster van Manchester City plaatste de bal fraai in de kruising.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders. Oranje kon nog steeds geen potten breken en de Verenigde Staten hadden het duel geheel onder controle. De 0-2 viel in de zeventigste minuut. Invalster Kristie Mewis reageerde attent op een doorgekopte bal en rondde af met een knap schot.

Drie minuten voor tijd kon eindelijk de eerste kans van Nederland worden genoteerd. Een schot van Jill Roord ging via een Amerikaans been net naast. Voor de VS leek Morgan vlak voor tijd, op fraaie wijze, nog de 3-0 te maken. Maar ook deze goal werd wegens buitenspel afgekeurd en opnieuw was het fijn dat de VAR niet aanwezig was. Nederland heeft nog een flinke inhaalslag te maken willen ze volgend jaar olympisch kampioen worden. 

Aanstaande dinsdag nog eerst de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo. Daarna kan het Nederlands elftal echt toe gaan werken richting de Olympische Spelen.