LIVE: Wereldrecord 24 uur hardlopen?

Je hebt gekke mensen en je hebt echt gekke mensen. Kilian Jornet zit daar nog een stukje boven, getuige zijn activiteit die hij vrijdagochtend begonnen is: een poging om het wereldrecord 24 uur hardlopen te verbreken.

De 33-jarige Spanjaard is verre van kansloos, hij wordt gezien als een van de beste ultralopers en berglopers aller tijden. Zo'n zes uur (rijden, niet hardlopen) ten noorden van Oslo ligt de atletiekbaan van Måndalen en daar lopen Jornet en een paar anderen 24 uur lang hun rondjes.

De uitdaging is niet al te ingewikkeld: om het wereldrecord te pakken moet Jornet zaterdagochtend om 11.00 uur voorbij de 303,56 kilometer zijn die de legendarische Griekse ultraloper Yiannis Kouros in 1997 liep.

Overigens is die Kouros nog weer een stukje gekker: de mafkees heeft ook onder meer wereldrecords op zijn naam op de 48 uur (473 kilometer) en de zes dagen (1038 kilometer), naast talloze zeges in dergelijke wedstrijden en in de heroïsche Spartathlon, waar hij de vier snelste tijden ooit liep.

Jornet's poging om Kouros uit de boeken te lopen is tot zaterdagochtend hier live te kijken: