Bokstweeling Charlo bekroont heerlijke avond vol wereldtitelgevechten

heywoodu

Voor de liefhebber van een goede partij boksen keren we nog even terug naar afgelopen weekeinde, zo met het nieuwe weekeinde voor de boeg. De blik gaat met name op het Amerikaanse Uncasville, waar men een boksbubbel ingericht heeft en waar afgelopen weekeinde een geweldige card op het programma stond.

We begonnen het hoofdprogramma gelijk met een strijd om een wereldtitel: Johnriel Casimero (29-4, 20 KO's) won in november de WBO-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) van Zolani Tete en mocht die nu voor het eerst verdedigen. De 30-jarige uit de Filipijnen had de Ghanees Duke Micah (24-0, 19 KO's) tegenover zich, maar die kon het niet helemaal aan: in de derde ronde kreeg hij een harde linker op zijn kin, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte, met Casimero dus nog steeds als wereldkampioen.

Casimero - Micah

De volgende wereldtitelstrijd liet niet lang op zich wachten: Brandon Figueroa (20-0, 15 KO's) mocht aantreden om zijn eveneens in november gewonnen WBA Regular-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) te verdedigen tegen zijn Amerikaanse landgenoot Damien Vazquez (15-1, 8 KO's). De onervaren Vazquez was er simpelweg niet klaar voor en na tien ronden lang murw gebeukt te zijn door The Heartbraker werd hij met zijn inmiddels nagenoeg dichtgeslagen ogen gered door de scheidsrechter.

Figueroa - Vazquez

Het derde gevecht was één van de twee hoofdgevechten rondom de Charlo-tweeling: Jermall Charlo (30-0, 22 KO's) opende het familiefeest en mocht zijn WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) voor de vierde keer verdedigen. Tegenstander was de Oekraïner Sergiy Derevyanchenko (13-2, 10 KO's), die alleen verslagen was door Daniel Jacobs en - in zijn vorige gevecht bijna een jaar geleden - Gennady Golovkin, bepaald geen schande.

Derevyanchenko bleek over een dijk van een kin te beschikken, want Hit Man bestookte hem met alles wat hij had, maar de Oekraïner bleef stug overeind. Naarmate het duel vorderde begon hij zelfs meer en meer een bedreiging te vormen voor Charlo, maar de regerend kampioen maakte die reputatie waar en wist Derevyanchenko in twaalf ronden alsnog met een unanieme beslissing te verslaan - misschien wel zijn zwaarst bevochten zege tot nu toe.

Jermall Charlo - Derevyanchenko

Deel twee van het hoofdprogramma begon dan even níet met een strijd om een wereldtitel: Daniel Roman (27-3, 10 KO's) verloor zijn WBA Super- en IBF-wereldtitels in het superbantamgewicht in januari aan Murodjon Akhmadaliev en is nu op de weg terug. De eerste tegenstander was de Dominicaan Juan Carlos Payano (21-3, 9 KO's), die twee van zijn vorige drie gevechten verloor, maar wel van Naoya Inoue en Luis Nery, absoluut geen schande. Tegen Roman was hij echter niet opgewassen en de oud-kampioen boekte een overtuigende zege met een unanieme beslissing.

Roman - Payano

Luis Nery stapte daarna de ring in als oud-wereldkampioen, nadat hij in juli vorig jaar al van Payano won. In 2017 won Nery de WBC-wereldtitel in het bantamgewicht, die raakte hij wegens een positieve dopingtest kwijt, maar later ordeelde men dat besmet voedsel de bron was. De titel kreeg hij niet terug, de zege bleef wel staan en Shinsuke Yamanaka werd daarna alsnog hardhandig knockout geslagen in de tweede ronde van hun rematch.

Enfin, inmiddels is Nery weer helemaal terug en Pantera (30-0, 24 KO's) vocht in Uncasville tegen zijn Mexicaanse landgenoot Aaron Alameda (25-0, 13 KO's), met als inzet de vacante WBC-wereldtitel in het superbantamgewicht. Alameda wist het zowaar tot en met de twaalfde ronde te overleven en deelde af en toe redelijk uit, maar uiteindelijk was Nery volgens alle drie juryleden toch gewoon de beste en dus mag hij zich in een andere gewichtsklasse nu toch weer wereldkampioen noemen.

Nery - Alameda

Jermell Charlo (33-1, 17 KO's) mocht de heerlijke avond afsluiten. Hij verloor in december 2018 zijn WBC-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) aan Tony Harrison, die hij in december vorig jaar knockout sloeg om zo zijn titel terug te pakken. De Dominicaan Jeison Rosario (20-1, 14 KO's) was de eerste uitdager in zijn nieuwe regeerperiode, met naast de WBC-titel ook de WBA Super, IBF en The Ring-titels die op het spel stonden.

Het begon niet lekker voor Rosario, die in zijn hele eerdere carrière nog maar drie keer een knockdown te verduren had gekregen: Charlo kreeg hem in ronde één al op de knieeën. In de zesde ronde ging Rosario tegen de touwen en volgde een tweede knockdown, in de achtste ronde was het afgelopen: Charlo opende de ronde met een tik op Rosario's gezicht, direct daarna gevolgd door een gevechtbeëindigende harde stoot op het lichaam, waardoor de Dominicaan nauwelijks nog op kon staan - een passend einde van een stevige avond boksen.

Jermell Charlo - Rosario