FIFA verlengt aangepaste regels voor afstaan internationals

Boris (borisz)

Voetbalclubs hoeven tot het einde van dit jaar hun internationals niet af te staan aan de nationale ploegen als daar een periode van quarantaine aan vastzit. De FIFA heeft deze maatregel verlengd. 

Normaal gesproken zijn de clubs verplicht om hun spelers voor een interlandperiode vrij te geven, maar vanwege de perikelen met het coronavirus wordt daar een uitzondering op gemaakt. Deze regel gold alleen voor de interlands in september, maar de voetbalbonds heeft dat nu doorgetrokken tot het einde van 2020.

Als een voetballer minimaal vijf dagen in quarantaine of zelfisolatie zou moeten voor of na een interland, dan mag zijn club weigeren om de speler af te staan aan de nationale bond. Ook als er reisbeperkingen zijn naar de speellocatie, of op de terugweg, hoeven de clubs hun spelers niet vrij te geven. Dat staat in het protocol ‘Return to Football’ van ruim 140 pagina’s dat de FIFA heeft opgesteld.

Het Nederlands elftal gaat volgende week zondag in de Nations League op bezoek bij Bosnië en Herzegovina, een land dat de kleurcode oranje heeft gekregen. Dat betekent dat Nederlanders die daar zijn geweest na terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Het kabinet maakte bij de vorige interlandperiode een éénmalige uitzondering voor de internationals van Oranje die uit ‘oranje’ gebieden naar Nederland kwamen voor de duels met Polen en Italië. Zij hoefden niet in quarantaine. De internationals werden wel getest op het coronavirus.

Jong Oranje speelde vorige maand een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland. De ploeg kon daardoor niet beschikken over Tahith Chong (Werder Bremen), Deyovaisio Zeefuik, Daishawn Redan en Javairo Dilrosun (Hertha BSC). De jeugdinternationals kregen van hun Duitse clubs geen toestemming om mee te gaan.