World Cup-podium voor mountainbikers Terpstra en Vader, debutanten winnen

In het Tsjechische Nove Mesto wordt het gehele World Cup-seizoen voor het cross-countrymountainbiken deze week gehouden. Na de shorttrackwedstrijden van dinsdag volgden donderdag de eerste cross-country Olympic-wedstrijden, de meer reguliere koers in het mountainbiken.

De vrouwen trapten de dag af en even leek wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot te gaan domineren. Haar jonge landgenote Loana Lecomte, debuterend op dit niveau, haalde haar echter bij en ging er in de tweede helft van de slopende wedstrijd vandoor. Lecomte's eerste zege kwam niet eens meer in gevaar, daarachter werd Ferrand-Prévot in de slotfase nog te grazen genomen door de sterk naar voren komende Nederlandse Anne Terpstra, die tweede werd.

De Française Lena Gerault finishte als vierde, voor de jonge Oostenrijkse Laura Stigger, in 2018 nog wereldkampioene junioren op de weg. De Amerikaanse World Cup-kampioene Kate Courtney werd zesde, Anne Tauber bleef steken op de 41e plek en Sophie von Berswordt finishte als 53e.

Bij de mannen zat Milan Vader er vanaf het begin bijzonder sterk bij. Aanvankelijk sloeg hij een gat met de Braziliaanse topper Henrique Avancini, maar na een korte opleving van de Zwitser Mathias Flückiger - die daarna stevig instortte en niet finishte - werd het iets overhoop gegooid.

De jonge Deen Simon Andreassen - net als Lecomte een debutant in de World Cup - nam Avancini's plaats in en reed met Vader weg, maar in de slotfase dichtte de ervaren Fransman Maxime Marotte het gat. Vader moest lossen en reed naar een derde plek, Andreassen gaf Marotte toch het nakijken en boekte zijn eerste zege, waardoor de Fransman voor de zoveelste keer nét naast zijn eerste World Cup-overwinning greep.

Achter Vader ging plek vier naar de Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter. Hij begon niet best en viel zelfs buiten de top-20, maar in de slotfase kwam de grote man van de laatste tien jaar op dreef en schoof hij nog naar plek vier, voor Avancini en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Gerardo Ulloa, de Mexicaan die dinsdag verrassend de shorttrack won, ging hard onderuit en leek zijn knie geblesseerd te hebben.

Hoogtepunten van de mannenwedstrijd