Winst en tweede plek Van der Mark in World Superbikes

De tweede racedag van het eerste World Superbikes-weekeinde in Barcelona ooit heeft een zege opgeleverd voor Michael van der Mark. De Nederlandse Yamaha-coureur was zondagochtend de beste in de korte superpolerace, die de startopstelling bepaalde voor de tweede reguliere race van 15.00 uur.

Met Jonathan Rea, Alvaro Bautista en Tom Sykes op de eerste rij ging de race van start - Toprak Razgatlioglu, gekwalificeerd als tweede, was er na zijn zware val in de warmup niet bij. Rea pakte gelijk weer de leiding, Michael van der Mark schoof van plek vier door naar de tweede stek, voor Bautista, Alex Lowes, Sykes en Loris Baz.

Garrett Gerloff vertrok als veertiende en reed in no-time op een geweldige zesde plek, terwijl Van der Mark Bautista achter zich aan kreeg. Bautista ging er snel voorbij en nam ook Rea te grazen, alvorens hij met een joekel van een highsider tegen het asfalt smakte, wat Van der Mark de leiding in de schoot wierp.

Rea probeerde nog even aan te dringen, maar een echte aanval zat er niet meer in en dus kon de Rotterdammer zijn eerste zege van 2020 bijschrijven. Rea eindigde als tweede, Baz completeerde het podium.

Update 15.37 uur - Race twee
Met Van der Mark op pole en Rea en Baz ernaast ging de tweede hoofdrace van start, waar Van der Mark de leiding pakte en Michael Ruben Rinaldi achter zich aan kreeg, voor de verrassend sterke Garrett Gerloff. De Ducati's waren geweldig op dreef: Rinaldi ging voorbij Van der Mark, Chaz Davies langs Gerloff.

Ook Davies passeerde Van der Mark, waarna de Welshman langs Rinaldi naar de leiding ging. Gerloff reed de race van zijn leven en opende zelfs de aanval op Van der Mark, wel zonder succes. Rinaldo begon in rap tempo terug te vallen, waardoor Van der Mark en Gerloff om de tweede plek konden vechten, met Rea achter zich aan.

Rinaldi wist Rea terug te pakken, maar met twee ronden te gaan begon zijn Ducati olie te lekken. Rea wapperde met zijn handen om te vragen om een zwarte vlag, maar voordat die er kwam had Rinaldi het zelf al door en parkeerde hij zijn Panigale in het grind. Van der Mark kreeg Gerloff ondertussen niet van zich af, sterker nog, de Amerikaan slipstreamde zich erlangs.

Davies reed onbedreigd naar de overwinning, Van der Mark wist zich met het nodige duwwerk - als reactie op een foutje van Gerloff - in de slotfase alsnog naar de tweede plek te rijden, voor de Amerikaan en wereldkampioen Rea.