Dakdekkers beboet om concurrentievervalsing

Monique Verlind (DJMO)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt twee dakdekkers een boete op voor het vervalsen van de concurrentie bij een aanbesteding. Een bedrijf in Amsterdam wilde de beste prijs voor de renovatie van zijn dak en organiseerde daarom een aanbesteding. Het bedrijf nodigde vier partijen uit zodat die met elkaar konden concurreren om de opdracht. Twee dakdekkers, Schadenberg en Van Venrooy, maakten vooraf in het geheim afspraken over hun inschrijving bij de aanbesteding. Dat is een verboden kartelafspraak. Daarom krijgen de twee bedrijven een boete van in totaal 24.000 euro.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ’Een opdrachtgever van een aanbesteding moet erop kunnen vertrouwen dat de bedrijven die meedoen onafhankelijk van elkaar een bod doen. Alleen dan is het een eerlijke aanbesteding. Het maakt niet uit of het een grote of kleine opdracht is. Deze twee dakdekkers hebben de opdrachtgever misleid. De concurrentie is bij deze aanbesteding vervalst.’

Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen
Bij een aanbesteding nodigt een opdrachtgever verschillende bedrijven uit om een offerte te maken voor een bepaalde opdracht. De bedrijven moeten onafhankelijk van elkaar een offerte opstellen. Elk bedrijf moet zelfstandig en in onzekerheid over wat andere bedrijven gaan doen, bepalen tegen welke prijs en voorwaarden hij bereid is de opdracht uit te voeren. Bedrijven mogen onderling geen afspraken maken of informatie uitwisselen over óf ze een offerte gaan indienen en over de prijs of voorwaarden die ze willen hanteren. Als zij dat wel doen, wordt de concurrentie beperkt en krijgt de opdrachtgever een minder scherp aanbod. Daardoor betaalt de opdrachtgever meer of krijgt hij minder goede voorwaarden.