Historische MotoGP-zege Quartararo, wereldse inhaalrace Marquez eindigt in tranen

In Jerez de la Frontera is eindelijk het seizoen in de MotoGP geopend. Op het warme asfalt in Spanje werden eindelijk de eerste racerondjes gedraaid, wat een prima race bleek te worden.

De eerste poleposition van het jaar was voor Fabio Quartararo, die met Maverick Viñales en Marc Marquez op de eerste rij vertrok. Viñales pakte bij de start de leiding, voor Marquez en Quartararo, die de Pramac Ducati's van Jack Miller en Francesco Bagnaia achter zich aan kreeg. Ook Andrea Dovizioso zat er op zijn fabrieks-Ducati goed bij, net als de KTM's van Pol Espargaro en debutant Brad Binder.

In de derde ronde opende Marquez succesvol de aanval op Viñales, terwijl Miller voorbij Quartararo de derde plek pakte. Marquez probeerde een gat te slaan en dat ging niet zo goed: hij gleed weg, bleef dankzij een klassieke wondersave overeind, maar viel na zijn tripje door het grind wel terug tot de zestiende plek...pal voor de deur van zijn broertje en teamgenoot Alex Marquez.

Quartararo pakte ondertussen Miller weer terug, niet veel later gingen beide heren voorbij Viñales. Marquez knokte zich naar de tiende plek en reed nota bene de snelste raceronde, dus kon nog zeker niet afgeschreven worden. Miguel Oliveira en de niet al te rappe Valentino Rossi moesten er snel aan geloven, de net door Espargaro ingehaalde Franco Morbidelli werd het volgende slachtoffer.

Morbidelli en Bagnaia werden in krap twee bochten al de volgende slachtoffers van de geweldige comeback van Marquez, die het vizier op Espargaro kon richten. Ook daar had hij geen kind aan, de volgende mocht het proberen dus: Dovizioso hield het zo'n drie bochten vol, alvorens de wereldkampioen zijn Honda er zonder grote problemen binnendoor drukte.

Voorin werd Miller gepakt door Viñales en de Australiër moest met Marquez in aantocht vrezen voor zijn derde plek. Dat werd dan eindelijk een beetje een uitdaging voor Marquez, die zelfs even zag dat zijn aanval gepareerd werd, hoewel hij uiteraard wel toe kon slaan. Viñales moest de volgende worden...maar toen ging het fout: Marquez pushte nét iets te hard en ging hard onderuit het grind in, het einde van een fantastische inhaalrace.

De zege van Quartararo kwam - zeker na het wegvallen van Marquez - totaal niet meer in gevaar en zowel de jonge Fransman als het Petronas Yamaha-team van Wilco Zeelenberg konden hun allereerste MotoGP-zege bijschrijven, tevens de allereerste Franse zege in de hoogste klasse sinds Regis Laconi in 1999. Viñales eindigde als derde, voor Dovizioso, Miller, Morbidelli, Espargaro en Bagnaia.