FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesEuro 2020
Euro 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 juni 2020

Kena heeft fluffy hulpjes in Bridge of the Spirits

Indie-studio Ember Lab liet tijdens de PS5-reveal Kena: Bridge of the Spirits zien, waar in de hoofdrolspeelster Kena hulp krijgt van wel erg schattige beestjes.

Kena: Bridge of the Spirits is een verhaalgedreven actie-avontuur dat zich afspeelt in een wereld die verkend moet gaan worden en waarin je snelle gevechten hebt. Kena is een jonge spirituele gids op een zoektocht om het mysterieuze verhaal rond de ondergang van het dorp te ontdekken. Kena vindt en ontwikkelt een team van kleine spirituele metgezellen, de Rot genaamd, die hun vaardigheden verbeteren en nieuwe manieren creëren om de omgeving te manipuleren.

Dodelijke Groundhog Day in Deathloop

Sony en Bethesda hebben een gameplaytrailer en informatie gegeven over Deathloop, de game die vorig jaar op E3 was aangekondigd.

Deathloop plaatst je in de rol van Colt, een man met een uniek probleem. Elke ochtend word je wakker op hetzelfde strand, met een enorme kater en mensen die een klopjacht op je maken. Er is maar één manier om jezelf te bevrijden van de loop, het eiland en de slachtcyclus: je moet de acht mensen uitschakelen die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van de loop. Je moet deze bijna onmogelijke taak vóór middernacht voltooien.

Elke herhaalde dag is een kans om de puzzel van Deathloop te leren, aan te passen en op te lossen. Het is aan jou hoe je dit aanpakt. Je kunt elke lus in je eigen tempo en in elke gewenste volgorde aanpakken: selecteer je missies, doelen en verkenningen naar eigen inzicht. Bewapen jezelf met diverse wapens en bovennatuurlijke vaardigheden om het AEON-programma te overleven en de cirkel te doorbreken. Gebruik de kennis die je elke dag opdoet om verschillende paden en speelstijlen uit te proberen terwijl je door de verraderlijke achterafstraatjes en verborgen schuilplaatsen van Blackreef navigeert. Blijf op je hoede, herwerk je strategieën en ga voorwaarts terwijl je aanwijzingen verzamelt over de innerlijke werking van het eiland. En onthoud: als je eerst niet slaagt ... sterf, sterf dan opnieuw.

Deathloop komt exclusief op console uit voor PlayStation 5, wat impliceert dat er ook een pc-versie in de maak is.

Spoken in Ghostwire Tokyo

Bethesda liet eindelijk eens beelden zien van Ghostwire Tokyo. De ontwikkelaar Tango Gameworks werkte eerder aan The Evil Within-games.

Tokio is een belegerde stad geworden, het is overspoeld door paranormale bedreigingen. Nadat een verwoestende occulte gebeurtenis ertoe heeft geleid dat 99% van de stadsbevolking is verdwenen, sta jij alleen om de stad te redden. Een vreemde ontmoeting zorgt ervoor dat je eigen bovennatuurlijke vermogens krijgt. Verken een stad die ultramoderne stadsgezichten combineert met oude heiligdommen terwijl je de duisternis verwijdert. Gewapend met een heleboel upgradebare krachten zul je het opnemen tegen boze geesten (de Visitors genoemd) die in de stad Tokio rondspoken.

Ghostwire: Tokyo komt uit in 2021 voor PlayStation 5 en pc.

Sony toont PlayStation 5 hardware

Vanavond heeft Sony eindelijk zijn nieuwe PlayStation onthuld. De PlayStation 5 heeft een gedurfd uiterlijk gekregen dat wellicht niet in iedere huiskamer even goed zal passen maar evengoed een eye catcher is.

Als je niet van overdreven langdradige introducties houdt kun je ook meteen skippen naar 1 minuut 18 voor de hardware reveal. De tweede video focust op de controller van de PlayStation 5, die onder andere over haptic feedback, adaptive triggers en ingebouwde microfoon/speaker beschikt.

 

Demon's Souls remake onthuld tijdens PlayStation event

We hebben voor het eerst beelden van de PS5-remake van Demon's Souls, een game die de gemoederen onder fans al lang bezig houdt. Bluepoint Games heeft de originele en eerste echte Souls-game samen met Japan Studio geüpgradet op talloze vlakken.

In de aankondigingstrailer zien we nog geen gameplay maar de CGI belooft alvast veel goeds. We zien oude bosses zoals de Tower Knight en de Storm King weer volop in beeld. Demon's Souls voor PlayStation 5 krijgt ondersteuning voor ray-tracing, een speciale 'fractured mode' en de keuze tussen twee graphics-modi: één die kwaliteit optimaliseert terwijl de ander focust op framerate. Een releasedatum hebben we helaas nog niet. 

Resident Evil 8 aangekondigd

Sony en Capcom besloten om Resident Evil 8, Resident Evil: Village genaamd, aan te kondigen tijdens de reveal-event van PlayStation 5. Horror-fans worden alvast blij van onderstaande trailer.

Resident Evil Village vindt plaats een paar jaar na de gebeurtenissen van Resident Evil 7, waarin protagonist Ethan Winters naar Louisiana reisde om zijn vermiste vrouw Mia te zoeken. Nu leven Mia en Ethan gelukkig samen. Ethans wereld stort plotseling opnieuw in als Chris Redfield verschijnt en een reeks gebeurtenissen veroorzaakt waarbij een radeloze Ethan op zoek is naar antwoorden op de schokkende acties van Chris ... en hem uiteindelijk vindt in een mysterieus dorp.

Beleef Returnal elke dag opnieuw

Resogun-maker Housemarque heeft Returnal onthuld. De game komt naar de PlayStation 5. In Returnal beleef je dezelfde dag elke dag opnieuw. De lieve dame beleefd namelijk de dag dat ze op een nieuwe planeet land elke keer opnieuw.

Gelukkig kun je wel schieten, dus een echte Groundhog Day vergaming is het niet. Helaas heeft de game nog geen release datum, want misschien beleeft ze die ook elke dag.

Sackboy: A Big Adventure rent over je beeldscherm

Sony toonde zojuist Sackboy: A Big Adventure tijdens hun PlayStation 5 presentatie. Deze pop breekt met de traditie van Little Big Planet.

Want waar Little Big Planet vooral om het creeren van levels draait, lijkt Sackboy: A Big Adventure zich vooral als een platformer neer te zetten. Maar, net zoals in LBP, kun je deze game straks lekker met zijn vieren spelen op de bank of online.

Grand Theft Auto 5 naar PlayStation 5

Grand Theft Auto 5 komt als remaster naar de nieuwe PlayStation 5. Dat werd zojuist aangekondigd tijdens de presentatie van Sony’s nieuwe telg in de familie.

Rockstar Games brengt zijn meest bestverkochte games ooit ook uit op de next-gen-console van Sony. Bezitters die nu de game digitaal hebben gekocht voor de PlayStation 4, krijgen gratis een miljoen Euro en toegang tot de remaster als zijn PlayStation Plus hebben.

Een beetje Half-Life in Death Stranding voor pc

Uitgever 505 Games en ontwikkelaar Kojima Productions hebben de specificaties voor de pc-versie van Death Stranding aangekondigd. Ook komt er een crossover met Half-Life.

Death Stranding voor pc biedt crossover-missies met Valve's Half-Life-universum. Een bekend gezicht is overgestoken naar de wereld van Death Stranding. Hij doet zich voor als een van de werknemers van Bridges en stuurt e-mails met verzoeken, waarin Sam wordt gevraagd om companion cubes over de hele wereld te lokaliseren en te beveiligen. Als je dit doet wordt het mysterie achter de bedrieger onthuld en wordt Sam beloond met nuttige nieuwe apparatuur en accessoires.

Death Stranding is nu beschikbaar voor PlayStation 4 en wordt op 14 juli voor pc uitgebracht via Steam en de Epic Games Store.

De pc-specificaties zijn:

Death Stranding pc-specs

Overleven in Windbound

Deep Silver heeft een gameplay-trailer en screenshots uitgebracht voor Windbound, een survival-avonturenspel van 5 Lives Studios.

In Windbound vindt een jonge krijgster genaamd Kara schipbreuk in onbekende wateren. Om te overleven, moet Kara het woeste landschap verkennen om op zoek te gaan naar resources. Jagen, craften en verkennen zijn van belang terwijl ze door de wateren van de Verboden Eilanden vaart op zoek naar de weg naar huis. Je past ook je boot aan en moet je zeilen om verder te komen. Dankzij de procedurele wereld, dynamische natuur en modulair bootontwerpen kun je de game herspelen.

Windbound komt 28 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch, pc via Steam and the Epic Games Store en Stadia.

Bestuur universiteit Nijmegen is bemoeienis katholieke kerk zat

De raad van toezicht van de Radboud Universiteit is de bemoeienis van de Nederlandse bisschoppen meer dan zat. Ze willen de invloed van de geestelijken flink verkleinen maar daar dat ziet de Nederlandse katholieke kerk niet zitten. Over zes weken zal de rechtbank een uitspraak doen over de ruzie die zich al jaren voortsleept.

In Nijmegen zijn plannen om de Radboud Universiteit en het Radboud Ziekenhuis te splitsen maar doordat de bisschoppen al sinds 2014 benoemingen in het bestuur van de universitaire instelling blokkeren, wordt bestuurlijke vernieuwing tegengehouden. De nieuwe leden van de raad van toezicht zouden niet katholiek genoeg zijn.

Hans Zuijdwijk vertelt in het FD namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie dat ze "goede, degelijke, gelovige katholieken" voor het bestuur van de universiteit en het ziekenhuis zoeken. Zuijdwijk geeft aan graag mee te willen werken maar dat "geheel van afzonderlijke leden" wel "voldoende katholiek" moet zijn.

Volgens Loek Hermans, die sinds 2008 voorzitter van de Stichting Katholieke Universiteit is, zijn de eisen van de bisschoppen een belemmering bij het vinden van goede leden voor de raad van toezicht. De VVD'er gaf aan dat hij het voldoende vindt als een nieuw bestuurslid respect heeft voor het katholieke geloof. Hermans is niet te spreken over het verwerpen van een kandidaat door de bisschoppen omdat hij niet voor kerk getrouwd zou zijn.

"Ik moet zorgen voor voldoende kwaliteit van opvolgers om toezicht te houden", aldus Hermans tegenover het FD. "Heel goede mensen worden steeds schaarser. Het wordt heel gevaarlijk als het toezicht zwaar stuurt op katholieke identiteit. We behalen €1,7 mrd omzet, dat is publiek geld waarmee doelen gerealiseerd moeten worden. Dat zijn ook doelen als zwangerschapsafbreking, euthanasie en transgenders."

In de nieuwe bestuurlijke opzet waar de universiteit en het ziekenhuis naar streven na de splitsing zullen de bisschoppen flink inboeten aan invloed. De katholieke kerk zou voortaan nog maar twee van de tien toezichthouders kunnen benoemen. De kerkleiding geeft aan dat hiermee hun rechten worden ingeperkt en daarom gaan ze niet akkoord met de nieuwe opzet. Over zes weken zal de rechter een uitspraak doen over het geschil.

Nog even wachten op The Last of Us 2

Sony heeft alvast de launchtrailer voor The Last of Us 2 online gezet. De game komt 19 juni uit op PlayStation 4.

In het eerste deel heeft een schimmelinfectie de mensheid aardig uitgedund. Deze 'Infected' zijn overal, en zijn erg bloeddorstig. Ellie en Joel zijn door het lot bij elkaar gekomen en gaan op zoek naar een groepring de Fireflies, die hun verder kan helpen. In deel 2 zijn we vijf jaar verder na de gebeurtenissen bij de Fireflies.

Advocaat vindt dat Feyenoord-supporters meer seizoenkaarten moeten kopen

Dick Advocaat vertelde gisteravond dat hij niet snapt dat Feyenoord tot nu toe minder seizoenkaarten heeft verkocht dan Ajax. De Amsterdammers wisten er tot nu toe 30.000 te slijten en de Rotterdammer brachten 17.000 seizoenkaarten aan de man.

"Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar we staan nu geloof ik op 17.000. Maar wij zeggen dat Feyenoord de grootste club van Nederland is. En Ajax heeft er 30.000 verkocht. Dat begrijp ik niet", aldus Advocaat, zo lezen we op site van FOX Sports.

Toen aan Advocaat werd uitgelegd dat de verkoop in Amsterdam ook al een week langer loopt snapte hij het verschil. Toch moedigde de oefenmeester het Legioen aan snel een nieuwe seizoenskaart te kopen. "Oh, dat is het dus? Over een week staan wij ook op 30.000? Nou ja, wij zijn altijd haantje de voorste, dan moet het Legioen dat nu ook zijn. Het zou de club in elk geval goed helpen."

Politie op zoek naar identiteit overleden man Utrecht CS

Dinsdag 9 juni is een man overleden op station Utrecht Centraal. De politie heeft de identiteit van de man nog niet kunnen vaststellen en vraagt hulp aan mensen die hem herkennen. Politieonderzoek wijst uit dat er geen misdrijf is gepleegd.

De man overleed rond 19:00 uur op het station. Uit onderzoek is gebleken dat de man om 14.21 uur op Utrecht Centraal is aangekomen met de intercity uit de richting van Den Helder. Het is onbekend op welk station precies de man is ingestapt. De politie probeert op verschillende manieren achter de identiteit van de man te komen, maar dat is nog niet gelukt. Daarom verspreidt de politie zijn foto en signalement, in de hoop dat iemand die hem kent, contact opneemt.

Het gaat om een donkergetinte man met verzorgd uiterlijk, vermoedelijk 40-50 jaar. Hij is 1.70 m lang en heeft een slank postuur en kaal/kort grijs haar. Hij droeg een blauw/wit/rood geblokte jas van het merk Collider, met aan de achterzijde de opdruk Nothing Will, een zwarte bodywarmer onder zijn jas, wit shirt en een donkere jeans van het merk Abercrombie and Fitch.

Verder droeg hij rode sportschoenen, een petje en een groen mondkapje, hij had een een horloge van het merk Police om en hij had een rode tas bij zich (vermoedelijk plastic boodschappentas). Deze is na het overlijden van de man niet meer aangetroffen. 

De vraag is wie deze man herkent aan de hand van het signalement, of weet op welk station de man is ingestapt. Ook wil de politie weten wie de tas op Utrecht centraal heeft gezien.  Mensen met inormatie kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie op zoek naar identiteit overleden man Utrecht CS (Afbeelding: Politie)
Politie op zoek naar identiteit overleden man Utrecht CS (Afbeelding: Politie)

Nieuwe MotoGP-kalender 2020 onthuld

De nieuwe MotoGP-kalender voor 2020 is bekend. Nu de mondiale COVID-19 pandemie in ieder geval binnen Europa in rustiger vaarwater lijkt te komen, is het Dorna en de FIM gelukt een raceschema te presenteren. Eerder was al bekend dat Assen voor het eerst in zijn historie niet meedoet.

Op de herziende kalender staan 13 races binnen Europa gepland, met de mogelijkheid tot nog vier extra races buiten Europa aan het einde van het jaar indien de omstandigheden dit toestaan. De eerste race op de expliciet nog voorlopige kalender is die van Jerez op 19 juli aanstaande, een openingsrace vier maanden later dan de bedoeling was.

Azië alleen met publiek
De kalender kent acht verschillende circuits binnen zes verschillende landen waarvan de races binnen Europa redelijk vaststaan. Deze zullen zonder publiek en media en met een minimum aan personeel (maximaal 1300 man) verreden worden. Dorna, promotor van het kampioenschap, hakt voor 31 juli de knoop door met betrekking tot de overzeese rondes. Er staan er vier op de planning: Amerika, Argentinië, Thailand en Maleisië. De grootste kans op doorgang ligt er voor de laatste twee. Daarnaast is er een belangrijke kanttekening: de non-Europese weekenden gaan alleen door als het evenement publiek mag en kan ontvangen. De kosten voor het overvliegen van het MotoGP-circus liggen anders te hoog voor deze circuits.

Schema
De woensdag voor de eerste race op Jerez vindt een eendaagse test plaats om de coureurs weer te laten rijden. Hoewel dit voor alle klasses geldt, krijgt de koningsklasse de meeste beschikbare tijd. Wat volgt zijn twee opeenvolgende weekenden op het Spaanse circuit met daarna een weekend vrij. Dan vertrekt het paddock op 9 augustus naar Brno in Tsjechië om de twee weekenden daarop, 16 en 23 augustus, te racen in Oostenrijk op de Red Bull Ring. Hierna kan men twee weken uitrusten alvorens er weer wordt neergestreken in Misano voor wederom twee opeenvolgende rondes (13 en 20 september). Een week later wordt gereden in Barcelona, Spanje.

Iets meer tijd krijgen de teams om naar Frankrijk te reizen. Na een vrije week vindt hier op 11 oktober de Grand Prix van Le Mans plaats voordat men weer naar Spanje afzakt voor twee weekenden Aragon, 18 en 25 oktober.

Valencia
Tot slot: Valencia. Indien er niet buiten Europa wordt gereden, sluit het kampioenschap af met twee weekenden in de Spaanse regio, op 8 en 15 november. Mocht het mogelijk zijn voor fans om aanwezig te zijn, dan zal de MotoGP naar Buririam, Thailand afreizen voor een race op 29 november. De seizoensafsluiter is dan op 6 december op Sepang in Maleisië. Die laatste zou hier blij mee zijn, aangezien het circuit al jaren een plek wil als laatste Grand Prix van de kalender. Als Amerika wordt toegevoegd aan de planning worden de twee Aziatische rondes waarschijnlijk een week verplaatst waardoor het seizoen eindigt op 13 december.

Het seizoen zal verder maximaal 17 rondes kennen, inclusief de Qatar Grand Prix van afgelopen maart. Hier waren alleen Moto2 en Moto3 aanwezig.

NS voegt nachtnet en extra treinen toe aan de dienstregeling

NS voegt vanaf 29 juni ook weer het nachtnet en de laatste ontbrekende treinen toe aan de dienstregeling. Daarmee is de dienstregeling weer hetzelfde als voor het begin van de coronacrisis.

Sinds 2 juni rijdt NS grotendeels de reguliere dienstregeling. 29 juni wordt die verder uitgebreid. Naast het nachtnet gaan ook de extra spitstreinen en extra dagtreinen (intercity Dordrecht - Eindhoven en intercity Assen - Groningen) weer rijden. Ook is het Spoorwegmuseum weer per trein bereikbaar.

Veilig en verantwoord reizen
Woordvoering: "Wij willen niets liever dan al onze reizigers weer verwelkomen. Door de coronamaatregelen blijft de trein voorlopig voor reizigers die noodzakelijk moeten reizen. Alleen de stoelen aan de raamzijde van de trein blijven beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50 procent van de stoelen beschikbaar. Daarnaast is het dragen van een mondkapje in de trein sinds 1 juni verplicht, net als in het overige OV. We vragen reizigers om het mondkapje tijdig voor het instappen op te zetten. Ook kun je de conducteur vaker tegenkomen in de trein.

Om reizigers zo goed mogelijk te helpen zijn er op stations coronamaatregelen genomen. Er zijn stickers, pictogrammen en afstandslijnen aangebracht om deze onder de aandacht te brengen. Op de stations zijn steeds meer winkels open. Ook hier worden hulpmiddelen ingezet om voldoende afstand te houden."

Goed voorbereid op reis
De woordvoerder: "We adviseren reizigers om ook goed voorbereid op reis te gaan en vooraf de reisplanner te checken en mondkapjes mee te nemen. Meer info over het gebruik van mondkapjes in het OV is hier te vinden."

Vrouw krijgt 3 jaar cel voor verduisteren 2,5 miljoen euro van werkgever

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 58-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Ze verduisterde zo’n 2,5 miljoen euro van haar voormalige werkgever. De vrouw werkte op de financiële afdeling van een bedrijf in Veldhoven en sluisde over een periode van ruim 5 jaar aanzienlijke geldbedragen van haar werkgever naar haar eigen rekening. Op deze wijze maakte ze zo'n 2,5 miljoen euro buit.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de vrouw slechts is gestopt met haar criminele praktijken door toedoen en ingrijpen van anderen. Haar handelen kwam bij het doorlichten van de bankgegevens en de crediteurenadministratie aan het licht. De vrouw maakte ernstig misbruik van haar positie en het vertrouwen dat haar werkgever in haar mocht stellen. Ze bracht haar werkgever grote financiële schade toe.

De vrouw handelde zeer geraffineerd en doelbewust en deed met de verduisterde bedragen diverse luxe aankopen voor zichzelf en anderen. Ze leefde op grote voet op kosten van de zaak. De vrouw heeft vooralsnog niets van het weggenomen geld terugbetaald aan haar voormalige werkgever. Ze stelt het gehele bedrag op te hebben gemaakt. Dit alles rekent de rechtbank haar zwaar aan. Verder weegt mee dat de vrouw eerder voor soortgelijke delicten is veroordeeld.

De rechtbank verklaart de vordering van de voormalige werkgever van de vrouw van ruim 2,1 miljoen euro niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank is er nader onderzoek nodig om de omvang en het verband tussen deze schade en het handelen van de vrouw te kunnen vaststellen. Het bedrijf kan hiervoor terecht bij de burgerlijke rechter.

Via het sleutelkluisje braken ze in bij een hulpbehoevende dame in Leiden

Een hondsbrutale inbraak was het, op 29 augustus 2019 aan de Leidse Kastanjekade. De daders braken een sleutelkluisje open en drongen zo het huis en de huiskamer binnen waar de hoogbejaarde bewoonster lag te slapen. Toen zij wakker schrok, deden ze zich voor als agenten. Vandaag eiste het OM vijftien maanden cel tegen een 24-jarige verdachte uit Gouda.

De zorgbehoevende bewoonster schrok om half vijf ’s nachts wakker van kabaal buiten. Toen zij niemand zag, ging zij haar bed weer in. Even later kwam er iemand met een zaklantaarn de huiskamer binnen waar haar bed staat. Hij zei dat hij van de politie was en haar voordeur open had aangetroffen.

Op dat moment kwam een tweede persoon de trap af van boven. Toen zij het licht aandeed, zag zij hoe de man in haar kamer volledig in het donker gekleed was en zijn gezicht half bedekt had. De mannen gingen er vandoor waarop zij de politie belde.

Sleutelkluisje
Samen constateerden zij dat haar sleutelkluisje buiten (bestemd voor bezoekende zorgverleners) was opengebroken. Zo hadden de twee zich toegang verschaft. Op het sleutelkluisje werd DNA van de 24-jarige Gouwenaar aangetroffen.

Behalve voor deze poging tot inbraak stond de Gouwenaar ook voor de rechter voor een geslaagde inbraak een maand later aan de Jacob van Lennepkade in Gouda. Daarbij werden uit een schuur een fiets en een aantal flessen wijn gestolen. Een poging om in te breken in de woning mislukte. Hier zijn camerabeelden van waarop de verdachte is herkend. Diezelfde nacht werd aan de S.B. Schrijvershof een scooter gestolen. Ook op de beelden daarvan is de verdachte herkend.

Ontkenning
De verdachte ontkent alles maar volgens de officier van justitie is het bewijs sluitend. De officier wees er ook op dat de verdachte nog niet zolang vrij was na een eerdere veroordeling voor een ernstig feit. De man heeft een uitkering en schulden. De officier vreest dan ook voor herhaling. Hij eiste tegen de verdachte vijftien maanden cel (waarvan vijf maanden voorwaardelijk). De uitspraak is over twee weken.

'Van de Beek twijfelt over toptransfer naar Real door nieuwe ontwikkeling'

Donny van de Beek twijfelt of Real Madrid nog wel interesse in hem heeft, zo verzekert Mundo Deportivo. De middenvelder van Ajax wordt al maandenlang gelinkt aan een overstap naar de Koninklijke en alle partijen zouden al akkoord zijn gegaan met een transfer van circa vijftig miljoen euro.

Nu Real een 'zeer afwachtende' houding aanneemt, twijfelt de Oranje-international of een transfer naar de Spaanse grootmacht nog gaat plaatsvinden. Volgens Marca hadden Van de Beek en zijn zaakwaarnemer Guido Albers onlangs een mislukte poging ondernomen om een snelle transfer naar Real te forceren.

Volgens de Madrileense sportkrant wilde het kamp-Van de Beek gebruikmaken van de interesse van Manchester United om een overgang naar Spanje te bewerkstelligen.

De topclub heeft de transfer echter op de lange baan geschoven. Mundo Deportivo stelt nu vast dat een transfer van Van de Beek naar het Santiago Bernabéu ver weg is.

'Vanwege de nieuwe situatie twijfelt Van de Beek of Real Madrid hem wel echt gaat halen. Hij is nu de andere aanbiedingen aan het bestuderen die hij heeft gekregen.

De beste aanbieding komt van Manchester United, dat alles uit de kast haalt. Ze willen hem zo snel mogelijk halen als de transfermarkt weer opengaat. (...) Omdat Real nu geen werk meer maakt van de transfer, twijfelt Van de Beek over de interesse nog echt is', zo klinkt het.

Real wil naar verluidt voorlopig geen grote investeringen doen vanwege de coronacrisis. Bovendien denkt Real ook nog aan een transfer van onder anderen Paul Pogba en Eduardo Camavinga.

De Telegraaf meldde eerder dat United zich als kaper op de kust heeft gemeld. The Red Devils hebben zich officieel tot Ajax gewend om te spreken over een overstap van Van de Beek, maar van een akkoord is nog geen sprake.

De middenvelder wordt volgens The Times door United getaxeerd op veertig miljoen. De vraag is of Ajax, coronacrisis of niet, daar genoegen mee zal nemen, omdat een dergelijk bedrag minimaal tien miljoen euro van de oorspronkelijke vraagprijs is verwijderd.

Celstraf voor man die ontucht pleegde met buurmeisje

Een 32-jarige man pleegde vorig jaar in Zwolle ontucht met zijn minderjarige buurmeisje. De rechtbank Overijssel veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De man dwong in zijn toenmalige woning het meisje om aan zijn penis te zitten.

Niets tegen ouders mogen zeggen
Eind april 2019 kocht het meisje een doos met ijsjes en bood vervolgens haar buurman ook een ijsje aan. De man riep haar vervolgens naar binnen en gaf haar paaseitjes. Daarna kuste hij haar op de mond en op de wang, waarna hij zijn penis uit zijn broek haalde en de hand van zijn buurmeisje op zijn penis legde. Daarna zei hij meerdere keren dat ze niets tegen haar ouders mocht zeggen.

Ander gedrag
Eenmaal thuis gedroeg het meisje zich anders dan normaal. Zo wilde ze het tennisracket niet van de oprit halen, omdat ze bang was de buurman tegen te komen. Ook vertelde ze haar moeder dat ze kriebels in haar buik had en gaf ze haar ijsje weg aan haar zusje. Iets wat ze normaal nooit zou doen. Ook verstijfde zij toen ze later die dag de buurman weer zag. Vervolgens vertelde ze haar moeder wat er was gebeurd.

Verklaring betrouwbaar
De rechtbank acht de verklaring van het meisje geloofwaardig en betrouwbaar en daarom bruikbaar voor het bewijs. De verklaring vindt voldoende steun in ander bewijs in het dossier, namelijk het gedrag van het kind. Zedenzaken kenmerken zich doorgaans door het feit dat enkel het veronderstelde slachtoffer en de veronderstelde dader aanwezig zijn. Enkel een verklaring van de aangever is niet voldoende om tot wettig en overtuigend bewijs te komen en een straf op te leggen. Naar het oordeel van de rechtbank was de verklaring van het meisje spontaan en zonder sturing van buitenaf. Er is dan ook geen enkele reden waarom zij het verhaal zou hebben verzonnen.

Impulsieve opwelling
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen verantwoording neemt voor de feiten en dat hij blijft ontkennen. De man liet zich bij het plegen van de ontuchtige handelingen leiden door zijn seksuele behoefte en hij heeft zich niet bekommerd om het welzijn van zijn toen 9-jarige buurmeisje. Het is algemeen bekend dat seksueel misbruik nog lange tijd nadelige gevolgen kan hebben voor slachtoffers.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het blanco strafblad van de man en dat het lijkt te gaan om een impulsieve opwelling. Daarom is de straf lager dan de eis van de officier van justitie. Als stok achter de deur legt de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk op.

UvA mag surveillancesoftware inzetten bij tentamens

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag online surveillancesoftware (proctoring) inzetten bij het afnemen van tentamens. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een zaak die door twee studentenraden en een student tegen de universiteit was aangespannen.

De UvA gebruikt de surveillancesoftware omdat studenten vanwege corona vanuit huis online tentamens moeten afleggen. Met proctoring moet worden voorkomen dat zij daarbij frauderen, door bijvoorbeeld informatie op internet op te zoeken of te overleggen met anderen. Met het programma kunnen webcam, microfoon, internetverkeer en gebruik van muis en toetsenbord door de computer worden gemonitord. Verdachte activiteiten worden automatisch gemeld, waarna een surveillant de gegevens kan raadplegen.

De studentenraden hadden bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de software. Volgens hen had de UvA hen eerst om toestemming moeten vragen. Ook vinden zij dat de surveillancesoftware inbreuk maakt op de privacy van studenten en dus in strijd is met de AVG.

Geen instemmingsrecht studentenraden
De voorzieningenrechter gaat niet mee in hun bezwaren en oordeelt dat het gebruik van online proctoring rechtmatig is. Ten eerste is er in de wettelijke regelingen voor het afnemen van tentamens expliciet opgenomen dat studentenraden geen instemmingsrecht hebben als het gaat om regels rond surveilleren. De UvA had hen dus niet eerst om toestemming hoeven vragen.

UvA mag gegevens verzamelen
Daarnaast oordeelt de voorzieningenrechter dat er geen sprake is van een onrechtmatige inbreuk op de privacy. De publieke taak van de UvA als onderwijsinstelling – onderwijs verzorgen, examens afnemen en diploma’s verstrekken – is wettelijk vastgelegd. De AVG biedt de universiteit daarmee de ruimte om persoonsgegevens te verwerken die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van die taak. De rechter is het met de UvA eens dat de coronamaatregelen het noodzakelijk maken dat bepaalde tentamens online worden afgelegd en dat er daarbij maatregelen worden genomen om fraude tegen te gaan.

Verzameling van gegevens voldoende zorgvuldig
Ook met de manier waarop met de verzamelde gegevens wordt omgegaan voldoet de UvA aan de regels en waarborgen in de AVG. Zo is de UvA een overeenkomst aangegaan met het bedrijf dat de software levert, waardoor ook dat bedrijf aan de AVG gebonden is. Daarnaast speelt mee dat de studenten niet live worden gevolgd, maar dat de surveillant – en niemand anders – pas toegang heeft tot de gegevens als de computer significant afwijkend gedrag vaststelt. Ook worden de gegevens versleuteld opgeslagen en na 30 dagen automatisch vernietigd.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 24

Went het al? Weer naar de film? De bioscopen ontvangen sinds vorige week weer bezoekers en verkochten op de eerste dag al meteen voorstellingen uit. En inmiddels zijn er ook nieuwe films te zien, al blijft het ook deze week bij bescheiden titels die normaal gesproken de gaatjes tussen de succesnummers vullen. Ook deze week dus volop kans om eens iets te ontdekken wat je anders misschien zou overslaan!

Proxima
De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljante en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde - ruimtemissie, samen met de chauvinistische Amerikaan Mike en de vredelievende Rus Anton. Ze bereidt zichzelf en Stella voor op haar langdurige afwezigheid en fysiek in topconditie begint ze aan de zware training in Rusland. Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Nu ze de aarde gaat verlaten, beseft Sarah dat ze zich er meer mee verbonden voelt dan ooit.

Rundfunk: Jachterwachter
De keihard werkende Wachtopzichter (Yannick van de Velde) runt zonder hulp camping HIVO. De komst van de uitgeleefde ex-wereldster Ronnie Bosboom Jr. (Tom van Kalmthout) lijkt een zegen, maar wanneer hij op de vlucht blijkt voor gevaarlijke criminelen, moet het duo er alles aan doen om de camping te redden. En dat dan allemaal heel grappig.

Ghost Tropic
Na een lange werkdag valt de 58-jarige Khadija in slaap in de laatste metro. Wanneer ze wakker wordt aan de eindhalte, ziet ze geen andere optie dan te voet naar huis terug te keren. Op haar nachtelijke dwaaltocht door Brussel wordt Khadija gedwongen om hulp te vragen, en hulp te bieden, aan de andere bewoners van de nacht.

Scandalous: The Untold Story Of The National Enquirer
Deze documentaire vertelt over het beruchte tabloid The National Enquirer; een krant met entertainment roddels en nieuws over beroemdheden die in Amerikaanse supermarkten werd verkocht.

My Hero Academia: Two Heroes
De jonge helden-in-opleiding van My Hero Academia beleven in My Hero Academia: Two Heroes een wilde rit wanneer schurken de stad I-Island bedreigen. Deku en All Might ontvangen een uitnodiging voor I-Expo, 's werelds toonaangevende tentoonstelling van unieke skills en de nieuwste hero-items. Totdat ineens het geavanceerde beveiligingssysteem van I-Expo gehackt wordt door schurken en All Might gevangen zit in hun sinistere plan. Het is een serieuze bedreiging voor de heldenmaatschappij, en de hoop op redding ligt in de handen van de nieuwe generatie helden. My Hero Academia: Two Heroes is een in 2018 verschenen animefilm die gebaseerd is op de manga My Hero Academia van Kōhei Horikoshi. De speelfilm is geregisseerd door Kenji Nagasaki en verscheen in de zomer van 2018 in Japan in de bioscopen. Dit deel verschijnt alsnog in Nederland in aanloop naar de release van het tweede, nieuwe deel – My Hero Academia: Heroes Rising dat aankomende zomer verwacht wordt.

Ajax presenteert nieuw uittenue voor seizoen 2020/21

Ajax heeft het nieuwe uittenue gepresenteerd. Eerder deze week lekte via sociale media al een foto uit van het nieuwe tricot. De Amsterdammers spelen in het nieuwe seizoen in een grijsblauw tenue.

"Het shirt bevat een mix van blauwtinten met een moderne interpretatie van grafische patronen die je in de jaren '80 en '90 zag", meldt Ajax via de officiële kanalen over het nieuwe uitshirt.

Het nieuwe shirt zonder bedrukking is verkrijgbaar voor een bedrag van 89,95 euro. Op het grijsblauwe tenue zijn het logo en de bedrukking rood.

"Het rode Ajax-logo op de borst is een duidelijke blikvanger, evenals de rode bedrukking van namen en nummers. Zowel de 3 adidas-strepen als 3 kampioenssterren zijn in wit op het shirt te vinden, net als de verschillende sponsorlogo's en 3 Andreas-kruizen in de nek."

"Het broekje en de sokken hebben een donkerblauwe kleur met witte accenten. De Nederlandse driekleur is zo subtiel in het hele tenue terug te vinden", zo wordt het nieuwe uitshirt beschreven.

De introductie van het nieuwe tenue van Ajax maakt deel uit van de 'Ready for Sport'-campagne van kledingsponsor Adidas. "Deze campagne viert een situatie, waar sporters en sportliefhebbers na lange tijd weer hun sport kunnen beoefenen, en fans kunnen uitkijken naar de prestaties van hun helden op het sportveld", zo valt te lezen op het digitale thuis van Ajax.

Donny van de Beek, Daley Blind, Kelly Zeeman, Quincy Promes, Jonna van de Velde en Ryan Gravenberch staan centraal in de Ajax-campagne van Adidas.

Het nieuwe uitshirt van Ajax lekte afgelopen week al uit via social media. In het afgelopen seizoen speelden de Amsterdammers hun uitwedstrijden in een donkergroen uittenue. Komend seizoen treedt Ajax in de uitwedstrijden dus aan in een lichtgrijs tenue.

Man (76) drie dagen na verkeersongeval overleden

De 76-jarige man uit Nederweert die in de nacht van zondag op maandag betrokken raakte bij een verkeersongeval is woensdag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. 

Even na middernacht, van zondag op maandag 8 juni, ontstond er op de Wetering in Nederweert een frontale aanrijding tussen twee personenauto’s. De drie inzittenden raakten daarbij gewond. Een echtpaar uit Nederweert en een 21-jarige man uit Helmond werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De 76-jarige man uit Nederweert, de bestuurder van een van beide auto’s, is woensdag aan zijn verwondingen overleden. Zijn 73-jarige echtgenote kon maandag na behandeling in het Venlose ziekenhuis naar huis. Datzelfde geldt voor de 21-jarige bestuurder uit de andere auto. Hij werd behandeld in het ziekenhuis in Weert. De politie van Weert heeft via Facebook een getuigenoproep geplaatst. 

Mensen die het ongeval hebben zien gebeuren en nog geen contact hebben gehad met de politie worden verzocht om te bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Barcelona informeert naar begeerde Feyenoorder KŲkcŁ'

De kans bestaat dat Orkun Kökcü zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord heeft gespeeld. De middenvelder staat in verregaande belangstelling van diverse Europese topclubs. Onder meer Arsenal en Sevilla hebben interesse in het negentienjarige talent. Aan dat rijtje kan nu ook Barcelona worden toegevoegd, want volgens RTV Rijnmond hebben de Catalanen naar hem geïnformeerd.

De clubs staan naar verluidt in de rij voor de Turkse jeugdinternational. Volgens de regionale omroep leeft bij Feyenoord de gedachte dat er mogelijk een recordtransfer kan plaatsvinden nu ook Barcelona naar Kökcü heeft geïnformeerd. De huidige verbintenis van de vaste basisspeler loopt door tot medio 2023.

Trainer Dick Advocaat zou graag zien dat de begeerde middenvelder nog een seizoen in De Kuip blijft. Echter, wanneer er een bod komt dat niet geweigerd kan worden, vertrekt Kökcü mogelijk eerder dan gepland uit Rotterdam, zo klinkt het.

Kökcü groeide het afgebroken seizoen uit tot een vaste basisklant. Hij brak definitief door onder de vertrokken trainer Jaap Stam, waarna hij zich verder ontwikkelde onder de vleugels van Advocaat.

Feyenoord wil zijn contract graag opwaarderen, maar de club kan en wil niet voldoen aan zijn voorwaarden. Een zomers vertrek van de voormalig jeugdspeler van FC Groningen behoort daarom tot de mogelijkheden.

Kökcü zei deze week tegenover RTV Rijnmond dat hij geen haast heeft met een transfer, maar er wel open voor staat. "Als het moment daar is en ik voel me er goed bij, dan gaan we het zien", aldus de middenvelder. "Ik wil er het beste van maken volgend seizoen en wil zo fit mogelijk zijn als de competitie weer start."

"Voor nu ben ik alleen met Feyenoord bezig. Ik heb nog een contract tot 2023, dus ik heb geen haast." De transfergeruchten laten hem koud: "Het doet eerlijk gezegd niet zo veel met mij. Mijn vader en mijn zaakwaarnemer houden zich daar mee bezig. Ik probeer me daarvan af te zonderen. Dat lukt prima. Ik ben gelukkig een voetballer en geen zaakwaarnemer."

Vorige maand meldde Voetbal International-journalist Martijn Krabbendam nog dat technisch directeur Frank Arnesen er niet uit was gekomen in de onderhandelingen met Kökçü. "Er is een aanbieding van Feyenoord gekomen, die heeft hij wederom geweigerd."

"Dat is heel simpel een verschil tussen vraag en aanbod. Feyenoord biedt iets aan, maar Kökcü vraagt meer", vertelde hij. Kökçü speelde tot nu toe 47 wedstrijden in de hoofdmacht van Feyenoord, waarin hij goed was voor 7 goals en 10 assists.

Vermiste Amsterdammer aangetroffen in septictank in KroatiŽ

In de Kroatische plaats Dubravica Pologi is op 25 april in een septictank het stoffelijk overschot van Viktor Jajčanin uit Amsterdam aangetroffen. Viktor Jajčanin werd sinds december 2016 vermist nadat hij met zijn auto vanuit Amsterdam naar Kroatië was gereden.

Zijn voertuig werd na een cafébezoek onbeheerd aangetroffen maar de destijds 63-jarige Jajčanin was spoorloos verdwenen. Inmiddels heeft het Kroatisch Forensisch Instituut met zekerheid vastgesteld dat de in septictank aangetroffen persoon Viktor Jajčanin betrof. Zijn naaste familie in Nederland is kennisgegeven van het overlijden en de Kroatische autoriteiten verrichten nader onderzoek naar de doodsoorzaak van de Amsterdammer.

De vermissing van Viktor Jajčanin was een van de onopgeloste zaken in de coldcasekalender 2020 waarin de politie onder andere langdurige vermissingen weer onder de aandacht bracht.

COVID-19: 164 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 48.251 en 6044

Tot en met 11 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 48.251 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 164 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.808 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6044 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Canta geschept door trein, eigenaar komt met de schrik vrij

Woensdagmiddag kwam een 29-jarige man uit Assendelft met de schrik vrij. Zijn invalidenwagentje raakte echter totaal vernield bij een aanrijding met een trein.

Omstreeks 16.45 uur reed het slachtoffer over het fietspad langs de Guisweg in Zaandijk. Hij kwam vanuit Zaandijk en reed in de richting Koog aan de Zaan. Bij de spoorwegovergang reed hij de overweg op.

Aan de overzijde hadden zich echter fietsers verzameld, waardoor hij de overweg niet meer kon verlaten. Toen hij stil stond, kwam juist de trein er aan. Het slachtoffer had geen andere mogelijkheid dan uit zijn Canta te stappen en weg te lopen.

Gravenberch maakt einde aan geruchten met nieuw Ajax-contract

Ryan Gravenberch heeft zijn contract bij Ajax verlengd. De talentvolle middenvelder ligt nu tot medio 2023 vast in de Johan Cruijff ArenA, zo hebben de Amsterdammers donderdag bekendgemaakt.

De vorige verbintenis van het achttienjarige talent liep af in de zomer van 2021. Ajax wilde het contract van Gravenberch al langer verlengen, maar een akkoord bleef lange tijd uit.

Hierdoor werd de cliënt van zaakwaarnemer Mino Raiola door Italiaanse media in verband gebracht met diverse Italiaanse clubs. Onder meer AS Roma en Lazio hadden hem naar verluidt graag naar Italië gehaald.

"Mij werd de laatste vaak gevraagd wat ik ging doen, maar ik heb de mensen om mij heen altijd gezegd, dat ik wilde blijven. Ajax heeft mij als kleine jongen opgepikt en ik speel hier nu tien jaar. Dan wil je niet zomaar weg", zegt hij in een interview met een clubkanaal.

Gravenberch kwam in 2010 in de jeugdopleiding van Ajax terecht en maakte op 23 september 2018 zijn debuut in het eerste elftal. Tijdens de met 3-0 verloren wedstrijd tegen PSV werd hij door trainer Erik ten Hag als invaller binnen de lijnen gebracht.

Met 16 jaar en 130 dagen werd hij de jongste Ajax-debutant ooit. De teller staat inmiddels op veertien officiële wedstrijden voor Ajax 1 en daarin was hij drie keer trefzeker.

Het is het tweede nieuwe contract dat directeur spelerszaken Marc Overmars deze week uitdeelt. Woensdag maakte Ajax bekend dat de aflopende verbintenis van de talentvolle verdediger Liam van Gelderen is verlengd tot medio 2023.

Van Gelderen speelt zijn wedstrijden voor Jong Ajax en wacht nog op zijn debuut in het eerste elftal.

The Elder Scrolls Online: Greymoor beschikbaar voor consoles

Nu kunnen console-spelers West-Skyrim verkennen in The Elder Scrolls Online: Greymoor. De uitbreiding is nu beschikbaar op PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf 16 juni is de uitbreiding er voor Stadia-spelers.

Het verhaal speelt zich meer dan 900 jaar voor de gebeurtenissen van The Elder Scrolls V: Skyrim af, waardoor West-Skyrim zowel nieuw als vertrouwd aanvoelt. In West-Skyrim verkennen spelers de gebieden van de Nords en dalen ze af naar de diepte van Blackreach om sinistere monsters te verslaan terwijl ze het geheim van het Dark Heart of Skyrim ontrafelen. Spelers verkennen vertrouwde en herkenbare locaties uit West-Skyrim, waaronder Solitude, Morthal, Labyrinthian, Dragon Bridge en meer. Je bent met het verhaal zo'n dertig uur zoet.

Greymoor lanceert het nieuwe Antiquities-systeem dat spelers de mogelijkheid geeft om de verborgen geschiedenis van Tamriel te onthullen door unieke verzamelobjecten, schatten en krachtige mythische items vrij te spelen. Als onderdeel van dit uitgebreide non-combat-systeem reizen spelers verder dan West-Skyrim en door heel Tamriel om de locaties van oude relikwieën te vinden en op te graven.

Het Greymoor-hoofdstuk brengt ook nieuwe world events in de vorm van Harrowstorms: bovennatuurlijke stormen die de mensen van West-Skyrim teisteren. Spelers moeten samenwerken om de Harrowstorms die het land terroriseren te onderdrukken en een einde te maken aan de vampierbedreiging die Tamriel boven het hoofd hangt. Er zijn meer verbeteringen en toevoegingen te vinden, zoals de skill-lines voor de klassen weerwolven en vampieren.

Man valt agent aan na melding geluidsoverlast

Woensdagavond werd een inwoner van de Generaal Meijerstraat in Axel aangehouden nadat hij was aangesproken op het veroorzaken van geluidsoverlast door de politie.

Uit de buurt kwamen rond 23.00 uur meldingen van harde muziek, veroorzaakt door deze man. Agenten gingen poolshoogte nemen en hoorden al vanaf een afstand harde muziek uit de woning. Zij belden aan en vertelden de (waarneembaar beschonken) bewoner dat de muziek zachter gezet moest worden omdat de buurt er overlast van ondervond. Ze maakten de afspraak met de man om geen overlast meer te veroorzaken, vertelden dat een volgende keer zijn apparatuur in beslag zou worden genomen en wilden hierop vertrekken.

Ineens kwam de man zijn woning uitgestormd en viel een van de agenten aan. De man sloeg en schopte de agent. Hij is, na een worsteling, in de boeien geslagen en overgebracht naar een politiecellencomplex. De man wordt vandaag gehoord over het incident.

Gameplay van Bounty of Blood voor Borderlands 3

2K Games en Gearbox hebben een gameplayvideo uitgebracht van Borderlands 3: Bounty of Blood. De derde uitbreiding voor Borderlands 3 komt op 25 juni uit.

Bounty of Blood speelt zich af in een nieuwe setting: de woestijn-planeet Gehenna. Hier ontmoet jou Vault Hunter een nieuwe cast aan personages, terwijl een onzichtbare verteller je avontuur becommentarieerd. Jouw missie? De premie claimen die boven de hoofden van de leden van The Devil Riders hangt. Zij zijn een roversbende die bezig is het kleine gehucht Vestige te terroriseren.

Onderweg kom je nieuwe gezichten tegen, zoals Rose, een warrior die bekwaam is met zowel het pistool als met een katana, en Jun, een doorgewinterde vechter met een ruig verleden. Jouw acties hebben een directe impact op Vestige en haar inwoners door te helpen aan de wederopbouw van het stadje via story missions en Crew Challenges.

In Bounty of Blood staan ook een paar gameplay-toevoegingen centraal, zoals de aanpasbare JetBeast hoverbike die je helpt om de open vlaktes snel over te steken. Je komt ook vier nieuwe interactieve objecten tegen die je bijstaan in gevechten en verkenningen. Het Traitorweed kan tijdelijk vijanden tot bondgenoten bekeren wanneer ze geraakt worden, terwijl de Breezerbloom jou Vault Hunter je naar grote hoogte kan lanceren om anders onbereikbare plekken te bereiken. Daarnaast zijn er natuurlijk veel nieuwe loot-objecten, waaronder een overvloed aan wapens in Westernstijl.

Bounty of Blood arriveert op 25 juni en is inbegrepen in de Borderlands 3 Season Pass en de Super Deluxe Edition.

27-jarige rijdt onder invloed vrouw in rolstoel aan, slachtoffer met traumaheli naar het ziekenhuis

Op de kruising Burgemeester van Woelderenlaan / Paauwenburgweg in Vlissingen vond woensdag omstreeks 17.30 uur een ernstige aanrijding plaats. Getuigen meldden dat een automobilist een vrouw in een rolstoel en een andere auto had aangereden.

Toen agenten op de plek van de aanrijding kwamen zagen zij twee zwaar beschadigde auto’s en een zwaar beschadigde rolstoel op straat liggen. Even verderop lag een gewonde vrouw op de weg. De kruising werd meteen afgezet door de politie. Een omstander verleende eerste hulp aan het slachtoffer, een 42-jarige vrouw uit Vlissingen.

Er werd een traumahelikopter opgeroepen, die heeft de vrouw meegenomen naar een ziekenhuis. Over haar letsel is niets bekend. Haar familie is door de politie op de hoogte gebracht van het ongeval. Analisten van Forensische Opsporing onderzochten de ongevalsplaats.

Het Team Verkeer van Politie Zeeland-West-Brabant onderzoekt de aanleiding en oorzaak van het ongeval. Toen het onderzoek ter plaatse later op de avond was afgerond zijn alle betrokken voertuigen door een takelbedrijf weggesleept. Aan de auto’s zal nog verder onderzoek worden gedaan.

Getuigen wezen een 27-jarige Rotterdamse automobilist aan als de veroorzaker van de aanrijding. Van hem werd een blaastest afgenomen, evenals een speekseltest. De man bleek niet gedronken te hebben, maar was wel onder invloed van THC. De man is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Hij zal door de politie gehoord worden. Een van de beschadigde auto’s was van hem, de andere auto was van een 29-jarige Vlissinger.

Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Zorguitgaven stegen in 2019 met 5,2 procent

In 2019 is 106,2 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, inclusief kinderopvang. Dat is ruim 5 miljard euro (5,2 procent) meer dan in 2018. Sinds 2009 was deze groei niet zo hoog. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers. De zorguitgaven in brede zin groeiden in 2019 iets sneller dan de economie, waardoor de zorguitgaven als percentage van het bruto binnenlands product steeg van 13,0 (2018) naar 13,1 (2019). Afgebakend volgens internationale richtlijnen, waarbij onder andere de uitgaven voor welzijn en kinderopvang en een deel van de ouderenzorg niet worden meegeteld, bedroegen de uitgaven aan gezondheidszorg 80,9 miljard euro, 3,7 miljard euro (4,8 procent) meer dan in 2018.

De stijging van de zorguitgaven gaat gepaard met een toename van het aantal mensen dat in de gezondheids- en welzijnszorg werkt. Het aantal werknemers in zorg en welzijn is in het vierde kwartaal van 2019 1,35 miljoen, (bijna 51.000 werknemers) meer dan in het vierde kwartaal van 2018.

Ontwikkeling zorguitgave (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek )
Ontwikkeling zorguitgaven (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek )

Van 2013 tot 2019 daalden de uitgaven aan zorg als percentage van het bbp licht. De sprongen in de grafiek zijn het gevolg van zeer sterke groei van de zorguitgaven (zoals aan het begin van deze eeuw, onder andere bedoeld om wachtlijsten weg te werken) of van een economische recessie, zoals in 2008 en 2009.

Per persoon 6.120 euro uitgegeven aan zorg
In totaal werd via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen in 2019 per persoon gemiddeld 6 120 euro uitgegeven aan zorg. Dat is 263 euro (4,5 procent) meer dan in 2018. De uitgaven aan zorg worden voor ruim 83 procent gefinancierd uit verplichte verzekeringen zoals de Zorgverzekeringswet (Zvw, 44 procent) en de Wet langdurige zorg (Wlz, 20 procent), en uit bijdragen van de overheid (20 procent), waaronder de uitgaven van gemeenten in het kader van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Huishoudens betaalden zelf 10,4 procent aan zorgaanbieders: 4,8 procent via het eigen risico (Zvw) en eigen bijdragen (Wlz en Wmo) en 5,5 procent direct aan zorgaanbieders, bijvoorbeeld bij kinderopvang of de aanschaf van een bril. De resterende 6 procent van de zorg werd betaald uit aanvullende verzekeringen en door bedrijven, bijvoorbeeld voor arbodienstverlening.

De Wlz-uitgaven (8,3 procent) en de uitgaven die zijn gefinancierd door de overheid (5,9 procent) stegen in 2019 het meest. De groei van de Wlz-uitgaven heeft onder andere te maken met een verdubbeling van de middelen voor het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. De uitgaven van de overheid voor zorg stegen vooral doordat er meer geld naar kinderopvang ging en door de groei van Wmo-uitgaven van gemeenten.

Wmo-uitgaven stijgen met circa 6 procent
Hoewel harde cijfers over de Wmo-uitgaven in 2019 nog niet beschikbaar zijn, wijst een aantal ontwikkelingen op een groei van de Wmo-uitgaven met ongeveer 6 procent. Zo is het aantal cliënten van maatwerkvoorzieningen in 2019 met 5,3 procent gestegen naar ruim 1,1 miljoen. Het aantal cliënten met hulp bij het huishouden is met 12 procent gestegen. Verder betaalden gemeenten hogere tarieven aan aanbieders van Wmo-zorg voor hulp bij het huishouden en voor dagbesteding.

11 procent meer voor kinderopvang
Van de zorguitgaven stegen de uitgaven aan kinderopvang procentueel het meest, met 11,0 procent tot 4,8 miljard euro. Naast een toename van het aantal kinderen en het aantal opvanguren zijn in 2019 de tarieven in de kinderopvang gestegen vanwege nieuwe kwaliteitseisen, zoals een groter aantal beroepskrachten per kind per 1 januari 2019.

6,9 procent meer voor verpleging, verzorging en thuiszorg
De uitgaven aan aanbieders van verpleging, verzorging en thuiszorg namen toe met 6,9 procent tot 20,2 miljard euro. Dat is voor een deel het gevolg van de middelen die aan de verpleeghuizen ter beschikking zijn gesteld om de kwaliteit van zorg te verbeteren (1,2 miljard euro in 2019). Daarnaast is het aantal verleende dagen zorg aan mensen in een verpleeghuis met 3 procent toegenomen en het aantal verleende dagen aan mensen met een Volledig pakket Thuis met 15 procent. Als gevolg van deze ontwikkelingen is het aantal mensen met een baan in deze sector met ruim 6 procent gestegen.

4,4 miljard euro voor huisartsen
Net als in 2018 groeiden de uitgaven aan huisartsenzorg (inclusief multidisciplinaire zorg) relatief sterk, met 7,1 procent tot 4,4 miljard euro. In het akkoord dat de overheid met de huisartsen heeft gesloten voor de periode 2019 tot 2022 wordt extra budget beschikbaar gesteld.

De uitgaven aan aanbieders van medisch-specialistische zorg stegen in 2019 met 4,1 procent tot 29,1 miljard euro. Deze uitgaven zijn goed voor 27 procent van de totale zorguitgaven. De uitgaven aan paramedische praktijken (2,3 miljard euro), tandartspraktijken (3,0 miljard euro) en aanbieders van jeugdzorg (2,4 miljard euro) stegen licht, tussen 2 en 3 procent.

Man gooit stoeptegel tegen ruit politiebureau na wangedrag

Woensdagochtend werd een ruit van het politiebureau aan de Nieuwstraat in Roosendaal vernield. De verdachte wist te ontkomen, maar is later aangehouden voor dit feit.

Een 32-jarige Poolse man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd die ochtend omstreeks 08.00 uur het bureau uitgezet wegens wangedrag. Toen hij buiten stond pakte hij een stoeptegel en gooide die tegen een van de ruiten van het gebouw. Agenten zijn meteen op zoek gegaan naar de man, maar hij wist te ontkomen.

Later die ochtend meldden omstanders dat een man iemand bedreigde met een mes op het Stationsplein in Roosendaal. Agenten zijn ter plaatse gegaan en hielden de verdachte van de bedreiging aan. Eenmaal op het bureau herkenden collega’s de man als de vernieler van die ochtend. Omdat er niemand aangifte deed van de bedreiging werd de verdachte voor dit feit weer in vrijheid gesteld. Op last van de Officier van Justitie hielden agenten de 32-jarige man echter meteen weer aan voor de vernieling van de ruit. 

De Pool is in verzekering gesteld en wordt donderdag gehoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanvraag tegemoetkoming flexwerkers naar verwachting vanaf eind juni

Flexwerkers die als gevolg van de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, kunnen naar verwachting vanaf 22 juni bij UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). De komende week werkt UWV hard aan het inrichten en testen van het aanvraag- en uitkeringsproces. De voorwaarden voor de regeling zijn vandaag al gepubliceerd.

De TOFA is bedoeld als vangnet voor mensen die vanwege de coronacrisis een forse terugval hebben in hun inkomen, geen aanspraak kunnen maken op WW, bijstand, of een andere socialezekerheidsregeling, en een tegemoetkoming nodig hebben als bijdrage in de kosten van hun levensonderhoud. De Tweede Kamer verzocht om een oplossing voor deze groep.

Wie in februari meer dan 400 euro aan bruto-inkomsten (drempelbedrag) had en in april meer dan in de helft daarvan is verloren, komt in aanmerking voor een vaststaand eenmalige bruto tegemoetkoming van 550 euro per maand voor de maanden maart, april en mei. De aanvrager mag in deze periode geen uitkering hebben ontvangen. Zowel het drempelbedrag als het tegemoetkomingsbedrag zijn op verzoek van de Tweede Kamer lager dan in het oorspronkelijke kabinetsvoorstel. Hiermee wordt de groep mensen die aanspraak maakt op de regeling verruimd en komen er onder andere meer studenten voor in aanmerking.

Noodpakket
Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is een economisch noodpakket ingesteld. Desondanks verliezen mensen in deze crisis hun werk. Een groot deel van hen – waaronder een meerderheid van de ontslagen flexwerkers – valt terug op een goed vangnet van de sociale zekerheid. Voor een onbekend aantal flexwerkers biedt dit echter geen oplossing.

Door bijvoorbeeld de referte-eis in de werkloosheidswet (WW) en de vermogens- en partnertoets in de bijstand is er een groep werknemers van wie weliswaar de inkomsten wegvallen, maar die geen recht heeft op een uitkering. Het gaat daarbij vooral om flexwerkers – met name oproepkrachten en uitzendkrachten – die, door hun flexibele arbeidscontract, minder beschermd zijn dan werknemers met een vast contract.

Flexwerkers
In Nederland werkten in 2019 ruim 800.000 flexwerkers. 545.000 van hen werkten als oproep- of invalkracht en 266.000 als uitzendkracht. De meeste flexwerkers (57%) hebben na ontslag recht op WW. Van de overige 43% procent zal ook een groot deel recht hebben op WW, bijvoorbeeld omdat zij meer dan zes maanden onafgebroken werken bij dezelfde werkgever, of daarvoor bij een andere werkgever hebben gewerkt.

Naar schatting komt maximaal één derde van de werknemers met een oproep- of uitzendcontract niet in aanmerking voor WW. Meer dan de helft (53%) daarvan zijn thuiswonende kinderen. Negen procent is student. Van de overige 38% heeft ongeveer een derde een huisinkomen van meer dan twee keer modaal.

Meer informatie op de site van UWV.

MotoGP-coureur Iannone: dopingstraf mogelijk verlengd

Het gaat van kwaad tot erger voor MotoGP-coureur Andrea Iannone. De Italiaan werd in april j.l. voor 18 maanden geschorst vanwege een positieve dopingtest en ging in hoger beroep, maar dit lijkt niet goed uit te pakken. Hoewel er nog geen officiele uitspraak is, blijkt nu dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft gevraagd de schorsing te verlengen naar het maximum van vier jaar.

Iannone testte eind 2019 tijdens de Maleisische Grand Prix positief op anabole steroïden. De 30-jarige racer ontkende elke opzet en legde de schuld bij besmet vlees. Zijn onschuld kon echter niet omonstotelijk bewezen worden en het Internationaal Tuchtcollege (CDI) van de Internationale Motorsportfederatie (FIM) schorste hem voor anderhalf jaar.

Beroep
Al snel werd duidelijk dat de Aprilia-coureur in beroep ging bij het Hof voor Arbitrage in de Sport (CAS). Lang verwachtte men dat er rond deze periode een uitspraak zou volgen en dat er een goede kans was op vermindering van de schorsing, maar het tegendeel blijkt waar. Dinsdag las de presentator van de Italiaanse tv-zender SKY Sport Antonio Boselli een verrassend persbericht van het CAS voor. Hierin wordt verklaard dat het Hof in beroep gaat tegen de ban van 18 maanden en de maximumstraf eist. "Andrea Iannone diende een verzoek in om zijn schorsing ongedaan te krijgen, maar het WADA verzoekt nu vervanging van de eerdere beslissing met een nieuwe beslissing waarin de coureur een schorsing van vier jaar opgelegd moet krijgen. De procedure is in behandeling genomen en wordt afgehandeld door dezelfde arbiters."

De anti-dopingregels zijn zeer streng en er is geen gratie voor onopzettelijke besmetting. Volgens de WADA-reglementen zijn atleten persoonlijk verantwoordelijk voor alles dat zij eten en drinken en alles dat hun lijf binnenkomt. Hoewel de mogelijkheid tot 'geen schuld of nalatigheid' er wel is, ligt hiervan de bewijslast extreem hoog. Het is mogelijk dat het WADA een precedent wil scheppen.

Er is nog geen hoorzittingsdatum bekend maar de kans dat deze plaatsvindt vóór de start van het MotoGP-seizoen op 19 juli is erg klein.

Aprilia is tot nog toe altijd achter hun werknemer blijven staan. De testrijder van het fabrieksteam Bradley Smith vervangt Iannone zolang er nog geen definitieve uitspraak is.

Senua’s Saga: Hellblade II gebruikt Unreal Engine 5

Senua’s Saga: Hellblade II wordt gebouwd op de in mei aangekondigde Unreal Engine 5, bevestigde uitgever Microsoft in een nieuwsbericht met een samenvatting van alles wat tot nu toe over Xbox Series X is aangekondigd.

"Het team bouwt de game op Unreal 5 en maakt gebruik van de kracht van Xbox Series X om de Hellblade-franchise naar ongekende niveaus te brengen", aldus Jason Series, directeur programmamanagement van Xbox Series X. "De getoonde beelden zijn in-engine vastgelegd en weerspiegelen de kracht van Xbox Series X die beschikbaar is voor ontwikkelaars om nieuwe universums, ervaringen en games te leveren op manieren die je je nooit had kunnen voorstellen."

Senua’s Saga: Hellblade II wordt ontwikkeld door Ninja Theory voor Xbox Series X en pc.

Yakuza: Like a Dragon uitgebreid in beeld

Sega heeft in samenwerking met IGN's Summer of Gaming 2020 livestream de aankomende Yakuza: Like a Dragon uitgebreid getoond. In de onderstaande beelden zien we de bizarre JRPG-gevechten, de grootste verandering ten opzichte van de vorige Yakuza-games.

Yakuza: Like a Dragon draait om een nieuwe hoofdpersoon, Ichiban Kasuga, en een locatie geïnspireerd op Yokohama. Ichiban is een derderangs boef van een derderangs yakuza-familie. Om zijn mentor en vaderfiguur Masumi Arakawa te beschermen, bekent hij een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Nadat hij daarvoor 18 jaar in de gevangenis heeft gezeten, keert hij terug naar de maatschappij. En dan ontdekt hij dat de clan waar hij ooit deel van uitmaakte is vernietigd, en er in de straten jacht wordt gemaakt op de laatste paar resterende leden. Hij ontdekt ook dat zijn voormalige mentor hier misschien wel achter zit. Tijd om het verraad te straffen.

Yakuza: Like a Dragon moet ergens dit jaar uitkomen voor PS4, Xbox One, Xbox Series X en pc. Een PS5-versie is nog niet aangekondigd.

Rover: 'Openbaar vervoer stapsgewijs terug naar normaal'

De reiziger kan in de daluren weer terugkeren in het openbaar vervoer. Dat stelt Rover in een exit-plan. De reizigersvereniging pleit voor stapsgewijze versoepelingen om het openbaar vervoer op een veilige manier terug naar normaal te brengen.

Volgende week verkeert de OV-reiziger al exact drie maanden in een ‘lockdown’ want waar de samenleving inmiddels weer in beweging komt, wordt mensen zonder auto verzocht al hun niet-noodzakelijke reizen uit te stellen of op fietsafstand uit te voeren. Sindsdien is het openbaar vervoer voor nog geen 30% bezet. Onnodig, vindt Rover-directeur Freek Bos: “het OV mag momenteel voor 40% worden gevuld, dat wordt in een normale situatie in de daluren nog niet eens gehaald”.

In het exit-plan ‘Van mijden naar spreiden’ daagt Rover de overheid en vervoersbedrijven uit om het OV in de daluren voor 40% gevuld te krijgen en het vermijden van de spits te stimuleren. Om de daluren extra aantrekkelijk te maken zouden vervoersbedrijven (extra) korting kunnen bieden op rustige tijdstippen en aan de randen van de spits.

Bovendien wil Rover dat alle coronabeperkingen in het OV middels stapsgewijze versoepelingen weer worden opgeheven. Zo zouden ook het fietskaartje en de samenreiskorting in de trein kunnen terugkeren. De snelheid van de versoepelingen zouden bepaald moeten worden door de ontwikkelingen in het coronavirus. “Het wordt hoog tijd om ook de OV-reiziger een stip op de horizon te bieden”, stelt Freek Bos.

Een lege trein (Foto: FOK!)
Een lege trein (Foto: FOK!)

Burnout Paradise Remastered klaar voor Switch

Burnout Paradise Remastered komt naar Nintendo Switch op 19 juni, en EA heeft daarom een nieuwe trailer uitgebracht, waarmee racers een voorproefje krijgen.

Burnout Paradise Remastered biedt de volledige oorspronkelijke game en acht DLC-pakketten, met onder andere het Cops and Robbers-pakket, Legendary Cars, Burnout Bikes en Big Surf Island. Racers kunnen het verkeer aan de kant beuken terwijl ze met acht spelers tegelijk tegen elkaar racen in een multiplayer in online of in lokale partymodus. De game is geoptimaliseerd voor Nintendo Switch en spelers kunnen door de open wereld racen in 60 frames per seconde, met high-resolution textures en een kaart die je kunt bekijken met touchbediening.

Ramkraak in Oisterwijk, dieven met drones op de vlucht

De eigenaar van een winkel aan de Dorpsstraat  in Oisterwijk is vanmorgen vroeg erg geschrokken toen er een auto zijn winkel binnen reed. De daders zijn er met de buit, meerdere drones, vandoor.

Om 03.46 uur kwamen er meerdere meldingen binnen dat er een ramkraak zou zijn bij een modelbouwwinkel aan de Dorpsstraat. Een auto zou de winkel binnen gereden zijn. Meerdere surveillance-eenheden spoedden zich ter plaatse. Aanrijdend hoorden ze van het operationeel centrum dat er een kleinen donkere auto was weggereden met twee mannen erin. Ze zouden spullen uit de winkel hebben meegenomen. In de ruime omgeving werd naar de auto uitgekeken maar die werd helaas niet meer gevonden.

In de Dorpsstraat bleek dat de eigenaar van de winkel en een kennis boven de winkel aanwezig waren toen het gebeurde. Ze hebben nog geprobeerd de mannen tegen te houden maar die konden toch weg rijden. Er is een onderzoek ingesteld en er zijn camerabeelden veiliggesteld. De politie is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over dit incident en over de daders. Alle getuigenverklaringen en camerabeelden van de aanrijroute van de verdachten en van de vluchtroute zijn welkom.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp of het tipformulier op de website. 

Bloodstained: Ritual of the Night is meer dan een miljoen keer verkocht

Bloodstained: Ritual of the Night, de Castlevania-achtige game van Koji Igarashi, heeft de mijlpaal van een miljoen verkochte exemplaren gepasseerd. Bloodstained begon als Kickstater-game en haalde 5.5 miljoen dollar op in 2015. Het kwam vorig jaar uit en werd zowel door fans als critici positief ontvangen. 

Igarashi is overigens nog niet klaar met de game. Bloodstained krijgt dit jaar nog allerlei updated die kleine extra modi aan de game toevoegen. Dit zijn allemaal gratis modi die erin komen vanwege Kickstarter stretch goals.

Xbox Game Pass voegt Kingdom Hearts-games en No Man's Sky toe

Xbox Game Pass abonnees kunnen in juni weer een paar nieuwe games downloaden. De grootste blikvangers zijn misschien wel de Kingdom Hearts-games. Kingdom Hearts HD 1.5 & 2.5 ReMix en Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue zijn drie collecties die samen honderden uren gameplay bevatten.

Verder kunnen abonnees deze maand ook No Man's Sky, Bard’s Tale Remastered and Resnarkled en The Witcher: Thronebreaker uitproberen.

Coronavakantie in eigen land: jeugd wil Texel, ouders Zuid-Limburg

Door de coronacrisis is Nederland opeens de populairste vakantiebestemming voor de Nederlandse bevolking. Maar binnen gezinnen met tienerkinderen is men het oneens over de precieze locatie deze zomer. De kids willen het liefst naar Texel, maar voor ouders is Zuid-Limburg de favoriete bestemming. Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Texel is dé vakantiebestemming voor tieners vanwege natuur, sfeer en horeca
‘Voor 12- tot 18-jarigen heeft Texel de ideale mix voor een vakantie in eigen land’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. ‘De jongere doelgroep vindt met name het buitenleven op Texel aantrekkelijk, maar ook de sfeer en horeca op het Noord-Hollandse Waddeneiland scoren hoog. Een vakantie in Zeeland is de nummer twee vakantiebestemming voor jongeren. Deze provincie heeft voor hen dezelfde aantrekkelijke ingrediënten als Texel maar dan minder uitgesproken.’

Zuid-Limburg bij ouders op plek één voor natuur, fietsen en wandelen
Uit het onderzoek blijkt dat de mooie natuur en de vele fiets- en wandelmogelijkheden bepalend zijn voor de populariteit van Zuid-Limburg onder ouders. Ook de fijne, Bourgondische sfeer helpt mee aan de toppositie. De mix van ontspanning op het strand en de wandelmogelijkheden bezorgen Texel de nummer twee plaats onder ouders. Fietsen in de mooie natuur van de Veluwe komt op de derde plek.

Utrecht bij jong en oud populairder dan Rotterdam voor stedentrip
Het winkel- en horeca-aanbod is bepalend voor de samenstelling van de steden top 3 onder jongeren. Amsterdam heeft volgens tieners veruit de beste winkels en uitgaansgelegenheden van Nederland, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. Ook als het gaat om architectuur is Amsterdam de favoriet, maar spreken de moderne gebouwen van Rotterdam de jeugd meer aan dan de historische binnenstad van Utrecht. Utrecht scoort echter veel beter dan Rotterdam als het gaat om de sfeerbeleving. ‘Om naar de nummer twee positie te klimmen moet Rotterdam zich veel meer gaan profileren als een gezellige uitgaansstad’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Onder volwassenen is de sfeerbeleving ook de zwakke plek van Rotterdam, vooral als het gaat om de horeca. De waardering voor het winkelaanbod van Utrecht en Rotterdam ligt onder volwassenen op vergelijkbaar niveau.’

Foodwatch lanceert manifest tegen de uitverkoop van wetenschap

Voedselwaakhond foodwatch lanceert als start van een grootschalige campagne een manifest tegen de uitverkoop van wetenschap. Dit als antwoord op de stijgende publiek-private samenwerking en de risico's die dit met zich meebrengt. Foodwatch heeft concrete maatregelen geformuleerd om onafhankelijke voedingswetenschap te beschermen, zoals de oprichting van een onafhankelijk onderzoeksfonds en betere naleving en controle van de gedragscode wetenschappelijke integriteit.

Elif Stepman van foodwatch: “Het is ondertussen algemeen bekend dat Coca-Cola wetenschappers financierde om frisdrank te verdedigen en Monsanto ghostwriters inschakelde voor positieve studies over landbouwgif glyfosaat. We ontdekten ook dat FrieslandCampina wetenschappelijke studies promootte die concluderen dat cacao zou bijdragen aan betere schoolcijfers. Al deze voorbeelden tonen aan dat het belang van marketing steeds voorgaat op dat van de samenleving. De consument is de dupe. We werken momenteel aan een lijvig rapport over de beïnvloeding van de wetenschap door de voedselindustrie in Nederland. Foodwatch wil kennis in plaats van kassa."

Uitverkoop van de wetenschap
Het wetenschappelijk onderzoek in Nederland is steeds meer afhankelijk van investeringen door de industrie. Terwijl de overheidsinvesteringen aan wetenschappelijk onderzoek sinds 2015 alleen maar dalen, stijgen de uitgaven van de private sector, zoals blijkt uit de Wetenschapsbrief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2019). Volgens de doelstellingen van de Europa 2020-strategie zou jaarlijks 3% van het Bruto Binnenlands Product naar Research & Development moeten gaan. Om de komende jaren deze 3% BBP te bereiken, kijkt de overheid opnieuw vooral naar de bedrijven. “Het kabinet investeert oplopend tot in totaal € 400 miljoen extra in onderzoek en innovatie vanaf 2020 en heeft eerder dit jaar aangegeven in te zetten op het verhogen van de private uitgaven en de versterking van de publieke-private samenwerking”, aldus de Wetenschapsbrief.

De toenemende afhankelijkheid van externe financiering zorgt volgens de ‘Vereniging van Universiteiten’ (VSNU) en de ‘Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek’ (NWO) voor doorgeschoten competitie en druk op het systeem. Beide organisaties trekken dan ook aan de bel. De sterke publiek-private samenwerking leidt volgens onderzoek van het Rathenau instituut (2018) tot risico's voor belangenverstrengeling, de toegankelijkheid van publieke kennis, de balans tussen de verschillende academische, maatschappelijke en economische agenda’s en academische vrijheid.

Wie betaalt, bepaalt
Verschillende studies wijzen uit dat de voedselindustrie nutritioneel onderzoek beïnvloedt. Financiering door voedingsbedrijven resulteert vaak in gunstige onderzoeksresultaten voor de sponsor, leidt de aandacht af van ongunstige resultaten en biedt minder ruimte voor maatschappelijk en fundamenteel onderzoek (zoals naar eerlijke, veilige en gezonde voeding). Hierbij krijgen de belangen van de industrie vaak voorrang op die van de samenleving. In 2018 bracht de ‘Food Ethics Council’ een speciale editie over de ethiek van voedingswetenschap uit, ‘For whom? Questioning the food and farming research agenda'.

De Britse organisatie benadrukt: “Hoewel industrieel voedselsysteem-onderzoek voor sommigen voordelen heeft opgeleverd, heeft het ook een aantal aspecten die door velen als ongewenst worden beschouwd, waaronder het feit dat fundamentele ethische kwesties niet worden aangepakt, een beperkte agenda, ongepaste beïnvloeding door het bedrijfsleven en het ontbreken van een werkelijk inclusieve en open aanpak. Naar onze mening is er een transformatie nodig.”

Nu wetenschappelijk onderzoek steeds meer afhankelijk raakt van industriefinanciering, krijgt kassa voorrang op kennis. Dat moet anders. De voedselwaakhond roept op het manifest massaal te ondertekenen, zodat de verschillende spelers actie ondernemen om onafhankelijke voedingswetenschap te waarborgen.

Klik hier voor het manifest, een Q&A en de maatregelen die foodwatch voorstelt.

10.000 aanwezigen bij demonstratie

Bij de demonstratie tegen racisme gisteren in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost waren gisteren 10.000 aanwezigen. Fors minder dan de 18.000 die verwacht werden.

Omdat de vorige keer de demonstranten de Coronaregels massaal aan hun laars lapten en ze daarmee ook nog eens weg kwamen, werden nu wél maatregelen getroffen.

Tijdens de demonstratie werd vooral stilgestaan bij de dood van de Amerikaan George Floyd, maar het protest ging ook over racisme in Nederland, en dan vooral tegen het zwarte deel van de bevolking.

Uiteindelijk kwamen er 10.000 mensen op de demonstratie af. Rond 19.20 uur was het protest afgelopen. 

Demonstranten werd ook gevraagd om te knielen en twee minuten stil te zijn, om stil te staan bij iedereen die is omgekomen door geweld tegen zwarte personen. Veel mensen staken hun vuist in de lucht.

Daarnaast werd er veel steun en begrip uitgesproken voor de dreiging Zwarte Piet in het gezicht te gaan schoppen, een uitspraak die Akwasi eerder deed en waar veel BN-ers zich al achter hebben geschaard als 'niets mis mee'.

FOK! Wat een weer: noorden wat regen

Hallo luitjes!  

De zon was niet ver weg gisteren. Op zee scheen hij de hele dag en ook in Haarlem scheen de zon nog even. Tegen de middag raakte het ook hier, net zoals in de rest van het land bewolkt. Het bleef wel op de meeste plaatsen droog. Pas tegen het einde van de middag zagen we wat neerslagactiviteiten opdoemen.

Een warmtefront trekt van oost naar west over ons land heen, maar blijft vandaag boven het noorden van ons land slepen. Daar is het dan ook grotendeels bewolkt en valt er geregeld regen. In het midden van het land is het overwegend bewolkt, maar meest droog. In het zuiden daarentegen klaart het vrij snel op en hebben ze een aardige middag voor de boeg. Later in de middag kunnen die opklaringen ook het midden bereiken. Héél misschien weet een onweersbui uit Belgie nog net de zuidgrens te bereiken. Bij dit alles wordt het 18 graden onder de bewolking tot 22 in de gebieden met zon. De wind is noordoostelijk en neemt toe naar matig en misschien wel vrij krachtig aan zee.

Hoe het verder verloopt? Het wordt duidelijk warmer, maar in hoeverre er regen-en onweersbuien gaan vallen is nog steeds niet zeker. Daar doe ik nog even geen uitspraak over. In ieder geval in het weekend wordt het mogelijk warmer dan 25 graden.

Tot ziens!

Meer weer op FOK!

Mooie bloempjes (Foto: Interpretatie)
Prachtige bloemetjes in het zonnetje. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Leerstraf opgelegd voor jongen (15) na beledigen homostel

De 15-jarige jongen die betrokken zou zijn geweest bij de belaging van een homostel in Amsterdam-Oost, krijgt een leerstraf van 35 uur opgelegd. Dat heeft de rechter woensdag bekendgemaakt.

Ook krijgt hij een voorwaardelijke taakstraf van 25 uur. De jongen moet bovendien 350 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

'Duidelijk signaal'
'Het doet de cliënten goed om te zien dat de rechtbank een duidelijk signaal af heeft gegeven over het feit dat de uitlatingen van de jongen zeer kwetsend zijn voor homoseksuelen en deze ook sterk indruisen tegen de in de Nederlandse samenleving gerespecteerde normen en waarden', laat advocaat Sébas Diekstra in een reactie op de uitspraak weten.

Confrontatie
De 15-jarige meldde zichzelf op het politiebureau na een confrontatie in de Molukkenstraat op Eerste Paasdag. Daarbij werd een homokoppel door een groep jongens bespuugd en uitgescholden.

Het stel besloot een deel van het incident te filmen. De beelden werden vervolgens op sociale media gedeeld en zorgden voor veel verontwaardiging.

Eis
De jongen werd daarop verdacht van groepsdiscriminatie en het beledigen van het stel, maar niet van het bespugen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een leerstraf en een schadevergoeding van 850 euro aan het stel. Daarnaast zou hij 35 uur voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden moeten krijgen, vond het OM.

De straf die de rechtbank gisteren oplegde valt iets lager uit.

Opnieuw
In mei werd het koppel overigens opnieuw het slachtoffer van een homofobe aanval, zo meldde hun advocaat. Een van de mannen zou daarbij zijn geschopt.

Het is nog onbekend of het om dezelfde groep gaat.

Directeur Haga Lyceum moet stap terug doen: 'Het vonnis deugt niet'

Directeur Soner Atasoy van het Haga Lyceum in Amsterdam moet een stap terug doen. Dat heeft de rechter woensdag bepaald tijdens een kort geding. Zelf spreekt Atasoy van een 'politiek besluit'.

Schorsing
Atasoy werd eind mei geschorst door de voorzitter van het schoolbestuur. Een reden voor de schorsing zou onder andere zijn autoritaire optreden zijn. Maar volgens Atasoy was de voorzitter van het bestuur zelf net geschorst. Hij voegde daaraan toe dat zijn eigen schorsing niet rechtsgeldig is.

Secretaris
Ook de secretaris van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), de koepel waar het lyceum onder valt, moet een stap terug doen. En daar is Atasoy nu eigenlijk vooral boos over. 'Ik doe wel wat anders voor een tijdje. Maar de secretaris is er binnen 24 uur uitgeknikkerd. Dat klopt niet met de statuten', zegt hij in een reactie.

'Grote onrust'
De rechter oordeelde anders. Geconstateerd werd 'de school door het conflict tussen de drie mannen onbestuurbaar is geworden'. 'De situatie zorgt voor grote onrust onder de ouders van de leerlingen. Dit kan zo niet langer en dus zal één van de partijen, in ieder geval tijdelijk, moeten terugtreden', aldus de rechter.

Stap terug
De directeur en de secretaris moeten zich daarom terugtrekken, totdat er een oordeel komt over hun schorsing en ontslag tijdens een bodemprocedure. Voor bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach geldt dat daarentegen niet. 'Het algemeen bestuur is volgens de statuten het hoogste orgaan, terwijl de directeur onder het algemeen bestuur functioneert', legde de rechter vandaag uit.

'Ze lapten schorsing en ontslag aan hun laars'
De voorzitter zou zich tijdens de ruzie aan de statuten hebben gehouden, in tegenstelling tot de directeur en de secretaris. 'Daarnaast lapten de mannen hun schorsing en het ontslag aan hun laars', vond de rechter. 'En gingen ze op hun beurt over tot schorsing en ontslag van de voorzitter.'

Sleutels inleveren
De directeur moet daarom per direct alle sleutels en bankpasjes van de school inleveren. Ook mogen hij en de secretaris de school niet meer betreden of contact opnemen met leraren, leerlingen en hun ouders.

'Nietig verklaren'
'Alleen omdat de bestuursvoorzitter een andere mening heeft en de secretaris zich achter mij schaart', vindt Atasoy. 'Nu moeten we wachten op de bodemprocedure.'

Hij verwacht dat het vonnis daarin nietig wordt verklaard. 'Want de rechter heeft nu helemaal niet gekeken wat eruit de statuten kwam. Het vonnis deugt niet, dit is gewoon wat de staat wil.'

Opspraak
Het Cornelius Haga Lyceum is al tijden in opspraak. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid schreef vorig jaar in een brief aan het stadsbestuur dat de schoolleiding banden zou hebben met extremisten. Minister Slob eiste dat het bestuur zou opstappen, maar de rechter hield dat toen tegen.

Halsema lult zich eronderuit, overleeft motie van wantrouwen

De door de VVD ingediende motie van wantrouwen tegen burgemeester Halsema is vanavond alleen gesteund door de indiener VVD, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen, en haalde daardoor bij lange na geen meerderheid.

Na een vergadering waaraan geen einde leek te komen, waarin Halsema zich moest verantwoorden wegens de veel te drukke demonstratie op de Dam op Tweede Pinksterdag, bleek dat er te weinig animo was om de motie van wantrouwen te steunen.

De vragen die ze kreeg hadden vooral te maken met het feit dat de opkomst veel te laag was ingeschat.

Coalitiepartij SP gaf aan blij te zijn dat Halsema gisterenavond zei dat ze zelf verantwoordelijk was voor de gemaakte keuzes, fractievoorzitter Erik Flentge noemde dat 'essentieel'.

Forum voor Democratie zei op Tweede Pinksterdag al dat Halsema moest opstappen en de VVD deed dat een dag later. Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de SP vonden dat opvallend, omdat er toen nog geen debat met Halsema was geweest. Ook Halsema gaf aan het vooraf aankondigen van de motie niet te begrijpen. 'Ik ben namelijk in de veronderstelling dat er geoordeeld wordt op basis van de feiten.'

Halsema gaf in het debat toe dat er fouten waren gemaakt waardoor het te druk werd op de Dam, en dat zij daar als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio verantwoordelijk voor is. 'Ik baseer me op adviezen van professionals', zei ze. 'Dat doen ze onder mijn verantwoordelijkheid. Maar zij zijn de specialisten. Ik baseer me daarop. Maar ik ben verantwoordelijk. Uiteindelijk. Bestuurlijk en ten volle, voor de inschattingen die er zijn gemaakt.'

Na een urenlang debat werd de motie van wantrouwen dus verworpen; die kreeg alleen steun van VVD, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen.

Studenten helpen scholieren achterstanden inlopen

Studenten gaan basisschoolleerlingen en middelbare scholieren helpen bij het inlopen van achterstanden door de coronacrisis. Dat hebben onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven afgesproken met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen (VH).

Een deel van de kinderen en jongeren heeft een achterstand opgelopen als gevolg van de coronacrisis. Scholen gaan na wie extra hulp nodig heeft en in welke vorm, zoals zomerscholen of bijlessen buiten de reguliere schooltijd. Studenten van lerarenopleidingen en pedagogische studies kunnen leraren hierin bijstaan. Op deze manier doen studenten, onder begeleiding, extra praktijkervaring op, verdienen ze in bepaalde gevallen studiepunten of wat extra’s als een vakantiebaan. Schoolbesturen worden door de ministers opgeroepen om de middelen die ze daarvoor krijgen in te zetten via de regionale samenwerkingsverbanden ‘Samen opleiden & professionaliseren’.

Leerlingen vooruit
“Ik ben erg blij dat studenten gaan meehelpen op school in deze tijden van crisis. Deze extra handen ontlasten leraren en helpen leerlingen vooruit. Goed om te zien dat we ons met elkaar verantwoordelijk voelen om achterstanden zoveel mogelijk in te lopen”, zegt minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs).

Extra bagage
“Het is belangrijk dat we met elkaar samenwerken om de gevolgen van deze coronacrisis op te vangen. Studenten van lerarenopleidingen kunnen scholieren goed helpen om eventuele achterstanden in te halen en krijgen zo zelf extra bagage mee”, zegt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Trots
In Amsterdam, Leiden en Utrecht ontwikkelen universiteiten nu al een aanbod voor scholen, waar studenten van de lerarenopleidingen kunnen worden ingezet. Voor het nieuwe schooljaar wordt onderzocht of deze initiatieven landelijk kunnen worden opgeschaald. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten: “Ik ben ontzettend trots op de studenten van onze lerarenopleidingen die zich gaan inzetten om achterstanden op scholen weg te werken. Het is win-win; een interessante leerervaring gaat hier hand in hand met het ondersteunen van scholen.”

Praktijkervaring
Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Het zou heel mooi zijn als onze studenten op deze manier leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs kunnen helpen met het inlopen van achterstanden. Voor onze studenten kan het bovendien nuttige praktijkervaring opleveren. Het hbo levert met de lerarenopleidingen 90 procent van de toekomstige leraren; extra hulp van al die studenten kan echt zoden aan de dijk zetten.”

Verantwoordelijkheid
De studenten zullen altijd onder de verantwoordelijkheid van de betrokken school of instelling functioneren. De afspraken worden de komende tijd nader uitgewerkt en kunnen per onderwijsinstelling verschillen.

Extra geld
Het kabinet stelde onlangs 244 miljoen euro beschikbaar voor scholen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs voor het inlopen van achterstanden als gevolg van het coronavirus. Met dat geld kunnen de scholen extra hulp en maatwerk bieden aan de leerlingen en studenten die dat nodig hebben. Scholen kunnen ervoor kiezen om dit (deels) uit te besteden. Schoolbesturen kunnen op dit moment al hun plannen indienen en subsidie aanvragen voor de periode van de zomervakantie in 2020 tot en met de zomervakantie in 2021. De eerste aanvragen moeten voor 21 juni worden ingediend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #344
review
Final Fantasy VII Remake Intergrade: Episode INTERmission
special
Random Pics van de Dag #342
special
Random Pics van de Dag #341
special
Weekend gifdump #21
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #58
©FOK.nl e.a.