MotoGP-coureur Iannone: dopingstraf mogelijk verlengd

Het gaat van kwaad tot erger voor MotoGP-coureur Andrea Iannone. De Italiaan werd in april j.l. voor 18 maanden geschorst vanwege een positieve dopingtest en ging in hoger beroep, maar dit lijkt niet goed uit te pakken. Hoewel er nog geen officiele uitspraak is, blijkt nu dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft gevraagd de schorsing te verlengen naar het maximum van vier jaar.

Iannone testte eind 2019 tijdens de Maleisische Grand Prix positief op anabole steroïden. De 30-jarige racer ontkende elke opzet en legde de schuld bij besmet vlees. Zijn onschuld kon echter niet omonstotelijk bewezen worden en het Internationaal Tuchtcollege (CDI) van de Internationale Motorsportfederatie (FIM) schorste hem voor anderhalf jaar.

Beroep
Al snel werd duidelijk dat de Aprilia-coureur in beroep ging bij het Hof voor Arbitrage in de Sport (CAS). Lang verwachtte men dat er rond deze periode een uitspraak zou volgen en dat er een goede kans was op vermindering van de schorsing, maar het tegendeel blijkt waar. Dinsdag las de presentator van de Italiaanse tv-zender SKY Sport Antonio Boselli een verrassend persbericht van het CAS voor. Hierin wordt verklaard dat het Hof in beroep gaat tegen de ban van 18 maanden en de maximumstraf eist. "Andrea Iannone diende een verzoek in om zijn schorsing ongedaan te krijgen, maar het WADA verzoekt nu vervanging van de eerdere beslissing met een nieuwe beslissing waarin de coureur een schorsing van vier jaar opgelegd moet krijgen. De procedure is in behandeling genomen en wordt afgehandeld door dezelfde arbiters."

De anti-dopingregels zijn zeer streng en er is geen gratie voor onopzettelijke besmetting. Volgens de WADA-reglementen zijn atleten persoonlijk verantwoordelijk voor alles dat zij eten en drinken en alles dat hun lijf binnenkomt. Hoewel de mogelijkheid tot 'geen schuld of nalatigheid' er wel is, ligt hiervan de bewijslast extreem hoog. Het is mogelijk dat het WADA een precedent wil scheppen.

Er is nog geen hoorzittingsdatum bekend maar de kans dat deze plaatsvindt vóór de start van het MotoGP-seizoen op 19 juli is erg klein.

Aprilia is tot nog toe altijd achter hun werknemer blijven staan. De testrijder van het fabrieksteam Bradley Smith vervangt Iannone zolang er nog geen definitieve uitspraak is.