Nieuwe MotoGP-kalender 2020 onthuld

De nieuwe MotoGP-kalender voor 2020 is bekend. Nu de mondiale COVID-19 pandemie in ieder geval binnen Europa in rustiger vaarwater lijkt te komen, is het Dorna en de FIM gelukt een raceschema te presenteren. Eerder was al bekend dat Assen voor het eerst in zijn historie niet meedoet.

Op de herziende kalender staan 13 races binnen Europa gepland, met de mogelijkheid tot nog vier extra races buiten Europa aan het einde van het jaar indien de omstandigheden dit toestaan. De eerste race op de expliciet nog voorlopige kalender is die van Jerez op 19 juli aanstaande, een openingsrace vier maanden later dan de bedoeling was.

Azië alleen met publiek
De kalender kent acht verschillende circuits binnen zes verschillende landen waarvan de races binnen Europa redelijk vaststaan. Deze zullen zonder publiek en media en met een minimum aan personeel (maximaal 1300 man) verreden worden. Dorna, promotor van het kampioenschap, hakt voor 31 juli de knoop door met betrekking tot de overzeese rondes. Er staan er vier op de planning: Amerika, Argentinië, Thailand en Maleisië. De grootste kans op doorgang ligt er voor de laatste twee. Daarnaast is er een belangrijke kanttekening: de non-Europese weekenden gaan alleen door als het evenement publiek mag en kan ontvangen. De kosten voor het overvliegen van het MotoGP-circus liggen anders te hoog voor deze circuits.

Schema
De woensdag voor de eerste race op Jerez vindt een eendaagse test plaats om de coureurs weer te laten rijden. Hoewel dit voor alle klasses geldt, krijgt de koningsklasse de meeste beschikbare tijd. Wat volgt zijn twee opeenvolgende weekenden op het Spaanse circuit met daarna een weekend vrij. Dan vertrekt het paddock op 9 augustus naar Brno in Tsjechië om de twee weekenden daarop, 16 en 23 augustus, te racen in Oostenrijk op de Red Bull Ring. Hierna kan men twee weken uitrusten alvorens er weer wordt neergestreken in Misano voor wederom twee opeenvolgende rondes (13 en 20 september). Een week later wordt gereden in Barcelona, Spanje.

Iets meer tijd krijgen de teams om naar Frankrijk te reizen. Na een vrije week vindt hier op 11 oktober de Grand Prix van Le Mans plaats voordat men weer naar Spanje afzakt voor twee weekenden Aragon, 18 en 25 oktober.

Valencia
Tot slot: Valencia. Indien er niet buiten Europa wordt gereden, sluit het kampioenschap af met twee weekenden in de Spaanse regio, op 8 en 15 november. Mocht het mogelijk zijn voor fans om aanwezig te zijn, dan zal de MotoGP naar Buririam, Thailand afreizen voor een race op 29 november. De seizoensafsluiter is dan op 6 december op Sepang in Maleisië. Die laatste zou hier blij mee zijn, aangezien het circuit al jaren een plek wil als laatste Grand Prix van de kalender. Als Amerika wordt toegevoegd aan de planning worden de twee Aziatische rondes waarschijnlijk een week verplaatst waardoor het seizoen eindigt op 13 december.

Het seizoen zal verder maximaal 17 rondes kennen, inclusief de Qatar Grand Prix van afgelopen maart. Hier waren alleen Moto2 en Moto3 aanwezig.