Via het sleutelkluisje braken ze in bij een hulpbehoevende dame in Leiden

Een hondsbrutale inbraak was het, op 29 augustus 2019 aan de Leidse Kastanjekade. De daders braken een sleutelkluisje open en drongen zo het huis en de huiskamer binnen waar de hoogbejaarde bewoonster lag te slapen. Toen zij wakker schrok, deden ze zich voor als agenten. Vandaag eiste het OM vijftien maanden cel tegen een 24-jarige verdachte uit Gouda.

De zorgbehoevende bewoonster schrok om half vijf ’s nachts wakker van kabaal buiten. Toen zij niemand zag, ging zij haar bed weer in. Even later kwam er iemand met een zaklantaarn de huiskamer binnen waar haar bed staat. Hij zei dat hij van de politie was en haar voordeur open had aangetroffen.

Op dat moment kwam een tweede persoon de trap af van boven. Toen zij het licht aandeed, zag zij hoe de man in haar kamer volledig in het donker gekleed was en zijn gezicht half bedekt had. De mannen gingen er vandoor waarop zij de politie belde.

Sleutelkluisje
Samen constateerden zij dat haar sleutelkluisje buiten (bestemd voor bezoekende zorgverleners) was opengebroken. Zo hadden de twee zich toegang verschaft. Op het sleutelkluisje werd DNA van de 24-jarige Gouwenaar aangetroffen.

Behalve voor deze poging tot inbraak stond de Gouwenaar ook voor de rechter voor een geslaagde inbraak een maand later aan de Jacob van Lennepkade in Gouda. Daarbij werden uit een schuur een fiets en een aantal flessen wijn gestolen. Een poging om in te breken in de woning mislukte. Hier zijn camerabeelden van waarop de verdachte is herkend. Diezelfde nacht werd aan de S.B. Schrijvershof een scooter gestolen. Ook op de beelden daarvan is de verdachte herkend.

Ontkenning
De verdachte ontkent alles maar volgens de officier van justitie is het bewijs sluitend. De officier wees er ook op dat de verdachte nog niet zolang vrij was na een eerdere veroordeling voor een ernstig feit. De man heeft een uitkering en schulden. De officier vreest dan ook voor herhaling. Hij eiste tegen de verdachte vijftien maanden cel (waarvan vijf maanden voorwaardelijk). De uitspraak is over twee weken.