Vrouw krijgt 3 jaar cel voor verduisteren 2,5 miljoen euro van werkgever

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 58-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Ze verduisterde zo’n 2,5 miljoen euro van haar voormalige werkgever. De vrouw werkte op de financiële afdeling van een bedrijf in Veldhoven en sluisde over een periode van ruim 5 jaar aanzienlijke geldbedragen van haar werkgever naar haar eigen rekening. Op deze wijze maakte ze zo'n 2,5 miljoen euro buit.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de vrouw slechts is gestopt met haar criminele praktijken door toedoen en ingrijpen van anderen. Haar handelen kwam bij het doorlichten van de bankgegevens en de crediteurenadministratie aan het licht. De vrouw maakte ernstig misbruik van haar positie en het vertrouwen dat haar werkgever in haar mocht stellen. Ze bracht haar werkgever grote financiële schade toe.

De vrouw handelde zeer geraffineerd en doelbewust en deed met de verduisterde bedragen diverse luxe aankopen voor zichzelf en anderen. Ze leefde op grote voet op kosten van de zaak. De vrouw heeft vooralsnog niets van het weggenomen geld terugbetaald aan haar voormalige werkgever. Ze stelt het gehele bedrag op te hebben gemaakt. Dit alles rekent de rechtbank haar zwaar aan. Verder weegt mee dat de vrouw eerder voor soortgelijke delicten is veroordeeld.

De rechtbank verklaart de vordering van de voormalige werkgever van de vrouw van ruim 2,1 miljoen euro niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank is er nader onderzoek nodig om de omvang en het verband tussen deze schade en het handelen van de vrouw te kunnen vaststellen. Het bedrijf kan hiervoor terecht bij de burgerlijke rechter.