MotoGP-coureur Andrea Iannone 18 maanden geschorst na doping

Er is eindelijk een uitspraak in de dopingzaak van MotoGP-coureur Andrea Iannone. De Aprilia-rijder is 18 maanden schorsing opgelegd wegens een positieve dopingtest na de Grand Prix in Maleisië afgelopen november. Er staat maximaal vier jaar op het gebruik van doping.

Het Internationaal Tuchtcollege (CDI) van de Internationale Motorsportfederatie (FIM) heeft de Italiaan schuldig bevonden aan het in zijn bloed hebben van een verboden middel. Aprilia laat weten dat het college accepteert dat de stof, drostanolone, in het urinemonster van hun werknemer is terechtgekomen via besmet voedsel. Maar volgens het vonnis is een coureur zelf verantwoordelijk voor wat zijn of haar lichaam binnenkomt. Zij hebben zelf de verantwoordelijkheid om alles te vermijden dat mogelijk (onopzettelijke) besmetting veroorzaakt. De verdediging van Iannone dat hij besmet vlees heeft gegeten achtten zij niet afdoende. 

De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf 17 december 2019, de dag van bekendmaking van de positieve dopingtest. Dit betekent dat Iannone vanaf 16 juni 2021 weer mag racen. Zoals verwacht gaat de coureur in beroep tegen het vonnis bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Maar in verband met de coronacrisis heeft het CAS tot 1 mei a.s. alle zaken opgeschort en vanwege de verspreiding van het virus is verder uitstel goed mogelijk. De vraag is nu of de 30-jarige racer een hoorzitting kan krijgen voordat hij al een groot deel van zijn diskwalificatie heeft uitgezeten.