BobsleeŽr De Bruin evenaart beste World Cup-resultaat ooit in St Moritz

In het Zwitserse St Moritz ligt de St Moritz-Celerina Olympia Bob Run, de heilige grond van het skeleton en bobsleeën. Dit weekeinde is de World Cup er aanwezig en na de skeletonners op vrijdag was het zaterdag de beurt aan de bobsleeërs, met op zondag de slotwedstrijd van het World Cup-seizoen in de viermansbobs.

Tweemansbobs
Francesco Friedrich leek met remmer Alexander Schüller de snelste tijd te pakken, maar daar dacht een landgenoot anders over: Johannes Lochner werd vorige maand door Richard Ölsner tijdens selectiewedstrijden verslagen in de tweemansbobs, maar doordat Ölsner al zeker is van WK-deelname mocht Lochner nu weer aantreden.

Na goede races in de viermansbobs bleek dat hij het in de kleine slee nog niet is verleerd: met remmer Christopher Weber verpulverde hij Friedrich's tijd met 0,33 seconden. De Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis waren op 0,37 seconden de enige die binnen een halve tel bleven, Ivo de Bruin en Dennis Veenker konden verrassen met een zevende tijd (+0,95).

De Bruin maakte onderin weliswaar een paar kleine foutjes, met Veenker hield hij zijn plek vast en daarmee was een evenaring van zijn beste World Cup-resultaat ooit (7e) sowieso een feit. Nico Walther (Duitsland) en Justin Kripps (Canada) doken er ruim onder, waarna Alexander Stulnev voor Rusland de leiding overnam met Ilya Malykh.

Kibermanis hield zijn derde plek ruimschoots vast, waarna Friedrich aan de finish 0,07 seconden sneller was met alleen Lochner nog te gaan. Die leek onderin even niet genoeg snelheid te hebben, maar hij wist stand te houden en klopte Friedrich met 0,21 seconden, wat voor een flinke vreugdeuitbarsting zorgde bij met name remmer Weber.

Lochner wint

Vrouwen
Na de eerste run ging de van Canada naar de VS overgestapte Kaillie Humphries aan de leiding, met remster Lauren Gibbs achter zich. Ze hadden 0,19 seconden voorsprong op de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka en dé sensatie van het seizoen wat remsters betreft, de 19-jarige Kira Lipperheide. Hun landgenoten Stephanie Schneider en Leonie Fiebig volgden op 0,28 seconden van Humphries, voor Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (Canada, +0,35) en Martina Fontanive/Nadja Pasternack (Zwitserland, +0,35).

De jonge sensatie Laura Nolte viel met remster Ann-Christin Strack tegen met een negende plek in run één, maar in de tweede run ging het beter en met alleen de top-5 te gaan stonden ze nog steeds op één. Fontanive dook er dan toch een kwart seconde onderdoor en passeerde daarmee De Bruin.

Schneider hield haar derde plek vast en leek Jamanka te pakken, maar de olympisch kampioene maakte onderin genoeg goed om er 0,01 seconde onderdoor te duiken. De winst voor Humphries kwam echter niet meer in gevaar: ze dook 0,16 seconden onder Jamanka's tijd door en won voor het eerst in zes jaar weer in St Moritz.