Freek Vonk wordt bijzonder hoogleraar aan de VU

Freek Vonk (36) is sinds vandaag bijzonder hoogleraar 'Evolutionary Biochemistry' aan de Vrije Universiteit (VU). Naast wetenschappelijk onderzoek naar slangengif gaat hij ook onderwijs geven en studenten bij hun afstuderen begeleiden, in verschillende bachelor- en masteropleidingen.

Naast zijn werk als tv-maker is Vonk een internationaal erkende expert in de evolutionaire moleculaire biologie, in het bijzonder op het gebied van slangengif.

Hij gaat aan de slag op de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (S&F) van de Faculteit der Bètawetenschappen. Daar gaat hij onderzoek doen naar natuurlijke gifstoffen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ook gaat hij zich richten op nieuwe behandelingen voor slangenbeten.

'Schitterende stap'
Vonk is blij met zijn aanstelling. "Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Als je kijkt naar mijn carrière, met wetenschappelijke publicaties, subsidies en prijzen, dan is dat een academische loopbaan die een bijzondere wending heeft gekregen in de media. Dit hoogleraarschap is een schitterende stap in mijn wetenschappelijke carrière, en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken neem ik met volle overtuiging."

Vonk behaalde in 2008 zijn masterdiploma Biologie aan de Universiteit in Leiden. Hij promoveerde in 2012 in Leiden op het proefschrift 'Snake Evolution and the Application of Snake Venom'. Tussen 2012 en 2014 deed Vonk onderzoek in de Molecular Ecology and Evolution Group van de Bangor University in Wales (UK). Hij publiceerde in de loop der jaren wetenschappelijke artikelen in onder andere Nature, Cell en PNAS.