Seefeld Triple van start in noordse combinatie

Voor de heren op de noordse combinatie is het hoogtepunt van het seizoen begonnen: de Seefeld Triple. In het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, worden drie wedstijddagen achter elkaar georganiseerd, waarbij het langlaufen elke dag iets langer is: van vijf, naar tien, naar vijftien kilometer, met op de slotdag twee sprongen van de schans.

Na het schansspringen was het een heuse broederstrijd: de zo dominante Jarl Magnus Riiber stond bovenaan de ranglijst en sprong 32 seconden voorsprong bij elkaar op zijn ruim twee jaar oudere broer Harald Johnas Riiber. De Japanner Akito Watabe mocht nog eens drie seconden later beginnen aan de vijf kilometer langlaufen, de Noor Bjørnstad vertrok op 43 seconden en ook de Duitser Vinzenz Geiger (+0:47), de jonge Noor Jens Lurås Oftebro (+0:56) en de vaak vrij matig langlaufende Pool Szczepan Kupczak (+0:59) vertrokken binnen een minuut van Riiber.

Het gevaar wat het podium betreft kwam onder meer van de snelle Noor Jørgen Gråbak (+1:05), de Oostenrijkse Lukas Greiderer (+1:15), de Duitser Eric Frenzel (+1:16) en de Fin Ilkka Herola (+1:24), de snelste langlaufer in het veld. Halverwege was duidelijk dat Jarl Magnus Riiber weer onaantastbaar was, die strijd was gestreden. Achter hem voegden Watabe, de andere Riiber, Bjørnstad, Geiger, Oftebro en Gråbak zich samen op ruim 50 seconden, met vijftien tellen daarachter nog een door Frenzel en Greiderer aangevoerde groep.

Riiber liep geen enkel gevaar en won - opvallend genoeg - als eerste Noor ooit een wedstrijd in de Seefeld Triple, hoewel die wedstrijd nog maar voor de zesde keer gehouden wordt. Achter hem viel de groep uit elkaar door toedoen van vooral Geiger, die Gråbak wist te kloppen in een fraaie sprint om de tweede plek.

Zaterdag wordt er om 13.00 uur gesprongen, waarna de tien kilometer langlaufen om 15.00 uur begint.