Schansspringer Sato verrast met thuiszege

Schansspringer Yukiya Sato heeft voor eigen publiek in Sapporo zijn tweede World Cup-zege geboekt. De 24-jarige Japanner was eerder dit seizoen al verrassend de beste in het Russische Nizhny Tagil en liet gedurende de winter zo nu en dan al eens flinke uithalen zien.

Sato's landgenoot en regerend World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi was in de eerste ronde de beste en had een prima voorsprong op de Oostenrijker Stefan Kraft en de Poolse Vierschansenwinnaar Dawid Kubacki. World Cup-leider Karl Geiger volgde op de vierde plek, voor de Pool Piotr Zyla en de kleine Sato.

De Japanner sprong in de finaleronde bijzonder sterk en zag Zyla flink terugvallen. Geiger had pure pech met de wind en viel terug naar de elfde plek, waarna Kubacki nog aardig stand kon houden - wel ruim achter Sato. Kraft kwam ruim achter Sato, maar voor Kubacki terecht, waarna Kobayashi het ook met erg slechte windomstandigheden moest doen.

Dat ging niet lekker en tot teleurstelling van bijna iedereen, ogenschijnlijk zelfs van Sato, viel de kopman van het Japanse team terug naar de vijftiende plek. Sato pakte zo de winst, voor Kraft en Kubacki.

Zondagochtend mogen we er vroeg uit, want om 02.00 uur Nederlandse tijd begint dan de tweede wedstrijd van het weekeinde.