Skeletonners strijden op heilig ijs van St Moritz

De World Cup skeleton is vrijdag neergestreken op heilig ijs: het Zwitserse skioord St Moritz, het mekka van de glijsporten, waar het wat bobsleeën en skeletonnen allemaal ooit begon. De historische St Moritz-Celerina Olympia Bob Run, de enige nog bestaande natuurbaan ter wereld, wordt elk jaar weer opnieuw opgebouwd en na de Jeugd Olympische Winterspelen was het nu tijd voor de World Cup.

Mannen
Olympisch kampioen Yun Sung-bin pakte in St Moritz ooit zijn eerste World Cup-zege en de Zuid-Koreaan is het bepaald nog niet verleerd: na de eerste run stond hij bovenaan de ranglijst, twee honderdsten voor de Letse legende Martins Dukurs. De Duitser Axel Jungk volgde op slechts 0,08 seconden en ook de Russische veteraan Alexander Tretiakov (+0,13) zat er ondanks de lengte van de baan nog bovenop, met de rest - aangevoerd door de Duitser Alexander Gassner (+0,25) - op minstens een kwart seconde.

In run twee viel Gassner net terug tot achter zijn landgenoot Felix Keisinger, waarna de top-4 aan de slag mocht. Keisinger's tweede run was een lekkere, want ook Tretiakov viel terug tot achter de Duitser én diens landgenoot. Jungk kwam ook niet aan de tijd van landgenoot Keisinger, die zo zeker was van een podiumplek.

Dukurs dook er dan toch 0,31 seconden onderdoor, waarna het aan Yun was. De Koreaan en zijn team leken de slee echter niet lekker op orde te hebben voor de toch wat tragere baan dan bij run één: hij viel terug tot áchter Jungk en eindigde als vierde, de eerste keer sinds 2013/14 dat hij in St Moritz het podium niet haalde. De winst was dus toch voor de 53e keer voor Dukurs, zijn zevende op het heilige Zwitserse ijs, voor Keisinger en Jungk.

Dukurs wint

Vrouwen
Bepaald niet voor het eerst was de leiding na de eerste run in handen van de Duitse Tina Hermann. Dit keer had ze een voorsprong van 0,15 seconden op St Moritz-specialiste Mirela Rahneva uit Canada, die vier honderdsten sneller was dan Hermann's landgenote Jacqueline Lölling. Met 0,20 seconden was ook de Oostenrijkse Janine Flock nog volop in de running, de Russische startraket Elena Nikitina volgde op plek vijf al op 0,53 seconden.

In de tweede run nam Nikitina de leiding, waarna Flock haar langzamere start onderin met succes weer goed kon maken. Lölling dook daar dan weer 0,32 seconden onder, waarna Rahneva met een wat minder onderste stuk één honderdste áchter Flock terecht kwam, met alleen Hermann nog te gaan. Op de Duitse stond geen maat: ze was 0,41 seconden sneller dan landgenote Lölling en won als eerste Duitse in twee decennia in St Moritz.

Hermann wint