Trump heeft weinig meer te vrezen in afzettingsprocedure

De afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump komt tot een einde. De Republikeinen in de Senaat hebben met een meerderheid tegen het oproepen van nieuwe getuigen gestemd, dus de bewijzen zoals die nu op tafel liggen bepalen het lot van de president. De verwachting is dat de Amerikaanse Senaat de afzettingsprocedure zal stopzetten en Trump zal vrijpleiten van de beschuldigingen.


Trump zal tevreden zijn (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

De Democraten willen Trump al een tijdje afzetten, omdat The Donald zijn politieke tegenstander Joe Biden zou hebben willen onderzoeken en daarbij zijn presidentiële macht heeft laten gelden. Dit proces, door velen al in een vroeg stadium als 'kansloos' betiteld vanwege het eenzijdige politieke tintje, krijgt hoogstwaarschijnlijk een voor de president prima en voorspelbaar einde. Woensdag zal de Senaat in een ultieme stemronde een onafhankelijk oordeel vellen over alle moeite die de Democraten in de afgelopen jaren gedaan hebben om de president af te zetten.

Mocht Trump worden vrijgesproken van alle beschuldigingen, dan komt dat voor hem op een prima tijdstip. De 'State of the Union', de Amerikaanse troonrede, zit er aan te komen en de president kan dinsdag, verschoond van alle blaam, zijn rede houden. Verder start dinsdag de voorverkiezingen voor het presidentschap in de staat Iowa.

De Democraten proberen natuurlijk een mogelijk positieve uitslag voor Teflon Don te nuanceren en te bekritiseren. "Zonder getuigenissen is deze uitspraak onzinnig", aldus Democratische fractieleider Chuck Schumer. Schumer vergeet daarbij welwillig dat de Democraten inmiddels al zeventien getuigen hebben gehoord tijdens de verhoren voor het Huis van Afgevaardigden. Genoeg is blijkbaar voor hen niet genoeg.

Zwarte steun voor Trump
Volgens de laatste Rasmussen opiniepeiling krijgt Trump nóg een cadeautje in de vorm van de enorme steun van de zwarte kiezer. Voor Republikeinse presidenten een ongekende prestatie, steunt meer dan 42 procent van de ondervraagde Afro-Amerikanen het beleid van de huidige president. Aan het begin van zijn ambtsperiode was dat slechts 21 procent en volgens sommige opiniepeilers zelfs zes procent.

Zwarten stemmen normaalgesproken massaal voor de Democratische partij, dus deze extra steun kan Trump in november de herverkiezing verzekeren.


Democratische fractieleider Chuck Schumer (Foto: Andrew Burton/Getty Images)