Meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk

Om in de toekomst nieuwe strafzaken te kunnen faciliteren waarbij zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn is veel meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. De al bestaande extra beveiligde locaties, de Bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex Schiphol, zitten vrijwel vol en komen onvoldoende tegemoet aan de wensen van bijvoorbeeld slachtoffers en journalisten.

Nieuwe realiteit
Volgens de voorzitter van de Raad brengt het nieuwe jaar unieke uitdagingen voor de Rechtspraak met zich mee. Naves doelt daarbij op een aantal complexe liquidatie- en ondermijningszaken en op de ongekende omvang van het MH17-proces. Ook heeft de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum op 18 september vorig jaar grote impact gehad op de manier waarop advocaten, officieren van justitie en rechters worden beveiligd.

De Raad voor de rechtspraak is met minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en andere betrokken partijen in gesprek over het gebrek aan zittingsruimte voor zware strafzaken.