AD: 'We zijn de onzin over Angela de Jong een beetje zat'

Angela de Jong, u weet wel die talkshowgast die heel veel op televisie is en er ook nog over schrijft in het Algemeen Dagblad, wordt volgens die krant onheus bejegend. In het hoofdredactioneel commentaar in de krant nam AD-baas Hans Nijenhuis het voor De Jong op. Een optreden in de eerste aflevering van Jinek, de show waarover De Jong kritisch zou moeten oordelen was voor velen een doorn in het oog. 

Een televisierecensent die haar eigen optreden moet beoordelen is ook een beetje gek. Ook deed De Jong daar haar best de door haar in het leven geroepen 'talkshow-oorlog' nog even aan te zetten. Maar voor Nijenhuis is de maat vol. "Vandaag gaat dit commentaar niet over de grote wereld, maar over onszelf. Dan doen we liever niet, maar we zijn de onzin over onze televisiecolumniste een beetje zat", zo schrijft hij in zijn eigen krant.

Kritiek mag aldus Nijenhuis, De Jong deelt immers zelf ook uit in haar columns maar de waarheid mag geen geweld aangedaan worden aldus de AD-baas. Daarbij spitst de hoofdredacteur zich vooral toe op de vermeende lucratieve snabbels op TV van zijn columniste. Haar ietwat dubieuze optreden in de eerste aflevering van Jinek op RTL4 en de kritiek daarop wordt genegeerd door Nijenhuis.

De AD-hoofdredacteur deed een boekje open over hoeveel De Jong nou daadwerkelijk verdient aan die mediaoptredens. "Nou vooruit, wat schuift het dan, die mediaoptredens van Angela? Hier haar jaaropgave over 2019: Jinek: 0 euro. Pauw: 0 euro. DWDD: 0 euro. Gasten krijgen wel een maaltijd voorafgaand aan de show, maar daar bedankt Angela altijd voor, omdat zij bang is te moeten boeren aan tafel. Café Hendriks en Genee: een bierpul en -viltje. Beau: een reep Tony Chocolonely caramel zeezout. Goedemorgen Nederland: idem. WNL op zondag: een koffiemok. Langs de Lijn en omstreken: idem. Mensen met M: een stel kerstballen met een M erop. Friday Move BNR: een fles wijn. Mediaforum Spraakmakers: 100 euro bruto onkostenvergoeding per keer, ze zat er in 2019 vijftien keer. Boulevard: 350 euro. Angela was daar één keer, en heeft minstens tien keer bedankt, omdat ze voor Pauw, DWDD, Beau of Jinek koos", aldus Nijenhuis die hiermee ook even inzichtelijk maakt dat zijn televisierecensent vaker in de media verschijnt dan menig RTL-ster.

En we moeten volgens Nijenhuis schijnbaar blij zijn met de vakvrouw De Jong die verstand van zaken heeft, dankzij haar weten we of we een TV-programma goed of slecht moeten vinden. "Natuurlijk krijgt Angela wel betaald, namelijk een salaris, door ons, uw krant. Voor haar werk. Dat bestaat uit vijf keer per week een column schrijven over wat ze op televisie ziet en wat ze daarvan vindt. De één zal het er mee eens zijn, de ander juist niet. Dat hoort zo bij een goede column. Zolang de columnist maar weet waar zij het over heeft en de lezers helpt hun gedachten te vormen."

Nijenhuis laat weten dat hij dik tevreden is over De Jong en laten we niet vergeten dat ze ook maar een gewoon mens is. "Daarnaast is zij een van onze gezichten op tv. Angela is een van de weinige mensen die deskundig zijn op het terrein van televisie en die helder onder woorden kunnen brengen wat u en wij als gewone kijkers van de programma's vinden. Daarom wordt zij gevraagd, en daarom sturen wij haar naar buiten. Wij vinden het heerlijk dat zij ons uithangbord is, want zij is net als u en wij een gewoon mens. Een gewoon mens tussen de televisiemensen."

AD: "We zijn de onzin over Angela de Jong een beetje zat" (WikiCommons/DWDD)
AD: "We zijn de onzin over Angela de Jong een beetje zat" (WikiCommons/DWDD)