Darter Kleermaker over BDO-voorzitter: 'Hij durft ons niet onder ogen te komen'

De British Darts Organisation (BDO) verkeert in erg zwaar weer. De zaal van het WK is nauwelijks gevuld en berichten over financiële flaters stapelen zich op. De darters weten ook niet waar ze aan toe zijn.

Donderdagmorgen kwamen geruchten naar buiten dat het prijzengeld van het BDO WK nog verder omlaag zal gaan. WK-deelnemer Martijn Kleermaker tast nog in het duister. "Ik heb wel berichten gehoord over het nog meer verlagen van de prijzenpot, maar mij is nog niks gezegd door het bestuur."

"Mocht het inderdaad nog meer verlaagd zijn dan weet je dat het zo langzaamaan wel einde verhaal is met de BDO", gaat de 28-jarige Nederlander verder. "Het geld lijkt gewoon op te zijn en rekeningen kunnen niet betaald worden."

Om bevestiging vragen kunnen de spelers niet. BDO-voorzitter Des Jacklin laat zich namelijk nauwelijks zien. "Hij durft ons volgens mij niet onder ogen te komen, want ook in de spelersruimte zien we hem amper. Als je voorzitter bent van de BDO en je organiseert het WK dan mag je toch verwachten dat je hem zou zien, maar niet dus."

Het krediet van de voorzitter, die in augustus 2018 in zijn functie trad, is dan ook op. "Hij heeft geen steun van mij en velen met mij. Het lijkt mij een onhoudbare situatie!", zegt Kleermaker stellig.

Ondanks de problemen blijft de darter die vanavond een plek bij de laatste acht hoopt te machtigen gefocust op het winnen van zijn wedstrijden. "Het is natuurlijk niet echt een WK zoals je je het voorstelt, maar desalniettemin wil ik mijn wedstrijden gewoon winnen, want sta hier niet voor niks!"

Daarnaast ziet Kleermaker het WK als goede oefening. "Ja, uiteindelijk is dit de opwarmer voor Q-school. Een tourkaart halen is dit jaar misschien nog wel meer van belang dan afgelopen jaren gezien de ontwikkelingen bij de BDO."