KNVB hoopt op Kuipers en Makkelie op EK2020

De KNVB hoopt dat er komende zomer twee Nederlandse scheidsrechters actief zullen zijn op het Europees kampioenschap voetbal voor mannen. Zowel Björn Kuipers als Danny Makkelie is nadrukkelijk in de race om wedstrijden op het eindtoernooi te mogen leiden.

Voor Nederland zou twee arbiters tegelijkertijd op een eindtoernooi een unicum zijn. De officiële bekendmaking wordt begin maart verwacht. "We mogen er nog niet vanuit gaan, maar we hopen dat we twee arbitrageteams kunnen afvaardigen", zei scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond tijdens de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst in januari in Zeist.

Kuipers en Makkelie staan beiden hoog aangeschreven bij de UEFA en maken deel uit van de elitegroep. Ze fluiten regelmatig in de Champions League. De Europese voetbalbond lijkt in ieder geval de achtste finales van de Champions League nog af te wachten voordat er een definitieve keuze gemaakt wordt. Er worden scheidsrechters met hun teams geselecteerd en dat is niet beperkt tot één team per land. 

Dat laatste was al duidelijk nadat de UEFA Kuipers had gevraagd om internationaal beschikbaar te blijven. Neerlands nummer één kondigde rond het WK van 2018 aan dat dat waarschijnlijk zijn laatste grote toernooi zou zijn omdat hij anderen (in dit geval Makkelie) niet in de weg wilde staan. Die vraag werd hem destijds uiteraard niet voor niets gesteld, de intentie was om Kuipers op het EK van 2020 wedstrijden te laten leiden.

Naast Kuipers en Makkelie, die beiden met een eigen team werken, zullen er wellicht nog meer Nederlandse scheidsrechters worden gevraagd om in de rol van VAR te opereren. Nederland geldt als een van de voorlopers op het gebied van de VAR en de Nederlandse arbiters beschikken inmiddels over de nodige ervaring.