Heren slaan definitief teamsprint over op EK

De Nederlandse mannenploeg zal vrijdag bij de Europese kampioenschappen schaatsen per afstand in Thialf niet deelnemen aan de teamsprint. De reden: door het te krappe tijdschema hebben rijders na de 1500 meter te weinig tijd om te recupereren voor het leveren van een topprestatie.

De KNSB heeft de afgelopen dagen zwaar gelobbyd om het schema nog gewijzigd te krijgen, maar dat is niet gelukt. In goed overleg met de betrokken sporters en coaches is vandaag besloten om dit onderdeel niet te rijden.

“Dit is een beslissing die we met pijn in het hart nemen”, zegt technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. “Liefst zouden we voor ons eigen publiek strijden om het goud. Maar in deze omstandigheden kunnen we ons beste team, dat grote kans maakte op de Europese titel Team Sprint, niet opstellen. Na rijp beraad hebben we besloten ons hele team terug te trekken.”

Ook donderdagmorgen bleek dat aan het tijdschema niet meer te tornen viel. Thomas Krol, die de Team Sprint samen met Dai Dai N’tab en Kai Verbij zou rijden, zag zich genoodzaakt af te melden. Hij acht het onmogelijk om binnen 40 minuten na de 1500 meter, met mogelijk een huldigingsceremonie tussendoor, weer een topprestatie te leveren.