FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 augustus 2019

Tumultueus slot bij duel tussen Jong Ajax en NEC

De wedstrijd tussen Jong Ajax en NEC in de tweede speelronde van de Keuken Kampioen Divisie is geëindigd in 3-3. Vlak voor tijd kreeg de thuisclub bij een 3-2 voorsprong een strafschop, echter NEC-doelman Branderhorst keerde het schot van Jensen. In de blessuretijd maakte Kvida na een hoekschop de gelijkmaker.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie maandag
Jong AZ - Excelsior 1-2
Jong FC Utrecht - TOP Oss 2-1
Jong Ajax - N.E.C. 3-3

Sony koopt Insomniac Games

Sony heeft gamestudio Insomniac Games overgenomen. De studio is hiermee first-party en haar games zijn vanaf nu exclusief op Sony-systemen beschikbaar.

Het is waarschijnlijk niet een heel verrassende overname, als je nagaat dat de studio al jaren werkt aan games voor PlayStation. Ratchet & Clank, Resistance en recentelijker nog de megahit Spider-Man. Beide partijen zijn uiteraard uitermate content met de overname.

Dubbelduo's Piek/Seinen en Maas/Tabeling door naar tweede ronde WK badminton; Caljouw uitgeschakeld

Selena Piek en Cheryl Seinen hebben op het WK badminton in Basel de tweede ronde bereikt. In de eerste ronde van het damesdubbel won het Nederlands duo met 21-11, 21-16 van Ng Wing Yung en Yeung Nga Ting uit Hong Kong.

Piek en Seinen de nummers 25 van de wereld kende in de eerste ronde geen enkele moeite met de NG en Yeung, de nummer 40 op de wereldranglijst. Binnen 36 minuten was de wedstrijd afgelopen en speelt het Nederlands koppel in de tweede ronde tegen tegen de als eerste geplaatste Mayu Matsumoto en Wakana Nagahara. Het Japanse duo had in de eerste ronde een bye.

Update 21.06
Voor Mark Caljouw zit het wk badminton er al weer op. De enige Nederlander in het mannenenkelspel verloor met 21-12 21-17 van de als twaalfde geplaatste Kantaphon Wangcharoen uit Thailand.

Update 21.31
Jelle Maas en Robin Tabeling hebben in het mannendubbel de tweede ronde bereikt. In de openingsronde was het Nederlands koppel met twee keer 21-12 te sterk voor het Ierse koppel Joshua Magee/Paul Reynolds. In de tweede ronde spelen de Nederlanders tegen Mohammad Ahsan en Hendra Setiawan. Het koppel uit Indonesië in de nummer twee van de wereld en in Zwitserland als vierde geplaatst.

Piek en Seinen door naar tweede ronde WK badminton (Bron: YouTube.com)

Humankind laat je de geschiedenis herschrijven

Amplitutde Studios en Sega kondigen Humankind aan, een strategy-game met invloeden vanuit Civilization, waarin jij de menselijke geschiedenis gaat herschrijven.

Om de game te winnen heb je Fame nodig. Fame krijg je afhankelijk van al jouw keuzes, elke oorlog die je wint, elke morele keuze die je neemt. Jij leidt jouw mensen door de tijd heen, maar jij mag beslissen hoe en waar. De game komt in 2020 naar Steam.

Predator vs Mens in Predator Hunting Grounds

In Predator Hunting Grounds speel je in een team van vier tegen één Predator. Het concept doet nog het meest denken aan Evolve, maar dan toegepast aan het Predator-universum.

De trailer toont wat gameplay over hoe dit precies werkt. Het is een kwestie van jagen en overleven, want het Fireteam is natuurlijk met meer, maar we weten allemaal dat een Predator niet te onderschatten is. De game komt in 2020 exclusief naar PlayStation 4.

Gameplay voor Need for Speed: Heat

EA heeft tijdens Gamescom de eerste gameplay getoond van Need for Speed: Heat. De game laat je weer meedoen aan straatraces, je gaat weer de strijd aan met de politie en uiteraard is er customization.

In de game draait het allemaal om Heat, oftewel je status. Deze bouw je op door races te winnen, challenges te voltooien en de politie te ontwijken. Hoe hoger je heat, des te aantrekkelijker ben je om neer te halen. De politie wordt steeds aggressiever afhankelijk van je heat-niveau.

Bijna elke auto is te volledig aan te passen in de game om de auto's compleet bij jouw stijl, smaak of stemming te laten passen. Ook is er vandaag al een app beschikbaar, zodat je ook onderweg designs kunt maken. Deze kun je vervolgens in de game gebruiken.

Need for Speed: Heat lanceert 8 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Doomguy wordt opgejaagd door DOOM Hunter

Bethesda heeft in een nieuwe trailer voor DOOM Eternal één van Doomguy's meest gevaarlijke vijanden onthuld: de DOOM Hunter, een mechanische demoon die maar één doel heeft: jou uitschakelen.

Het lijkt erop dat DOOM Hunter een terugkerende vijand is, afgaande op de diverse settings waarin de gevechten plaatsvinden in de trailer. Het levert in ieder geval weer brute actie op.

DOOM Eternal lanceert op 22 november. De game komt naar Nintendo Switch, pc, PlayStation en Xbox One.

Campaign van Gears 5 getoond

Microsoft heeft tijdens de opening van Gamescom een nieuwe trailer getoond van de campaign voor Gears 5. Het belooft nog altijd de grootste en meest uitgebreide campaign tot noch toe te worden.

In de campaign volg je Kait Diaz. Zij plaatst zich buiten de oorlog om haar connectie met de vijand te onderzoeken. Zij achterhaalt de grootste vijand die Sera bedreigt: zijzelf. Eerder op de avond heeft Microsoft ook de nieuwe Horde-modus onthult voor Gears 5, waarin speelbare personages elk een eigen ability hebben gekregen om de speelstijlen unieker te maken. Ook de trailer hiervan kun je hieronder bekijken.

Gears 5 komt 10 september uit voor pc en Xbox One.


McLaren-teambaas Seidl erg tevreden over prestaties in 2019

Volgens teambaas Andreas Seidl van het McLaren Formule 1-team is de vierde plaats bij de constructeurs niet alleen te danken aan een betere auto maar ook aan een beter presterend team.

Het Britse F1-team staat momenteel vierde in het wereldkampioenschap. Met 82 punten heeft het team uit Woking al twintig punten meer gescoord dan het totaal aantal punten van vorig seizoen.

Teambaas Seidl is van mening dat het team op alle vlakken beter presteert: “We staan momenteel vierde en dat is geweldig maar dat ligt niet alleen aan de prestatie van de wagen zelf. De prestatie van de wagen was gemiddeld tussen de vierde en de zesde plek op de grid, maar er zijn ook andere gebieden waarop we vrij competitief zijn, zoals de starts, de pitstops, goede strategische beslissingen en goede rijders. Dat heeft ons punten opgeleverd, terwijl andere teams in het middenveld het wat moeilijker hebben. Wij staan op de een of andere manier altijd tussen de vierde en de zesde plek, terwijl andere teams meer ups en downs hebben gekend.”

Natuurlijk wil McLaren de vierde plaats behouden maar voor komende jaren legt het team de lat hoger. Nogmaals Seidl aan het woord: “Het was heel belangrijk dat we deze stap hebben kunnen zetten ten opzichte van vorig jaar. We hebben een visie samengesteld over hoe we de toekomst willen aanpakken en het is belangrijk voor mij dat we de volgende stap zetten met de wagen voor volgend jaar. We willen nu P4, maar voor mij ligt de focus meer bij het feit dat we de juiste conclusies moeten trekken en de volgende stap moeten zetten.”

Cyberpunk 2077 naar Google Stadia

CD Project Red en Google maken bekend dat Cyberpunk 2077 ook beschikbaar wordt gemaakt voor Google Stadia, de nieuwe streamingdienst van Google. Meer dan een 'coming soon' hebben we niet gekregen, dus de kans bestaat dat deze versie de officiële launch mist.

Het is een mooie game voor de dienst, zeker gezien de meest gehoorde kritiek (naast twijfels over de kwaliteit van de gameplay) de gebrekkige library is van Google Stadia. Een titel als Cyberpunk 2077 helpt wat dat betreft ongetwijfeld.

Op 16 april 2020 kan iedereen met de game aan de slag op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Vingerscan bij kassa te grote inbreuk op privacy werkneemster

Schoenenwinkel Manfield mag een werkneemster niet verplichten een autorisatiesysteem te gebruiken voor het kassasysteem dat werkt op basis van een vingerscan.

Dat is namelijk in strijd met Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Een vingerscan is een (biometrisch) persoonsgegeven en de verwerking daarvan is, behoudens gegeven toestemming, verboden, tenzij de verwerking noodzakelijk is voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden. Daarvan is hier onvoldoende gebleken.

De werkneemster heeft aangevoerd dat Manfield eerst maar eens minder vergaande voorzieningen zoals camera's of alarmpoortjes moet aanbrengen. Die zijn er niet in het betreffende filiaal. Ook het tegengaan van fraude in Manfieldfilialen (door gebruik van de vingerscan) is geen bedrijfsbelang dat aan te merken is als noodzakelijke authenticatie- of beveiligingsdoeleinden. De alternatieve vormen van identificatie die de werkneemster voorstelde, zoals een (werknemers)pas eventueel gecombineerd met cijfercodes heeft Manfield onvoldoende onderzocht.

Voor de volledige uitspraak klik hier.

Pools schansspringfeest in Zakopane

De Zomer Grand Prix voor de schansspringers heeft in het Poolse Zakopane een flink feestje opgeleverd voor de thuisfans. Nadat Japan de landenwedstrijd eerder al won, ging de winst in de individuele wedstrijd naar een van de grootste sporters uit de recente Poolse geschiedenis: Kamil Stoch.

Na de eerste ronde ging de Japanner Yukiya Sato nog aan de leiding, dankzij zijn sprong van 145 meter pakte hij gelijk het één dag oude schansrecord af van Tilen Bartol. De Pool Jakub Wolny had de tweede plek in bezit, voor de voor een club uit Zakopane springende Stoch. Piotr Zyla was op plek vier de derde Pool en Dawid Kubacki - springend voor een andere club uit Zakopane - stond op plek vijf.

De finaleronde werd vooral halverwege geteisterd door de te harde wind, maar nadat de wind weer een beetje ging liggen kon redelijk normaal door worden gesprongen. Kubacki deed dat het beste en zag Zyla achter hem belanden, waarna Stoch de leiding nam. Wolny viel wat terug en Sato moest nét genoegen nemen met de derde plek, waardoor de thuisfans een Pools 1-2'tje konden vieren.

De vrouwen sprongen in het Tsjechische Frenstat, waar de Duitse Juliane Seyfarth zich op plek twee als enige tussen een Sloveense overmacht wist te springen. De winst ging naar de pas 19-jarige Nika Kriznar, die Seyfarth en landgenote Ura Bogataj ver voor bleef. Spela Rogelj en Maja Vtic completeerden de bijna Sloveense top-5.

Hockeysters moeten aan de bak na opnieuw slechte wedstrijd tegen Spanje

Het Nederlands hockeyvrouwen hebben maandagavond opnieuw slecht gepresteerd door voor de tweede keer op rij niet te winnen op het EK. Deze keer was het Spanje, de nummer drie van het wereldkampioenschap in Londen, dat Oranje net als België op 1-1 hield. Wat is er toch met het haast onherkenbare Oranje aan de hand?

Stilletjes dropen de internationals van Nederland af, na het laatste fluitsignaal. Door dit slechte resultaat heeft Oranje slechts twee punten uit twee wedstrijden binnengesleept. Woensdag moet Oranje sowieso winnen van Rusland om de halve finale te bereiken, maar het kan ook nog zomaar op het doelsaldo aankomen. Scoren gaat de ploeg van Alyson Annan momenteel totaal niet goed af.

De jacht op eerherstel begon juist uitstekend voor Nederland, dat binnen vijf minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde. Overtuigende sleepte Caia van Maasakker de bal tegen de plank, waarna haar vuist vertrouwd de lucht in ging. Het was een doelpunt dat Nederland had moeten bevrijden, na die twee slechte kwarten tegen België.

Maar binnen een minuut stond het alweer 1-1. Achterin klopte de organisatie niet, toen Spanje met een counter het hele veld overstak. Sanne Koolen kwam te laat om in te grijpen, waarna Begoña García van dichtbij scoorde. Verdedigend moest Nederland sowieso improviseren, want Ireen van den Assem, die vorige week liesklachten had, speelde niet mee. Margot van Geffen nam haar plek in de verdediging over, waar ze overigens vóór het EK van 2017 jaren heeft gespeeld.

In een troosteloze ambiance met grotendeels lege tribunes, een wereld van verschil met het kolkende stadion van afgelopen zaterdag tegen de Red Panthers, ging Nederland op zoek naar het volgende doelpunt. Vloeiend combinatiespel speelde Oranje allerminst, maar kansen werden er wel gecreëerd. Twee schoten van Marijn Veen (naast), een schot van Laura Nunnink (ook naast), een strafcorner van Caia van Maasakker (op de handschoen van keepster Maria Ruiz) en een kans van Kelly Jonker (maaide van dichtbij over de bal heen): ze gingen er allemaal niet in.

Hoewel het spel zeker niet goed was, mocht Nederland het zichzelf aanrekenen dat het Spanje niet vroegtijdig elimineerde, maar dat de ruststand 1-1 was. Er moest duidelijk een schepje bovenop. Een bal van de Spanjaarden vanuit het eigen 23 meter-gebied blind naar voren tekenden ook de ambities van de tegenstander in het derde kwart, die toen nog op een gelijkspel mikte, maar naarmate het eindsignaal dichterbij kwam, steeds meer in een zege op de wereldkampioen begonnen te geloven. Josine Koning moest redding brengen op een strafcorner en af en toe probeerde Spanje Nederland zelfs onder druk te zetten.

Voorin was Oranje totaal niet scherp. De kleine keepster Ruiz onderscheidde zich regelmatig, met onder meer reddingen op strafcorners van Caia van Maasakker en Frédérique Matla. Lidewij Welten schoot uit de draai naast. Een schot van Malou Pheninckx was de vijfde schietkans van Oranje die langs de verkeerde kant van de paal ging.

Paniekerig begon Nederland te ogen, toen het bevrijdende doelpunt in het vierde kwart uitbleef. Terwijl de tijd begon te dringen, schoot Lidewij Welten tweeënhalve minuut voor tijd op de paal. De zevende strafcorner die Oranje kreeg, een halve minuut voor tijd, werd door Van Maasakker niet raak gepusht. Het was de laatste kans voor Nederland, dat nu twee punten uit twee wedstrijd heeft en aan de bak moet om de halve finale te bereiken.

FIFA beloont trefzekere Messi en Ibrahimovic met uitverkiezing

De FIFA heeft maandagmiddag de tien genomineerden voor de Puskas Award 2019 bekendgemaakt. Onder meer Barcelona-aanvaller Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic van Los Angeles Galaxy als kanshebbers. De winnaar van de trofee, vorig jaar gewonnen door Mohamed Salah, wordt op 23 september wereldkundig gemaakt tijdens de FIFA Awards-show in Milaan.

Messi dankt de uitverkiezing aan zijn schitterende doelpunt tegen Real Betis in het afgelopen kampioensjaar van Barcelona.

Ibrahimovic is op het exclusieve lijstje terechtgekomen door zijn wonderschone treffer namens LA Galaxy tegen Toronto FC van bijna een jaar geleden.

Messi en Ibrahimovic ondervinden concurrentie van onder meer Sampdoria-aanvaller Fabio Quagliarella.

De overige kanshebbers op de Puskas Award zijn Matheus Cunha (RB Leipzig), Juan Fernando Quintero (River Plate), Ajara Nchout (Vålerenga), Amy Rodriguez (Utah Royals FC), Billie Simpson (Cliftonville), Andros Townsend (Crystal Palace) en Daniel Zsori (Debrecen).

Roxeanne Hazes is te grof

Roxeanne Hazes gaat haar nummer 'Mama was een klootzak' opnieuw inzingen, maar dan wat netter. Bepaalde radiostations hadden moeite met de 'grove' tekst.

'Krijg toch allemaal de kolere, val voor mijn part allemaal dood', zo wenste Danny de Munk in zijn rol als Ciske de Rat ons allemaal cholera toe. 'Zo verdomd alleen' uit 1984 werd een nummer 1-hit en een favoriet in menig Amsterdamse karaokebar. 

Anno 2019 zitten we blijkbaar wat minder te wachten op grof geschut. Meerdere radiozenders hebben aangegeven moeite te hebben met het nummer 'Mama was een klootzak' van Roxeanne Hazes. Dat vertelde de zangeres in een interview op Radio 2. Ze schreef het nummer speciaal voor haar zoontje Fender.

"Opzich vind ik het wel tof dat je gewoon een gecensureerde versie nodig hebt", aldus de dochter van wijlen André Hazes. "Het klinkt heel erg popster-like, heel Amerikaans." Ze gaat nu een aangepaste versie inzingen. "Dan wordt het 'Mama was een rotzak' of 'een drama', ik weet het nog niet precies."

Top of Flop?

Dolgelukkige Ihattaren lacht om vraag over Marokko: "Nee, nee nee"

Mohammed Ihattaren is dolgelukkig met zijn eerste officiële doelpunt voor PSV. De middenvelder had zondagavond voor het eerst dit seizoen een basisplaats en bepaalde de eindstand tegen Heracles Almelo (0-2). Ihattaren draagt het doelpunt op aan zijn moeder en zijn zus, vertelt hij na de wedstrijd aan FOX Sports. "Heerlijk, mijn eerste officiële goal", glundert Ihattaren. "Dat ga ik straks thuis vieren. Het was prachtig." De zeventienjarige jeugdexponent speelde aan de rechterflank op het middenveld in Almelo.

Hij werd na rust in het strafschopgebied gevonden door Cody Gakpo en schoot raak met een puntertje. Ihattaren dacht meteen aan zijn moeder, vertelt hij. "Die weet hoe vaak ik thuis heb gesproken over dat ik mijn eerste goal moet maken. Mijn moeder hield me rustig en zei dat het doelpunt wel zou komen. Deze eerste is daarom voor haar, en voor mijn zus natuurlijk", aldus de jongeling, die deze week werd opgenomen in de voorselectie van Marokko voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Burkina Faso (6 september) en Niger (10 september).

Hij moet lachen als wordt gesuggereerd dat hij voor Marokko kiest. "Nee, nee nee", maakt Ihattaren duidelijk. "Ik voel me vereerd dat ik in de voorlopige selectie zit, maar ik ga mijn keuze nog niet maken. Ik houd het voorlopig zo. We zien wel", geeft hij aan.

"Ik wil gewoon belangrijk zijn en ook internationaal naam maken. Als dat bij het Nederlands elftal is, is dat mooi. Als dat bij het Marokkaanse elftal is, is dat ook mooi."

De voorselectie van Marokko bestaat uit liefst 46 spelers, dus het is nog lang niet zeker dat Ihattaren ook de definitieve selectie haalt. Bovendien gaat het om vriendschappelijke wedstrijden, waardoor de jongeling van PSV nog niet definitief verbonden zou zijn aan Marokko.

De analisten van FOX Sports raakten zondagavond in ieder geval onder de indruk van Ihattaren. Kenneth Pérez denkt dat hij een 'heel goede speler' kan worden, terwijl Arnold Bruggink de komst van Ritsu Doan onnodig acht omdat trainer Mark van Bommel beschikt over de Nederlands jeugdinternational.

"Ik zou Doan een rare keuze vinden. Ihattaren vulde het vandaag in vanaf de rechterkant en kon als extra middenvelder worden ingespeeld. Dat is de rol die Doan ook heeft. Ik denk dat hij best veel geld gaat kosten, tussen de acht en tien miljoen euro, en daarvoor scoort hij veel te weinig."

Tekort aan basisschoolleraren groeit nog steeds: 'De grens wordt nu bereikt'

Over een week beginnen de basisscholen weer, maar er zijn nog altijd veel te weinig leerkrachten. Schoolbesturen en vakbonden kijken daarom met spanning uit naar Prinsjesdag.

Ze hopen dat minister Arie Slob (Onderwijs) dan ongeveer 240 miljoen extra voor leraren in het primair onderwijs uittrekt. Met dat bedrag moet het salaris van onderwijspersoneel omhoog gaan en moet de werkdruk worden verlaagd.

Duizenden extra mensen
'Het is een flink bedrag, maar het gaat ook om iets', zegt Patrick Fey, bestuurder bij vakbond CNV. 'Het gaat om onze kinderen. We hebben duizenden extra mensen nodig.'

Volgens prognoses van de gemeente zal het lerarentekort in de hele stad tot 2020 oplopen tot 440 fte in het primair en het speciaal onderwijs, en tot 60 fte in het voortgezet onderwijs.

Ook basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost zoekt extra personeel. Tijdens de vakantie vielen twee leraren weg. Dat is nu tijdelijk opgelost door zorgleraren, die normaal werken met kinderen die apart onderwijs nodig hebben, voor de klas te zetten. Een gewenste oplossing is dat alleen niet.

Niets opgeleverd
Nieuwe leraren zijn volgens Marijke van Amersfoort, directeur van Samenspel, niet te vinden. 'Ik heb links en rechts gepubliceerd, onder andere op LinkedIn, die advertentie is 30.000 keer bekeken. Maar het heeft niets opgeleverd. Helaas.'

'Ik denk dat wij als scholen en schoolleiders al heel veel hebben gedaan om dit onder de aandacht te brengen bij de minister', stelt Van Amersfoort. 'En ik denk dat de grens nu gewoon bereikt wordt. Want het wordt niet minder, maar alleen maar meer.'

Verschil maken
Van Amersfoort zegt dat het basisonderwijs in de stad daarnaast, ten onrechte, een negatief imago heeft. 'Ik heb hier een team dat heeft aangegeven 100 procent tevreden te zijn over de sfeer. Het is heel leuk om hier te werken en dat moet naar buiten. En je kunt voor de kinderen echt het verschil maken.'

Reactie van het ministerie
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) laat weten dat er al veel geld wordt geïnvesteerd om het lerarentekort aan te pakken. Ook zouden er 'hoopvolle signalen' zijn, zo zou het aantal nieuwe studenten op de lerarenopleiding vorig schooljaar al met elf procent zijn gegroeid.

Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

Een onaangename verrassing voor de Amsterdamse ondernemer Salih Ozcan toen hij vorige week terugkwam van vakantie. Een We Are Here-groep heeft zijn bedrijfspand gekraakt in Westpoort. Vandaag probeerde hij het gesprek aan te gaan met de krakers, maar dat pakte anders uit dan gepland.

Ozcan zegt zijn pand nodig te hebben voor zijn autobedrijf. Hij had de ruimte eerst verhuurd, maar dat bleek 'een foute huurder' die er een wietplantage in was begonnen. Nadat het pand in januari was ontruimd heeft de ondernemer het laten opknappen. Hij wilde het juist gaan betrekken: "Ik ben een kleine ondernemer die gewoon zelf gebruik maakt van zijn pand en door hen loop ik nu mijn zaken mis."

Die boodschap wilde Ozcan vandaag gaan overbrengen aan de groep veelal uitgeprocedeerde asielzoekers die nu met minstens veertig man in de bedrijfsruimte aan de Abberdaan bivakkeren. AT5 ging met hem mee.

Voor de ingang ligt een grote berg met afval. "Dit is toch te gek voor woorden", verzucht Ozcan. "Hier komen alleen maar ratten en muizen op af."

Verhitte discussie
Zodra de ondernemer de ruimte wil betreden, slaat de vlam in de pan. Een aantal van de krakers komt op Ozcan afgestormd en zegt dat hij het pand onmiddellijk moet verlaten: "Anders bellen we de politie."

Dat schiet de Amsterdammer in het verkeerde keelgat:. "Moet ik mijn eigen gebouw uit?!"

Eenmaal buiten wordt de verhitte discussie voortgezet. Voordat de situatie echt escaleert en nog voordat de politie arriveert, besluit de verbouwereerde Ozcan dan maar af te druipen. "Het is een heel naar gevoel. Ik heb er helemaal geen woorden voor. Ik kan die mensen enigszins begrijpen, maar zij begrijpen mij helemaal niet. Ongelofelijk. Dat dit in zo'n land kan."

Ontruiming
De politie laat weten nog niet specifiek op deze zaak te kunnen reageren, maar dat er niet met spoed ontruimd gaat worden. Gemiddeld moet een eigenaar voor een ontruimingsprodedure zes weken wachten. Ozcan heeft intussen een advocaat in de arm genomen.

Waarom haalt de politie wietplanten weg?

In de media en op social media is verontwaardiging over het weghalen van twee wietplanten op een adres in Hasselt. De politie wil niet via de media een discussie met betrokkenen voeren, maar legt wel uit waarom en hoe de politie heeft moeten optreden.

Een paar weken geleden kwam er bij Meld Misdaad Anoniem een melding binnen. In de melding werd er gesproken over overlast door wiet: er hing een sterke wietlucht bij het huis waar de planten in de tuin stonden. Daarom is de politie met de eigenaar in gesprek gegaan. Ze hebben de bewoner de kans geboden om de planten zelf weg te halen.

Afgelopen vrijdag is er een deadline gesteld: de planten moesten zaterdagavond verwijderd zijn. Toen de polite constateerde dat dat niet het geval was, hebben agenten de planten maandag weggehaald en vernietigd.

Het hebben van enkele wietplanten wordt gedoogd in Nederland: het is verboden om wietplanten te hebben, maar bij enkele planten volgen er geen strafrechtelijke consequenties. Als er overlast gemeld wordt, gaat de politie over tot handhaven en worden de planten vernietigd. Voor deze eigenaar zijn er dus verder geen strafrechtelijke consequenties aan verbonden.

200 omstanders bemoeien zich met aanhouding 19-jarige vrouw

Zondagmiddag 18 augustus bemoeide een grote groep omstanders zich met een aanhouding van een vrouw op de Kanaalstraat in Utrecht. Surveillerende agenten zagen rond 17.00 uur een jonge vrouw op het Moskeeplein mannen aanspreken en haar gedrag was opvallend. De agenten spraken haar aan op de Kanaalstraat en vroegen om haar identiteitsbewijs. De vrouw gaf een valse naam op en kon geen geldig identiteitsbewijs tonen.

Toen de agenten aangaven in haar tas te willen kijken, zette zij het op een lopen. De agenten renden achter haar aan en overmeesterden haar, waarbij zij viel. De vrouw verzette zich hevig, waarop omstanders die dat zagen, zich hiermee gingen bemoeien. Deze groep liep op tot ongeveer tweehonderd personen. Daarop werden meer agenten opgeroepen om weer rust te creëren.

Dat lukte en de vrouw, 19-jaar uit Ede, werd naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Twee agenten bleven op de Kanaalstraat om in gesprek te gaan met de omstanders en uit te leggen wat er precies aan de hand was geweest. De vrouw is overgedragen aan een andere regio, waar zij gesignaleerd bleek te staan.

Bejaarde man neergestoken bij gewapende woningoverval

Na een afspraak werd een bejaarde man zondagavond 18 augustus in zijn woning in Vught met geweld overvallen. De politie is volop met het onderzoek bezig en zoekt getuigen.

De gewapende overval gebeurde rond 23.15 uur aan het Heunpark in Vught. De man had een afspraak bij hem thuis. Deze afspraak mondde uit in een overval. Het slachtoffer werd in zijn gezicht geslagen en hij liep een steekwond op. Vervolgens werd hij opgesloten in zijn woning. De twee daders zijn met buit gevlucht.

Een woordvoerder van de politie: "Op dit moment kunnen we in het belang van het onderzoek niet meer details over de buit delen. Nadat de man zich wist te bevrijden waarschuwde hij de politie. Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en mocht daarna naar huis."

Signalement
De bejaarde man zou overvallen zijn door twee lichtgetinte mannen met zwart haar. Eén van hen is naar schatting 1.84 m lang, tussen de 25 en 30 jaar oud, heeft een slank postuur en droeg een wit overhemd en een lichtkleurige broek. De andere dader wordt tussen de 1.75 en 1.80 m lang geschat. Hij zou een gespierd postuur hebben en droeg een zwart jack en een zwarte broek.

De woordvoerder: "Het onderzoek is in volle gang. In de woning hebben onze forensische rechercheurs zondagavond sporenonderzoek gedaan en in de buurt hebben we ook met mensen gesproken en bekeken of er bruikbare camerabeelden zijn.". Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden kunnen worden geupload via het online tipformulier. 

Twee FvD senatoren lopen over naar Henk Otten; Baudet begrijpt het niet

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet noemt de overstap van twee senatoren naar de fractie van ex-partijgenoot Henk Otten ‘moeilijk te begrijpen’ en ‘heel weinig chic’, maar volgens hem is er geen grote schade voor de partij. Het vertrek heeft bovendien niets te maken met de koers van Forum, zegt hij.

Meer hierover is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad.

Xbox Game Pass krijgt onder andere Devil May Cry 5

Microsoft heeft weer een aantal games toegevoegd aan de Game Pass-abonnement. Devil May Cry 5, Stellaris: Console Edition en Age of Empires: Definitive Edition (voor pc) zijn vanaf vandaag beschikbaar. Verder worden ook Kingdom Come: Deliverance en Ape Out op 22 augustus toegevoegd.

Daar blijft het niet bij. Op 27 augustus wordt ook Bard’s Tale IV: Director’s Cut toegevoegd en vanaf 30 augustus wordt Blair Witch beschikbaar.

Rechter vernietigt vergunning varkensstallen bij natuurgebied Kampina

Een veehouder mag vooralsnog geen biggen en vleesvarkens houden op zijn percelen bij de Kampina. De rechtbank Oost-Brabant vernietigde vandaag twee besluiten waarin de gemeente Oirschot en de provincie hadden afgezien van intrekking van eerder verleende vergunningen. De rechtbank vernietigde ook een nieuwe vergunning die door de gemeente was verleend.

In 2013 kreeg de veehouder een zogenaamde natuurvergunning voor het houden van 19.000 biggen op een locatie in Oirschot die grenst aan natuurgebied Kampina & Oisterwijkse Vennen. Van die vergunning maakte de veehouder geen gebruik. De stallen werden niet gebouwd en de biggen werden niet gehouden. De gemeente Oirschot trok ondertussen de bouw- en de milieuvergunningen voor de stallen in op basis van haar beleid om vergunningen die langer dan 3 jaar niet gebruikt zijn, in te trekken. Daarop stapte de veehouder naar de bestuursrechter. Van de rechter moest de gemeente toen kort gezegd opnieuw naar de zaak kijken; de gemeente besloot daarna om de vergunningen niet in te trekken.

Inmiddels had de veehouder ook een nieuwe vergunningaanvraag ingediend waarbij de samenstelling van de veestapel wijzigde en andere luchtwassers werden voorzien. De gemeente verleende die vergunning in mei 2018. Hierbij kreeg zij ook toestemming van de provincie Noord-Brabant voor de gewijzigde gevolgen voor het nabijgelegen natuurgebied.
Naast de veehouder stapten verschillende milieuverenigingen en omwonenden naar de rechter. Zij gingen in beroep tegen het uiteindelijk niet intrekken van de oude vergunning en het verlenen van de nieuwe vergunning.

De verenigingen willen ook dat de oude natuurvergunning van de provincie van tafel gaat. Volgens de verenigingen leidt de komst van zoveel varkens namelijk tot meer uitstoot van stikstof en heeft dit nadelige gevolgen voor het aangrenzende natuurgebied. De omwonenden vrezen met name voor afname van de kwaliteit van wonen en leven en de vervuiling van het landschap.

Oordeel
De rechtbank oordeelt vandaag in deze samenhangende zaken. In de zaak over het niet intrekken van de natuurvergunning, oordeelt de rechtbank dat de provincie fouten heeft gemaakt in de beoordeling. Het gebruik van de natuurvergunning kan leiden tot een verslechtering van het natuurgebied. Om dit te voorkomen zou de provincie de vergunning kunnen intrekken. De provincie heeft onvoldoende onderzocht of met andere maatregelen hetzelfde resultaat kan worden bereikt.

In zo’n geval verplicht de Europese Habitatrichtlijn tot een uitgebreid onderzoek om te kijken of er toch gebruik kan worden gemaakt van de natuurvergunning en dat heeft de provincie niet gedaan. De provincie moet de kwestie daarom opnieuw bekijken. De rechtbank verbiedt het gebruik van de natuurvergunning in de tussentijd.

De rechtbank is het ook niet eens met het uiteindelijke besluit van de gemeente om de bouw- en de milieuvergunningen niet in te trekken. Volgens de rechtbank had de gemeente haar beslissing kort gezegd beter moeten uitleggen. Daarom moet zij hierover nog een keer een besluit nemen maar pas nadat de provincie haar zegje heeft gedaan. Voor de gemeente speelt namelijk ook het lot van de natuurvergunning uit 2013 een rol.

De rechtbank vernietigt de nieuwe vergunning. De gemeente heeft onder meer de gevolgen voor het milieu van geurhinder en geluidshinder onvoldoende onderzocht. De provinciale toestemming voor de uitstoot van iets meer stikstof is gebaseerd op de PAS (de programmatische aanpak stikstof).

De PAS is door de Raad van State onverbindend verklaard en de provinciale toestemming mocht dus ook niet op de PAS worden gebaseerd. De gemeente moet een nieuw besluit nemen, maar pas nadat ze heeft besloten over het intrekken van de eerder verleende vergunningen.

Meisje (15) doodgestoken in huis Breda

De politie in Breda heeft een jongen van 16 jaar aangehouden die verdacht wordt van het doden van een 15-jarig meisje. Zij kwam vanmiddag om het leven bij een mogelijke steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda. Buurtbewoners reageren verslagen. "Het was een schat van een meid."

Volgens het AD denken de buurtbewoners dat het om een uit de hand gelopen liefdesdrama gaat.

Vandalen vernielen politieauto met vuurwerk

In de Johannes Vermeerlaan in Helmond werd in de nacht van zondag op maandag 18 op 19 augustus forse schade aan een politieauto aangebracht door vermoedelijk vuurwerk. Dit gebeurde tijdens een actie van de politie bij een woning in de straat.

Agenten doorzochten zondagavond een woning aan de Helmondse Johannes Vermeerlaan. In het pand werden een gasdrukwapen en drugs, enkele tientallen grammen hasjiesj en een kleine hoeveelheid cocaïne, gevonden. Hierop zijn rond 23.40 uur drie mannen aangehouden. Zij waren op dat moment in het pand aanwezig. Het gaat om een 27-jarige en een 19-jarige Helmonder en een man van 27 jaar waarvan de woonplaats nog onbekend is.

Kort na de aanhoudingen werd een harde knal gehoord. Het bleek dat de voorruit en de motorkap van een in de straat geparkeerde politieauto waren vernield met vermoedelijk zwaar vuurwerk. Niemand raakte hierbij gewond. In januari van dit jaar werd een onopvallende politieauto eveneens vernield met vermoedelijk zwaar vuurwerk. De politie onderzoekt of beide incidenten met elkaar verband houden.

Getuigen worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844, of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventueel kunnen tips en camerabeelden ook via het tipformulier op de website gedeeld worden met de poliie. 

Acht agenten geschorst om harddrugs

De politiechef van de eenheid Amsterdam heeft vier politiemedewerkers geschorst en vier politiemedewerkers buiten functie gesteld vanwege een vermoeden van plichtsverzuim.

De medewerkers zouden in privétijd vermoedelijk harddrugs in bezit en/of gebruikt hebben. Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is disciplinair onderzoek begonnen tegen de medewerkers.

Creature in the Well brengt pinball naar dungeons

Creature in the Well komt op 6 september uit voor Switch, Xbox One en pc. Deze originele indie game combineert hack-and-slash dungeon crawling met pinball mechanieken. Je verkent een dungeon die wordt beheerd door 'the Creature', een monster die allerlei uitdagingen voor je klaar heeft gezet.

In de praktijk betekent dit dat je met je zwaard pinball puzzels en gevechten moet doen. Hoe dat precies werkt kun je in de onderstaande trailer bekijken.

Grotestke Blasphemous lanceert in september

Blasphemous komt komt op 10 september uit voor PS4, Switch, Xbox One en pc. Deze 2D Metroidvania met een opvallende art style word ook vaak vergeleken met Dark Souls. De game haalde meer dan driehonderdduizend dollar op met Kickstarter in 2017.

Blasphemous speelt zich af in het koninkrijk van Cvstodia, dat vernietigd is door een vloek. Het is aan jou, 'The Penitent One', om de wereld te verkennen en het geheim achter de vloek te achterhalen.

Stranger Things komt naar Dead by Daylight

Ontwikkelaar Behaviour Interactive kondigt een samenwerking aan tussen Dead by Daylight en Stranger Things. Het betreft een nieuwe hoofdstuk dat zich afspeelt in Hawkins met de Demogorgon als nieuwe Killer.

Ook worden twee nieuwe Survivors toegevoegd: Nancy Wheeler en Steve Harrington. Het hoofdstuk vindt plaats in een nieuwe map: The Underground Complex, dat onder de Hawkins National Laboratory light. De nieuwe content wordt in september toegevoegd aan de pc- en console-versies van de game.

Cherry Hunter aangekondigd voor Streets of Rage 4

Dotemu is druk bezig met Streets of Rage 4, de eerste game in de serie in 25 jaar. Vandaag kondigen zij een nieuw speelbaar personage aan: Cherry Hunter.

Cherry is de dochter van Adam Hunter, die we kennen uit de eerste game. Haar interesse om haar vader als agent op te volgen moest plaatsmaken voor haar liefde van muziek. Ze speelt in een electro progressieve rockband, maar kan dus ook flinke klappen uitdelen.

Streets of Rage 4 is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een release date is nog niet bekendgemaakt.

Superhot en Hotline Miami vandaag beschikbaar voor Nintendo Switch

Een hete dag vandaag voor de Nintendo eShop. Tijdens de Indie World-uitzending zijn Superhot en Hotline Miami Collection aangekondigd voor Nintendo Switch. Nog beter: beide titels zijn vanaf vandaag ook beschikbaar.

De Hotline Miami Collection bevat beide games in één pakket, zodat we nu ook onderweg de brutale actie en epische soundtrack kunnen beleven. Superhot is op zijn beurt weer een stylistische first-person shooter waarin tijd alleen vloeit wanneer jij beweegt. De Switch-versie komt met nieuwe Gyroscope-aiming, optionele motion controls en draait in 60 FPS.

Disney+ vanaf 12 november beschikbaar in Nederland

Disney+, de streamingdienst van Disney lanceert op 12 november. Ook Nederland behoort tot een van de landen waar de dienst als eerste beschikbaar zal zijn, naast de Verenigde Staten en Canada. Dat maakt Disney vandaag bekend op social media.

De streamingdienst, die de strijd met Netflix aangaat, bevat niet alleen films en series van Disney, Pixar, Marvel en Star Wars, ook The Simpsons en content van National Geographic zal te zien zijn. Disney+ gaat 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar kosten.

Eastward na lang wachten weer getoond

Eastward is een singleplayer RPG waarin je twee personages bestuurt. In een wereld waarin de mensheid bijna is uitgestorven, vind je een meisje die zich niet alleen kan redden.

Samen onderzoek je de post-apocolyptische wereld, ontmoet je personages en vecht je tegen de monsters die de wereld hebben ingenomen. De nieuwe trailer toont meer van de wereld, monsters en gameplay.

In 2020 moet de game uitkomen voor pc en Nintendo Switch.

Shin'en komt met nieuwe game The Touryst

Shin'en Games, bekend van onder andere de FAST- en Nano Assault-series, komt met een nieuwe titel voor Nintendo Switch. In The Touryst ben je een toerist die aankomt op de Monument Islands.

Het is aan jou om te bepalen waar je heen gaat en wat je doet. Ga je zwemmen, duiken, naar de arcade of juist dansen? Uiteraard is niet alles wat het lijkt en zijn er mysterieuze monumenten om te onderzoeken en puzzels om op te lossen.

De aankondigingstrailer van The Touryst kun je hieronder bekijken. In november komt de game beschikbaar in de Nintendo eShop.

Ori and the Blind Forest naar Nintendo Switch

De samenwerking tussen Microsoft en Nintendo blijft volhouden. Na Cuphead en Super Lucky's Tale is de derde game van Microsoft Studios aangekondigd voor Nintendo Switch: Ori and the Blind Forest.

Ori is ontwikkeld door Moon Games, maar wordt uitgegeven door Microsoft Studios. Voorheen was de game dan ook een console-exclusive voor Xbox One. De port naar Switch betreft de definitieve versie, dus met de extra gebieden en opties die later werden toegevoegd. De game draait in 1080P/60FPS docked, portable in 720P/60FPS.

Ori and the Blind Forest Definitive Edition wordt 27 september uitgebracht voor Nintendo Switch.

Bokser Navarrete verdedigt wereldtitel op overtuigende wijze

Bokser Emanuel Navarrete heeft zijn WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) op overtuigende wijze kunnen verdedigen. In Los Angeles nam de Mexicaan (27-1, 23 KO's) het op tegen de Amerikaanse geboren Mexicaan Francisco de Vaca (20-0, 6 KO's).

Vanaf de eerste bel klapten de heren er behoorlijk hard op en al vrij snel ging De Vaca voor het eerst tegen de vlakte. Navarrete leek na twee ronden genoeg te hebben van zijn opponent en Vaquero opende in de derde ronde als een dolle de aanval. De ene na de andere klap kwam door en na een harde linker vond de scheidsrechter het mooi geweest: Vaquero ('Cowboy') was De Vaca ('Koe') duidelijk de baas.

De 24-jarige Mexicaan staat op 14 september alweer in de ring, dit keer in Las Vegas. Zijn tegenstander is nog onbekend, maar WBA- en IBF-kampioen Daniel Roman wordt het in elk geval niet, die staat een dag eerder in de ring in New York. De kans dat WBC-kampioen Rey Vargas de volgende opponent wordt lijkt ook klein, vermoedelijk was er dan inmiddels wel een deal gesloten.

Navarrete - De Vaca (Bron: YouTube)

Uitbreiding Metro Exodus vanavond onthuld

De eerste uitbreiding voor Metro Exodus was al enige tijd een feit alleen bleven details uit. De DLC, genaamd The Two Colonels, wordt vanavond onthuld tijdens Inside Xbox op Gamescom met een begeleidende gameplay-trailer.

De uitbreiding volgt het verhaal van kolonel Khlebnikov door de ogen van Kolonel Miller, het personage dat je ook tijdens de gewone game bijstaat. De twee kolonels vertellen tijdens het verloop van de game over de verschrikkingen die plaatsvonden op het notoire station Novosibirsk.

Houd FOK! in de gaten voor meer informatie en onthullingen op Gamescom 2019.

Brandweer bevrijdt meisje (9) uit wasmachine door benen in te smeren

De Brusselse brandweer kreeg gisteravond een opmerkelijke oproep: een 9-jarig meisje zat vast in de wasmachine in haar ouderlijk huis en moest met spoed worden bevrijd.

Het Algemeen Dagblad meldt dat het meisje uiteindelijk werd bevrijd door haar in te smeren met wasmiddel. Het is niet bekend waarom het kind in de wasmachine kroop. 

Fransman gearresteerd met lijk echtgenote in kofferbak en kids op achterbank

Franse politieagenten hebben gisteren een wel heel lugubere ontdekking gedaan. In de wagen van een Franse automobilist ontdekten ze een koffer met daarin het stoffelijk overschot van 's mans echtgenote. De man, die terugkeerde van vakantie in Italië, is aangehouden op verdenking van moord.

De twee kinderen van het echtpaar, 6 en 8 jaar oud, die op de achterbank van de auto lagen te slapen, zijn opgevangen zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Rijksrecherche onderzocht 7 schietincidenten eerste helft 2019

De Rijksrecherche heeft in het eerste half jaar van 2019 onderzoek gedaan naar 7 schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten vier mensen gewond.

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg onderzoekt de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.

MLB: Fraaie comeback Red Sox, grand slam Ortega helpt Braves naar winst

De honkballers van de Boston Red Sox hebben de thuiswedstrijd tegen de Baltimore Orioles met 13-7 gewonnen. Dat had de nodige voeten in de aarde, want in de derde inning kwamen de bezoekers op 0-6. Vooral dankzij Rafael Devers - vier hits in vijf slagbeurten, inclusief een homerun - kwamen de Red Sox echter langszij en pas in de negende inning scoorden de Orioles weer eens.

De Atlanta Braves speelden thuis tegen de Los Angeles Dodgers van closer Kenley Jansen. Ozzie Albies kwam tot één hit, maar de grote man was Rafael Ortega: in de zesde inning sloeg hij bij een 1-3 stand een grand slam, een homerun met alle honken bezet. Het bracht de Braves op 5-3 en dat zou uiteindelijk ook de eindstand blijken.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 13-7
New York Yankees - Cleveland Indians 4-8
Philadelphia Phillies - San Diego Padres 2-3
Toronto Blue Jays - Seattle Mariners 0-7
Cincinnati Reds - St Louis Cardinals 4-5
Tampa Bay Rays - Detroit Tigers 5-4
Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers 5-3
Washington Nationals - Milwaukee Brewers 16-8
Kansas City Royals - New York Mets 5-11
Texas Rangers - Minnesota Twins 3-6
Colorado Rockies - Miami Marlins 7-6 (1 extra inning)
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 9-2
Oakland Athletics - Houston Astros 1-4
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 6-1
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 1-7

Red Sox - Orioles (Bron: YouTube)

470.000 euro boete voor aanbieden online kansspelen via unibet.eu

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 470.000 euro opgelegd aan het bedrijf Trannel International Limited. Dit bedrijf, gevestigd op Malta, bood in ieder geval gedurende een periode in de tweede helft van 2018 online kansspelen aan Nederlandse consumenten aan via de website unibet.eu. Het aanbieden van kansspelen zonder vergunning is verboden.

Onderzoek van de Ksa wees uit dat in de periode 11 augustus 2018 - 27 december 2018 online kansspelen zijn aangeboden aan Nederlandse consumenten. Het was mogelijk om met het Nederlandse betaalmiddel iDEAL te betalen en er was een Nederlandstalige chatservice beschikbaar. Verder was in de ‘terms and conditions’ op de site een lijst opgenomen met landen waarvan de inwoners uitgesloten waren van deelname. Nederland stond hier niet bij.

Op de website waren spellen te spelen als blackjack, roulette en poker. Ook werden er sportweddenschappen aangeboden.

Verboden
Het aanbieden van online kansspelen is op dit moment in Nederland verboden. Onder de huidige Wet op de kansspelen is het niet mogelijk een vergunning hiervoor te verlenen, omdat de wet niet voorziet in effectieve instrumenten voor toezicht. Deze situatie gaat veranderen. De Eerste Kamer nam in februari 2019 de Wet kansspelen op afstand aan. Waarschijnlijk wordt het met ingang van 1 januari 2021 mogelijk om legaal online gokken aan te bieden. Voorwaarde hiervoor is dat er een vergunning voor is verleend door de Ksa. Vergunningen worden alleen onder strikte voorwaarden verstrekt.

Koperdief op heterdaad aangehouden

Afgelopen nacht heeft de politie op de Vierbanse Gantel in Tilburg na een melding op heterdaad een koperdief aangehouden. Het gaat om een 51-jarige Tilburger, een bekende van de politie.

De politie ontving omstreeks 03.10 uur een melding dat er mogelijk werd ingebroken aan de Vierbanse Gantel. Eerder deze week was in hetzelfde pand dat gerenoveerd wordt ook al ingebroken. Toen werden alle koperen leidingen uit de woning en tuinhuis gestolen. Er gingen meerdere eenheden, onder meer een hondengeleider ter plaatse. De woning en tuin werden aan de voor- en achterzijde afgezet. In het tuinhuis brandde licht.

Een van de agenten zag dat een man op zijn knieën bij een koelkast zat en om zich heen koperen voorwerpen verzameld had. Hij werd aangehouden. In de tuin stond zijn fiets met daarin al verschillende koperen voorwerpen en een CV ketel. De recherche onderzoekt of hij ook de eerdere inbraak gepleegd heeft.

Vrouw (75) om het leven gekomen bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de Edeseweg in Wekerom is zondagavond een 75-jarige vrouw om het leven gekomen. De bestuurder, een 78-jarige man, raakte gewond. Beiden komen uit Bennekom.

Rond 21:20 uur raakte de auto om nog onbekende reden van de weg en reed tegen een boom aan. De man werd door de brandweer uit de auto bevrijd en is naar het ziekenhuis gebracht. Voor de vrouw konden de hulpdiensten helaas niet meer doen. Een traumahelikopter heeft geassisteerd bij het ongeval.

De Verkeers Ongevallen Analysedienst (VOA) van de politie heeft onderzoek gedaan op de plaats van het ongeval. Daarom was de weg enige tijd gesloten. De VOA onderzoekt nu hoe dit heeft kunnen gebeuren.

16-jarige joyrider opgepakt na uitschelden agenten

In de nacht van zondag op maandag, rond 01.40 uur, zagen agenten op de Grindweg in Tholen een auto rijden waarvan de verlichting uit was. Ze gaven de bestuurder van de auto een stopteken en deze voldeed daaraan. Bij aanspreken ontdekten de agenten dat de bestuurder ogenschijnlijk wel heel jong was.

Ze vroegen om het rijbewijs van de jongeman, maar hij gaf aan dat hij dat nog niet had. Hij bleek 16 jaar te zijn en de auto van zijn vader, zonder diens toestemming, te hebben meegenomen. Door de agenten is de jongen in de politieauto geplaatst en meegenomen naar zijn huis. De andere agent is met de auto van vader naar het woonadres van de jongen in Tholen gereden.

Daar is de vader van de jongen gewekt. Op het moment dat de agenten de woning in gingen, gebruikmakend van de huissleutels van de 16-jarige, schold de jongen de agenten uit. Hierop is hij aangehouden. De vader van de jongen is in kennis gesteld van zijn aanhouding en de verdachte is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zit hij nog vast. Hij wordt vandaag verder gehoord over de zaken die zijn voorgevallen.

Agressieveling mishandelt hulpverleners, geholpen door pa

Door verschillende hulpverleners in Bergen op Zoom is zondagavond aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging door een 26-jarige man uit Bergen op Zoom.

In eerste instantie werden agenten gevraagd naar een instelling in Bergen op Zoom te komen, omdat een agressieve cliënt hulpverleners had bedreigd met een mes en een knuppel. Bij die instelling bleek de man te zijn vertrokken. Even later meldden medewerkers van de huisartsenpost (HAP) in Bergen op Zoom dat er een man bij hen binnen werd behandeld aan (zelf toegebrachte) verwondingen. Dit zou de man betreffen die even tevoren de bedreigingen had geuit.

Toen de agenten bij de HAP kwamen wilden zij de verdachte aanhouden en overbrengen naar een politiecellencomplex. Dit ging niet zonder slag of stoot, want de man werd weer vreselijk agressief en mishandelde twee aanwezige agenten. Hij wilde ervandoor gaan en werd hierbij geassisteerd door zijn vader die ook bij de HAP was. De vader belette het de agenten om zijn zoon aan te houden door onder andere te dreigen een kruk naar de agenten te gooien. De 26-jarige verdachte is uiteindelijk met veel verzet aangehouden voor de eerder geuite bedreigingen en de mishandeling van de agenten. Er werd pepperspray gebruikt door de politie. Ook de vader van de 26-jarige man uit Bergen op Zoom is aangehouden voor het belemmeren van de agenten.

Alle hulpverleners die zijn bedreigd of mishandeld hebben aangifte gedaan. De twee mannen worden vandaag gehoord door de recherche.

Dumoulin definitief naar Jumbo-Visma

Tom Dumoulin rijdt vanaf komend seizoen voor Jumbo-Visma. De ploeg liet maandagochtend op social media weten dat de Giro-winnaar van 2017 binnen is gehaald. Daarmee heeft de ploeg volgend jaar vier renners die een sterk klassement in een grote ronde kunnen rijden: Dumoulin, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en George Bennett.

Eerder op de dag maakte Team Sunweb al bekend dat Dumoulin zou vertrekken en een overstap naar Jumbo-Visma lag al lange tijd in de lijn der verwachting, hoewel de ploeg dat met name bij monde van Richard Plugge uiteraard keer op keer ontkende. Dumoulin zelf liet weten zich na het missen van de Tour de France en de daaruit volgende teleurstelling gericht te hebben op de interesse van andere teams.

Hoe de ploeg het wat kopmanschap betreft gaat doen voor de grote rondes is nog niet bekend, aangezien in elk geval Roglic toch ook voor de eindzege in de Tour de France zal willen strijden, iets waar Kruijswijk wellicht ook op hoopt, zeker gezien zijn derde plek dit jaar.

370 tips over doodgeschoten vrouw bij rechercheteam

In de zaak van de onbekende vrouw die, doodgeschoten, werd aangetroffen in Westdorpe op 22 juni jongstleden zijn bij het rechercheteam dat met de zaak bezig is inmiddels al 370 tips binnengekomen.

De identiteit van de vrouw is, ondanks al deze tips, nog altijd niet achterhaald. Het valt de rechercheurs op dat er heel veel tips, uit het hele land, binnenkomen die gaan over een vermiste Duitse vrouw, Monika Ritschel. Dat kunnen de rechercheurs zich goed voorstellen, want toen zij een foto zagen van deze vrouw dachten zij in eerste instantie ook dat dit de onbekende vrouw betrof. De gelijkenis leek treffend.

Na contact met de Duitse autoriteiten is in Duitsland onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat de vrouw die in Westdorpe is aangetroffen niet Monika Ritschel was. Deze vrouw kan dus worden uitgesloten bij het onderzoek dat in Zeeland-West-Brabant gedraaid wordt door het Team Grootschalige Opsporing. De destijds vermiste Monika Ritschel is (overleden) aangetroffen en begraven in Duitsland.

Alle tips die binnenkomen bij het rechercheteam worden uitgelopen. Wanneer er namen genoemd worden van mogelijk vermiste buitenlandse vrouwen wordt contact gelegd met de desbetreffende autoriteiten. Tot nu toe zat de gouden tip die het team de identiteit van de vrouw moet geven er helaas nog altijd niet bij.

Medvedev klopt Goffin en pakt eerste masterstitel

Tennisser Daniil Medvedev heeft zijn eerste masterstitel te pakken. De 23-jarige Rus was in het Amerikaanse Cincinnati de beste in de finale tegen de Belg David Goffin en stijgt daardoor naar de vijfde plek op de wereldranglijst.

Medvedev plaatste in de eerste set al vroeg een break, maar leverde die niet veel later weer in. In de tiebreak domineerde hij vervolgens vooral op Goffin's service en in de tweede set bleek een break in de allereerste game al voldoende: 7-6 (3), 6-4.

Bij de vrouwen ging de titel naar thuisfavoriete Madison Keys, die de Russische veterane Svetlana Kuznetsova het nakijken gaf. Kuznetsova opende het duel met een break, maar Keys plaatste aan het einde van set één twee beslissende breaks.

In de tweede set was het wederom Kuznetsova die een voorsprong pakte, maar op 5-4 sloeg Keys terug. In de tiebreak werd het spannend, maar op haar tweede matchpoint maakte de Amerikaanse het na bijna twee uur dan toch af: 7-5, 7-6 (5).

Trailers voor remasters Commandos 2 en Praetorians

Later dit jaar verschijnen twee remasters uit de koker van Tropico-uitgever Kalypso Media, te weten Commandos 2 en Praetorians. De twee games werden origineel ontwikkeld door Pyro Studios maar Kalypso nam in juli de rechten officieel over.

Behalve remasters heeft Kalypso ook aangegeven plannen te hebben voor geheel nieuwe delen in beide franchises. De opgepoetste versies moeten ergens in Q4 van dit jaar verschijnen voor PC, Xbox One en PS4. De remaster van Commandos 2 verschijnt eveneens voor Nintendo Switch, iOS en Android.

Luuk de Jong speelt belangrijke rol voor Sevilla bij sterk LaLiga-debuut

Luuk de Jong kan terugkijken op een succesvol LaLiga-debuut met Sevilla. De aanvaller wist zondagavond met zijn nieuwe werkgever in Barcelona Espanyol uiteindelijk met 0-2 te verslaan. De voormalig spits van PSV was belangrijk voor de Andalusiërs, mede omdat hij betrokken was bij de eerste treffer van de wedstrijd.

In de voorbereiding speelde De Jong al een belangrijke rol in de formatie van trainer Julen Lopetegui, die veel vertrouwen heeft in de Oranje-international. De spits geldt als belangrijk kapstok voor zijn team en dat was zondagavond niet anders. De Jong, die negentig minuten speelde, stichtte regelmatig gevaar voor het doel van doelman Diego López, maar kon niet tot scoren komen.

Desalniettemin was de inbreng van De Jong cruciaal, aangezien hij een belangrijke rol speelde bij de 0-1. Vlak voor de rust zorgde de spits voor consternatie in het vijandelijke strafschopgebied, maar zijn kopbal werd knap voor de doellijn gekeerd door López. Espanyol kreeg de bal echter niet uit de eigen zestien meter, waarna Sergio Reguilón kon profiteren van een bal die van de lat afkwam: 0-1.

De thuisploeg leek in de tweede helft een goede mogelijkheid te krijgen om langszij te komen na een gegeven strafschop, maar na ingrijpen van de VAR besloot arbiter Juan Martínez Munuera de penalty in te trekken. Sevilla, met onder anderen Nemanja Gudelj als invaller, kreeg daarna kansen op meer doelpunten. Nolito sloeg vlak voor tijd toe door te profiteren van de geboden vrijheid en een fraaie individuele actie goed af te ronden: 0-2.

Uitslagen LaLiga zondag
Alaves - Levante 1-0
Espanyol - Sevilla 0-2
Real Betis - Valladolid 1-2
Atletico Madrid - Getafe 1-0

Schreuder verliest eerste duel met Hoffenheim door goal na 35 seconden

Alfred Schreuder heeft zijn eerste wedstrijd als trainer van 1899 Hoffenheim verloren. Bij zijn vuurdoop in de Bundesliga ging de nummer negen van vorig seizoen met 1-0 onderuit tegen Eintracht Frankfurt. Het enige doelpunt werd al na 35 seconden gemaakt. Schreuder, vorig seizoen assistent-trainer van Ajax, werd deze zomer aangesteld door Hoffenheim.

De oefenmeester, die Joshua Brenet negentig minuten op de bank liet bij Hoffenheim, had zich waarschijnlijk geen slechtere start van de wedstrijd kunnen voorstellen. Al na 35 seconden kwamen de bezoekers op achterstand door een doelpunt van Martin Hinteregger. Na een corner van voormalig Eredivisionist Filip Kostic nam Hinteregger de bal van dichtbij uit de lucht: 1-0. In de daaropvolgende fase had Hoffenheim veel balbezit in de Commerzbank-Arena, maar doelman Kevin Trapp van Eintracht hoefde nauwelijks in actie te komen in het eerste halfuur.

Kostic was de gevaarlijkste man namens de thuisploeg: hij schoot na 27 minuten rakelings naast en wist even daarna een één-op-één-situatie met doelman Oliver Baumann niet met goed gevolg af te ronden. Hoffenheim dacht enkele minuten voor rust op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van Dennis Geiger werd afgekeurd vanwege een buitenspelsituatie. Kort na de rust kwamen er weer kansen voor Eintracht op de 2-0. Baumann had een goed antwoord op de inzet van Daichi Kamada en een kopbal van Dominik Kohr werd weggewerkt.

Hoffenheim was in de slotfase niet in staat om Eintracht in grote problemen te brengen. De 2-0 hing nadrukkelijker in de lucht dan de 1-1, maar geen van beide zou vallen. Voor Schreuder is het een teleurstellend begin van zijn avontuur in de Bundesliga, nadat hij vorige week zaterdag nog ontsnapte aan een blamage in de eerste ronde van de DFB-Pokal. Derdedivisionist Würzburger Kickers werd ternauwernood geklopt na strafschoppen.

Uitslagen Bundesliga zondag
Eintracht Frankfurt - 1899 Hoffenheim 1-0
Union Berlin - RB Leipzig 0-4

PSG loopt tegen nederlaag aan ondanks gepruts bij tegenstander

Paris Saint-Germain heeft zondagavond verloren van Stade Rennes. De ploeg van trainer Thomas Tuchel werd diep in de eerste helft in het zadel geholpen door gepruts achterin bij de thuisploeg, maar Rennes herstelde al snel de schade. In de tweede helft liep Rennes zelfs nog uit naar een 2-1 overwinning, waardoor PSG al snel in het seizoen tegen de eerste verliesbeurt is aangelopen.

PSG speelde ook de tweede competitiewedstrijd zonder Neymar. De Braziliaan wil vertrekken bij de Franse topclub en zodoende nam Tuchel, net als tegen Nimes (0-3 winst), de Braziliaan niet op in de wedstrijdselectie. Zonder de aanvaller zocht PSG tegen Rennes tegen de snelle voorsprong, maar de thuisploeg bood kranig weerstand. Na 37 minuten wist PSG eindelijk toe te slaan door gepruts bij Rennes.

Damien Da Silva speelde de bal te hard voor zijn eigen doel langs, waardoor doelman Romain Salin kansloos was bij de poging van Edinson Cavani: 0-1. De voorsprong hield echter niet lang stand, aangezien M'Baye Niang niet werd aangepakt door de verdediging van PSG. De aanvaller kreeg alle tijd en ruimte om de bal in het strafschopgebied aan te nemen, te draaien en hard binnen te schieten: 1-1.

Vlak na de rust sloeg Rennes andermaal toe. Eduardo Camavinga bediende met een lange bal Romain Del Castillo, die in het strafschopgebied het leer knap naar de lange hoek van het doel te gidsen: 2-1. Nadien kreeg Rennes meerdere kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar doelman Alphonse Aréola hoefde geen nieuwe tegentreffer meer te incasseren.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag en zondag
Nantes - Olympique Marseille 0-0
Amiens - Lille 1-0
Girondins de Bordeaux - Montpellier 1-1
Metz - AS Monaco 3-0
Nîmes - Nice 1-2
Toulouse - Dijon 1-0
Saint-Ètienne - Brest 1-1
Reims - Strasbourg 0-0
Stade Rennes - Paris Saint-Germain 2-1

418 Turken opgepakt in PKK-onderzoek

De Turkse politie heeft zeker 418 personen opgepakt in een onderzoek naar mensen met vermeende banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De arrestaties vonden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken plaats in 29 provincies.

Naast de 418 arrestaties zouden er ook enkele burgemeesters vervangen zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

418 Turken opgepakt in PKK-onderzoek (Afbeelding: Pixabay)
418 Turken opgepakt in PKK-onderzoek (Afbeelding: Pixabay)

Mount maakt einde aan Engelse droogte, maar Chelsea wint niet

Mason Mount heeft zondagavond het eerste Premier League-doelpunt bij Chelsea gemaakt onder leiding van de nieuwe manager Frank Lampard. De middenvelder scoorde na zeven minuten nadat hij Leicester City-middenvelder Wilfred Ndidi de bal ontfutselde en de bal op de rand van het strafschopgebied voorbij doelman Kasper Schmeichel schoot. Zijn treffer bleek niet voldoende, aangezien Ndidi in de tweede helft voor de gelijkmaker zorgde.

Met zijn doelpunt werd Mount de eerste in Engeland geboren speler sinds 1996 die een doelpunt voor Chelsea maakte onder een Engelse manager. Dennis Wise was destijds de doelpuntenmaker met trainer Glenn Hoddle in de dugout op Stamford Bridge. Sinds Hoddle de club verliet, hebben drie Engelse managers de touwtjes in handen genomen in West-Londen, maar allemaal op tijdelijke basis. Graham Rix had de leiding over twee wedstrijden in 2000, waarna Ray Wilkins en Steve Holland één wedstrijd de leiding hadden, respectievelijk in 2009 en 2015.

Mount, die in 1999 werd geboren, bereikte nog een andere mijlpaal. Het jeugdproduct van Chelsea is volgens Opta de eerste Engelse speler die scoorde in een eerste thuiswedstrijd voor the Blues sinds Paul Hughes in januari 1997. Mount zal hopen dat zijn doelpunt de eerste van velen zal zijn. Hughes scoorde nog maar één keer voor de club en werd aan het begin van het volgende seizoen uitgeleend aan Stockport County.

De voormalig huurspeler van Vitesse speelde vorig seizoen ook onder Lampard, in het Championship. Hij speelde op huurbasis voor Derby County en scoorde vorig jaar tijdens zijn debuut voor the Rams en heeft nu hetzelfde gedaan bij zijn thuisdebuut in de Premier League.

Uitslagen Premier League zondag
Sheffield United - Crystal Palace 1-0
Chelsea - Leicester City 1-1

'Prins Andrew geschokt door misdaden Epstein'

De Britse prins Andrew is geschokt en ontsteld over de misdaden van de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein. Dat schrijft The Daily Telegraph. Andrew, de hertog van York, zou contacten hebben onderhouden met de inmiddels overleden Epstein.

Epstein werd op 10 augustus 2019 dood aangetroffen in zijn cel in het MCC New York. Eind juli dat jaar werd hij bewusteloos aangetroffen en werd daarop onder suicide watch (intensieve controle) gesteld. Er werd bevolen om elk halfuur te controleren of hij sliep en nog leefde. Hoe het mogelijk is dat er ondanks deze maatregel zelfmoord heeft plaats kunnen vinden wordt nog onderzocht. 

Politie VS: 'Drie massaschietpartijen voorkomen'

Amerikaanse autoriteiten melden het afgelopen weekend drie mogelijke massaschietpartijen te hebben voorkomen. In drie verschillende staten werden mannen gearresteerd die met een schietpartij dreigden of van wie bekend was dat ze er serieus over nadachten.

Zware crash IndyCar-race Pocono, regen en onweer zorgen voor vroegtijdig einde

De veertiende race van het seizoen in de IndyCar Series heeft weer voor het nodige gedoe gezorgd. Op de beruchte Pocono Raceway stond de ABC Supply 500 op het programma, maar de 500 mijl werden niet gehaald: de regen gooide roet in het eten, nadat het op de Tricky Triangle al vroeg mis was gegaan.

Op zaterdag werd wegens de regen niet gereden en dus startte men in de volgorde van het kampioenschap: Josef Newgarden en Alexander Rossi op de eerste rij, voor Simon Pagenaud en Scott Dixon, waarbij Pagenaud gelijk de leiding nam. Het duurde echter niet lang, want na de eerste bocht van de race ging het helemaal fout: Takuma Sato lag ondersteboven, Ryan Hunter-Reay, Felix Rosenqvist, James Hinchcliffe en Rossi konden ook gelijk inpakken.

De grootste zorgen gingen uit naar Sato, maar al vrij snel kon de Japanse veteraan gelukkig heelhuids uit zijn auto geplukt worden. Robert Wickens kende vorig jaar een soortgelijke crash op Pocono en de Canadees, sindsdien gedeeltelijk verlamd, was op Twitter al na een paar minuten duidelijk: "Hoe vaak moeten we dit nog meemaken, voor we allemaal kunnen accepteren dat Pocono geen circuit is voor een IndyCar-race? Het is geen goede relatie en we moeten een scheiding overwegen."

Iedereen kwam er gelukkig zonder noemenswaardige fysieke problemen vanaf en na een lange onderbreking kon er weer geracet worden, met Pagenaud, Scott Dixon en Newgarden voorop. Dit keer deden de heren het wat rustiger aan en in slagvolgorde werden de eerste veertig ronden afgewerkt. Op dat moment hing Spencer Pigot zijn auto in de muur en dat pakte lekker uit voor Will Power: hij was als laatste van de toppers nog niet gestopt en kwam precies toen de caution viel binnen.

Het ging al snel fout op Pocono (Bron: YouTube)

Bij de herstart duelleerden Power en Pagenaud om de leiding, met de Fransman als voorlopige winnaar, tot de volgende ronde. Newgarden reed nog niet echt lekker mee en dus moest hij iets proberen: hij kwam als eerste van de kanshebbers naar binnen, kort daarop gevolgd door Santino Ferrucci, die kort achter Dixon op de vierde plek reed. Terwijl alleen Power nog naar binnen moest komen hing Colton Herta zijn auto in de muur: caution, waardoor Power onder geel kon stoppen, terwijl Pagenaud achter Dixon de baan op was gekomen.

Met Dixon, Ferrucci, Pagenaud, Ed Carpenter en Power op kop werd het groen weer gezwaaid, maar de vraag was hoe lang het zou duren: een behoorlijke regenbui kwam alsmaar dichter in de buurt van het diep in de bossen gelegen circuit. Als die regen na de 100e ronde - en dus na halverwege de race - zou komen, zou dat zomaar eens het einde van de race kunnen betekenen, met als gevolg dat er gelijk al behoorlijk gevochten werd om posities te winnen en te behouden.

Dixon had het tempo lekker te pakken, maar één man kon hem volgen: rookie Ferrucci, die alles uit de kast trok om erbij te blijven. Bij de volgende pitstop wist Dixon zijn voorsprong uit te breiden, terwijl Pagenaud voorbij Ferrucci kwam. Power maakte zijn stop als laatste van de toppers en kwam achter Dixon terecht, maar vóór Pagenaud. De top-4 reed zo binnen drie seconden van elkaar, daarachter was het gat richting Newgarden behoorlijk groot en voorin opende Power volle bak de aanval op Dixon.

Colton Herta crasht (Bron: YouTube)

De regen- en onweersbui hing dreigend in de buurt van het circuit en dus was haast geboden voor Power, die dan ook snel de leiding kon pakken. Met nog dik zeventig ronden werd het geel gezwaaid, terwijl niemand in de muur hing of iets dergelijks. Dat kon dus maar één ding betekenen: de op het oog nogal hevige bui was gearriveerd, onweer werd binnen een paar mijl van de baan gemeld en dus werd de race gestaakt, met een grote kans dat het daarmee voorbij was.

Dat bleek ook het geval en dus boekte Power zijn eerste zege van het jaar, waarmee hij met nog drie races te gaan tóch voor het dertiende jaar op rij een overwinning bij kan schrijven. Dixon werd tweede, voor Pagenaud, Ferrucci en Newgarden, die daarmee de leiding in het kampioenschap vast weet te houden. Door Rossi's uitvalbeurt staat hij nog wel tweede, maar Pagenaud hijgt hem in de nek.

Zaterdagavond wacht de volgende race, dit keer op Gateway.

Dag van de fotografie - stuur je wedstrijdfoto in!

Het is vandaag 19 augustus, en daarmee de dag van de fotografie. Foto's maken we al een paar honderd jaar. Sinds de opkomst van de digitale fotografie is het maken van foto's nog nooit zo makkelijk geweest. De keuze uit verschillende camera's is immens en soms lastig. Op ons FOTo-forum zijn dan ook talloze topics waarin men om hulp kan vragen op het gebied van fotografie. 

Eveneens wordt er elke maand een fotowedstrijd georganiseerd. Deze maand is het thema 'Reizen' en je foto insturen naar fotowedstrijd@fok.nl is nog mogelijk tot 21 augustus. Aan het eind van de maand wordt de winnaar bekend gemaakt en ook het thema voor de volgende maand. Heb jij al meegedaan? 

Wereld Foto Dag (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Wereld Foto Dag (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Eurovisiesongfestival krijgt Amerikaanse variant

Het Amerikaanse songfestival is in trek bij televisiestations. Volgens de Zweedse producent Brain Academy hebben verschillende televisiekanalen interesse getoond de liedjeswedstrijd uit te zenden, waaronder één van de grote zenders.

Duits pretpark sluit 'Holocoaster' om kritiek

Een attractie in een pretpark in het Duitse Löffingen is gesloten omdat hij in de lucht teveel op twee hakenkruizen lijkt. Op sociale media kwam er zodanig veel commentaar binnen op de Eagle Fly dat het park Tatzmania niet anders kon dan het draaiende object aan de grond te houden. 

Effect gemeentepolis kan groter

De gemeentepolis is een gemeentelijke collectieve zorgverzekering die bestaat uit een basis- en een aanvullende verzekering voor inwoners met een laag inkomen. Deze polis kent op dit moment een groot bereik, maar contracten tussen gemeenten en verzekeraars lijken moeilijker tot stand te komen. Om het effect van de gemeentepolis te vergroten en de houdbaarheid ervan te verbeteren, zijn aanvullende stappen mogelijk. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie ‘Verbeteropties gemeentepolis’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Door de gemeentepolis hoeven lage inkomens geen zorg te mijden en lopen zij minder risico om plotseling voor hoge zorguitgaven te komen te staan. Veel gemeenten subsidiëren ook de aanvullende zorgverzekering, zodat deze beter toegankelijk wordt voor lage inkomens. Daarnaast kunnen gemeenten via de gemeentepolis wanbetaling tegengaan door de nominale premie rechtstreeks in te houden op de bijstandsuitkering.

Om de gemeentepolis te verbeteren zou ten eerste kunnen worden nagegaan of zorgverzekeraars voldoende worden gecompenseerd voor de zorgkosten via de risicoverevening, zodat de gemeentepolis ook voor hen financieel aantrekkelijk blijft. Daarnaast is het aanbieden van een basisverzekering met een beperkte aanvullende verzekering van belang, opdat alle verzekerden met een laag inkomen terecht kunnen bij de gemeentepolis, dus ook degenen die geen uitgebreide aanvullende verzekering nodig hebben. Ten derde kan het verplicht eigen risico vervangen worden door een no-claim, al dan niet in combinatie met het aftoppen van de hoogte van de no-claim. Dit voorkomt dat lage inkomens plotseling worden geconfronteerd met hoge zorgkosten.

oor de gemeentepolis hebben mensen met lage inkomens en hoge zorgkosten toegang tot een betaalbare aanvullende zorgverzekering. Bijkomend voordeel is dat de gemeente dicht op de premiebetaling zit; ze kan bijvoorbeeld voorstellen om de premie in te houden op een eventuele uitkering, Hierdoor kan voorkómen worden dat mensen in de wanbetalersregeling terechtkomen.

Contracten tussen gemeenten en verzekeraars over de polis lijken moeilijker tot stand te komen. Een reden die zorgverzekeraars noemen, is dat de premie van de gemeentepolis de kosten onvoldoende dekt. Dat komt door de relatief hoge zorgkosten van de doelgroep. Dit is van belang omdat de gemeentepolis een waardevol instrument kan voor armoedebestrijding, betere gezondheid en schuldpreventie.

Reddingsactie voor vermiste onderzoekers in diepste grot Polen

Reddingswerkers proberen in het zuiden van Polen twee onderzoekers te redden die sinds zaterdag vastzitten in de diepste grot van het land. Nadat één van de toegangstunnels is volgelopen met water, kunnen de speleologen de grot niet meer uit.

De reddingsactie kan dagen, tot wel enkele weken, in beslag nemen. Daarnaast is het een risicovolle onderneming, omdat er waarschjinlijk ook explosieven gebruikt zullen worden om het diepste deel van de grot te kunnen bereiken. 

Groot-Brittannië neemt IS-strijder staatsburgerschap af

De Britse regering heeft Jack Letts, die Oxfordshire vijf jaar geleden verruilde om zich bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) te voegen, zijn staatsburgerschap afgenomen. Letts bevindt zich momenteel in een Syrische gevangenis.

Volgens de Britse regering kan 'Jihadi Jack' ook aanspraak maken op een Canadees paspoort, gezien het feit dat hij een Canadese vader heeft. Canada is teleurgesteld en vindt dat Groot-Brittannië hun verantwoordelijkheid afschuift. 

Explosie in flat Hoorn blaast gevels eruit, bewoner aangehouden

Door een explosie in een flatwoning in een appartementencomplex gisterenavond in Hoorn zijn de voor- en achtergevel van die woning eruit geslagen. De bewoner is aangehouden. Volgens NH Nieuws vond de ontploffing plaats op de zesde verdieping.

FOK! Wat een weer: overgang naar ander weer

Hallo!  

De voorlopig laatste storing passeerde gisteren ons land. In het zuidoosten heeft het even flink geregend. Op sommige plaatsen in Zuid-Limburg viel er bijna 30 mm regen. Ook in het oosten regende het enige tijd, maar daar viel maar 5 mm. In het westen bleef het droog. Wel begon de dag overal bewolkt. In de loop van de middag brak de bewolking open en werd het nog heel aardig weer. Dit vooral in het eerder genoemde westen.

De komende week komen we steeds meer onder invloed van een hogedrukgebied. Daarbij wordt het ook steeds wat warmer. Volgende weekend zit een 25-graden er zeker wel in. In de nieuwe week wordt het elke dag een graadje warmer. 

Helemaal droog is het nog niet. Zeker vandaag en in mindere mate dinsdag kunnen er nog enkele buien opdraven. Maar dat zullen zeker geen zware buien zijn. Vanaf woensdag is het overal droog. 

Vandaag is het een graad  20, maar de dagen daarna komt er dus elke dag een graadje bij. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, maar zwakt in de loop van de dag af naar zwak.

Fijne week!  

GeraT (Foto: qltel)
Collega qltel maakte deze mooie foto vanuit Gera. Het slot van Gera. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Consumptie blijft achter bij economische groei

De consumptie door huishoudens is tussen 2008 en 2018 achtergebleven bij de economische groei. Huishoudens losten meer af op hun hypotheken, en de consumptieprijzen stegen sterker dan de prijzen van het bruto binnenlands product. Het inkomen van huishoudens steeg mee met de waarde van het bbp. Dat meldt het CBS op basis van het artikel ‘Het achterblijven van de consumptie bij het bruto binnenlands product (bbp), 2008-2018’, dat vandaag door het CBS is gepubliceerd.

De consumptie door huishoudens groeide tussen 2008 en 2018 met 4,1 procent, terwijl het bbp met 9,3 procent toenam. Dit verschil in groeitempo komt enerzijds door hogere aflossingen van huishoudens op hun hypotheken en anderzijds door de verschillende prijsontwikkelingen van de consumptie en het bbp.

Verschil in prijsontwikkelingen
De vergelijking tussen het bbp en de consumptie is gemeten in volume. Dat wordt bepaald door de waarde van beide indicatoren te corrigeren voor de verschillende prijsveranderingen van de consumptie en het bbp. De gemiddelde consumptieprijzen stegen tussen 2008 en 2018 met 11,0 procent, terwijl de gemiddelde prijzen van het bbp met 9,4 procent toenamen. Dit verschil komt vooral doordat de uitvoerprijzen minder sterk toenamen dan de invoerprijzen en doordat de prijzen van investeringen veel minder hard stegen dan die van consumptiegoederen en -diensten.
Als de waardeontwikkeling van de consumptie niet zou zijn gecorrigeerd voor de verandering van consumptieprijzen, maar voor die van de bbp-prijzen, zou de volumegroei van de consumptie 5,7 procent bedragen hebben, in plaats van 4,1 procent. Het verschil met de volumegroei van het bbp (9,3 procent) zou dan geen 5,2 procentpunt bedragen, maar 3,6 procentpunt. Het achterblijven van de consumptie bij de economische groei komt dus voor bijna een derde door de sterkere prijsstijgingen van consumptie.

Inkomen stijgt mee
Vaak hangt de waarde van de consumptie samen met het inkomen. Huishoudens kunnen immers niet structureel meer uitgeven dan er binnenkomt. De inkomensontwikkeling van huishoudens biedt echter geen verklaring voor het achterblijven van de waarde van de consumptie bij die van het bbp. Het bruto beschikbaar inkomen van huishoudens is na 2008 met 21,1 procent gestegen. Ondanks een beperkte loongroei is deze stijging groter dan die van de waarde van het bbp (19,6 procent), door de toegenomen werkgelegenheid.

Meer hypotheekaflossingen
Het verschil tussen het inkomen en de consumptie van huishoudens groeide dus tussen 2008 en 2018. Huishoudens gebruikten deze zogenoemde vrije besparingen vooral om hypotheken af te lossen. In 2018 was het saldo van opgenomen en afgeloste hypotheken 20 miljard euro lager dan in 2008, terwijl er wel voor een groter bedrag aan hypotheken werd ingeschreven bij het Kadaster. Dit betekent dat de aflossingen zijn gestegen ten opzichte van tien jaar eerder.

Nederlandse consumptie als aandeel bbp lager dan in buurlanden
In vergelijking met andere West-Europese landen was de werkelijke individuele consumptie als percentage van het bbp in Nederland in 2018 laag. In Nederland lag dit op 60,4 procent, tegenover 65,2 procent in Duitsland, en nog hogere percentages in de meeste andere West-Europese landen. Het bbp is een optelsom van verschillende bestedingscategorieën. Een relatief laag percentage aan consumptieve bestedingen betekent dat andere bestedingscategorieën een relatief groot aandeel moeten hebben. Het aandeel van de collectieve overheidsconsumptie en de investeringen in vaste activa in Nederland week weinig af van dat in andere landen. Het handelsoverschot was in Nederland echter wel hoger dan in de overige landen.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.