Zware crash IndyCar-race Pocono, regen en onweer zorgen voor vroegtijdig einde

De veertiende race van het seizoen in de IndyCar Series heeft weer voor het nodige gedoe gezorgd. Op de beruchte Pocono Raceway stond de ABC Supply 500 op het programma, maar de 500 mijl werden niet gehaald: de regen gooide roet in het eten, nadat het op de Tricky Triangle al vroeg mis was gegaan.

Op zaterdag werd wegens de regen niet gereden en dus startte men in de volgorde van het kampioenschap: Josef Newgarden en Alexander Rossi op de eerste rij, voor Simon Pagenaud en Scott Dixon, waarbij Pagenaud gelijk de leiding nam. Het duurde echter niet lang, want na de eerste bocht van de race ging het helemaal fout: Takuma Sato lag ondersteboven, Ryan Hunter-Reay, Felix Rosenqvist, James Hinchcliffe en Rossi konden ook gelijk inpakken.

De grootste zorgen gingen uit naar Sato, maar al vrij snel kon de Japanse veteraan gelukkig heelhuids uit zijn auto geplukt worden. Robert Wickens kende vorig jaar een soortgelijke crash op Pocono en de Canadees, sindsdien gedeeltelijk verlamd, was op Twitter al na een paar minuten duidelijk: "Hoe vaak moeten we dit nog meemaken, voor we allemaal kunnen accepteren dat Pocono geen circuit is voor een IndyCar-race? Het is geen goede relatie en we moeten een scheiding overwegen."

Iedereen kwam er gelukkig zonder noemenswaardige fysieke problemen vanaf en na een lange onderbreking kon er weer geracet worden, met Pagenaud, Scott Dixon en Newgarden voorop. Dit keer deden de heren het wat rustiger aan en in slagvolgorde werden de eerste veertig ronden afgewerkt. Op dat moment hing Spencer Pigot zijn auto in de muur en dat pakte lekker uit voor Will Power: hij was als laatste van de toppers nog niet gestopt en kwam precies toen de caution viel binnen.

Het ging al snel fout op Pocono (Bron: YouTube)

Bij de herstart duelleerden Power en Pagenaud om de leiding, met de Fransman als voorlopige winnaar, tot de volgende ronde. Newgarden reed nog niet echt lekker mee en dus moest hij iets proberen: hij kwam als eerste van de kanshebbers naar binnen, kort daarop gevolgd door Santino Ferrucci, die kort achter Dixon op de vierde plek reed. Terwijl alleen Power nog naar binnen moest komen hing Colton Herta zijn auto in de muur: caution, waardoor Power onder geel kon stoppen, terwijl Pagenaud achter Dixon de baan op was gekomen.

Met Dixon, Ferrucci, Pagenaud, Ed Carpenter en Power op kop werd het groen weer gezwaaid, maar de vraag was hoe lang het zou duren: een behoorlijke regenbui kwam alsmaar dichter in de buurt van het diep in de bossen gelegen circuit. Als die regen na de 100e ronde - en dus na halverwege de race - zou komen, zou dat zomaar eens het einde van de race kunnen betekenen, met als gevolg dat er gelijk al behoorlijk gevochten werd om posities te winnen en te behouden.

Dixon had het tempo lekker te pakken, maar één man kon hem volgen: rookie Ferrucci, die alles uit de kast trok om erbij te blijven. Bij de volgende pitstop wist Dixon zijn voorsprong uit te breiden, terwijl Pagenaud voorbij Ferrucci kwam. Power maakte zijn stop als laatste van de toppers en kwam achter Dixon terecht, maar vóór Pagenaud. De top-4 reed zo binnen drie seconden van elkaar, daarachter was het gat richting Newgarden behoorlijk groot en voorin opende Power volle bak de aanval op Dixon.

Colton Herta crasht (Bron: YouTube)

De regen- en onweersbui hing dreigend in de buurt van het circuit en dus was haast geboden voor Power, die dan ook snel de leiding kon pakken. Met nog dik zeventig ronden werd het geel gezwaaid, terwijl niemand in de muur hing of iets dergelijks. Dat kon dus maar één ding betekenen: de op het oog nogal hevige bui was gearriveerd, onweer werd binnen een paar mijl van de baan gemeld en dus werd de race gestaakt, met een grote kans dat het daarmee voorbij was.

Dat bleek ook het geval en dus boekte Power zijn eerste zege van het jaar, waarmee hij met nog drie races te gaan tóch voor het dertiende jaar op rij een overwinning bij kan schrijven. Dixon werd tweede, voor Pagenaud, Ferrucci en Newgarden, die daarmee de leiding in het kampioenschap vast weet te houden. Door Rossi's uitvalbeurt staat hij nog wel tweede, maar Pagenaud hijgt hem in de nek.

Zaterdagavond wacht de volgende race, dit keer op Gateway.