Pools schansspringfeest in Zakopane

De Zomer Grand Prix voor de schansspringers heeft in het Poolse Zakopane een flink feestje opgeleverd voor de thuisfans. Nadat Japan de landenwedstrijd eerder al won, ging de winst in de individuele wedstrijd naar een van de grootste sporters uit de recente Poolse geschiedenis: Kamil Stoch.

Na de eerste ronde ging de Japanner Yukiya Sato nog aan de leiding, dankzij zijn sprong van 145 meter pakte hij gelijk het één dag oude schansrecord af van Tilen Bartol. De Pool Jakub Wolny had de tweede plek in bezit, voor de voor een club uit Zakopane springende Stoch. Piotr Zyla was op plek vier de derde Pool en Dawid Kubacki - springend voor een andere club uit Zakopane - stond op plek vijf.

De finaleronde werd vooral halverwege geteisterd door de te harde wind, maar nadat de wind weer een beetje ging liggen kon redelijk normaal door worden gesprongen. Kubacki deed dat het beste en zag Zyla achter hem belanden, waarna Stoch de leiding nam. Wolny viel wat terug en Sato moest nét genoegen nemen met de derde plek, waardoor de thuisfans een Pools 1-2'tje konden vieren.

De vrouwen sprongen in het Tsjechische Frenstat, waar de Duitse Juliane Seyfarth zich op plek twee als enige tussen een Sloveense overmacht wist te springen. De winst ging naar de pas 19-jarige Nika Kriznar, die Seyfarth en landgenote Ura Bogataj ver voor bleef. Spela Rogelj en Maja Vtic completeerden de bijna Sloveense top-5.