Daklozen willen meer aandacht

Tientallen tentjes, matjes en dozen op de stoep voor de Stopera in Amsterdam zullen deze nacht plek bieden aan daklozen en sympathisanten. De reden: aandacht voor de problemen in de daklozenopvang. "Niemand zou tegen zijn of haar wil op straat moeten slapen. Dit is mensonwaardig."

Het is crisis bij de daklozenopvang, zegt de MDHG, de belangenbehartiger voor drugsgebruikers en dak- en thuislozen. Wie dakloos wordt in Amsterdam moet zich eerst inschrijven bij de gemeente. Die toetst wie er toegang krijgt tot de nachtopvang. Pas dan heeft iemand recht op een slaapplek. Maar in de praktijk zijn er lang niet genoeg plekken. 

Lees ook: Dakloze kampeert al drie dagen voor Stopera: 'Ik laat me niet meer vernederen!'

"Dat tekort komt in de eerste plaats doordat er veel meer vraag is dan aanbod", licht Teake Damstra van MDHG toe. Daarnaast wordt het grote tekort veroorzaak doordat een heleboel mensen niet in aanmerking komen voor de nachtopvang, licht Damstra verder toe. "Dat komt omdat er helemaal in het begin, bij de voordeur, al wordt gekeken of je zelfredzaam bent of dat je toegang hebt tot de zorgketen."