Rechtbank doet uitspraak over ontvoering Insiya

De rechtbank buigt zich vandaag opnieuw over de zaak omtrent de ontvoering van de destijds tweejarige Insiya. Zes verdachten horen daarbij welke strafmaat hen wordt opgelegd.

Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer gehaald. Daarna is ze naar India gebracht, waar ze sindsdien bij haar vader Shehzad Hemani woont. De zes verdachten die vandaag terecht staan, worden verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4,5 jaar cel tegen de drie verdachten Erik S., Daniël C. en Robert B. Tegen Willem V. heeft het OM 4 jaar geëist en tegen Liz S., dochter van Erik S., 3,5 jaar cel. De laatste verdachte, Huibert V., moet volgens het OM 3 jaar de cel in.

Vader en neef
Zodra de uitspraak van de rechter bekend is, zullen de vader van Insiya en een neef van hem worden gedagvaard. Beiden verblijven waarschijnlijk in India. Het land wil Hemani, ondanks 180 verzoeken van het OM, niet uitleveren. Wel heeft Hemani al het gezag over zijn dochter verloren, bepaalde een Nederlandse rechter eerder.

'Een nachtmerrie'
Hoe het met de inmiddels vijfjarige Insiya gaat, blijft onduidelijk. De kinderbescherming maakt zich zorgen om haar emotionele ontwikkeling, omdat zij van de ene op de andere dag is weggehaald bij haar moeder.

De officieren in hun requisitoir: "Een nachtmerrie voor de moeder en haar familie. Een nachtmerrie die op 29 september 2016 is begonnen en waar maar geen einde aan lijkt te komen. Een nachtmerrie die is veroorzaakt door de verdachten die vandaag terechtstaan."

Waarschijnlijk wordt de uitspraak van de rechtbank in de ochtend bekendgemaakt.