Tour: Etappe 6 - De eerste finish bergop

De etappe van gisteren had een prima feestje kunnen worden, maar dat werd het niet. Een weinig boeiende kopgroep, een vrij gewone sprint en dat was het. Julian Alaphilippe rijdt nog in het geel, maar vandaag wordt het lastig, want we gaan klimmen.

Voor de exacte details verwijzen we u graag weer door naar de wederom uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar we kunnen wel stellen dat de heren 160,5 kilometer voor de kiezen krijgen. Dat gebeurt grotendeels in de Vogezen en inderdaad, dat betekent dat er geklommen moet worden, flink ook.

Zo staat al bijna gelijk Le Markstein van de eerste categorie op het programma, gevolgd door de Grand Ballon (3) en de Col du Hundsruck (2), we zitten duidelijk nog in het semi-Duitse deel van het land. Na een korte afdaling volgt de volgende serieuze klim, de elf kilometer lange Ballon 'd Alsace, ook die is van de eerste categorie.

Via klimmen van de derde en tweede categorie gaan we naar de slotklim, de ongetwijfeld niet onbekende klim naar La Planche des Belles Filles van de eerste categorie. Gemiddeld is die klim zwaar, maar vooral de uitschieters zijn bijzonder pijnlijk: in de laatste anderhalve kilometer zitten stukken van 20 en zelfs 24 procent. De TV kan aan, dat moet vuurwerk worden.

Even na één uur gaan de renners in Mulhouse van start, twintig minuten later gevolgd door de echte start. Eurosport 2 en de Player zijn er vanaf het begin bij, José de Cauwer is vanaf 14.10 uur live op Sporza, wel met Michel Wuyts. Voor wie dat allemaal niet kan ontvangen is de NOS er ook nog. Enfin, kijken vanaf het begin, de finish ligt tussen half zes en zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)