Russische drijvende kerncentrale zet koers naar Poolcirkel

's Werelds eerste drijvende kerncentrale zet binnenkort koers naar het Noordpoolgebied. Het door Rusland gebouwde vaartuig, genaamd 'Akademik Lomonosov', heeft alle veiligheidstesten inmiddels doorstaan en heeft een licentie gekregen om stroom te gaan opwekken. Het idee is om met dit schip de ver afgelegen Russische regio's rond de Poolregio van stroom te gaan voorzien.

Hiermee wordt het schip de meest noordelijk gelegen kerncentrale op aarde. In december zal het schip als eerste het dorpje Pevek van stroom voorzien, waardoor twee op land aanwezige energiecentrales gesloten kunnen worden.


De Akademic Lomonosov, de drijvende kerncentrale (Bron: Youtube)

Pevek ligt in Chutkoya, één van de meest afgelegen regio's in Rusland wat ten noorden van de poolcircel ligt. Vooral in de winter is transport door de extreme kou haast onmogelijk.

Akademic Lomonosov heeft twee KLT-40S reactoren die samen meer dan 70 Megawatts aan electriciteit kunnen leveren, wat genoeg is om een stad met 200.000 inwoners van stroom en warmte te voorzien. Dit type reactor is een aangepaste versie van eenzelfde reactor die gebruikt wordt in Russische atoomijsbrekers en werkt op laagverrijkt uranium-235 om te voldoen aan internationale proliferatienormen.

De kerncentrale kan veertig jaar werkzaam zijn, wat eventueel nog verlengd kan worden naar vijftig jaar. Na zijn levensduur kan het radioactief materiaal vrij eenvoudig verwijderd worden. De Akademic Lomonosov is de eerste van een komende vloot van drijvende kerncentrales die Russisch meest afgelegen gebieden van stroom en energie zal gaan voorzien.

De schepen zouden ook door het buitenland gehuurd kunnen worden, waarbij het eventueel ook ingezet kan worden voor waterontzilting. Het schip zou per dag ongeveer 240.000 kubieke meter water kunnen ontzilten.