FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 april 2019

NBA: Nuggets beginnen met winst, Sixers slaan terug

De basketballers van de Denver Nuggets zijn de halve finales van de Western Conference in de NBA begonnen met winst. Thuis tegen de Portland Trail Blazers werd het een spannende strijd, maar de lichte overhand in de tweede helft werd omgezet in een 121-113 zege, onder meer dankzij de 37 punten van Nikola Jokic.

De Toronto Raptors hadden het eerste duel met de Philadelphia 76ers gewonnen, maar de Sixers sloegen in wedstrijd twee terug. In Toronto hadden ze lang een forse voorsprong, waarna de Raptors het nog spannend maakten. Het was echter niet genoeg en de 30 punten en 11 rebounds van Jimmy Butler hielp Philadelphia uiteindelijk naar de winst: 89-94.

NBA play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Milwaukee Bucks - Boston Celtics, East Semifinals - Wedstrijd 2 (1-0 Boston)
04.30 Golden State Warriors - Houston Rockets, West Semifinals - Wedstrijd 2 (1-0 Golden State)

Nuggets - Trail Blazers (Bron: YouTube)

Ajax op koers voor CL-finale na knappe zege in Londen

Ajax heeft uitstekende zaken gedaan in het eerste duel met Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag speelde in Londen een geweldig eerste halfuur en legde daarin uiteindelijk de basis voor een minimale overwinning: 0-1. Donny van de Beek maakte na een kwartier voetballen het enige doelpunt van de wedstrijd en verschafte Ajax zo een prima uitgangspositie met het oog op de return van volgende week woensdag in de Johan Cruijff ArenA.

Ten Hag kondigde vooraf aan dat Ajax het spel zou gaan maken in het Tottenham Hotspur Stadium en daar bleek de oefenmeester geen woord teveel mee gezegd te hebben. Ajax begon extreem dominant aan de wedstrijd en stuurde de thuisploeg, die het moest stellen zonder sterspelers Harry Kane (blessure) en Heung-Min Son (schorsing), in de openingsfase van het kastje naar de muur. De verdiende 0-1 kwam na precies en kwartier voetballen van de voet van Van de Beek. De dynamische middenvelder werd in het strafschopgebied knap vrijgespeeld door Hakim Ziyech, waarna hij alle tijd had om een hoek uit te kiezen en oog in oog met Hugo Lloris geen fout maakte.

Ajax, waar Joël Veltman op de rechtsbackpositie de voorkeur had gekregen boven Noussair Mazraoui, speelde gedurfd en liet kort na de openingstreffer een uitgelezen mogelijkheid op de 0-2 liggen. Na een fraaie combinatie tussen Nicolás Tagliafico en Dusan Tadic kon Van de Beek de bal breed leggen op David Neres, maar de doelpuntenmaker koos ervoor om uit een lastige hoek op doel te schieten, waardoor Lloris redding kon brengen. Na 26 minuten was Tottenham voor het eerst gevaarlijk: uit een vrije trap van Kieran Trippier kopte Fernando Llorente naast. Kort erna lag de wedstrijd geruime tijd stil, doordat André Onana bij een vrije trap hard in botsing was gekomen met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Laatstgenoemde maakte een aangeslagen indruk en moest zich in minuut 38 uiteindelijk laten vervangen door Moussa Sissoko.

Het restant van de eerste helft verliep tamelijk chaotisch en leverde Tottenham nog een goede kans op: uit opnieuw een vrije trap van Trippier miste ditmaal Alderweireld een goede kopkans. Ajax ging zo met een nipte voorsprong rusten. Na de onderbreking was het eerste wapenfeit afkomstig van Tagliafico, maar het afstandsschot van de Argentijnse verdediger scheerde uiteindelijk voorbij het doel van Lloris. Aan de overzijde schoot Dele Alli in de handen van Onana. Tottenham speelde opportunistischer en maakte Ajax het voetballen zo lastig. De Amsterdamse verdediging had de handen met name vol aan de fysiek ijzersterke Sissoko.

Na twintig minuten voetballen in de tweede helft besloot Ten Hag in te grijpen: Lasse Schöne werd geslachtofferd ten faveure van Mazraoui. De Marokkaans international leek het antwoord te zijn op de power van Victor Wanyama en Sissoko. Hij stond een kwartier voor tijd aan de basis van een grote kans voor Neres. Mazraoui kwam sterk door over de rechterflank, waarna hij oog had voor Tadic. Die speelde op links Neres vrij, maar het schot van de Braziliaan trof uiteindelijk de paal. Onmiddellijk erna voerde Mauricio Pochettino zijn laatste wissels door: Danny Rose en Trippier werden op de flanken vervangen door respectievelijk Ben Davies en Ben Davies. Ajax hield in de slotfase echter stand en kan zo met vertrouwen uitkijken naar de return van volgende week in Amsterdam.

Ajax op koers voor CL-finale na knappe zege in Londen (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Ajax op koers voor CL-finale na knappe zege in Londen (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Rechtspraak moet werkwijze digitale handtekening aanpassen na uitspraken Raad van State

De Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de Rechtspraak zijn werkwijze bij het digitaal ondertekenen van digitale uitspraken moet aanpassen. De manier waarop zogenoemde ‘tweefactorauthenticatie’ wordt toegepast, is in een aantal gevallen niet betrouwbaar genoeg. Nu er duidelijkheid is over deze kwestie, gaat de Rechtspraak aan de slag met het aanpassen van de werkwijze. De uitspraak van de Raad van State heeft geen rechtsgevolgen voor al gedane uitspraken.

Pen
De digitale handtekening die rechters en griffiers gebruiken bij de ondertekening van digitale uitspraken in asiel- en bewaringzaken voldoet volgens de Raad van State in sommige gevallen niet aan de wet. De manier waarop zogenoemde ‘tweefactorauthenticatie’ wordt toegepast, is in een aantal gevallen niet betrouwbaar genoeg. De Rechtspraak moet daarom zijn werkwijze aanpassen. Vooruitlopend op de uitspraak van vandaag worden uitspraken in digitale asiel- en bewaringszaken al sinds 19 maart 2019 ondertekend met een reguliere, geschreven handtekening. Voor digitale civiele zaken, waar de digitale handtekening ook wordt gebruikt, zal de werkwijze worden aangepast. Binnen het strafrecht wordt een andere digitale handtekening gebruikt, waarop de uitspraak van vandaag niet van toepassing op is.

Openbaar
De Raad van State oordeelde vandaag in een andere uitspraak dat het zogenoemde ‘Zaakverloopregister’ op rechtspraak.nl niet toereikend is om uitspraken van de bestuursrechter te publiceren. Het register biedt mensen die geen partij zijn in een zaak onvoldoende mogelijkheden om een uitspraak te vinden en lezen. De Rechtspraak had zelf al eerder vastgesteld dat het zaaksverloopregister geen adequate manier van openbaarmaking oplevert. Om die reden heeft de Rechtspraak begin 2019 een aanvullend register gepubliceerd op rechtspraak.nl waardoor tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren. Over die aanpassingen heeft de Raad van State niet geoordeeld.

Verbetering
Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, is blij dat de Raad van State duidelijkheid biedt over de 2 kwesties. Naves: "Het is natuurlijk vervelend – en al helemaal voor een rechter – om te horen dat we niet in alle gevallen aan de wettelijke eisen voldeden. Maar door een oordeel te geven, helpt de Raad van State ons om onze werkwijze te verbeteren. Het gaat in deze 2 zaken om belangrijke thema’s als veiligheid en openbaarheid. Elke verbetering op dit vlak is waardevol."

Gemeente Barneveld mag onzichtbaar gemaakte informatie niet gebruiken

De gemeente Barneveld mag geen gebruik maken van de informatie die door eisers, een grondverwerkingsbedrijf, in een e-mailbericht aan de gemeente onzichtbaar is gemaakt. Dat bepaalde de kortgedingrechter. Volgens de kortgedingrechter heeft het grondverwerkingsbedrijf deze informatie bewust onzichtbaar gemaakt. Daaruit moest de gemeente afleiden dat zij deze informatie niet aan haar wilde verstrekken.

Tussen de partijen speelt een geschil over de kwaliteit van een partij zand die het bedrijf heeft ingenomen en gereinigd. Vervolgens hebben zij deze partij weer aan de gemeente geleverd. De gemeente vermoedt dat in het zand nog verontreiniging zit. De gemeente vroeg het bedrijf daarom om informatie over de herkomst van de partij zand. De advocaat van het bedrijf verstrekte uiteindelijk via een e-mailbericht aan de gemeente informatie over de partij zand. De advocaat van het bedrijf maakte bepaalde informatie in de bijlagen bij het e-mailbericht onzichtbaar door toepassing van witte vlakjes. Vervolgens kreeg de gemeente toch de beschikking over die onzichtbaar gemaakte informatie. Volgens de gemeente konden de witte vlakjes gemakkelijk weggehaald worden. De gemeente gaf dat ook bij het bedrijf aan.

De eis
Volgens het grondverwerkingsbedrijf had de gemeente geen recht om over de betreffende informatie te beschikken. Het bedrijf wilde ook voorkomen dat er nog meer negatieve publiciteit zou ontstaan. In het verleden werd het bedrijf er in de media van beschuldigd dat zij vervuild zand leverde aan de gemeente. Deze beschuldiging is volgens het bedrijf onterecht. Het bedrijf eiste daarom in dit kort geding dat de gemeente de onzichtbaar gemaakte informatie op geen enkele manier mocht gebruiken.

Gemeente mag informatie niet gebruiken
Volgens de kortgedingrechter mag de gemeente geen kennis nemen van de door eisers onzichtbaar gemaakte informatie. Ook mogen zij die informatie niet gebruiken. Het bedrijf heeft de informatie in het e-mailbericht aan de gemeente onzichtbaar gemaakt. Daaruit moest de gemeente afleiden dat zij de informatie niet aan haar wilden verstrekken. Ook al hadden eisers daarover eerder mogelijk een ander standpunt ingenomen of onduidelijkheid laten bestaan. Het bedrijf gaf geen toestemming voor het gebruik van deze informatie door de gemeente.

Publiekrechtelijke regeling
Verder heeft de gemeente niet duidelijk gemaakt aan welke publiekrechtelijke regeling zij de bevoegdheid kan ontlenen om de informatie te eisen bij het bedrijf. De gemeente verklaarde tijdens de zitting dat zij dat al lange tijd onderzoekt, maar nog geen antwoord op die vraag heeft.

Geen sprake van verontreinigingen
Daarnaast oordeelde de kortgedingrechter dat het belang van de gemeente bij het verkrijgen van de informatie minder zwaar weegt tegenover het belang van het bedrijf. Uit de rapporten van 2 keuringsinstanties bleek niet dat er aanwijzingen zijn dat het zand verontreinigingen vertoont boven de interventiewaarde. Een interventiewaarde is een waarde die aangeeft dat het zand verplicht gereinigd moet worden. Daarnaast heeft de gemeente op geen enkele manier aangetoond dat in de partij zand mogelijk nog verontreinigingen met andere stoffen zitten dan waarop de partij zand is gekeurd.

Top of Flop: Alan Parsons - As lights fall

Mijn vader bracht me als kind de liefde voor muziek bij. Dankzij hem heb ik muziek op waarde leren schatten, en door de jaren heen heeft muziek me ook vaak geholpen om dingen emotioneel te verwerken. Een van de artiesten die ik danzij mijn vader enorm heb leren waarderen is Alan Parsons. Geweldige muziek gewoon. Tot nu dan. 

Momenteel is de band bezig met een tour, en hebben ze ook een nieuwe cd uitgebracht. Een van die nieuwe nummers die ze hebben uitgebracht vind je hieronder, samen met een klassieker. Als ik het nieuwe nummer op de radio had gehoord zonder te weten dat het van Alan Parsons is, had ik het totaal niet aan hen gelinkt. Wat mij betreft een flop dus. 

Chemische installaties in Nederland sinds 2014 aanzienlijk verjongd

Dankzij investeringen in modernisering en nieuwbouw zijn de fabrieken van de Nederlandse (petro)chemie sinds 2014 aanzienlijk verjongd. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar de staat van de installaties in de Nederlandse (petro)chemie.

Het onderzoek naar de staat van de (petro)chemische installaties is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door onderzoeksbureau Mainnovation. Ondermeer raffinaderijen en tankopslagbedrijven hebben inzichtelijk gemaakt wat de leeftijdsopbouw is van hun installaties, wat de verwachte levensduur is van de installaties, hoe deze levensduur positief kan worden beïnvloed en welke andere investeringen worden gedaan om de installaties te verjongen.

Levensduur installaties
Installaties hebben niet het eeuwige leven, maar de restlevensduur kan worden beïnvloed. Uit het onderzoek blijkt dat tussen 2014 en 2017 de restlevensduur is toegenomen; daar waar in 2014 nog 46% van alle in gebruik zijnde installaties binnen 10 jaar het einde van haar levensduur zou bereiken, was dat in 2017 nog maar 21%.

Verjonging
Door installaties periodiek te vernieuwen kunnen bedrijven ook relatief oudere fabrieken vitaal, veilig en concurrerend houden. Het komt erop neer dat installaties iedere 30 jaar worden gemoderniseerd. Niet alleen door vervanging en nieuwbouw van een installatie, maar ook door gedegen onderhoud aan een bestaande installatie.

Werken aan een Veilige industrie
Belangrijke aanleiding voor het onderzoek was het idee dat veroudering van installaties in de chemie, oorzaak is van veel veiligheidsincidenten. Dit blijkt niet het geval. Van de veiligheidsincidenten wordt ongeveer 16% mede veroorzaakt door veroudering. Dit is lager dan de percentages in andere landen.

Internationaal
Uit het onderzoek blijkt dat Nederland goed scoort ten opzichte van andere landen. De gemiddelde onderhoudskosten en de technische beschikbaarheid van de installaties zijn vergelijkbaar zijn met of steken gunstig af bij die in de omliggende Europese landen en de VS.

Chemische installatie Foto:pxhere.com
Chemische installatie  Foto:pxhere.com

'Voetafdrukken Yeti gevonden door leger India'

De shit is aan in India: het leger van het land heeft via Twitter laten weten voetsporen te hebben gevonden in de buurt van het Makalu Base Camp in de Himalaya. Lekker boeiend, voetsporen in de sneeuw zie je wel vaker, maar het gaat om bijzondere sporen: die van de Yeti, echt waar!

De Verschrikkelijke Sneeuwman is al een eeuwigheid een mythe in vooral Zuidoost-Azië, met name de enorme bergen in India, Nepal en Bhutan. Bewijs is er nog nooit gevonden, hoewel er altijd verhalen gaan van mensen die sporen hebben gezien of die de Yeti zelfs hebben gespot. Wetenschappelijk onderzoek is er natuurlijk ook geweest en enkele jaren geleden kwamen wetenschappers nog met de theorie dat de Yeti mogelijk een ondersoort is van de bruine beer.

Het Indiase leger zegt nu sporen te hebben gevonden, op 9 april. Na het nodige onderzoek heeft men nu besloten om de bevindingen met de wereld te delen, waarbij het leger ook nog reageerde op de vele sceptische reacties: ze hebben het bewijs gefotografeerd en overhandigd aan experts op dit gebied. Aangezien het leger het bericht naar buiten heeft gebracht kan van enige twijfel geen sprake meer zijn: de Yeti is echt!

NHL: Blues nekken Stars na vierde voorsprong

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NHL een 2-1 voorsprong genomen op de Dallas Stars. In Dallas wonnen de Blues duel drie met 3-4.

Jaden Schwartz zette de bezoekers na anderhalve minuut al op voorsprong, maar Alexander Radulov sloeg in de powerplay terug. Tyler Bozak tekende voor 1-2, maar zeven minuten voor tijd zorgde Andrew Cogliano met een shorthanded goal weer voor een gelijke stand.

Alex Pietrangelo zorgde voor een nieuwe voorsprong voor de Blues, maar ook nu hielden ze het niet vast: Tyler Seguin was goed voor de 3-3. Patrick Maroon wipte de puck dik anderhalve minuut voor tijd over goalie Ben Bishop heen en dit keer hielden de Blues wél stand: 3-4.

NHL play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Columbus Blue Jackets - Boston Bruins, East 2nd Round - Wedstrijd 3 (1-1)*
04.00 Colorado Avalanche - San Jose Sharks, West 2nd Round - Wedstrijd 3 (1-1)
*Live op FOX Sports


Stars - Blues (Bron: YouTube)

Social Justice Warrior uit taxi gezet

Een filmpje van de uiterst charmante, hoog-intelligente en lieftallige Canadese Lauren Southern. Hierin becommentarieert zij een filmpje van een speciale taxirit!

Een Social Justice Warrior scheurt compleet uit haar panty wanneer ze het 'bobble head'-figuurtje ziet dat er bij de Lyft (soort van Uber-taxidienst) auto op het dashboard staat. Met schelle stem praat ze zich meer en meer in een hoek terwijl de (Aziatische) chauffeur uiterst beleefd blijft. Ook de mede-passagiere, die zich niet veel laat horen verder, vindt het wel allemaal wat ver gaan.

De SJW dreigt om het filmpje op het net te zetten (Gawker), om de chauffeur verder onder druk te zetten het figuurtje te verwijderen. Prachtig om te zien hoe zij uiteindelijk nog staat te blazen van woede als ze dan uiteindelijk uit de taxi is gezet!

Overigens blijkt de SJW een bijzonder beroep uit te oefenen, ze is ceo bij een (soft)natuurfilm-produktiebedrijf! 

'Zandvoort vervangt Barcelona op de F1-kalender van 2020'

Volgens Motorsport.com is Formule 1-eigenaar Liberty Media van plan om vanaf 2020 de Grand Prix van Spanje op het circuit van Barcelona-Catalunya te vervangen door de Grand Prix van Nederland op Zandvoort.

Afgelopen weekend heeft een hooggeplaatste medewerker binnen de F1-organisatie aan Motorsport.com bevestigd dat een contract met Zandvoort op enkele details na rond is.

Het contract met Barcelona-Catalunya loopt dit jaar ten einde en de overheid heeft laten weten de Grand Prix niet langer financieel te willen ondersteunen. Door het stoppen van Fernando Alonso is er ook bij de toeschouwers minder belangstelling. Het gevolg is dat een Spaanse Grand Prix financieel niet langer haalbaar is.

Ondertussen is ook bekend geworden dat het circuit van Monza een nieuw vijfjarig contract met Liberty Media heeft gesloten voor het organiseren van de Grand Prix van Italië. Hierdoor is het Noord-Italiaanse circuit tot en met 2024 verzekerd van het organiseren van een F1-race.

Eerste trailer Sonic the Hedgehog-film onthuld

Later dit jaar verschijnt officieel de live-action, animated comedyfilm Sonic the Hedgehog in de bioscopen. Paramount Pictures heeft nu de eerste trailer voor de film uitgebracht en die is best... Opvallend te noemen.

We zien een geanimeerde versie van de razendsnelle egel Sonic die het samen met onder andere James Marsden (X-Men, Westworld) moet opnemen tegen een kwaadaardige Jim Carrey, die de rol van de originele Sonic-antagonist Dr. Robotnik op zich neemt.

Sonic the Hedgehog is in Nederland te zien vanaf 30 januari 2020, maar in de VS al vanaf 8 november.

Sylvana Simons wil spoeddebat over 'ecologische ramp die zijn weerga niet kent'

BIJ1-raadslid Sylvana Simons maakt zich grote zorgen over het klimaat. Ze wil daarom dat de gemeenteraad in Amsterdam volgende week een spoeddebat houdt. "We zitten in het midden van een ecologische ramp die zijn weerga niet kent", stelt Simons. "Mede door klimaatverandering worden plant- en diersoorten op onze hele planeet met uitsterven bedreigd. Klimaatverandering betekent nu al het einde van de levens en levenswijze van vele mensen, dit gaan er alleen maar meer worden. Alleen door nu radicaal te handelen kunnen we het tij nog keren."

De gemeenteraadsvergadering waarin het punt moet worden besproken vindt op 8 en 9 mei plaats. Simons: "Het bestrijden van klimaatverandering kan niet wachten, daarom wil BIJ1 het college in een spoeddebat oproepen haar rol als verantwoordelijke hoofdstad te pakken en een klimaatcrisis uit te roepen." De fractievoorzitters van alle partijen gaan het voorstel van Simons nog beoordelen en de gemeenteraad adviseren om het debat wel of niet te houden.

Tratnik net iets sneller dan Roglic in proloog Ronde van RomandiŰ

Jan Tratnik heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De Sloveen van Bahrain-Merida won met een verschil van drie tienden op zijn landgenoot Primoz Roglic. Tom Bohli moest genoegen nemen met een derde plaats op zeven tienden van de winnaar. Tratnik is ook de eerste leider in Romandië.

De Ronde van Romandië werd gestart met een proloog van 3,8 kilometer in Neuchâtel. Het parcours in Neuchâtel kon niet iedereen waarderen, vanwege de scherpe bochten en de kasseien die waren opgenomen in het parcours. Ondanks de kritiek werd er gewoon gestart op het parcours en werelduurrecordhouder was het eerste slachtoffer. De Belg en Europees kampioen tijdrijden kwam ten val en kon een goede klassering vergeten.

Rui Costa zette de eerste scherpe tijd neer. Over de 3,8 kilometer reed de Portugees een tijd van vijf minuten en twaalf seconden. Costa kon niet lang van zijn toptijd genieten, want de Duitser Tony Martin was twee seconden sneller.

Toch ging de winst niet na de Duitse tijdritspecialist, maar werd het een strijd tussen de Sloveense hardrijders. Eerst klokte Roglic de snelste tijd, nadat hij net iets sneller dan Bohli, die tot dan toe de snelste tijd had staan. Toch wist Tratnik de snelste tijd af te snoepen van zijn landgenoot. De renner van Bahrain-Merida was drie tienden sneller dan zijn landgenoot en werd daarmee ook de eerste leider in de Ronde van Romandië.

Steven Kruijswijk werd de beste Nederlander. De renner van Jumbo-Visma moest acht seconden toegeven op de winnaar en werd daarmee 21ste.

Aanslag Koninginnedag herdacht met besloten bijeenkomst

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn vanmiddag in Apeldoorn aanwezig geweest bij een besloten bijeenkomst met nabestaanden ter herinnering aan de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag 2009. De aanslag vond vandaag precies tien jaar geleden plaats tijdens Koninginnedag in aanwezigheid van de Koninklijke Familie.

De aanslag vond plaats rond 11.50 uur, tijdens de officiële viering van Koninginnedag in Apeldoorn. Op dat tijdstip reed een zwarte Suziki Swift door dranghekken en een mensenmenigte heen, in de richting van een open bus waarmee de koninklijke familie op dat moment een rijtoer door Apeldoorn maakte. De aanslag kostte acht mensen het leven, onder wie de bestuurder van de auto, Karst Tates. De koninklijke familie, op wie volgens de eerst aanwezige officier van de Koninklijke Marechaussee de aanslag gericht was, bleef ongedeerd.

Bij de aanslag vielen acht doden, drie vrouwen en vijf mannen. Vier doden vielen kort na de aanslag, een vijfde slachtoffer overleed later in de avond aan zijn verwondingen, de zwaargewonde bestuurder van de auto overleed in de nacht van 30 april op 1 mei in het ziekenhuis. De medewerker van de Koninklijke Marechaussee overleed in de middag van 1 mei in het ziekenhuis en op 8 mei bezweek een 46-jarige vrouw aan haar verwondingen. Verder raakten er tien mensen gewond, van wie er twee zwaargewond waren.

De bijeenkomst werd in overleg met de nabestaanden door de gemeente Apeldoorn georganiseerd, waarbij ook waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boers aanwezig was.

Kijk hieronder de beelden van de aanslag terug.

Terneuzenaar aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling

In de nacht van maandag op dinsdag rond 02:30 uur werd er gemeld bij de meldkamer dat er in Tereuzen een fietser bijna was aangereden en daarna bedreigd was. Het slachtoffer gaf een omschrijving van de auto en agenten zijn op zoek gegaan.

Even later werd de melding aangevuld dat er in totaal vier mensen bedreigd en/of mishandeld waren. Dit was mogelijk gedaan door dezelfde dader. Deze slachtoffers zijn allemaal doorverwezen naar het politiebureau om aangifte te doen.

Rond 03:15 uur troffen agenten de betreffende auto aan in de Alvarezlaan in Terneuzen. De agenten zijn de auto gevolgd tot in de Bellamystraat en daar zijn de vier inzittenden aangehouden.

Uit onderzoek bleek dat drie verdachten hoogstwaarschijnlijk niks met de zaak te maken hadden. Zij zijn in vrijheid gesteld. Een verdachte, een 19-jarige Terneuzenaar, is overgebracht naar een politiecellencomplex. Hij zit nog vast en wordt verder gehoord over zijn betrokkenheid bij deze zaak.

Lotte blijkt een op geld beluste man

Op internet weet je soms niet met wie je echt chat. Die waarschuwing gaf de officier van justitie dinsdag 30 april in de rechtbank in Almelo. Daar stond een 19-jarige inwoner van Enschede terecht. Hij wordt verdacht van chantage, oplichting en afpersing van mannen via een anonieme chatwebsite en minder anonieme berichtendiensten.

De verdachte deed zich online voor als een leuk, lief en gewillig meisje. Hij noemde zich Rosa, Kelly of Lotte. Hij was niet op zoek naar seks, maar naar geld voor zijn gok- en gameverslaving, volgens de officier.

De ene keer stuurde hij een pikante foto van een meisje (geplukt van internet) en vroeg hij een blootfoto terug, waarmee hij vervolgens zijn slachtoffer onder druk zette om geld te geven. Als dreigement stuurde hij bijvoorbeeld de Facebookpagina van het slachtoffer mee met de mededeling: “Betalen, anders zien je vrienden de foto.”

De andere keer verzon hij verhalen over schulden waardoor een ‘webcamsessie’ niet meteen kon beginnen. Dan vroeg hij zijn slachtoffers om (meer) geld over te maken. Of hij stuurde naaktfoto’s en eiste daarna geld, want ‘ze’ - het meisje op de foto - was nog maar 17 jaar, dus minderjarig. Als het slachtoffer niet zou betalen, zou ‘ze’ naar de politie stappen vanwege pedofilie. De verdachte publiceerde ook telefoonnummers van zijn slachtoffers op een anonieme chatwebsite met teksten als: ‘Meisje van 19, app mij, ik ben geil’.

De officier: “Hij deed wat nodig was om mensen zover te krijgen dat ze betaalden. Slachtoffers voelden zich enorm gedwongen geld over te maken.” Bij een van de slachtoffers kwam het ook tot bedreigingen: “Ik weet waar je woont, ik heb een mes bij de hand.”

In totaal maakte de verdachte zeker vier slachtoffers. Ze zijn voor duizenden euro’s gedupeerd. De officier waarschuwde tijdens de zitting: “Als je veel informatie op sociale media zet, kan iedereen ook veel over jou te weten komen. Dat kan worden gebruikt om je onder druk te zetten en (meer) geld te vragen.”

De officier eiste een gevangenisstraf van zestien maanden waarvan twaalf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. “Slachtoffers zijn misbruikt, beroofd en misselijk gepest door hen op de chatwebsite te zetten”, stelde ze.

Onafhankelijk onderzoek naar misstanden ProDemos

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, hebben besloten om een onafhankelijk extern onderzoek te laten doen naar meldingen van misstanden bij ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

Een onafhankelijke commissie, onder leiding van Tjibbe Joustra, gaat onderzoek doen naar de gevolgde procedures rond deze meldingen. Ook wordt breder gekeken naar de cultuur en algemene werkwijze binnen ProDemos, waarbinnen de misstanden zijn ontstaan. De commissie is gevraagd haar resultaten voor het zomerreces te presenteren. De leiding van ProDemos heeft de volledige medewerking toegezegd.

Nu het interne onderzoek is afgerond, heeft de leiding van ProDemos, vanuit haar verantwoordelijkheid als werkgever, laten weten aangifte te doen.

Kippenschuur in Renswoude in de hens

In Renswoude is brand uitgebroken in een kippenschuur. Er zouden zo'n 16.000 kippen in de schuur zitten. De rook trekt weg richtng van Veenendaal en is goed te zien vanaf de A30 meldt RTV Utrecht. 

De brandweer heeft inmiddels opgeschaald naar grote brand (Grip 1) en is met meerdere blusvoertuigen ter plaatse.  De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. 

Acht nieuwe titels naar Xbox Game Pass in mei

De Games with Gold van komende maand zullen niet iedereen enorm enthousiast maken, maar de acht titels die binnenkort aan Xbox Game Pass worden toegevoegd wellicht wel. Mei biedt een combinatie van veelgeprezen en recente games.

Op 2 mei komt de eerste batch aan games in Xbox Game Pass terecht, en je kan het meteen slechter treffen: de turn-based strategy game van ontwikkelaar Chucklefish, Wargroove komt dan naar het programma samen met de uitstekende FPS Wolfenstein II: The New Colossus. De week daarop komen de volgende vier titels: Koreaanse MMORPG Black Desert Online, de gloednieuwe RPG For the King en voor de sci-fi liefhebbers is er dan ook nog de managementgame Surviving Mars en 'walking simulator' Tacoma.

De laatste twee titels worden toegevoegd op 16 mei, namelijk LEGO Batman 3: Beyond Gotham en de actie-RPG The Surge van ontwikkelaar Deck13. Van de acht titels komende maand ondersteunen er twee ook Xbox Play Anywhere, Wargroove en Tacoma zijn voor Xbox Game Pass-leden dus ook zonder extra kosten op pc te spelen.

Bekijk hier de volledige verzameling aan games in Xbox Game Pass, die inmiddels meer dan 220 games bevat.

'Staatsgreep gaande in Venezuela'

De Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemd interim leider Juan Guaidó heeft het leger opgeroepen om de straat op te gaan. In een video, die via social media is verspreid, kondigt hij 'de laatste fase' van de opstand aan.

Hij deed die oproep in gezelschap van de onder huisarrest geplaatste oud-oppositieleider Lopez, samen stonden ze voor de poort van luchtmachtbasis La Carlota in de hoofdstad Caracas, omringd door militairen. Lopez zegt dat hij is bevrijd door militairen.

Rondom die militaire basis zou een vuurgevecht zijn uitgebroken tussen militairen die Guaidó steunen en Madurogetrouwe soldaten. Volgens de minister van Defensie gaat het om een kleine groep dissidenten die een coup proberen uit te lokken.

Het lijkt er op dat ook een deel van de geheime dienst is overgelopen naar Guaidó, anders zou Lopez niet op vrije voeten zijn. Dictator Maduro zelf heeft nog niet gereageerd, het is ook onduidelijk waar hij zich bevindt. Al lijkt het erop dat hij 'gewoon' in het presidentieel paleis zit.

Landelijk Parket: vastzittende verdachte 'grote vis' in kinderporno-organisatie

Een 26-jarige man uit Gorinchem is een “grote vis” in een organisatie van verspreiders van kinderporno via het zogenoemde darkweb. De man werd ruim drie maanden geleden aangehouden en moest vandaag voor het eerst verschijnen voor de rechtbank in Rotterdam. Die bepaalde dat hij, in het belang van het onderzoek, in ieder geval drie maanden langer vast blijft zitten.

Darkweb
De man werd op 18 januari van dit jaar achter zijn computer aangehouden, waarop kinderporno met – ook - zeer jonge kinderen is gevonden. Hij werd ontdekt door het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme van de Landelijke Eenheid van de politie in een onderzoek van het Landelijk Parket naar de mensen áchter fora en locaties op het darkweb. Het darkweb is het gedeelte van het internet dat niet met zoekmachines is te vinden. Op het darkweb zijn fora en zwarte markten te vinden waar kinderpornografisch materiaal wordt uitgewisseld, maar bijvoorbeeld ook drugs en wapens kunnen worden gekocht.

Criminele organisatie
Ook die fora en markten hebben moderators en beheerders nodig. Deze verdachte is, aldus de officier van justitie van het LP bij de rechtbank Rotterdam, een van die moderators en beheerders. "Verdachte speelde een belangrijke rol bij het in stand houden van darkwebsites waar kinderporno wordt gedeeld.” De man wordt dan ook behalve van het bezit en verspreiden van kinderporno zelf, ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk het verspreiden van kinderpornografisch materiaal. Hij zou actief zijn geweest sinds 2016.

Beïnvloeding onderzoek
De man heeft in het belang van het onderzoek lang in alle beperkingen gezeten. Dat betekende dat hij alleen contact mocht hebben met zijn advocaat. Nog steeds heeft hij geen toegang tot computers en internet, want het OM is bang dat hij dan alsnog het nog lopende onderzoek kan beïnvloeden door bijvoorbeeld ‘vrienden’ te waarschuwen, zo zei de officier van het Landelijk Parket.

De officier van justitie bepleitte vandaag in de rechtbank het in de media achterwege laten van namen van sites, fora en zogenoemde nicknames van andere betrokkenen: "Daar worden anderen alleen maar wijzer van.”

De zaak wordt voortgezet over drie maanden. De officier van justitie zei dinsdag dan "veel meer te weten" over de inhoud van de in beslag genomen gegevensdragers. Of de zaak dan ook inhoudelijk behandeld wordt is nog niet bekend.

Verdachte van terrorisme aangehouden

De politie heeft vrijdag in Heerlen een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij terrorisme. Het onderzoek naar hem begon die dag naar aanleiding van informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

De 37-jarige man uit Heerlen zou op zoek zijn naar vuurwapens en ook het jihadistische gedachtegoed aanhangen. Hij is vrijdagavond in zijn woning aangehouden. Bij de doorzoeking van de woning is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop, documenten en een drietal combat- en veiligheidsvesten.

Diezelfde avond is een tweede verdachte aangehouden, een 21-jarige man uit Sittard. Een derde verdachte, een 33-jarige man uit Sittard, is maandagavond aangehouden. Deze mannen worden verdacht van handel in wapens.

De man uit Heerlen is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. De 21-jarige man uit Sittard is niet voorgeleid, maar blijft wel verdachte. Bij zijn aanhouding is de man door de politie in zijn arm geschoten. Naar de toedracht van het schietincident wordt door de rijksrecherche een onderzoek ingesteld. Over de mogelijke voorgeleiding van de 33-jarige verdachte neemt de officier van justitie later deze week een beslissing.

'PVV wil statushouders uitzetten om woningtekort op te lossen'

PVV'er Alexander Kops heeft schriftelijke vragen gesteld aan Kajsa Ollongren nadat gisteren bekend werd dat er ook in 2030 nog een flink woningtekort zal zijn volgens economen van de ABN AMRO. Zij baseren zich op de afgifte van het aantal bouwvergunningen, dat vorig jaar een daling liet zien van 5,7%. Kops wil nu onder meer van Ollongren weten of zij bereid is om steden die alleen binnenstedelijk willen bouwen aan te pakken en zo niet waarom niet.

Ook is hij van mening dat het onacceptabel is en blijft dat statushouders nog steeds met voorrang sociale huurwoningen toegewezen krijgen, terwijl de Nederlanders gemiddeld negen jaar op de wachtlijst moeten staan. Hij wl dan ook weten of Ollongreng bereid is om de tijdelijke asielvergunningen van de in Nederland verblijvende statushouders in te trekken en ervoor te zorgen dat de daardoor vrijkomende sociale huurwoningen, evenals alle andere sociale huurwoningen, uitsluitend aan de Nederlanders toe te wijzen. 

Ali B. veroordeeld tot vier jaar cel voor plofkraak

De 26-jarige Ali B. moet vier jaar de cel in wegens het plegen van een plofkraak op het Surinameplein in Amsterdam eind vorig jaar. Volgens de rechtbank heeft B. samen met een aantal anderen de geldautomaat opgeblazen. Hij is op door een bewakingscamera gefilmd en vijftien agenten hebben hem op een screenshot van die beelden herkend.

Ontkend
B. heeft het plegen van de plofkraak altijd ontkend. Zijn advocaat zegt dat hij niet op de beelden te zien is en dat de agenten hem niet hebben kunnen herkennen. Ze wilde daarom dat hij vrijgesproken werd.

De rechtbank vindt de verklaringen van de agenten echter wel betrouwbaar. Zo was het beeldmateriaal van goede kwaliteit, waren er voldoende 'kenmerkende onderdelen' van zijn gezicht te zien en konden agenten hem herkennen doordat ze hem de afgelopen tijd al vaak hadden gezien of gesproken.

Kinderwagen
Volgens de rechtbank heeft B. alleen oog gehad voor 'zijn eigen geldelijk gewin' en niet voor de mogelijke gevolgen van de plofkraak. Zo liep er vlak voor de ontploffing bijvoorbeeld nog iemand met een kinderwagen voor de geldautomaat langs.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar celstraf tegen B.

Jeugddetentie voor mishandelingen en verspreiden van naaktfoto's

Een 22-jarige man uit Almere is veroordeeld tot 3 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij heeft naaktfoto’s en –video’s van zijn ex-vriendin verspreid. Ook heeft hij haar en haar stiefvader mishandeld en heeft hij haar en haar biologische vader gestalkt en bedreigd.

Verspreiden filmpjes
Tijdens de relatie waren de man en zijn vriendin minderjarig. Hij heeft zijn vriendin meerdere malen mishandeld en haar vaak lastiggevallen via sociale media. Verschillende getuigen verklaren over de blauwe plekken en de wonden die het slachtoffer had. Ook dwong hij het slachtoffer te spijbelen van school en sportactiviteiten. Daarnaast heeft hij meerdere groepsgesprekken op WhatsApp aangemaakt en daar kinderpornografisch materiaal – (naakt)foto’s en video’s van het slachtoffer – in verspreid. In die groepen heeft hij ook familieleden toegevoegd, waaronder de vader en het zusje van het slachtoffer.. Ook via Instagram zijn de beelden door hem verspreid. Hij dwong haar mee te werken aan het maken van nieuwe seksfilmpjes. Dat iemand anders dan de man de foto’s en video’s heeft verspreid gelooft de rechtbank niet.

Psychologische rapportage
De man is op eigen initiatief een behandeling gestart bij een zorgverlener. De psychiater constateert dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De man is zwakbegaafd en heeft een kwetsbare persoonlijkheid. Mogelijk heeft hij gehandeld omdat hij bang was dat zijn vriendin hem zou verlaten, en toen dat éénmaal gebeurd was voelde hij zich gekwetst en verlaten. Dit maakt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de strafbare feiten pleegde.

Jeugddetentie
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Het slachtoffer en haar familie worden nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het verspreiden van de beelden. Anders dan de deskundigen adviseren vindt de rechtbank dat er een jeugddetentie moet volgen. Als stok achter de deur en ter bescherming van de maatschappij legt de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk op, met een proeftijd van 2 jaar.

Ook heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de redelijke termijn die in deze strafzaak is overschreden. Hoewel de proceshouding van verdachte van invloed is geweest op de voortgang van de zaak is de overschrijding hem niet volledig aan te rekenen. Naast de jeugddetentie moet de man zich melden bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Ook mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer en haar familie.

Onvoorwaardelijke straffen voor vervaardigen crystal meth

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft aan twee verdachten 4 jaar gevangenisstraf opgelegd. Ze zijn veroordeeld voor het op grote schaal vervaardigen van methamfetamine, ook wel bekend als ‘crystal meth’, in een loods in Zuidlaren. Beide verdachten waren aanwezig op het moment dat de politie de loods binnenviel.

Op 6 april 2018 is de politie binnengevallen in een loods in Zuidlaren waar een actief drugslaboratorium werd aangetroffen. Er werd methamfetamine vervaardigd. De twee verdachten waren op dat moment aanwezig in de loods. Zij konden geen plausibele verklaring leveren voor hun aanwezigheid. Van de drug, die ook wel bekend staat onder de naam crystal meth werd in de loods een grote hoeveelheid aangetroffen.

Uitspraak tegen twee van drie hoofdverdachten
De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen twee van de drie hoofdverdachten. Een derde hoofdverdachte heeft zichzelf van het leven beroofd tijdens zijn voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft bewezen geacht dat beide overige verdachten betrokken zijn geweest bij de productie van methamfetamine en verantwoordelijk zijn voor de grote hoeveelheid aangetroffen drugs en grondstoffen.

Een van de verdachten ontkende betrokken te zijn geweest bij de exploitatie van het laboratorium. De andere verdachte zweeg over zijn betrokkenheid. Beide verdachten waren echter aanwezig in het drugspand op het moment dat de politie binnenviel. Beiden hadden geen plausibele verklaring voor hun aanwezigheid daar.

Bovendien is van één verdachte DNA aangetroffen op een handschoen, die bij het productieproces was gebruikt. Het DNA van beide verdachten werd aangetroffen op een mondkapje dat werd gevonden in de huurauto van de tweede verdachte. Op dat mondkapje zaten ook de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van methamfetamine.

Uitspraak
De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat ze op geen enkele wijze een aannemelijk verklaring hebben gegeven voor hun aanwezigheid in het lab en de voornoemde DNA matches. Er werd op grote schaal een zeer gevaarlijke en zeer verslavende drug geproduceerd. De rechtbank heeft de officier van justitie gevolgd in haar eis en voor beide verdachten 4 jaren gevangenisstraf opgelegd met aftrek van de tijd dat de verdachten al vast zaten.

Pool die in psychose huisgenoot neerstak naar psychiatrisch ziekenhuis

Een 30-jarige man uit Polen moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis vanwege een poging tot doodslag op een huisgenoot. De man verkeerde tijdens het voorval in een psychose en is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door de rechtbank Oost-Brabant.

De man werkte in oktober vorig jaar bij een bedrijf in Boxmeer en verbleef in die periode in een gezamenlijke woning in de buurt van dat bedrijf. De bewuste avond klopte hij op de deur van de kamer van een huisgenoot, rende vervolgens direct naar binnen en stak het slachtoffer met een broodmes in zijn bovenbuik. Het mes ging ten minste ruim 17 centimeter diep de buik van het slachtoffer in en raakte de lever, nier en een hartzakje.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Deze deskundigen stellen dat er sprake is van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens; de verdachte verkeerde tijdens het voorval in een psychose. Hij werd in de periode vóór het incident steeds achterdochtiger, kreeg steeds meer wanen en was er onder meer van overtuigd dat er een enorme crisis zou komen. Hij voelde zich niet meer veilig in de woning en dacht overal camera’s te hebben opgehangen om zich te beschermen.

Volgens de deskundigen werd zijn gedrag op die bewuste dag volledig door de psychose bepaald. De rechtbank neemt daarom de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit betekent dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Uit de rapporten van de psychiater en psycholoog blijkt dat er een reële vrees bestaat dat de verdachte ook in de toekomst gevaarlijk is voor anderen. De rechtbank laat hem daarom in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen, zodat de verdachte de noodzakelijke behandeling krijgt. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 28.000 euro.

Gemeente Assen blundert: namen honderden mensen met gebiedsverbod gelekt

Een flinke blunder bij de gemeente Assen. Een medewerker van de afdeling handhaving en toezicht heeft eind maart per ongeluk een email, met daarin een Excel bestand met persoonsgegevens van 530 personen, naar een onbekend e-mailadres verzonden.

De gegevens hebben betrekking op lopende en verlopen gebiedsontzeggingen en daarrnee samenhangende waarschuwingen, zo valt te lezen in een brief aan de gemeenteraad. Meerdere verzoeken om een bevestiging te krijgen dat de ontvanger van het bestand deze vernietigd heeft hebben geen reactie opgeleverd. 

De gemeente heeft het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld en zal de betrokken personen op de hoogte stellen door middel van een aangetekende brief. Daarin zal worden uitgelegd wat er gebeurd is, en dat er volgens de gemeente momenteel geen directe aanleiding bestaat om aan te nemen dat de gegevens worden misbruikt of anderszins bekend zijn. 

Oatly roept Nederlanders op melk te laten staan

De zwart-witte koeien staan weer te blaken in de wei. Het typisch Nederlandse plaatje is deze lente weer compleet. Het zijn er maar liefst 1,6 miljoen, ongeveer 1 koe op 11 Nederlanders. Maar zal dit wel zo blijven? Volgens onafhankelijk onderzoek in opdracht van Oatly denkt bijna een derde van de volwassen Nederlanders, die (mede-)verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse boodschappen, dat de zuivelconsumptie de aankomende 5 jaar zal krimpen. Onder jongeren denkt de helft dat de zuivelconsumptie zal krimpen.

Nederland zuivelland, of toch niet
Nederland staat bekend als zuivelland. Dit blijkt ook uit het onderzoek; bijna alle Nederlanders gebruiken minstens wekelijks zuivel (98%). Toch is de dagelijkse zuivelconsumptie de afgelopen jaren flink gedaald, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Zuivelconsumptie is met wel 12% gedaald ten opzichte van de jaren 2007-2010. ‘Zuivel is goed voor je’, is een uitspraak die iedere Nederlander is aangeleerd. Waarschijnlijk denkt slechts 17% van de respondenten dat zuivel een heel negatief effect heeft op het milieu, terwijl dat geldt voor 45% van de respondenten als we het over vlees hebben. Maar ook zuivel is helemaal niet goed voor het milieu.

Een derde van de respondenten denkt dat we de komende 5 jaar minder zuivel gaan consumeren. Een kwart van de Nederlanders zou zijn zuivelconsumptie willen verminderen om het negatieve effect op het milieu tegen te gaan (26%). Jongeren (jonger dan 30 jaar) zijn vaker bereid om hier zuivel (deels) voor te laten staan (39%). Over het algemeen laat het onderzoek ook zien dat de jongere generaties sneller geneigd zijn voor het milieu verantwoorde keuzes te maken. En dat zou zeker geen slecht idee zijn. Volgens het Voedingscentrum zorgt de melkveeteelt voor wel 8% van het totaal aantal uitlaatgassen in Nederland. Ter vergelijking: een zware sector als transport zorgt voor 12% van de uitlaatgassen.

Nederland consumeert bewuster, maar nog steeds teveel zuivel
Dat consumenten bewuster consumeren en melkvervangers populairder worden, is ook te merken aan de cijfers rondom zuivelconsumptie. Het Voedingscentrum, dat aanraadt zo’n 300 gram melk/yoghurt te eten en maximaal 40 gram kaas per dag, stelt vast dat die aantallen gemiddeld niet worden behaald. Toch zeggen bijna negen op de tien minstens een keer per week kaas te eten (89%). Daarnaast worden (bak)boter (70%) en melk (58%) ook minstens één keer per week genuttigd. De meeste zuivelconsumenten (39%) schatten in minder dan 300 gram zuivel te eten per dag. Daarna volgt de groep die 300-600 gram zuivel eet per dag (37%).

Ditch Milk: Oatly roept met nieuwste campagne Nederlands op om melk te laten staan
De productie van zuivelalternatieven, en specifiek haverdrinks, verbruikt minder land en water dan de productie van koemelk. Daarnaast ligt de uitstoot van uitlaatgassen en kunstmest veel lager. Bewust worden van wat men dagelijks aan zuivel eet en drinkt is zo makkelijk nog niet. Daarom organiseert Oatly de 72hour challenge waarin het Nederlanders oproept drie dagen lang geen zuivel te nuttigen. De challenge duurt van 3 tot en met 5 mei en gaat op vrijdag 3 mei officieel van start in Amsterdam met een Oatly barista pop-up waar koffie met haverdrink kan worden geproefd en bezoekers meer leren over de voordelen ervan voor mens en milieu.

Arnhemmer moet 33.000 euro aan de staat betalen na bedrijfsinbraak

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige Arnhemmer tot een gevangenisstraf van 483 dagen, voor het medeplegen van een bedrijfsinbraak bij een juwelier. Deze gevangenisstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest heeft gezeten. Ook moet de man 33.000 euro terug betalen aan de Staat. De man wordt vrijgesproken van gewapende woningovervallen in Rheden en Arnhem en een gewapende bedrijfsoverval in Zevenaar.

In maart 2015 brak de man - samen met anderen - in bij een juwelier in Velp. Hij probeerde een rolluik te forceren. Toen dat niet lukte, sloeg hij het gepantserde glas kapot. De man en zijn mededaders namen in totaal 56 horloges van het merk Breitling mee. De totale verkoopwaarde van deze horloges bedraagt ruim 4 ton. Dit is een ernstig feit dat bij de juwelier veel schade veroorzaakt. De man had alleen oog voor zijn eigen financiële gewin en dat rekent de rechtbank hem aan. De man heeft dit feit bekend.

Geen steunbewijs overige feiten
Volgens de officier van justitie had de man zich ook schuldig gemaakt aan het medeplegen van een gewapende woningoverval in Rheden. De betrokkenheid van de man zou met name blijken uit de verklaring van een bedreigde getuige. Zo’n getuigenverklaring kan alleen als bewijs dienen als het dossier voldoende steunbewijs bevat. Volgens de rechtbank is dit niet het geval. Daarom spreekt zij de man van dit feit vrij. De man is ook vrijgesproken van betrokkenheid bij een gewapende bedrijfsoverval in Zevenaar en een woningoverval in Arnhem. Omdat de Arnhemmer is vrijgesproken van deze feiten, valt de straf lager uit dan de eis van de officier van justitie.

33.000 euro terugbetalen
Tot slot moet de man 33.000 euro aan de Staat terugbetalen. De rechtbank baseert dit bedrag onder andere op de inkoopwaarde van de horloges (ruim 2 ton) en het feit dat deze horloges - na de diefstal - aanzienlijk minder geld opleveren bij de verkoop daarvan. Daarnaast houdt de rechtbank ook rekening met het feit dat de man de diefstal samen met anderen heeft gepleegd. Hierdoor moest de winst verdeeld worden.

Lil Kleine krijgt wassenbeeld in Madame Tussauds

Lady Gaga, Adele, Ariane Grande en Marco Borsato. Wie mist er in dit rijtje? Inderdaad, Lil Kleine. Ook de Amsterdamse rapper krijgt een eigen wassenbeeld in Madame Tussauds. Het beeld is vanaf oktober in het museum op de Dam te bewonderen. Gisteren poseerde de rapper voor de tweede keer in Londen waar het beeld wordt gemaakt, zo meldt AT5.

De creatie van een beeld duurt zo'n 6 tot 12 maanden. Eerst wordt het beeld opgebouwd in klei, daarna wordt een mail gemaakt waar de was in wordt gegoten. 'Echte hoofdharen worden stuk voor stuk aangebracht en voor het opbouwen van de huidskleur worden talloze lagen verf en tinten aangebracht', laat het museum weten.

Succesvol
Volgens een woordvoerder is de keuze voor een beeld van Lil Kleine een logische. 'We dachten er al een tijdje over na. Hij is succesvol als rapper, zit als jurylid in de Voice of Holland. Het is een goede kandidaat. Ook vroegen we bezoekers welk beeld ze nog missen en toen kwam zijn naam vaak bovendrijven.'

Jaarlijks krijgt het museum vijf a zes nieuwe beelden, van nationaal en internationaal beroemde mensen. Naast Lil Kleine zal ook Rico Verhoeven dit jaar nog een beeld krijgen.

'Drugssauna' Roermond moet dicht blijven

Saunaclub Yin Yang in Roermond moet dicht blijven. Dat oordeelde het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch vandaag. Tijdens een inval in 2017 werden cocaïne en XTC-pillen aangetroffen. De burgemeester heeft toen besloten dat de saunaclub voor een jaar gesloten moest worden. De sauna heeft die beslissing aangevochten, maar het hof heeft nu bepaald dat de burgemeester van Roermond de sauna terecht heeft gesloten.

De sauna voerde tegen de sluiting al een bestuursrechtelijke procedure. De gevonden drugs waren volgens de sauna van klanten en de saunaclub zelf zou niets met vermeende drugshandel te maken hebben. Tijdens de bestuursrechtelijke procedure kon het besluit tot sluiting van de club nog niet worden uitgevoerd. Uiteindelijk verklaarde de Raad van State in februari 2019 de sluiting gegrond.

Kort geding bij civiele rechter
Toen de burgemeester in februari 2019 de sauna daadwerkelijk liet sluiten, vocht Yin Yang dit aan in een kort geding. Het bedrijf stelde dat de gemeente geen bevoegdheid meer kon ontlenen aan het besluit van 2017, en dat daarom de sluiting niet kon doorgaan. Bovendien had Yin Yang naar eigen zeggen inmiddels afspraken gemaakt met de politie en de gemeente. Die afspraken zorgen er volgens het bedrijf voor dat het doel van de sluiting, bestrijding van het bezit en gebruik van drugs binnen de saunaclub, wordt bereikt.

Oordeel gerechtshof
Het gerechtshof vindt, net als de Raad van State, dat de burgemeester in 2017 terecht heeft besloten om de saunaclub te sluiten. Na het oordeel van de Raad van State in 2019, mocht de burgemeester daadwerkelijk de sluiting uitvoeren. De doelen van de sluiting worden daarmee nog steeds gediend.

Subsidie voor varkenshouders die willen stoppen

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de varkenshouderij duurzamer maken en gezondheids- en leefomgevingsrisico’s in gebieden met een hoge veedichtheid verminderen. Varkenshouderijen die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen kunnen in aanmerking komen voor subsidie.

Veehouders die juist toekomstgericht willen innoveren worden geholpen dat op een duurzame manier te doen. Om de sanering te realiseren is samen met gemeenten, provincies en de sector een conceptregeling opgesteld waarin subsidiemogelijkheden worden geboden aan varkenshouders die stoppen met hun bedrijf. Dat schrijft Minister Schouten dinsdag 30 april 2019 in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: “De overweging om te stoppen met een varkensbedrijf heeft enorme impact op het leven van een boer. Zij staan vaak voor grote vragen, zoals wat er met stallen gebeurt bij sluiting van een bedrijf. Deze conceptregeling is opgesteld samen met provincies, gemeenten en een coalitie van sectorpartijen en biedt houvast voor varkenshouders die overwegen om te stoppen. Met deze conceptregeling kunnen varkenshouders hun keuze voor deelname nu al afwegen.”

In de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) staat omschreven dat varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken en die willen stoppen via de Srv een marktconforme financiële vergoeding kunnen ontvangen voor het varkensrecht, naast een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De Srv richt zich specifiek op concentratiegebied Zuid en Oost van de Meststoffenwet, waar de meeste varkens worden gehouden.

Vanaf vandaag kunnen de ondernemers vast bekijken of zij in aanmerking kunnen komen voor deelname aan de Srv en hoeveel subsidie zij kunnen ontvangen. Echter, ieder bedrijf is uniek en iedere boer heeft eigen behoeftes en wensen voor persoonlijke begeleiding. Daarom zijn er door gemeentes en provincies instrumenten ontwikkeld die hierbij hulp bieden, dit is per regio maatwerk. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van adviesvouchers, directe advisering door ervencoaches en keukentafelgesprekken ten behoeve van hun bedrijfskeuze. Ook zijn er specifieke aanspreekpunten benoemd per gemeente voor deze regeling. Deze zijn te vinden op Rijksoverheid.nl.

Via de website www.internetconsultatie.nl kunnen betrokkenen inhoudelijk reageren op en meedenken over de conceptregeling. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties verwerkt. Het resultaat daarvan wordt vermeld op de website. Varkenshouders die gebruik willen maken van de Srv kunnen zich daarvoor inschrijven via de website van RVO. De inschrijving opent naar verwachting in de zomer van 2019.

Een varken ter illustratie (Foto: Pixabay)
Een varken ter illustratie (Foto: Pixabay)

Games with Gold van mei bekend

De vier games die Xbox Live Gold-leden zonder extra kosten kunnen downloaden in mei zijn bekend. Deze maand is er een gevarieerd aanbod zonder overlappende genres.

Officieel vanaf 1 mei te downloaden, maar ook nu al binnen te halen, zijn de 6-player partygame Marooners en de cult-classic Earth Defense Force: Insect Armageddon. De laatstgenoemde is een Xbox 360-game maar uiteraard speelbaar op Xbox One via backward compatibility.

Vanaf 15 mei volgen natuurlijk weer twee games, namelijk The Golf Club 2019 en de beat em up Comic Jumper.

Mocht je het nog niet gedaan hebben, dan is vandaag natuurlijk ook de laatste kans om enkele games van de vorige maand te claimen. Voor vandaag zijn dat nog The Technomancer en Ghost Recon: Advanced Warfighter 2.

Celstraf voor opruiing tot terroristisch misdrijf

De rechtbank in Amsterdaam heeft een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing tot een terroristisch misdrijf.

Gewapende strijd
De man plaatste tussen februari en juni vorig jaar afbeeldingen en video’s op Telegram en Facebook. Daarin werden de gewapende strijd en het martelaarschap verheerlijkt, werd opgeroepen om IS te steunen en om geweld tegen ‘het westen’ te gebruiken. De rechtbank acht bewezen dat de man hiermee heeft aangezet tot een terroristisch misdrijf.

Opzet
De man heeft verklaard dat hij niet wist dat het strafbaar was wat hij deed en dat het niet zijn bedoeling was om aan te zetten tot een terroristisch misdrijf. De rechtbank acht deze verklaring ongeloofwaardig: de man verklaarde dat hij de video’s die hij plaatste soms bekeek, maar dat hij doorspoelde wanneer het te gewelddadig werd. Ook is hij door zijn broers gewaarschuwd voor de filmpjes. Verder ontving hij een bericht van Facebook vanwege de inhoud van zijn profielpagina en werd zijn Telegram-kanaal gesloten. Het kan de man dus niet zijn ontgaan dat hij stuitend materiaal aan het verspreiden was, aldus de rechtbank.

Beperking
Uit rapportages van psycholoog, psychiater en de Reclassering blijkt dat de man een licht verstandelijke beperking heeft en daardoor makkelijk te beïnvloeden is. Om het gevaar op herhaling te verminderen heeft de man vooral toezicht en begeleiding nodig. Tenslotte wordt een extra lange proeftijd van 3 jaar opgelegd, om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat.

'Eerste buitenlandse optie dient zich aan voor Van Bronckhorst'

Giovanni van Bronckhorst wordt mogelijk de nieuwe trainer van Club Brugge, zo meldt Sport/Voetbalmagazine. De naam van de trainer van Feyenoord zou al enige tijd circuleren 'in makelaarskringen'. Van Bronckhorst neemt na dit seizoen afscheid van Rotterdam en tot dusver werd hij nog niet serieus in verband gebracht met een nieuwe club.

Zondag was Martin van Geel, de technisch directeur van Feyenoord, aanwezig bij de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht (1-0) in het Jan Breydelstadion. Sport/Voetbalmagazine suggereert een verband met de toekomst van Van Bronckhorst, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De oefenmeester heeft immers een aflopend contract bij Feyenoord en dus hoeft Club Brugge niet met de Eredivisionist te onderhandelen.

Op dit moment is Ivan Leko de trainer van Club. De Kroaat staat sinds de zomer van 2017 aan het roer in Brugge en loodste de club vorig seizoen naar de landstitel. Momenteel staat Club tweede in de play-offs, met zes punten achterstand op koploper Racing Genk. De kans bestaat dat Leko bezig is aan zijn laatste weken bij Club, omdat hij beschikt over een aflopend contract.

In dat geval zou Van Bronckhorst in beeld kunnen komen. "Een goede people manager met een internationaal profiel, qua DNA exact wat Club twee jaar geleden zocht. En vond bij Leko", aldus het Belgische sportblad. "Er is al een behoorlijke Nederlandse kolonie in Brugge, er kan er nog wel eentje bij." Stefano Denswil, Ruud Vormer, Arnaut Danjuma Groeneveld en Sofyan Amrabat spelen voor Club; laatstgenoemde werkte bij Feyenoord samen met Van Bronckhorst.

MIVD: 'Activiteiten Rusland en China zorgwekkend'

De offensieve (cyber)activiteiten van met name Rusland en China zijn zorgwekkend. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft in 2018 onder meer diverse digitale spionagepogingen ontdekt. Dit staat in het MIVD-jaarverslag over 2018. Minister Ank Bijleveld-Schouten stuurde dit vandaag naar de Tweede Kamer.

Het Russische cyberarsenaal bestaat uit capaciteiten om digitale spionage, digitale sabotage en informatieoperaties uit te voeren. Daarnaast heeft Rusland de conventionele en nucleaire strijdkrachten vergroot en kwalitatief sterk verbeterd onder andere door de ontwikkeling van een grond gelanceerde raket met een bereik van meer dan 500 km. Dit betekent een schending van het INF-verdrag, waardoor een aanzienlijk deel van Europa binnen het bereik van deze strategische raketten komt. Deze raketten kunnen worden uitgerust met een nucleaire lading. De MIVD zag in 2018 ook een toenemende Russische betrokkenheid bij conflicten buiten de traditionele Russische aandachtsgebieden.

Stelen
China’s politieke, economische en militaire invloed neemt toe. Deze veranderende veiligheidssituatie kan de regionale vrede en stabiliteit nadelig beïnvloeden. De Chinese diensten doen actief pogingen militaire inlichtingen in Nederland te vergaren. De dreiging tegen defensie is het stelen van militair technologische kennis en technologie, die zowel militair als in de burgermaatschappij is te gebruiken.

Naast Rusland en China zoeken ook Iran, Noord-Korea, Pakistan en Syrië in Nederland en andere westerse landen naar kennis en goederen. Die willen de landen gebruiken voor hun eigen wapenprogramma’s. De MIVD onderzoekt de dreiging tegen de Nederlandse defensiebelangen. Waar mogelijk treft de MIVD maatregelen.

Weglekken
”Het belang van onze taak om de veiligheid te bevorderen, groeit door de toenemende dreiging’’, concludeert directeur MIVD generaal-majoor Onno Eichelsheim. “Wij hebben tientallen Defensiebedrijven gescreend en geholpen bij de beveiliging van strategische informatie. De MIVD voorkomt hiermee het weglekken van defensiegeheimen.’’

Snel kwijt
De MIVD doet haar werk in de regel zonder dat dit en de successen van de dienst openbaar worden. Eichelsheim: ”Als we dat zouden doen, zijn we onze kostbare inlichtingenpositie snel kwijt of stellen mogelijk de levens van onze bronnen in de waagschaal. Vorig jaar hebben we echter een uitzondering gemaakt. Dat deden we met de persconferentie over de verstoring van een hack-operatie van de Russische militaire inlichtingendienst GRU bij de OPCW in Den Haag. Dat was nodig, ook om de weerbaarheid van de samenleving te vergroten. Want minder naïviteit betekent een grotere alertheid tegen mogelijke ongewenste beïnvloeding.’’

Cover MIVD Jaarverslag 2018 (Afbeelding: Defensie)
Cover MIVD Jaarverslag 2018 (Afbeelding: Defensie)

Der Kicker: "Ajax bewijst dat er een tegengif is voor de miljoenen uit Parijs en Manchester"

Het Duitse voetbaltijdschrift Kicker gaat dinsdagochtend uitgebreid in op de 'feel-good story van dit Champions League-seizoen', ofwel het succesverhaal van Ajax. De Amsterdammers spelen dinsdagavond in Noord-Londen de eerste halve finale tegen Tottenham Hotspur. Ook in Duitsland kijkt men uit naar deze clash.

"Het is jammer dat dit over een aantal weken verwoest wordt", zo schrijft Kicker. "Dit team, dat half zo duur was als Cristiano Ronaldo, staat voor het eerst in 23 jaar in de halve finale van de Champions League en is plotseling de favoriet tegen Tottenham Hotspur. Dit team van Ajax heeft een goed en speciaal verhaal. Over een speler die 3,95 euro minder kostte dan een tandenborstel in de fanshop", zo wordt verwezen naar Frenkie de Jong, die voor één euro werd overgenomen van Willem II.

"Een verhaal over jongens die als kind al onder een Ajax-dekbed sliepen (Matthijs de Ligt en Donny van de Beek) en iemand die Southampton dom achterliet (Dusan Tadic). Voor het eerst in de historie reikte een ploeg vanuit de tweede voorronde tot de halve finale van de Champions League", zo valt er te lezen. "Dat het geen verrassing was dat Ajax overleefde tegen Juventus, zegt genoeg. Real Madrid werd in het Santiago Bernabéu overlopen. Ajax speelde een kat-en-muis-spel met twee favorieten voor de winst van de Champions League en dat was verfrissend."

"In de tijd dat de Duitse vice-kampioen tien goals moest incasseren ondanks dat men met elf man verdedigde, bewijst Ajax dat er een tegengif is voor de miljoenen uit Parijs en Manchester: voetbal", zo verwijst Kicker naar Schalke 04, dat door een dubbele nederlaag (2-3 en 7-0) werd uitgeschakeld door Manchester City. "Waarom zou Antoine Griezmann na de uitschakeling van Juventus anders tweeten: 'Football, bravo'. Ten Hag heeft van Ajax weer een team gemaakt. Ze hebben nu geen andere keuze dan ervan te genieten, want dit zal niet lang meer duren. De Jong is al verkocht, De Ligt zal hem waarschijnlijk volgen en er staan meer deuren open."

Van 't Hek vervroegt voorstelling om Ajax te kunnen kijken

Youp van 't Hek heeft zijn voorstelling van vanavond vervroegd om naar Tottenham Hotspur - Ajax te kunnen kijken. De Amsterdammer is zeer fanatiek Ajax-supporter en heeft zijn show in theater De Vest in Alkmaar vervroegd naar 19:00 uur. 

Op de site van het theater is te lezen dat de voorstelling 'Met de kennis van nu' om 20.40 uur is afgelopen. Dus de voetbalfans hebben dan nog 20 minuten om een tv op te zoeken, dat hoeft niet ver te zijn want in de kleine zaal van De Vest is de wedstrijd te zien op groot scherm.

FC Twente geeft titel extra glans met vijfklapper tegen Jong Ajax

FC Twente heeft maandagavond het eerder verplaatste uitduel met Jong Ajax op overtuigende wijze gewonnen. De wedstrijd op De Toekomst stond eigenlijk voor vrijdag 16 april op het programma en had het kampioensduel kunnen worden, maar werd toen afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Mohamed Hamdaoui had met vier assists een groot aandeel in de Twentse overwinning.

Jelle van der Heyden bezorgde de bezoekende ploeg een droomstart door de score al in de derde minuut te openen. De middenvelder haalde doeltreffend uit na een goede combinatie met Hamdaoui. De vreugde was echter van korte duur, want Rafael Ramos kreeg de bal op de hand in het eigen strafschopgebied en Danilo faalde vervolgens niet vanaf elf meter. Tom Boere herstelde de voorsprong van FC Twente op aangeven van Hamdaoui. Lassina Traoré zorgde ervoor dat Jong Ajax met een gelijke stand het rustsignaal haalde.

FC Twente trok de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe. Haris Vuckic werd nog van scoren afgehouden, maar Boere was niet te stuiten na ruim een half uur spelen. De aanvaller tekende hiermee voor zijn tweede doelpunt van de avond. Vuckic was twintig minuten voor het einde alsnog trefzeker en vierde dat op uitbundige wijze. Opnieuw was de assist van Hamdaoui. Ulrich Bapoh maakte het Twentse feestje compleet door in de slotminuut het vijfde doelpunt op zijn naam te schrijven.

Pusic ziet zijn formatie door de ruime zege in de hoofdstad op een puntenaantal van 79 komen. Dat zijn tien punten meer dan nummer twee Sparta Rotterdam heeft verzameld. FC Twente sluit het seizoen vrijdag af met een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Voor Jong Ajax, de nummer elf van de Keuken Kampioen Divisie, rest nog een thuisduel met Almere City FC.

Snorfietser in kritieke toestand na aanrijding op N247

Bij een aanrijding op de N247 is een 57-jarige snorfietser zwaar gewond geraakt. Hij is na een reanimatie in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

Rond 07.00 uur vond de aanrijding plaats, waarbij een personenauto en een snorfiets waren betrokken. De 40-jarige automobilist kwam uit de richting van de A10 in Amsterdam en de snorfietser uit Purmerend kwam vanaf de Kanaaldijk. Op de kruising kwamen zij met elkaar in botsing. De politie testte de automobilist negatief op alcohol en drugs. 

Deze bestuurder is aangehouden, een standaard procedure bij ernstige aanrijdingen. De politie vraag ggetuigen van de aanrijding die nog niet met de politie hebben gesproken contact op te nemen met Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen op 0900-8844.

Uitzending Powned over Onno Hoes toch niet onrechtmatig

Het uitzenden van de heimelijke opnamen van ex-burgemeester Onno Hoes door Powned op 3 december 2014 is niet onrechtmatig. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag uitgesproken. De uitspraak van de rechtbank Amsterdam wordt hiermee vernietigd.

Het beroep
De rechtbank Amsterdam heeft in 2015 een tussenvonnis en in 2016 een eindvonnis uitgesproken. Daarin werd onder meer vastgesteld dat de opnamen moesten worden verwijderd, dat het uitzenden daarvan onrechtmatig was en dat materiële en immateriële schade is opgelopen. Powned heeft aan het bevel dat de beelden moesten worden verwijderd voldaan. Het beroep richtte zich onder meer tegen de rechtmatigheid van opnamen en uitzending.

Publieke aandacht
De ex-burgemeester heeft zijn privéleven tot onderwerp van publieke aandacht en politieke beoordeling gemaakt. Dat leidt er volgens het hof toe dat zijn ontmoetingen met een jonge man tot onderdeel van het publieke debat mochten worden gemaakt. Het maken en uitzenden van heimelijke opnamen maakt op indringende wijze inbreuk op het privéleven. De journalistieke vrijheid van meningsuiting in een politieke kwestie weegt hier echter zwaarder. Daarbij weegt mee dat de opnamen zijn gemaakt in publiek toegankelijke ruimten.

ACM waarschuwt voor malafide incassobureaus

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de praktijken van incassobureaus Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service. Zij dringen bij consumenten aan om rekeningen voor onterechte vorderingen te betalen. Via ConsuWijzer ontvangt de ACM meldingen over deze incassobureaus. Omdat ze nu actief zijn en consumenten onder druk zetten om te betalen, waarschuwt de ACM voor deze bedrijven. Deze bedrijven maken deel uit van het netwerk van incassobureaus waarvoor de ACM eerder al waarschuwde. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Om te voorkomen dat meer consumenten slachtoffer worden van deze praktijken waarschuwen we nu.”

Agressieve incassopraktijken
Uit de meldingen blijkt dat de genoemde incassobureaus consumenten telefonisch en per e-mail onder druk zetten om een nog openstaande rekening te betalen, zoals voor een vakantie. Vaak is er helemaal geen overeenkomst, waardoor de vordering onterecht is. Soms gaat het om vermeende overeenkomsten van jaren geleden. De incassobureaus beweren dat de consument verplicht is te betalen en zetten hem onder druk. Ze dreigen consumenten met vergaande maatregelen zoals beslaglegging op goederen of bankrekeningen. Of dat ze zijn huis binnen zullen gaan met een sleutelmaker om goederen in beslag te nemen als de consument niet op tijd betaalt. Een incassobureau kan dit soort maatregelen helemaal niet nemen. Alleen een officiële deurwaarder mag na toestemming van de rechter beslag leggen. Het afdwingen van betaling van onterechte vorderingen en dreigen met bevoegdheden die deze incassobureaus wettelijk niet hebben ziet de ACM als een agressieve handelspraktijk.

Advies: betaal niet
Deze incassobureaus proberen onterechte vorderingen te incasseren. Omdat er vermoedelijk geen geldige overeenkomst tot stand is gekomen, is het advies van de ACM aan de consumenten om de rekeningen niet te betalen, ook niet als één van deze incassobureaus aandringt.

Netwerk malafide incassobureaus
Eerder waarschuwde de ACM ook al voor een netwerk van incassobureaus dat met een vergelijkbare aanpak consumenten benadert. De ACM ziet dat Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service onderdeel zijn van ditzelfde netwerk van incassobureaus dat onder wisselende namen betaling van onterechte vorderingen afdwingt. Deze drie incassobureaus staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, terwijl dit wel verplicht is voor bedrijven die actief zijn in Nederland. Verder benadrukt de ACM dat Deurwaarder Smits & Co geen officiële deurwaarder is. Daarnaast kloppen de gegevens op de websites van deze incassobureaus niet.

Lootsma & Partners en Inter Payment Service vragen consumenten geld over te maken naar rekeningnummers in het buitenland, op naam van onder andere British Trans Asia. Incassobureau Deurwaarder Smits & Co int rekeningen voor Trip Abroad, All Great Dealz, Euroloterij, Ecodienst, Shoppendoejezo, Veiligwinkelen.nl, Hotelcheque, Fly Away, Shop and Fly en Buy to Fly.

Onlangs legde de ACM een boete op aan het bedrijf DeReisPlanner voor incasso van onterechte rekeningen. Dit bedrijf behoort vermoedelijk niet tot ditzelfde netwerk, maar hanteert wel dezelfde werkwijze.
Melden bij ConsuWijzer

Via haar loket ConsuWijzer ontvangt de ACM graag meldingen over incassobureaus.

ACM waarschuwt voor malafide incassobureaus
ACM waarschuwt voor malafide incassobureaus

In het kader van 'domme criminelen'

Afgelopen nacht deed de politie onderzoek naar een inbraak bij een supermarkt aan de Karnemelkstraat in Breda. Tijdens dit onderzoek fietste de verdachte langs. Agenten hielden de 37-jarige man uit Breda direct aan.

Meerdere agenten reden die nacht rond 02.00 uur naar de supermarkt, aangezien er een alarm was geactiveerd. Tijdens het onderzoek werden de aanwezige bewakingsbeelden bekeken. Toen de agenten even later een man voorbij zagen fietsen die aan het signalement voldeed, werd hij direct aangehouden.

Hij bleek verschillende spullen bij zich te hebben die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Op dit moment is het niet duidelijk of er iets uit de supermarkt is meegenomen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Voormalig defensieterrein mag voorlopig niet herontwikkeld worden

Het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het voormalige defensieterrein Hembrug in Zaandam is vandaag door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd. De gemeenteraad van Zaanstad wil het terrein in twintig jaar ontwikkelen tot een gemengd woon- en werkgebied met ruimte voor minimaal 1.000 woningen.

Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak kan dat alleen als in de toekomst blijkt dat voor deze woningen een aanvaardbaar geluidsniveau kan worden bereikt. Dat is nu niet het geval.

Bezwaren
Tegen het bestemmingsplan is een aantal bezwaarmakers in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Onder hen onder meer Frites uit Zuyd B.V., het Havenbedrijf Amsterdam en enkele bedrijven die gevestigd zijn op industrieterrein Westpoort in Amsterdam. Alle zijn bang dat de herontwikkeling van het Hembrugterrein ten koste zal gaan van hun eigen bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden.

Zeehavennorm
Het Hembrugterrein in Zaandam ligt binnen de geluidszone van industrieterrein Westpoort in het Westelijk Havengebied. Vanwege het geluid van dit industrieterrein heeft de gemeenteraad in het bestemmingsplan gebruikgemaakt van de zogenoemde zeehavennorm. Deze norm maakt het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om woningen te bouwen met een maximale geluidsbelasting van 60 d(B)A. Een van die voorwaarden is dat het dan om een ‘beperkte uitbreiding van bestaand woongebied’ moet gaan.

Geen beperkte uitbreiding
Het bestemmingsplan maakt echter meer dan 1.000 woningen mogelijk. Dit is in dit geval naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak geen beperkte uitbreiding van bestaand woongebied. Daarom mocht de gemeenteraad de zeehavennorm niet toepassen. Alle planonderdelen die woningen mogelijk maken kunnen daarom niet overeind blijven, want zonder die zeehavennorm is de geluidsbelasting op de nieuwe woningen te hoog.

Samenhang
Hierdoor is de geplande ontwikkeling van het Hembrugterrein tot gemengd woon- en werkgebied niet meer mogelijk. Hierom en vanwege de samenhang van de onderdelen in het bestemmingsplan, heeft de Afdeling bestuursrechtspraak besloten het hele bestemmingsplan te vernietigen.

Het is niet uitgesloten is dat de gemeente Zaanstad het Hembrugterrein in de toekomst alsnog kan ontwikkelen tot woon- en werkgebied. Dat kan alleen als blijkt dat dit "ruimtelijk aanvaardbaar" is.

Raad van State zet streep door project Brouwerseiland

Het project Brouwerseiland tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland aan de Brouwersdam komt er in ieder geval voorlopig niet. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigt het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en de natuurvergunning voor de dertien kunstmatige eilanden van in totaal 55 hectare in de Grevelingen waarop ruim 300 vakantievilla’s hadden moeten komen. Dat blijkt uit een uitspraak van vandaag. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Tegen het project is bezwaar gemaakt door onder meer zeil- en surfclubs en natuurorganisaties. Zij zijn bang dat het project de natuur in de omgeving en het windsurfgebied bij de Brouwersdam aantast.

Project anders dan eerst gepland
De bebouwing, de duinen en de beplanting in het bestemmingsplan mogen hoger worden dan waar eerst vanuit werd gegaan. Maar naar de gevolgen daarvan is geen onderzoek gedaan. Daardoor is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de windcondities van het surfgebied bij de Brouwersdam. Ook is niet duidelijk of het surfstrand daar toegankelijk is voor de surfers en of er voor hen voldoende parkeergelegenheid is. Bovendien is er in de onderzoeken geen rekening mee gehouden dat in de buurt vaste rust- en ligplaatsen van zeehonden liggen. Om die redenen vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor het project.

Gevolgen voor natuurgebieden niet duidelijk
Daarnaast is niet uitgesloten dat het project de Natura 2000-gebieden in de omgeving aantast. De aanvoer van zand dat wordt gebruikt bij het opspuiten van de eilanden kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de zeehonden in het natuurgebied Voordelta. Daarnaast zijn de gevolgen voor de niet-broedvogels zoals de fuut, de aalscholver en de kleine zilverreiger in het natuurgebied Grevelingen niet voldoende onderzocht, terwijl het al niet goed gaat met deze vogels in dat gebied. Zo komt een deel van het project in dat natuurgebied te liggen, waardoor de vogels moeilijker voedsel kunnen vinden. Ook de natuurvergunning voor het project is daarom vernietigd.

Programma Aanpak Stikstof
In de onderzoeken staat dat de te verwachte stikstofuitstoot van het project de Natura 2000-gebieden in de omgeving niet zal aantasten, omdat gebruik kan worden gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Op dit moment heeft de Afdeling bestuursrechtspraak nog geen uitspraak gedaan over de houdbaarheid van het PAS. Die uitspraak wordt de komende maanden verwacht. Om die reden gaat de Afdeling bestuursrechtspraak in de uitspraak over Brouwerseiland niet in op de ingediende bezwaren over het PAS.

De uitspraak hoeft geen definitief einde te betekenen voor het project Brouwerseiland. De Afdeling bestuursrechtspraak constateert tekortkomingen in de besluiten voor Brouwerseiland. Als de betrokken overheden door willen gaan met het project, zijn er aanpassingen en nieuwe onderzoeken nodig.

Werkstraf en cel geŰist tegen trekkerrijder

De jonge man uit Boskoop remde abrupt met zijn trekker omdat hij – naar eigen zeggen – de racefietser achter hem wilde waarschuwen voor een aanstaande wegversmalling. Het resultaat was echter een botsing waarbij de racefietser een aantal gebroken ruggenwervels opliep. De officier van justitie eiste maandag 180 uur werkstraf en twee maanden cel (waarvan één maand voorwaardelijk).

Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid wanneer je als 18-jarige met een trekker plus aanhanger de openbare weg op gaat, in dit geval het Noordeinde in Moerkapelle op vrijdag 16 juni 2017. Dan is het ook niet verstandig om risico’s te nemen. Bijvoorbeeld door ongeveer 55 kilometer per uur te rijden, waar 25 is toegestaan.

Een racefietser zag er wel het voordeel van. Hij dacht lekker uit de wind te kunnen rijden door kort achter de aanhanger te blijven hangen. De trekkerrijder was zich bewust van de racefietser. Hij verklaart dat hij licht wilde remmen om de racefietser te waarschuwen voor een aanstaande wegversmalling.

Remspoor
Alleen, het remspoor van 19 meter past niet echt bij deze verklaring. Ook een getuige heeft gezien hoe de trekker opeens heel hard remde. Daar was op dat moment geen aanleiding voor. De racefietser kon met geen mogelijkheid meer uitwijken. Hij klapte in volle vaart tegen de aanhanger waarbij hij ernstig letsel aan verschillende ruggenwervels opliep.

De officier van justitie gaat er niet vanuit dat de trekkerrijder de racefietser gericht ernstig letsel wilde toebrengen. Maar volgens haar heeft hij wél willens en wetens het risico genomen dat dat zou gebeuren. ‘Een wielrenner op hoge snelheid is een zeer kwetsbare verkeersdeelnemer. Als je dan ten val komt, is het helder dat je daarbij zwaar lichamelijk letsel kunt oplopen.’

Rijbevoegdheid
Zij eiste een werkstraf van 180 uur en twee maanden cel (waarvan één maand voorwaardelijk) wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ook eiste zij ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twaalf maanden (waarvan tien maanden voorwaardelijk). De uitspraak is op 13 mei.

Hogere strafeisen voor mobiel banditisme

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hogere straffen eisen bij onder meer winkeldiefstal, zakkenrollerij en inbraken gepleegd door internationaal opererende mobiele bendes. Dit wordt gezien als een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Dat staat in de strafvorderingsrichtlijn mobiel banditisme die 1 mei 2019 in werking treedt. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen gepleegd door deze internationaal opererende mobiele bendes.

Mobiel banditisme is een fenomeen waarbij rondreizende, internationale groepen criminelen zich bezighouden met (gewelddadige) delicten, zoals diefstal, overvallen en inbraak. Deze rondtrekkende daders zijn vaak tijdelijk in een land, gaan professioneel te werk en hebben als doel om in korte tijd zoveel mogelijk buit te maken. Deze vorm van criminaliteit maakt gebruik van een breed vertakt (sociaal) netwerk en heeft grote gevolgen voor de slachtoffers en veroorzaakt aanzienlijke economische schade.

Het OM constateerde na analyse van de jurisprudentie op het gebied van mobiel banditisme dat de strafeisen in het land sterk uiteenlopen. Volgens het OM komt dit doordat het fenomeen nog onvoldoende wordt onderkend en niet altijd even duidelijk is waar de juridische grens ligt om te kunnen spreken van mobiel banditisme. Daarom is een strafvorderingsrichtlijn speciaal voor mobiel banditisme ontwikkeld om te zorgen voor eenduidige, hogere strafeisen.

Taskforce Mobiel Banditisme
Het OM, politie, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ministerie van Justitie en Veiligheid, Detailhandel Nederland en Transport en Logistiek Nederland werken sinds vorig jaar intensief samen in de Taskforce Mobiel Banditisme om onder andere ondernemers te helpen in de strijd tegen deze rondtrekkende bendes. Zo wordt informatie over mobiele bendes gedeeld via een waarschuwingsregister (GIO). Winkeliers, politie en OM verzamelen en delen informatie, waarna de politie en OM deze informatie kunnen gebruiken voor opsporing en vervolging.

Grote impact
Sue Preenen, plaatsvervangend hoofdofficier van arrondissementsparket Noord-Holland en landelijke portefeuillehouder Mobiel Banditisme merkt op: "De impact op ondernemers en burgers die slachtoffer worden van deze bendes is bijzonder groot. Slachtoffers die in hun eigen omgeving worden bestolen en opgelicht, voelen zich thuis vaak niet meer veilig. Het OM vindt het belangrijk om een sterk signaal af te geven dat wij deze vorm van criminaliteit zwaar aanrekenen door hogere straffen te eisen. Daarbij eisen we in principe geen voorwaardelijke- of werkstraffen, maar onvoorwaardelijke gevangenisstraffen."

Militair loopt 600 kilometer lange Dodenherdenking - stel je vragen

Landmacht sergeant Emiel Garstenveld is bezig met een mars van 600 kilometer van de invasiestranden van Normandië naar de John Frost brug in Arnhem, waar hij op 4 mei aankomt. Hiermee wil hij het offer dat velen brachten voor onze vrijheid onder de aandacht brengen. Ook zamelt Garstenveld geld in voor stichting Hulphond.

Garstenveld, werkzaam bij het Communication & Information Systems Battalion (CIS-Battalion) uit Eibergen, begon zijn tocht op 1 april. Op de dag van zijn aankomst, herdenkt Nederland tijdens de Nationale Dodenherdenking alle Nederlandse burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in oorlogen of vredesmissies.

Stichting Hulphond
Kameraden van zijn eenheid en van de marechaussee en luchtmacht vergezellen Garstenveld tijdens delen van zijn tocht. Iedereen die met hem meeloopt doneert geld voor Stichting Hulphond. Deze stichting leidt hulphonden op voor veteranen met PTSS. De honden helpen nachtmerries, herbelevingen en stress te beperken.

Interview
FOK! zal op 4 mei de dodenherdenking op de John Frost Brug bijwonen en heeft daarnaast een interview met de sergeant geregeld. Nu zijn wij natuurlijk nieuwsgierig, wat wil jij van de sergeant weten? Brand hieronder los met je vragen, en wij nemen de meest interssante en opmerkelijke vragen mee naar het interview.

Ouders verdiepen zich niet genoeg in gaming

Ouders zouden vaker met hun kinderen moeten gamen. Dat vinden niet alleen game-experts, maar ook kinderen zelf. Want hoewel gamen niet meer weg te denken is uit het leven van kinderen, weten ouders er maar weinig van.

Uit onderzoek van VodafoneZiggo in samenwerking met de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden om samen met hun ouders te spelen, omdat ze verwachten dat ouders hierdoor de wereld van gamen beter begrijpen. Echter blijkt uit dit onderzoek dat bijna de helft van de ouders niet of nauwelijks (minder dan één keer per maand) samen met hun kind gamen. Ook verdiepen ze zich niet in de games die hun kroost speelt. Zo zegt 65 procent van de kinderen tussen de 8 en 15 jaar dat hun ouders soms tot zelden informatie zoekt over die games die zij spelen.

Jeroen Jansz, game-onderzoeker en hoogleraar Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit: "Opvallend is dat bijna de helft van de kinderen (47%*) wel het gevoel heeft dat de ouders interesse hebben in hun gamegedrag. In 2003 voerden we een soortgelijk onderzoek uit en toen was dit cijfer significant lager. Ongeveer een op de drie kinderen gaf toen aan dat hun ouders zich in de geschiktheid en inhoud van games verdiepten. Ouders van nu snappen gamen beter, maar zelf mee-gamen is de volgende stap."

Ouders zien zowel positieve als negatieve effecten van gamen op de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Zo zijn ze bang dat kinderen te weinig met andere kinderen spelen of fysieke klachten krijgen. Maar het leren van andere talen en het vergroten van woordenschat worden het vaakst genoemd als positieve effecten. Toch zegt zo’n 60 procent van de ondervraagde kinderen dat hun ouders zelden tot nooit vertellen dat er positieve aspecten zijn aan gamen.

Deze nieuwe inzichten zijn vertaald naar een nieuwe les in het online lesprogramma Online Masters: een lesmodule over de digitale wereld voor de bovenbouw in het primair onderwijs en de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Online Masters is een gratis online lesprogramma waarin kinderen leren om zich veilig en bewust in de digitale wereld te begeven. De onderwerpen worden ingeleid door bekende Masters uit het vak, van professoren tot en met vloggers, die leerlingen via video’s meenemen in hun digitale wereld. Hieronder zie je esporter Koen Schobbers, die antwoord geeft op de meest voorkomende vragen van ouders rondom het thema gamen.

Nabestaanden lopen duizenden euro's mis

Na het overlijden van een dierbare weten nabestaanden vaak niet welke levensverzekeringen hun dierbare had. Hierdoor weten ze niet welk bedrag er beschikbaar is voor de uitvaart. Polissen zijn onvindbaar voor nabestaanden en hierdoor worden lang niet alle levensverzekeringen geclaimd. ‘Nabestaanden laten hierdoor duizenden euro’s liggen', aldus Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net. Schouten vindt dat dit snel moet veranderen en is een petitie gestart om ervoor te zorgen dat dit probleem op de agenda van de Tweede Kamer komt.

Levensverzekeringen onvindbaar
In Nederland zijn er verschillende levensverzekeringen, zoals de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering zorgt men ervoor dat nabestaanden de kosten van de uitvaart kunnen betalen. De meeste Nederlanders zijn verzekerd voor een bedrag tussen de 5.000 en de 10.000 euro. Wanneer de nabestaanden niet weten of er een polis afgesloten is, laten zij grote bedragen liggen.

De premie van uitvaartverzekeringen wordt vaak binnen een bepaalde periode betaald. Hierdoor kan het zijn dat de overledene ruim voor zijn overlijden de gehele premie al heeft voldaan, waardoor nabestaanden geen premiebetalingen op de laatste rekeningafschriften van de overledenen vinden. Het is voor nabestaanden dan onduidelijk of er een polis afgesloten is en zo ja bij welke verzekeraar. Bij uitvaartdeposito’s is de kans het grootst dat nabestaanden geld laten liggen. Dit komt omdat de premie inleg van een uitvaartdeposito vaak al jaren voor overlijden is gestopt.

Met een uitvaartdeposito wordt door middel van een geldstorting een overeenkomst aangegaan. Bij overlijden komt het geldbedrag vrij voor de nabestaanden en hiermee kan de uitvaart bekostigd worden. Doordat de inleg in deze “spaarpot” vaak jaren geleden heeft plaatsgevonden vinden nabestaanden geen premiebetalingen op de laatste rekeningafschriften van de overledene en zijn daardoor niet op de hoogte van deze verzekering. Bij overlijdensrisicoverzekeringen kunnen de bedragen nog veel groter zijn.

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een hypotheek en hiermee zorgt men ervoor dat nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen en de vaste lasten kunnen blijven betalen. De kans dat een overlijdensrisicoverzekering niet geclaimd wordt is echter wel een stuk kleiner dan bij uitvaartverzekeringen.

Hoeveelheid niet geclaimde levensverzekeringen niet duidelijk
Om hoeveel levensverzekeringen het exact gaat is niet bekend. Al is volgens Schouten duidelijk dat het om duizenden polissen moet gaan. Hij heeft geprobeerd de aantallen te achterhalen bij verschillende uitvaartverzekeraars, maar kreeg helaas te horen dat ze de aantallen niet willen blootgeven. Een lichtpuntje is uitvaartverzekeraar Ardanta. Ardanta erkent het probleem en heeft een speciale afdeling in het leven geroepen om de nabestaanden van oude polissen te achterhalen. Hiermee probeert Ardanta alsnog het verzekerde bedrag uit te keren aan de nabestaanden. Schouten juicht dit initiatief van harte toe en hoopt dat andere verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen.

Huidige systeem voldoet niet voldoende
Het Verbond van Verzekeraars heeft een systeem waarmee levensverzekeringen opgevraagd kunnen worden door echtgenoten, kinderen en erfgenamen. “Het is fijn dat er een systeem is, maar het systeem voldoet helaas nog niet voldoende aan de wensen van nabestaanden en uitvaartondernemers”, aldus Schouten. ‘Hoewel dit qua gedachte heel goed is, blijkt dit in de praktijk voor nabestaanden onprettig. Nabestaanden moeten nu ongeveer 3 maanden wachten voordat ze geïnformeerd worden of hun dierbare bepaalde levensverzekeringen heeft gehad en dat is ver na de uitvaart. Nabestaanden en uitvaartverzorgers willen die informatie juist vóór de uitvaart weten, zodat zij een uitvaart kunnen verzorgen die in lijn ligt met van het verzekerd bedrag van de uitvaartverzekering. Ook zijn veel nabestaanden niet op de hoogte van dit systeem, waardoor ze er geen gebruik van maken. Het is van groot belang dat nabestaanden en uitvaartondernemers voordat de uitvaart plaatsvindt weten of er levensverzekeringen zijn en wat de hoogte van de uitkering is. Zo kunnen nabestaanden de juiste keuzes maken en hun dierbare een waardig afscheid kunnen geven.”

Oplossing voor het probleem
Omdat iedere Nederlander te maken krijgt met het overlijden van een dierbare en het regelen van een uitvaart vindt Schouten dat er een oplossing moet komen. “Ik pleit voor een systeem waarbij direct na overlijden duidelijk wordt welke levensverzekeringen er allemaal zijn. Voor pensioenen is er mijnpensioenoverzicht.nl. Mijnlevensverzekeringenoverzicht.nl zou een goede oplossing kunnen zijn. Bij het melden van een overlijden bij de gemeente zou de betreffende gemeente moeten kunnen zien welke levensverzekeringen er afgesloten zijn. Hiermee is het voor nabestaanden direct duidelijk welke polissen er lopen en weten ze voordat de uitvaart plaatsvindt hoe hoog de verzekerde bedragen zijn”, aldus Schouten.

Ook uitvaartbranche erkent het probleem
Niet alleen voor nabestaanden, maar ook voor uitvaartondernemers is het erg vervelend dat niet meteen duidelijk is of er een uitvaartverzekering aanwezig is. Voor uitvaartondernemers is het belangrijk om in een vroeg stadium te weten voor welk bedrag er een uitvaart geregeld mag worden. Zo kunnen ze gericht advies geven over de uitvaartmogelijkheden. Directeur Tim Duin, van Uitvaartverzorging Duin erkent het probleem. “De zoektocht naar verzekeringen is nu veel te complex en het duurt te lang voordat er duidelijkheid is. Hierdoor maken nabestaanden soms keuzes over de uitvaart waar ze later spijt van hebben. Wanneer er op een later moment blijkt dat er toch een uitvaartverzekering was hadden nabestaanden andere keuzes gemaakt.”

Nabestaanden kunnen na jaren nog steeds claimen
Schouten adviseert nabestaanden die de afgelopen jaren een dierbare hebben verloren en niet hebben kunnen achterhalen of er een levensverzekering is om alsnog gebruik te maken van de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars. Mocht er toch een verzekering zijn geweest, dan kan deze ook na een aantal jaar nog worden uitbetaald aan de nabestaanden.

Schouten roept iedereen op de petitie te tekenen en het initiatief hiermee te steunen. Hij wil hiermee naar de tweede kamer om ervoor te zorgen dat er een oplossing komt voor het probleem. Daarnaast sluit dit perfect aan bij zijn grotere doel, namelijk het transparanter maken van de uitvaartbranche.

Nabestaanden laten duizenden euro's liggen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Nabestaanden laten duizenden euro's liggen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Trump verslaat Ding op WK snooker; Higgins voorbij Bingham

Judd Trump staat in de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De 29-jarige Engelsman was met 13-9 te sterk voor Ding Junhui. Ook John Higgins staat in de kwartfinales. Hij versloeg Stuart Bingham met 13-11. 

Ding had in de tweede sessie een 5-3-achterstand in een 7-9-voorsprong omgebogen, maar in de slotsessie schakelde Trump een versnelling hoger. Met onder meer breaks van 93, 79, 54 en 103 won The Ace in The Pack zes frames op rij. Ding haalde niet meer het niveau van de tweede sessie, maar elke steek die hij liet vallen, werd ook genadeloos afgestraft.

Higgins maakt nog altijd kans om een vijfde wereldtitel te winnen. Tegen Stuart Bingham ging het gelijk op. Na de eerste twee sessies stond het 4-4 en 8-8. Tot 11-11 gaven ze elkaar geen duimbreed toe, waarna de ervaren Schot het pleit in zijn voordeel beslechtte.

Kyren Wilson en Ali Carter hebben zich maandagmiddag geplaatst voor de kwartfinales. Wilson schakelde Barry Hawkins met 13-11 uit, Carter was met 13-9 te sterk voor de Chinees Zhou Yuelong.

De kwartfinales trappen dinsdagmorgen af met Gilbert - Kyren Wilson en Gary Wilson - Ali Carter. Dinsdagavond spelen ze hun tweede sessie, waarna morgenmiddag de beslissing valt. Higgins - Robertson en Trump - Maguire spelen dinsdag één sessie en woensdag twee sessies. 

Deliveroo-bezorgers krijgen bezorgtassen met poster vermist persoon

Bezorgers van Deliveroo gaan een maand lang in Amsterdam, Breda, Nijmegen en Den Haag maaltijden bezorgen met posters van een vermist persoon op hun bezorgtas. Dit doen de bezorgservice in samenwerking met de politie. De politie hoopt op deze manier nieuwe tips binnen te krijgen over vijf langdurige vermissingen.

Aan beide kanten van de bezorgtassen zullen de foto's te zien zijn.

De politie hoopt zo verder te komen in zoektochten naar Sidney Lute (uit Assendelft, in 2016 kocht hij een treinkaartje naar Colmar in Frankrijk), Dirk van den Belt (uit Kampen, 2018 voor het laatst gezien op het station in Alkmaar), James Grealis (uit Ierland, vermist geraakt in 2008 in het Brabatse Teteringen), Bas Rossen (vermist sinds 2017, laatst gezien in Breda), en Jeroen de Wit (uit het Zuid-Hollandse Leimuiden).

Ook in België en Groot-Brittannië
Een soortgelijke campagne gebeurde eerder in België en Groot-Brittannië. In Groot-Brittannië werden drie vermiste personen weer teruggevonden. In Nederland gaan zo'n honderd bezorgers met aangepaste tassen rondrijden.

Volgens Neeltje Wagenaar, van het Landelijk Bureau Vermiste Personen, is aandacht voor de vermissingen belangrijk. 'Het ergste voor achterblijvers is het niet weten waar hun dierbare is. Zeker als vermissingen lang duren, zitten achterblijvers in constante onwetendheid en onzekerheid.'

IJshockeyers verliezen ook tweede WK-wedstrijd

Na Polen wachtte de Nederlandse ijshockeyers maandagavond thuisland Estland op het WK 1B. Een wedstrijd die eigenlijk gewonnen zou moeten worden, omdat directe concurrent Roemenie eerder op de dag van Japan wist te winnen.

Voor de thuiswedstrijden trekt de organisatie alles uit de kast, van dansmariekes in te korte jurkjes tot een live rockbandje in ijshockeyshirts, maar het is Nederland dat sterk aan de wedstrijd begint. Kansen voor onder meer Bartek leveren geen doelpunten op, daarna begint Estland te drukken. Dat levert uiteindelijk een in de ogen van uw redacteur onterechte straf op tegen Lars den Edel, waarna de Esten of Eestii in overtal weten te scoren.

Nederland staat de rest van de periode wel onder druk, maar dit resulteert niet in hele grote kansen. Goalie Martijn Oosterwijk staat sterk te keepen met als hoogtepunt een megasave op vijf seconden voor het einde van de periode. Nederland komt er bij tijd en wijlen nog sterk uit en na een lange onderbreking vanwege een kapotte deur in de Nederlandse bank schiet de jeugdige Ernesto Klem op de paal, maar daar blijft het bij.

De tweede periode is veel van hetzelfde, Oranje begint sterk wat resulteert in de 1-1 door captain Joey Oosterveld, die ondergetekende helaas heeft gemist omdat hij nog in de rij stond. Het een-tweetje die vervolgens via een one-timer wel heel hard werd binnengeschoten door de in Zweden spelende Christopher Usov, die heeft de razende reporter helaas wel gezien.

Hierna begint Oranje fouten te maken, de 1-3 was niet nodig en met Klem op de strafbank was een wel heel opzichtige too many men on the ice een teken dat het wel klaar was voor vandaag. De 5-tegen-3 situatie aan het einde van de periode wisten de heren nog knap te overleven, maar
een volgende 5-tegen-3 in de derde periode levert uiteindelijk de 1-4 en de eindstand op.

Oranje blijft vechten, maar tot echte kansen komen de heren niet meer en uiteindelijk bloedde de wedstrijd een beetje dood. Een terechte Nederlaag die wel nog wat perspectief bied voor een succesvolle afloop van het toernooi, maar het ziet er niet goed uit op dit moment. Man of the Match: Joey Oosterveld bij Oranje en een Estste gast bij Estland.

Dinsdag is een rustdag en woensdag volgt de volgende finale tegen het eveneens puntloze Oekraine!

Estland - Nederland (Foto: Karina)
Estland - Nederland (Foto: Karina)

Winnaars PokÚmon Europe International Championships

Van 26 tot en met 28 april kwamen Pokémon-spelers en fans vanuit de hele wereld bijeen in Estrel Berlin in Duitsland voor de Pokémon Europe International Championships 2019. Op dit evenement tijdens de Europese tour werd er drie dagen lang keihard gestreden in verschillende categorieën van de Pokémon Trading Card Game, de Pokémon Ultra Sun- en Pokémon Ultra Moon-videogames en het Pokkén Tournament DX-videospel.

De Europees kampioenen en andere succesvolle deelnemers vermeerderden hun Championship Points met het doel een plaats te bemachtigen op de Pokémon World Championships van dit jaar, die van 16 tot en met 18 augustus plaats zullen vinden in Washington.

Hieronder volgt de lijst van finalisten van het weekend:

Top 4 juniordivisie videogame:

 • Kampioen: Teddy French [UK]
 • Finalist: Justin Miranda-Radbord [CA]
 • Halvefinalist: Felipe Reyes Castro [CL]
 • Halvefinalist: Pietro Nihal Kaludura Silva [IT]

Top 4 seniordivisie videogame:

 • Kampioen: Alfredo Chang-Gonzalez [AU]
 • Finalist: Luca Paz [US]
 • Halvefinalist: Artur Hoffmann [PL]
 • Halvefinalist: Quentin Colon [US]

Top 4 masterdivisie videogame:

 • Kampioen: Flavio Del Pidio [IT]
 • Finalist: Davide Carrer [IT]
 • Halvefinalist: Melvin Keh [SG]
 • Halvefinalist: Wolfe Glick [US]

Top 4 juniordivisie Trading Card Game:

 • Kampioen: Šimon Belanyi [SK]
 • Finalist: Daniel Magda [CZ]
 • Halvefinalist: Noah Donen [CA]
 • Halvefinalist: Roan Godfrey-Robbins [US]

Top 4 seniordivisie Trading Card Game:

 • Kampioen: Tanner Hurley [US]
 • Finalist: Lewis Mason [UK]
 • Halvefinalist: Julius Mo Krag [DK]
 • Halvefinalist: Kaya Lichtleitner [DE]

Top 4 masterdivisie Trading Card Game:

 • Kampioen: Gustavo Wada [BR]
 • Finalist: Philipp Leciejewski [DE]
 • Halvefinalist: Alex Silva [BR]
 • Halvefinalist: Ondrej Skubal [CZ]

Top 4 seniordivisie Pokkén Tournament DX:

 • Kampioen: Mantas Mickevicius – YvelX [LT]
 • Finalist: Emma Cox – Kitty [US]
 • 3e plaats: Indigo Staples – Indigomega [UK]
 • 4e plaats: Reuben Staples – FruitPrime [UK]

Top 4 masterdivisie Pokkén Tournament DX:

 • Kampioen: Niklas Franz Laerbusch – DefenderOfEU (Wingtide) [DE]
 • Finalist: Masami Sato – Potetin [JP]
 • 3e plaats: Kota Arakaki – TARUTARO [JP]
 • 4e plaats: Fabian Zahn - Fabilous [DE]

Pokemon Europe International Championships - Hall (Foto: Pokemon Company)

Pokemon Europe International Championships - Cards (Foto: Pokemon Company)

Pokemon Europe International Championships - Stage (Foto: Pokemon Company)

Pokemon Europe International Championships - Winner (Foto: Pokemon Company)

Necromancer komt naar Elder Scrolls Online

Naast de dreiging van draken uit de lucht in The Elder Scrolls Online komt het nu ook van onder de grond in de vorm van de ondoden. Zij zijn opgestaan uit hun graven en keren terug in de strijd met dank aan de Necromancer die naar Elder Scrolls Online: Elsweyr komt.

In Elsweyr is alles mogelijk en je persoonlijke leger van ondoden kan je beste kans zijn op het terugdringen van de indringers; zij het Imperials, draken of andere Necromancers die niet zo vriendelijk zijn als jij.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr is vanaf 4 juni verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Mac.

Lachgasgebruik baart staatssecretaris Blokhuis zorgen: 'We nemen dit erg serieus'

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geschrokken van de incidenten rondom lachgasgebruik op Koningsdag. Een woordvoerder geeft aan dat een onderzoek loopt naar de risico's van lachgasgebruik onder jongeren.

Tijdens Koningsdag werden er in veel grote steden veel ballonnetjes met lachgas verkocht. Volgens een woordvoerder van de burgemeester werden tientallen mensen in de hoofdstad onwel door het inhaleren van het gas.

"Het is zorgelijk dat zoveel mensen onwel zijn geworden door het gebruik van lachgas", zo reageert een woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie) tegenover AT5. "Wij hebben deze berichtgeving natuurlijk ook gezien en nemen dit erg serieus."

"Gebruik neemt enorm toe"
In Amsterdam was de verkoop van ballonnetjes met lachgas niet verboden, terwijl dit in andere gemeenten wel het geval was. "Lachgas is op zichzelf een legaal middel, dat maakt het lastig het oneigenlijke gebruik onder jongeren aan te pakken. En dat oneigenlijke gebruik neemt enorm toe."

Er zijn wel wat mogelijkheden om de straatverkoop van lachgas in te dammen. "Gemeenten hebben een eigen regelgeving rondom venten. Een verkoper mag bijvoorbeeld niet langer dan vijftien minuten op dezelfde plek een product verkopen zonder vergunning, anders wordt dit gezien als standplaats." Deze regel geldt echter niet voor Koningsdag, wanneer de stad in één grote vrijmarkt verandert.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is al langere tijd bezig met maatregelen voor de verkoop van lachgas en ging met verschillende verkopers in gesprek. Zo is Bol.com al gestopt met de verkoop van lachgaspatronen en hanteert een aantal verkooppunten een maximum aantal patronen per klant.

Onderzoek
Het Trimbos Instituut doet op dit moment onderzoek naar het gebruik van lachgas onder jongeren. "Uit eerder onderzoek blijkt dat het gebruik van lachgas leidt tot relatief weinig gezondheidsschade. Maar oneigenlijk gebruik is nooit zonder risico, zeker in combinatie met andere middelen zoals alcohol. En bij excessief gebruik treedt er wel degelijk ernstige gezondheidsschade op."

De staatssecretaris geeft aan dat het onderzoek van het Trimbos scherper moet krijgen wat de risico's zijn van lachgasgebruik. Eventuele vervolgmaatregelen tegen lachgasgebruik zullen dus ook pas na dit onderzoek komen.

Racen over bergtoppen in Overpass

Uitgever Bigben en ontwikkelstudio Zordix Racing hebben de racegame Overpass aangekondigd. In de game race je over allerlei terreinen, asfalt is voor mietjes.

In Overpass kruipen spelers achter het stuur van buggy’s en quads om extreme tracks te overwinnen zoals steile hellingen, hindernissenparkoersen en wildernistracks. De physics-engine dwingt spelers hun snelheid en acceleratie nauwkeurig te doseren, om te voorkomen dat ze hun grip verliezen en omlaag glijden. Om goed te presteren moeten spelers ook rekening houden met de technische kenmerken van officiële reproducties van buggy's en quads van merken als Yamaha, Suzuki en Arctic Cat. Differentiële vergrendeling, 2- of 4-wielaandrijving, het type transmissie: het is allemaal van invloed op de manier waarop je voertuig zich op de verschillende ondergronden gedraagt.

In de Career-modus beheer je je buggy's en quads en kies je de voertuigen die het best zijn aangepast aan elk parkoers en type terrein om wedstrijden te winnen en sponsors te trekken. En natuurlijk mag je in de multiplayer-modus bewijzen dat je de tracks en voertuigen tot in de details kent en beheerst om de beste tijden neer te zetten.

Overpass komt in oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

FOK! Wat een weer: april doet wat hij wil

In de ochtend is er veel bewolking. Vanaf het einde van de ochtend begint de bewolking te breken en komt de zon er steeds beter bij. In de middag zijn er flinke zonnige perioden maar vooral langs de noordkust blijft de kans op bewolking van zee aanwezig. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 17°C in het oosten en zuidoosten. De wind blijft noordelijk en is matig van kracht.

In de nacht naar woensdag is het in het noorden en westen bewolkt, in het zuiden zijn er opklaringen. Daar ontstaat mist. De minima liggen tussen 9°C in het noorden en 3°C plaatselijk in het zuiden. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.

Woensdag overdag lossen de bewolking en mist in de loop van de ochtend op. Er zijn dan flinke zonnige perioden. De maxima lopen uiteen van 11°C in het noordelijk kustgebied tot 18°C in het zuiden. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig uit noordwest tot west. (Bron: KNMI)

Onze Magnolia (foto: qltel)
Onze Magnolia (foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Brits gevechtsvliegtuig uit WOII opgegraven in Amsterdam

In de Texashaven in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is Defensie bezig met de berging van een Engels gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het gereedmaken van het terrein voor commerciële doeleinden, werden de restanten van het toestel gevonden.

Tot nu toe zijn er delen van de cockpit, een motor, een kanon en munitie uit de grond gehaald.

Het vliegtuig is een 'De Havilland Mosquito', tijdens de oorlog hét gevechtsvliegtuig van de geallieerden. "We weten dat dit specifieke toestel op 17 december 1944 is gecrasht, toen het op een nachtmissie op weg was naar Dortmund op zoek naar gelegenheidsdoelen", vertelt Majoor Bart Aalberts, van de Koninklijke Luchtmacht. "De navigator R.W. Donaldson, die naast de piloot zat, werd direct na de crash begraven. De piloot N.R. Schwarz werd in 1948 door een Britse eenheid opgegraven met een deel van de cockpit."

Granaten op scherp
De andere motor ligt waarschijnlijk onder een nog af te graven deel van het terrein. Van alle munitie die gevonden is, staat nog een deel op scherp, vertelt Sergeant-majoor Patrick van der Stoop van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

"Het ziet er onschuldig uit, maar de granaten die wij vinden bevatten vaak nog springstof. Als je dan aan het graven bent, moet je erg uitkijken dat je er niet op tikt, want dan zou het nog kunnen detoneren." De gevonden munitie wordt binnen een paar dagen op een ander terrein vernietigd.

Voor de vrijheid gestorven
De Britten Schwarz en Donaldson werden, op wat hun eerste missie was, door een andere nachtjager in dienst van de Nazi's neergeschoten. De Duitser Fritz Lau was een ervaren piloot die in de hele Tweede Wereldoorlog maar liefst 28 toestellen uit de lucht schoot. Van der Stoop vraagt zich af of de inzittenden van de Mosquito wel kans maakten. "Gezien de hoeveelheid munitie die we hebben gevonden, lijkt dat niet zo. De vliegtuigen droegen zo'n vier keer zestig granaten met zich mee, en ik tel er hier nu al ruim tweehonderd."

Het bergen van de restanten maakt vaak indruk. Het vinden van een schuifruitje van de cockpit is een voorbeeld dat Aalberts aan het denken zet. "Deze zat aan de kant van de navigator, die heeft hij waarschijnlijk die avond nog open en dicht gemaakt. Dan realiseer je je dat zij die dingen nog gewoon hebben aangeraakt. Het zijn gewoon collega's die voor onze vrijheid gestorven zijn."

De verwachting is dat de berging en het zoeken naar meer onderdelen nog tot vrijdag zal duren.

Ruim 24.000 mensen erbij in eerste kwartaal

De Nederlandse bevolking is in het eerste kwartaal van 2019 sneller gegroeid dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er kwamen ruim 24.000 mensen bij, bijna twee keer zo veel als in het eerste kwartaal van 2018. Het aantal immigranten was hoger, maar er overleden ook minder mensen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In de eerste drie maanden van 2019 schreven zich ruim 61.000 mensen vanuit het buitenland in bij een Nederlandse gemeente. Daarnaast vertrokken zo’n 36.000 personen. Per saldo kwamen er daardoor 25.000 mensen bij door buitenlandse migratie. In totaal kwam de bevolkingsgroei iets lager uit doordat er ruim 770 mensen meer overleden (bijna 41.000) dan dat er kinderen geboren werden (bijna 40.000). Vorig jaar was dit verschil groter. Toen overleden er bijna 46.000 mensen in het eerste kwartaal, terwijl er ongeveer evenveel kinderen geboren werden als dit jaar.

Meer immigranten
Per saldo kwamen er door buitenlandse migratie in het eerste kwartaal van 2019 bijna 6.500 mensen meer bij dan in het eerste kwartaal van 2018. Het aantal immigranten was ruim 7.500 hoger, de emigratie nam met ruim 1.000 minder sterk toe.

Sinds 2018 vormen mensen met een Poolse migratieachtergrond weer de grootste groep migranten. In het afgelopen kwartaal was hun aantal hoger dan een jaar eerder. Een kleine 4.000 Polen emigreerden, maar het aantal dat zich vestigde was groter (ruim 7.000). Ook migranten met een Indiase, Syrische of Oost-Europese achtergrond behoren al enkele jaren tot de sterkst groeiende herkomstgroepen. Ook bij hen was het migratiesaldo, het verschil tussen het aantal immigranten en emigranten, groter dan een jaar eerder. Binnen de top tien nam het aantal migranten met een Britse achtergrond procentueel het meest toe.

Niet in alle herkomstgroepen nam de migratie toe. Van mensen met een Eritrese achtergrond vestigden zich in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 500 mensen, een jaar eerder waren dat er nog ruim 800. Het aantal emigranten is klein. Ook kwamen er per saldo minder mensen met een Ethiopische achtergrond naar Nederland.

Lagere sterfte dan een jaar eerder
In het eerste kwartaal van 2019 kwam de natuurlijke aanwas, het saldo van geboorte en sterfte, met ruim -750 licht negatief uit. Een jaar eerder was dat nog -6.000. Toen was de sterfte relatief hoog, en overleden ongeveer 5.000 meer mensen dan in het afgelopen kwartaal. Het aantal geboorten was vrijwel gelijk.

Sinds 2013 worden er naar verhouding weinig kinderen geboren, rond de 170.000 per jaar. In 2001, toen de bevolkingsgroei in het eerste kwartaal net zo groot was als nu, waren dat er nog zo’n 200.000. De kans op een negatieve natuurlijke aanwas is overigens het grootst in het eerste kwartaal. Dan overlijden er relatief veel mensen, terwijl het aantal kinderen dat geboren wordt juist wat lager is dan in de rest van het jaar. In 2015 was er in het eerste kwartaal voor het eerst sprake van een negatieve natuurlijke aanwas, vorig jaar was de krimp het grootst.

428.000 jongeren in de jeugdzorg

Van alle jongeren tot 23 jaar in Nederland kregen 428.000 jeugdzorg in 2018. Dat is bijna 1 op de 10 jongeren. Vooral jongeren uit gemeenten in Limburg en het noordoosten van ons land krijgen vaak jeugdzorg. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt, stijgt sinds 2015. In dat jaar kregen 380.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Vorig jaar, in 2017, waren het er bijna 420.000, inmiddels zijn het er 428.000 (2018).

Directe zorg
Jeugdzorg, het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming, en jeugdreclassering, is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar en kan verlengd worden tot 23 jaar. Ruim 15.000 jongeren met jeugdzorg waren 18 jaar of ouder.

De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg is in handen van de gemeente. Wanneer de gemeente de zorg direct aan de zorgverlener vergoedt, is sprake van zorg in natura. Het is ook mogelijk dat de jeugdhulp wordt ingekocht met een persoonsgebonden budget (pgb). In 2018 maakten ruim 20.000 jongeren gebruik van een pgb voor jeugdhulp, 14.000 van hen ontvingen tevens jeugdhulp in natura.

Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 3,4 miljoen jongeren van 0 tot 18 jaar. Van hen ontvingen 409.000 jongeren jeugdhulp in natura. Dat is bijna een op de acht jongeren.

Tussen gemeenten bestaan grote verschillen in jeugdhulpgebruik. In gemeenten in het noordoosten van Nederland en het midden van Limburg kreeg meer dan 12,5 procent van de jongeren jeugdhulp. In tien gemeenten was dit percentage lager dan 7.

Reclassering in de steden
In 2018 kregen 40.000 jongeren van 0 tot 18 jaar jeugdbescherming. Ook hier wordt relatief veel zorg geboden aan jongeren in Limburg en het noordoosten van Nederland.

9.000 jongeren van 12 tot 23 jaar kregen jeugdreclassering. In de meeste gemeenten gaat het hierbij om slechts enkele jongeren. Op het niveau van de jeugdregio, waar gemeenten samenwerken op het gebied van jeugdzorg, blijkt dat vooral in de regio’s rond de vier grote steden relatief veel jongeren door jeugdreclassering worden begeleid.

Het CBS heeft geen zicht op de mogelijke oorzaken van deze verschillen in jeugdzorggebruik. Sociale, economische en politieke omstandigheden kunnen hieraan ten grondslag liggen. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig. In voorgaande jaren waren de voorlopige resultaten 1 à 2 procent lager dan de definitieve resultaten.

Foto ter illustratie: Pixabay
Foto ter illustratie: Pixabay

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.