'Staatsgreep gaande in Venezuela'

De Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemd interim leider Juan Guaidó heeft het leger opgeroepen om de straat op te gaan. In een video, die via social media is verspreid, kondigt hij 'de laatste fase' van de opstand aan.

Hij deed die oproep in gezelschap van de onder huisarrest geplaatste oud-oppositieleider Lopez, samen stonden ze voor de poort van luchtmachtbasis La Carlota in de hoofdstad Caracas, omringd door militairen. Lopez zegt dat hij is bevrijd door militairen.

Rondom die militaire basis zou een vuurgevecht zijn uitgebroken tussen militairen die Guaidó steunen en Madurogetrouwe soldaten. Volgens de minister van Defensie gaat het om een kleine groep dissidenten die een coup proberen uit te lokken.

Het lijkt er op dat ook een deel van de geheime dienst is overgelopen naar Guaidó, anders zou Lopez niet op vrije voeten zijn. Dictator Maduro zelf heeft nog niet gereageerd, het is ook onduidelijk waar hij zich bevindt. Al lijkt het erop dat hij 'gewoon' in het presidentieel paleis zit.