Jeugddetentie voor mishandelingen en verspreiden van naaktfoto's

Een 22-jarige man uit Almere is veroordeeld tot 3 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij heeft naaktfoto’s en –video’s van zijn ex-vriendin verspreid. Ook heeft hij haar en haar stiefvader mishandeld en heeft hij haar en haar biologische vader gestalkt en bedreigd.

Verspreiden filmpjes
Tijdens de relatie waren de man en zijn vriendin minderjarig. Hij heeft zijn vriendin meerdere malen mishandeld en haar vaak lastiggevallen via sociale media. Verschillende getuigen verklaren over de blauwe plekken en de wonden die het slachtoffer had. Ook dwong hij het slachtoffer te spijbelen van school en sportactiviteiten. Daarnaast heeft hij meerdere groepsgesprekken op WhatsApp aangemaakt en daar kinderpornografisch materiaal – (naakt)foto’s en video’s van het slachtoffer – in verspreid. In die groepen heeft hij ook familieleden toegevoegd, waaronder de vader en het zusje van het slachtoffer.. Ook via Instagram zijn de beelden door hem verspreid. Hij dwong haar mee te werken aan het maken van nieuwe seksfilmpjes. Dat iemand anders dan de man de foto’s en video’s heeft verspreid gelooft de rechtbank niet.

Psychologische rapportage
De man is op eigen initiatief een behandeling gestart bij een zorgverlener. De psychiater constateert dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De man is zwakbegaafd en heeft een kwetsbare persoonlijkheid. Mogelijk heeft hij gehandeld omdat hij bang was dat zijn vriendin hem zou verlaten, en toen dat éénmaal gebeurd was voelde hij zich gekwetst en verlaten. Dit maakt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de strafbare feiten pleegde.

Jeugddetentie
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Het slachtoffer en haar familie worden nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het verspreiden van de beelden. Anders dan de deskundigen adviseren vindt de rechtbank dat er een jeugddetentie moet volgen. Als stok achter de deur en ter bescherming van de maatschappij legt de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk op, met een proeftijd van 2 jaar.

Ook heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de redelijke termijn die in deze strafzaak is overschreden. Hoewel de proceshouding van verdachte van invloed is geweest op de voortgang van de zaak is de overschrijding hem niet volledig aan te rekenen. Naast de jeugddetentie moet de man zich melden bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Ook mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer en haar familie.