FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 april 2019

MLB: Albies helpt Braves met twee homeruns naar winst

De honkballers van de Atlanta Braves hebben hun dertiende zege van het seizoen in de MLB binnen. In het eigen SunTrust Park werden de Colorado Rockies met 8-7 verslagen.

Ozzie Albies opende de score namens de Braves met een homerun in de eerste inning, hoewel de Rockies vervolgens het voortouw namen. Een tweede homerun van Albies in de derde inning trok de stand gelijk, een 3-run homerun van Josh Donaldson in de achtste inning, waar ook Albies op scoorde, bracht de Braves nog eens - en dit keer definitief - voorbij Colorado: 8-7.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 2-5
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 5-1
Toronto Blue Jays - Oakland Athletics 5-4 (2 extra innings)
New York Mets - Milwaukee Brewers 5-2
Atlanta Braves - Colorado Rockies 8-7
Washington Nationals - San Diego Padres 7-6 (2 extra innings)
Chicago White Sox - Detroit Tigers 4-1
Minnesota Twins - Baltimore Orioles 4-1
Kansas City Royals - Los Angeles Angels 3-7
St.Louis Cardinals - Cincinnati Reds 5-2
San Francisco Giants - New York Yankees 5-11
Arizona Diamondbacks - Chicago Cubs 5-6 (6 extra innings)
Los Angeles Dodgers - Pittsburgh Pirates 7-6
Seattle Mariners - Texas Rangers 1-14
Houston Astros - Cleveland Indians 4-1

Braves - Rockies (Bron: YouTube)

Leidse basketballers schrijven historie, Donar haalt uit

Het reguliere seizoen in de Dutch Basketball League is voorbij: na 34 wedstrijden staan acht van de negen teams - de Dutch Windmills zijn uit de competitie gezet - in de play-offs en die gaan dinsdag van start.

ZZ Leiden was al zeker van de koppositie en op bezoek bij Landstede Basketbal werd dat bekroond met een zege op de nummer twee. Het ging drie kwarten gelijk op, in het vierde kwart sloeg Leiden het beslissende gat: 70-77, waardoor Leiden als eerste ploeg sinds Levi's Flamingo's in 1970/71 álle uitwedstrijden in één seizoen gewonnen heeft.

Nummer vier Donar sloot een uiterst moeizaam seizoen thuis af tegen Apollo Amsterdam en dat werd nog even een veegpartij. Bij rust stond het 50-22 en de Groningers denderden genadeloos door naar een 101-57 overwinning. Den Helder won thuis met 83-78 van Basketball Academie Limburg uit Weert, dat daardoor als enige ploeg de play-offs niet haalt, en Feyenoord won in Friesland met 75-100 van Aris Leeuwarden.

ZZ Leiden sluit het seizoen zo af als koploper, Landstede, New Heroes Den Bosch en Donar completeren de top-4. De Den Helder Suns, Apollo, Aris en Feyenoord maken de play-offs compleet. Dinsdag beginnen de wedstrijden om 19.00 uur, wat eerder omdat Ajax in de Champions League een historische halve finale speelt, en alle informatie rondom de duels is hier te vinden.

Eindelijk eerste toernooizege tennisster Martic

Tennisster Petra Martic heeft na elf jaar proftennis eindelijk haar eerste toernooizege binnen. De Kroatische verloor in 2012 en 2018 al eens een finale, in Istanbul was ze dit keer de beste: de Tsjechische Marketa Vondrousova moest er na een stroeve start van Martic met 1-6, 6-4, 6-1 aan geloven.

In Stuttgart, waar meer topspeelsters van de partij waren, ging de titel naar Petra Kvitova. De Tsjechische nam het in de eindstrijd op tegen Anett Kontaveit uit Estland en schoof haar tegenstander in twee sets - weliswaar met een tiebreak - aan de kant: 6-3, 7-6 (2).

Eerste video sinds vijf jaar van IS leider Abu Bakr al-Baghdadi

Voor het eerst in vijf jaar lijkt er een nieuwe videoboodschap van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS, te zijn opgedoken.

In de video is een man te zien die op de grond zit naast een aanvalsgeweer. Deze man, die beweert Baghdadi te zijn, zegt dat de strijd om Baghouz voorbij is. Baghouz was de laatste stad die IS nog bezet hield in Oost-Syrië. Deze stad werd eind maart bevrijd, wat het einde van het kalifaat van IS betekende.

De man sprak ook lovend over de aanslagen in Sri Lanka op 21 april, waar meer dan 500 mensen gewond raakten en meer dan 250 levens te betreuren waren. Verder refereerde hij nog aan recente politieke gebeurtenissen, zoals de verkiezingswinst van Benjamin Netanyahu in Israel, het aftreden van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika en de val van de Sudanese president Omar al-Bashir.

De video is vandaag uitgegeven door al-Furqan, de mediavleugel van IS. Mocht de video echt blijken te zijn dan is dit de eerste keer dat Baghdadi gezien wordt sinds juli 2014, toen hij sprak in de Grote Moskee in Mosul. IS heeft daarna nog wel diverse audioberichten gepubliceerd die volgens hun van Baghdadi afkomstig zijn. De recentste boodschap, waarin de man die de boodschap uitsprak toegaf dat IS aan het verliezen was in Syrië, dateert van augustus 2018.

Over seks schrijven

E.L. James heeft al wat aardig erotische boeken op haar naam staan. The Mister, dat ze nu schrijft, is minder erotisch. Ze wil het perspectief veranderen. Anders dan 50 tinten grijs, 50 tinten donkerder en nog een paar 50 tinten. Als ik haar zo zie dan begrijp ik best dat voor haar schrijven over seks het enige is wat overblijft. Nee, niet de aanval hoor! Ik ben er zelf ook zo één: vrouwen wilden vroeger liever praten met mij dan neuken.

Middeleeuws matten in Mordhau

Vandaag is Mordhau officieel uitgekomen, een middeleeuwse hack-n-slash-game waarin spelers het online tegen elkaar opnemen in massale knokpartijen. Zoals je kunt verwachten gaat het er behoorlijk bloederig aan toe wanneer er alleen maar primitief wapentuig beschikbaar is.

 Mordhau is gemaakt door een klein internationaal team dat aanvankelijk via Kickstarter de nodige aandacht en financiën wist te vergaren. De game maakt op het eerste gezicht vooral indruk met zijn fraaie graphics en de relatief zuivere bewegingen van personages. Ook qua gewelddadigheid schroomt de game niet om realisme na te streven, met hoofden en ledermaten die regelmatig in de rondte vliegen. Na via Kickstarter bijna 300.000 dollar te hebben ontvangen is het team verder aan de slag gegaan en vandaag verschijnt de game officieel in de digitale schappen.

Er zijn momenteel drie gamemodi te spelen: Frontline, een klassieke 32v32 team deathmatch, Battle Royale, kortweg de 'free-for-all'-modus en Horde, een co-opmodus waarin spelers het samen tegen waves van A.I.-tegenstanders moeten opnemen. Mordhau biedt een grote variatie aan speelstijlen, wapens en pantsers. Van boertjes die elkaar met pannen en hooivorken te lijf gaan tot volledig bepantserde ridders met reusachtige zwaarden, strijdknotsen en bijlen. Behalve een uitgebreid melee-systeem voor het gros van de veldslagen bevat Mordhau ook ballista's, catapulten, ladders om kastelen te bestormen en paarden om te berijden.

Bekijk de trailer hieronder voor een indruk. Mordhau is momenteel voor €22,49 te verkrijgen op Steam, waar de 10% korting die tot en met 6 mei geldt al bij inbegrepen is.

Ten Hag countert Pochettino op persconferentie: "Wat is dan unfair?"

Erik ten Hag spreekt aan de vooravond van het eerste Champions League-duel met Tottenham Hotspur van 'een droom'. "Dit had niemand kunnen verwachten aan het begin van het seizoen", erkent de oefenmeester van Ajax, die in zijn voorbeschouwing laat weten dat zijn ploeg 'fit en gretig' is.

De Amsterdammers hebben een unieke mogelijkheid om de finale van het miljardenbal te bereiken. "Als dat lukt, en zeker ook de manier waarop, dan is dat fantastisch om mee te maken. We hebben iets bereikt, maar we willen meer. Tevredenheid leidt tot luiheid", waarschuwt Ten Hag. Hij geeft aan dat Ajax 'weet wat het te doen staat', nu de ploeg voor het eerst in de knock-outfase met een uitwedstrijd begint. "Tegen Standard Luik speelden we ook eerst uit. Toen scoorden we twee keer en dat moeten we meenemen."

In de voorbereiding op de wedstrijd vormde de terugkeer van Noussair Mazraoui een opsteker voor Ten Hag. In de return van de kwartfinale tegen Juventus (1-2 zege) liep de rechtsback een enkelblessure op, waardoor hij zich moest laten vervangen door Daley Sinkgraven. Hij moest de competitiewedstrijden tegen FC Groningen (0-1 zege) en Vitesse (4-2 zege) aan zich voorbij laten gaan, maar lijkt nu weer fit te zijn.

"Mazraoui heeft nu twee dagen getraind en dat ziet er goed uit", aldus Ten Hag, die kan kiezen tussen Joël Veltman en Mazraoui. "We hebben ideeën over hoe we dat gaan invullen." In een analyse over Tottenham zegt Ten Hag dat de tegenstander regelmatig van systemen wisselt. "Maar de principes blijven hetzelfde. Daar kunnen wij op inspelen. We moeten ons eigen spel spelen, maar kunnen anticiperen op onze tegenstander als die wat aanpast."

Mauricio Pochettino, de trainer van the Spurs, sprak vorige week van een 'oneerlijke' situatie omdat Ajax een langere periode van rust heeft voorafgaand aan het treffen. Ten Hag countert zijn collega. "Er zijn altijd verschillende omstandigheden. Wij spelen in de Eredivisie en moeten het doen met tien miljoen euro televisiegeld. Zij krijgen tweehonderd miljoen euro. Wat is dan unfair? Het zijn omstandigheden waar je mee moet dealen. Dat doen wij dan ook."

Ten Hag werd tijdens de persconferentie geflankeerd door Donny van de Beek. "Van de Beek heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt", reageert de trainer op de vraag of Van de Beek het meest symbool staat voor de ontwikkeling van Ajax. "Hij is erg volwassen geworden en gerijpt door de vele wedstrijden." Zelf zegt de middenvelder dat Ajax veel stappen heeft gemaakt sinds juli vorig jaar. "We hebben hard moeten werken om hier te staan. Ik ben fysiek vooral gegroeid en heb wat meer ervaring. Daar ligt het grote verschil."

Uitslag PEC Zwolle - FC Groningen

PEC Zwolle heeft maandagavond het maximale gehaald uit het restant van de wedstrijd tegen FC Groningen in de Eredivisie. Het duel werd woensdag in de tweede helft gestaakt vanwege het onweer in Zwolle en maandag werden de laatste 34 minuten uitgespeeld. Daarin draaide PEC een 1-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. De ploeg van Jaap Stam klimt naar de twaalfde plek en is officieel veilig, terwijl Groningen negende staat en de play-offs uit het zicht ziet verdwijnen.

Vorige week kregen beide ploegen in een levendige openingsfase kans om de score te openen. Namens Groningen miste Paul Gladon uit kansrijke positie, terwijl aan de overzijde Younes Namli doelman Sergio Padt tot een redding dwong. De bezoekers schoten echter het sterkst uit de startblokken en kwamen na twintig minuten voetballen verdiend op voorsprong. Ritsu Doan had een fraaie pass in huis op Kaj Sierhuis, waarna de huurling van Ajax de bal uitstekend aannam en overtuigend afrondde: 0-1.

PEC was in aanvallend opzicht vooral afhankelijk van Namli. De Deense spelmaker had rond het halfuur een schitterende individuele actie in huis, maar mikte vervolgens op de lat. Twee minuten na de onderbreking wist de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte te komen. Kenneth Paal kwam met een afgemeten voorzet, waarna Lennart Thy de bal op overtuigende wijze voorbij Padt kopte: 1-1.

Groningen wist zijn voorsprong via Gladon echter weer vrij snel in ere te herstellen. De aanvaller werd in het strafschopgebied bereikt door verdediger Samir Memisevic, waarna hij zeer koelbloedig voor de 1-2 tekende. Vrijwel onmiddellijk na het doelpunt van Gladon werd de wedstrijd vanwege het naderende onweer onderbroken door scheidsrechter Martin van den Kerkhof en vervolgens definitief gestaakt.

Na de hervatting nam PEC het initiatief voor het eigen publiek, dat niet in groten getale was opgekomen voor het restant van de wedstrijd. Groningen kon de bal niet in bezit houden en gaf een vrije trap weg, waaruit de gelijkmaker voortkwam. Bram van Polen verlengde de haarscherp aangesneden trap van Gustavo Hamer en vervolgens zocht PEC naar meer. Hetzelfde gold voor Groningen, maar het was Lennart Thy die de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg bepaalde na een goede, lage voorzet van Vito van Crooij: 3-2.

PEC Zwolle

3 - 2

FC Groningen

 47' Thy
 75' v. Polen
 81' Thy
   20' Sierhuis
 55' Gladon
 
 Gele kaart: Clement, Ehizibue, v. Crooy, (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.942
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue (v.d. Berg/90)
Lachman
v. Polen
Paal
Hamer
Namli
Clement
v. Crooy
Thy
v. Duinen
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Bel Hassani
Memisevic
Doan
Bruns (El Hankouri/83)
Gladon
Sierhuis (Mahi/71)

Nederlands aandeel VN-vredesmissie Minusma in Mali geëindigd

Onder luid applaus van collega's rijden militairen na hun allerlaatste patrouille Kamp Castor op. Na 5 jaar stopt de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie Minusma. Gisteren werd tijdens de laatste rit door Mali afscheid genomen van de bevolking.

"Hollandia, Hollandia, merci, merci!" roepen hordes Malinese kinderen die enthousiast hun huizen uitrennen als de Nederlandse voertuigen voorbij rijden. "Jonge kinderen zijn hier opgegroeid met Nederlandse militairen in hun straten", vertelt pelotonscommandant Bernhard. "De laatste patrouille voelt wel speciaal. Dat is omdat we afscheid nemen van het land en de mensen uit ons opgebouwde netwerk, zoals de politiechefs en wijkoudsten." Hoewel de ontvangst ook daar even hartelijk als altijd is, verslappen de militairen tijdens hun laatste uren in Gao niet. "Het dreigingsniveau is laag, maar we blijven altijd op onze hoede", zegt de pelotonscommandant.

Informatie
6000 Nederlandse militairen zetten de afgelopen 5 jaar voet in de koperkleurige woestijn van Mali. Hun belangrijkste taak was het uitvoeren van (langeafstands)verkenningen, om zo informatie te verzamelen voor het hoofdkwartier in Bamako. Daar werd het gebruikt om besluiten te nemen over militaire operaties. Militairen van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers vormden 2,5 jaar de operationele kern op de grond. In december 2016 namen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade de verkenningstaak over: de Long-Range Reconnaissanse Patrol Task Group Desert Falcon (LRRPTG).

Overdracht
Er is geen coalitieland dat de taak van Nederland officieel overneemt. Bernhard: "De Belgen en Duitsers hebben wel veel interesse in onze manier van werken: ook wel 'the Dutch approach genoemd'. We gaan met een open houding gesprekken met de bevolking aan, vandaar ook de open voertuigen. Zo win je sneller vertrouwen dan wanneer je rijdt in gepantserde wagens en elkaar niet kan aankijken." De Belgen en Duitsers gingen mee tijdens de laatste patrouilles. Volgens Bernhard om de contactpersonen aan hen voor te stellen, “en om te laten ze zien hoe we te werk gingen. Ik vind het een fijn gevoel dat ons opgebouwde werk daardoor niet verloren gaat."

Slachtoffer Koningsdagfeest Amstelveen nog in ziekenhuis

De jongen die op Koningsdag in Amstelveen werd geraakt door een vallend dakraam, ligt nog in het ziekenhuis. De tiener raakte tijdens een Koningsdagfeest aan de Oude Karselaan zwaargewond.

Over de aard van zijn verwondingen doet de politie geen mededelingen. De recherche doet uitvoerig onderzoek naar de toedracht en hoort getuigen. Het heeft er volgens een zegsvrouw van de politie alle schijn van dat het een ongeval betreft.

Lees ook: Jongen zwaargewond in Amstelveen

Het incident gebeurde iets voor 20:00 uur vlakbij het podium waar het feest werd gehouden. Een ambulance als ook een mobiel medisch team kwam ter plaatse om assistentie te verlenen. Over de exacte leeftijd en woonplaats van het slachtoffer wil de politie niets zeggen.

Cel- en taakstraffen voor leeghalen van bankrekeningen door phishing

De rechtbank Den Haag heeft vier mannen en twee vrouwen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij phishing. Twee mannen en een vrouw hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. Zij krijgen een gevangenisstraf van 24 maanden voor het bedenken, regelen en uitvoeren van de oplichting. De andere twee mannen en een vrouw hebben als katvanger voor de criminele organisatie gewerkt. Een van deze mannen wordt vrijgesproken van het lidmaatschap van de organisatie omdat zijn betrokkenheid bij die criminele organisatie onvoldoende is gebleken. Hij heeft wel veel auto’s opgehaald en soms ook verkocht. Hiervoor krijgt hij een taakstraf van 240 uur. De andere twee krijgen taakstraffen van 180 uur.

Lagere straffen
Als het langer dan twee jaar duurt voordat de zaak voor de rechter komt, moet de rechter de straffen verminderen. In deze zaak heeft het vijf jaar geduurd. Als de katvangers eerder waren vervolgd had de rechtbank hen geen taakstraffen maar gevangenisstraffen opgelegd. Voor het deelnemen aan de criminele organisatie had de rechtbank dan 30 maanden gevangenisstraf opgelegd in plaats van 24 maanden.

Werkwijze
In 2013 en 2014 werden klanten van de Rabobank gebeld door een vrouw die deed alsof ze een medewerkster van de Rabobank was. Zij haalde de slachtoffers over om hun inlogcodes af te geven om zo hun bankrekeningen te plunderen. Het ging om hoge bedragen, de meeste slachtoffers raakten tienduizenden euro’s kwijt. Het geld werd witgewassen door er kostbare horloges en dure auto’s van te kopen. Deze spullen werden opgehaald door katvangers.

Schadevergoeding
Alle verdachten moeten ook een schadevergoeding betalen aan verschillende slachtoffers. De vrouw die lid is geweest van de criminele organisatie moet het meeste terugbetalen: bijna € 350.000,-. De andere verdachten moeten bedragen tussen ongeveer € 19.000,- en € 88.000,- vergoeden aan de slachtoffers. Ook de Rabobank heeft om een schadevergoeding gevraagd, maar de rechtbank vindt dat de Rabobank niet duidelijk genoeg heeft uitgelegd wat de oorzaak van deze schade is. De Rabobank kan naar de civiele rechter om alsnog proberen de schade te verhalen. Dat geldt ook voor enkele andere slachtoffers die geen schadevergoeding krijgen. Volgens de rechtbank is er geen sprake van een direct verband tussen hun schade en de strafbare feiten die de verdachten hebben gepleegd.

Ontneming
De officier van justitie heeft de rechtbank ook gevraagd om het geld dat de verdachten onterecht hebben verdiend af te nemen. Het gaat om de drie verdachten die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen. De rechtbank zal daarover op 10 mei a.s. een beslissing nemen.

NHL: Avalanche slaat terug tegen Sharks

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NHL teruggeslagen. Op bezoek bij de San Jose Sharks, die wedstrijd één wonnen, pakte de ploeg uit Denver de 3-4 zege.

Evander Kane zette de Sharks in de eerste periode op voorsprong, maar Gabriel Landeskog en Tyson Barrie draaiden het in de tweede periode met beiden een goal en een assist om. Matt Nieto zorgde zelfs voor 1-3, Brent Burns deed nog wat terug: 2-3. Nathan MacKinnon zette de Avs een minuut voor tijd op 2-4 en een tweede goal van Burns kon de Sharks niet meer redden.

De Carolina Hurricanes wonnen in New York ook het tweede duel met de Islanders. Matthew Barzal bracht de thuisploeg op voorsprong, maar in de derde periode ging het binnen 48 seconden fout: Warren Foegele trok de stand gelijk, Nino Niederreiter zette de 1-2 eindstand in het voordeel van de Canes op de borden, waardoor Carolina met een 2-0 voorsprong aan de thuisduels mag beginnen.

NHL play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Dallas Stars - St Louis Blues, West 2nd Round - Wedstrijd 3 (1-1)

Sharks - Avalanche (Bron: YouTube)

Gouden plaat voor Krezip

Vandaag ontving de band Krezip in haar eigen repetitiestudio in Tilburg een gouden plaat voor de single 'Lost Without You'. Deze award, die volstaat voor 6 miljoen streams, werd tot grote verrassing van de band uitgereikt door de kinderen van de diverse bandleden.

"Bovenop al het moois dat we de afgelopen periode al hebben mee mogen maken is dit echt de kers op de taart. En om zo’n bijzondere award te mogen ontvangen van je eigen kinderen, is natuurlijk extra speciaal," zegt Jacqueline Govaert, zangeres van de band.

In januari kondigde de Nederlandse band Krezip aan na tien jaar terug te keren voor een optreden op Pinkpop en drie concerten in de Ziggo Dome in oktober van dit jaar. Ook brachten ze een nieuwe single uit genaamd 'Lost Without You'. De shows op 25 en 26 oktober waren binnen no-time uitverkocht, voor de derde show op 24 oktober zijn nog kaarten te verkrijgen.

Krezip brak in het jaar 2000 door na een optreden op Pinkpop waarna heel Nederland en België verslingerd raakten aan de superhit ‘I Would Stay’, die in beide landen de koppositie in de hitlijsten haalde. In de jaren daarna bracht Krezip meerdere albums uit en scoorde de band grote hits met o.a. ‘Out Of My Bed’, ‘All My Life’ en ‘Sweet Goodbyes’. In 2009 besloot Krezip te stoppen en gingen de bandleden ieder hun eigen weg, maar niet voordat ze twee afscheidsshows deden in een strak uitverkochte Heineken Music Hall (tegenwoordig AFAS Live).

Kaarten voor de show van 24 oktober zijn hier verkrijgbaar.

Gouden plaat voor Krezip (Foto: Starsquid)
Gouden plaat voor Krezip (Foto: Starsquid)

NBA: Warriors beginnen met winst op Rockets

De basketballers van de Golden State Warriors zijn de halve finales van de Western Conference begonnen met winst. Duel één tegen de Houston Rockets werd met 104-100 gewonnen door de regerend kampioenen, die thuis in Oakland begonnen.

De strijd tussen de Warriors en Rockets belooft een fraaie te worden en wedstrijd één stelde alvast niet teleur. De thuisploeg had constant een klein voordeel, maar de Rockets waren onder leiding van James Harden (35 punten) nooit ver weg. Het was echter niet genoeg voor de uitdagers: Kevin Durant was schier onhoudbaar en met 35 punten hielp hij zijn ploeg naar een uitstekende zege.

De Milwaukee Bucks begonnen thuis tegen de Boston Celtics en dat ging niet zo best voor dé ploeg van het reguliere seizoen. Boston nam in de eerste helft de leiding en de Bucks kwamen nog wel terug, maar in de tweede helft en vooral het derde kwart (21-36) sloegen de Celtics definitief een gat. Kyrie Irving tekende voor 26 punten en 11 assists, Al Horford was goed voor 20 punten en 11 rebounds en de Celtics wonnen met 90-112.

NBA play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Toronto Raptors - Philadelphia 76ers, East Semifinals - Wedstrijd 2 (1-0 Toronto)*
04.30 Denver Nuggets - Portland Trail Blazers, West Semifinals - Wedstrijd 1
*Live op Ziggo Sport

Warriors - Rockets (Bron: YouTube)

Van Barneveld op koers voor afscheid op WK

De vraag voor de dartliefhebber dit jaar: Mag Raymond van Barneveld afscheid nemen op het wereldkampioenschap? Ik zal het antwoord maar vast verklappen. Als Barney blijft spelen zoals hij nu doet, is het antwoord ja! 

Van Barneveld staat nu nog 31e op de wereldranglijst, dat zou voldoende moeten zijn. De top 32 gaat als geplaatste speler naar het WK en heeft automatisch toegang tot de tweede ronde. Echter Van Barneveld zal dit waarschijnlijk niet vast kunnen houden, omdat hij enkele grote toernooien niet zal mogen spelen. Hij zal dus nog gaan zakken op de wereldranglijst. Ik wil het echter hebben over de 32 volgende plaatsen. De 32 beste spelers van de Pro Tour, geschoond voor de wereldranglijst, plaatsen zich ook rechtstreeks voor het WK. 

De Pro Tour bestaat uit 30 Players Championships (vloertoernooien) en 13 Euro Tour-toernooien. Twaalf Players Championships en vier Euro Tours zijn nu gespeeld. Van Barneveld heeft nu 8.500 pond via de Players Championships verzameld en 4.000 pond bij de Euro Tour bij elkaar gespeeld. Mede dankzij een finaleplaats tijdens PC8 staat de teller dus al op 12.500 euro. 

Vorig jaar haalde Ryan Searle als laatste gekwalificeerde speler het WK met 18.750 pond op de Pro Tour. Er worden wel iets meer toernooien gespeeld, dan vorig jaar. Als Van Barneveld de 20.000 pond haalt kunnen we met bijna honderd procent zekerheid zeggen dat Barney afscheid mag nemen in het Alexandra Palace te Londen. 

Dinsdag en woensdag zijn er weer mogelijkheden om ponden binnen te harken tijdens Players Championships 13 en 14. Komend weekeinde doet Van Barneveld ook mee aan de Austrian Darts Masters. Met zijn plaatsing voor dit toernooi mag hij ook 1.000 pond bijschrijven. Virtueel staat de teller dus op 13.500 pond. 

Rotterdammer mag teveel gekregen bijstand houden

De vordering van ruim 35.000 euro van de gemeente Rotterdam op een bijstandsgerechtigde is verjaard. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in zijn uitspraak van 29 april 2019. Dat betekent dat de betrokkene in deze zaak dat bedrag niet meer hoeft terug te betalen aan de gemeente. De uitspraak is in lijn met vaste rechtspraak van de CRvB over de invordering van schulden, zie onder meer de uitspraak van 8 februari 2010. 

Het geschil
De gemeente heeft bij besluit van 26 maart 2004 bijstand over de periode van mei 2000 tot en met november 2003 teruggevorderd van betrokkene. De gemeente deed dit, omdat betrokkene niet had gemeld dat hij geld had verdiend met tijdelijke banen. Dit was niet de eerste vordering die de gemeente op betrokkene had en ook hierna volgden nog andere vorderingen op hem. In 2015 heeft betrokkene een verzoek om kwijtschelding van de openstaande vorderingen ingediend. De gemeente wees dit verzoek af. Betrokkene heeft vervolgens bij de rechtbank een beroep op verjaring van de vordering gedaan. De rechtbank stelde betrokkene in het gelijk. De gemeente was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is hiertegen in hoger beroep gegaan bij de CRvB. Volgens de gemeente is de vordering niet verjaard.

Startdatum verjaring
Voor het bepalen van de datum waarop een vordering is verjaard, is het van belang te bepalen vanaf welke datum de verjaringstermijn begint te lopen. In dit geval is dat 26 maart 2004, de datum waarop de gemeente het besluit heeft genomen om de bijstand van betrokkene terug te vorderen. Dat betrokkene nog niet meteen hoefde terug te betalen aan de gemeente maakt, anders dan de gemeente heeft aangevoerd, voor de startdatum van de verjaring niet uit.

Lengte verjaringstermijn
De gemeente heeft verder aangevoerd dat sinds de invoering van de mogelijkheid om boetes op te leggen aan bijstandsgerechtigden, de verjaringstermijn voor de invordering van schulden is verlengd naar 20 jaar. De CRvB heeft echter al in 2007 geoordeeld dat ook na de invoering van de boetes de verjaringstermijn voor terugvorderingen van ten onrechte betaalde bijstand nog steeds 5 jaar is, zie deze en deze uitspraak. 

Stuiting verjaring
Stuiting wil zeggen dat de gemeente of de betrokkene iets doet waardoor de verjaring stopt. Na een stuiting begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen. Volgens de gemeente was dat in deze zaak het geval omdat betrokkene al eerder kwijtscheldingsverzoeken had gedaan en de gemeente op de bijstand al bedragen inhield ter aflossing van de vorderingen. De CRvB heeft geoordeeld dat dit niet voldoende was om de verjaring te stuiten. Daarbij was van belang dat in dit geval niet duidelijk was op welke van de vorderingen de kwijtscheldingsverzoeken en de inhoudingen op de bijstand betrekking hadden. De gemeente heeft daarover geen gespecificeerde informatie aan de betrokkene gegeven.

Eindoordeel
De CRvB komt tot de conclusie dat het recht van de gemeente om alsnog ruim 35.000 euro in te vorderen is verjaard en bevestigt de uitspraak van de rechtbank. Dat betekent dat betrokkene in deze zaak dat bedrag niet hoeft terug te betalen aan de gemeente. Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep in deze zaak is een eindoordeel.

Einde seizoen voor PSV'er Lozano

Hirving Lozano kan al aan zijn zomervakantie beginnen. De Mexicaanse aanvaller van PSV komt in de laatste twee duels van zijn club niet meer in actie, vanwege een knieblessure.

"Ik ben opgelucht dat er geen schade aan mijn kruisband is, maar baal er natuurlijk ontzettend van dat ik in de beslissende fase van de competitie niet meer op het veld zal staan", aldus Lozano op de officiële website van PSV. "Mijn revalidatie is begonnen. Ik ga er alles aan doen om zo snel als mogelijk weer topfit te zijn."

Lozano liep de kwetsuur afgelopen weekend, tijdens de uitwedstrijd met Willem II (0-3), op na een harde overtreding van Freek Heerkens. Aanvankelijk vreesde men voor een doemscenario, maar vrijdag werd al duidelijk dat geen sprake was van een zware kruisbandblessure.

Het is ook niet ondenkbaar dat Lozano zijn laatste duel voor PSV heeft gespeeld. De Mexicaan heeft nog wel een doorlopend contract bij PSV, maar een zomerse transfer behoort ook al een tijdje tot de mogelijkheden.

Bloederige fatalities ook in 60fps met MK11-mod

Hoewel Mortal Kombat 11 over het algemeen goed is ontvangen door het publiek, blijft er ook genoeg om over te mekkeren. Zo hebben pc-gamers gemerkt dat niet alles in-game in 60 frames per seconde wordt weergegeven, en daar heeft Modder Endri Lauson nu zelf maar vast een oplossing voor gecreëerd.

Veruit het grootste deel van de tijd wordt Mortal Kombat 11 gewoon netjes in 60 fps weergegeven, zowel in de pc-versie als in de console-versies is dat het geval (jawel, ook op Nintendo Switch, ook in handheld mode). Desondanks wordt tijdens enkele veelgeziene fragmenten de framerate teruggeschroefd naar 30 fps. Dit is het geval tijdens fatalities, fatal blows (high-damage cinematische combo's), de introducties van vechters en tijdens navigeren door de menu's van het spel.

Met de mod wordt deze beperking opgeheven waardoor pc-gamers Mortal Kombat 11 compromisloos op 60fps kunnen draaien. De mod bevat trouwens meer moois, want het brengt ook ultrawide-ondersteuning naar de pc voor eigenaren van beeldschermen met een 21:9 aspect ratio. Best slordig natuurlijk dat dit niet op release al tot de mogelijkheden behoorde.

De mod kun je vinden in de beschrijving van onderstaande video. Gebruik is uiteraard op eigen risico, houd er rekening mee dat er onderdelen van de game worden gemanipuleerd. Vooralsnog lijkt niemand nog geband te zijn voor het gebruik ervan. Het hopen is natuurlijk dat NetherRealm zelf binnenkort een patch uitbrengt waarin deze zaken gewoon integraal in de game worden gebakken.

Man langer vast op verdenking poging verkrachting

Een 27-jarige man uit Amsterdam is afgelopen vrijdag 26 april door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van poging verkrachting en diefstal met geweld op 12 april in de buurt van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De man werd donderdag 25 april door de politie aangehouden.

Het politieteam doet onder leiding van een officier van justitie onderzoek naar diverse incidenten in de omgeving van de NDSM-werf. Vanzelfsprekend wordt ook onderzocht of de nu aangehouden man van meer incidenten wordt verdacht. De verdachte zit in beperkingen wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Daarom zijn politie en OM terughoudend met het geven van informatie.

DNA-succesmeter moet kansrijke DNA-sporen herkennen

Een DNA-succesmeter maakt het binnenkort mogelijk om bij opsporingsonderzoeken kansrijke DNA-sporen al op de plaats delict (pd) te herkennen. Dit hulpmiddel voor de forensische opsporing, een prototype, wordt naar verwachting dit najaar inzetbaar.

forensische opsporing
‘De DNA-succesmeter is ontwikkeld in de keten’, zegt Anna Mapes, forensisch adviseur bij de politie. ‘We hebben met elkaar gekeken of we een systeem kunnen bouwen dat gebruikt kan worden bij de opsporing. Om een keuze te kunnen maken over welke sporen van een pd we uiteindelijk insturen naar het NFI.’ Op de pd proberen forensische onderzoekers alle sporen veilig te stellen die nodig zijn voor het onderzoek. Eenmaal op het bureau wordt gekeken welke sporen de meeste kans op succes bieden en ingestuurd worden naar het NFI. Hierdoor kan de politie beter met schaarse middelen omgaan.

‘Technisch hulpmiddel’
Volgens Mapes is de DNA-succesmeter daarbij een zeer effectief hulpmiddel. ‘Het is een computerprogramma dat werkt met objectieve data over DNA. De meter geeft aan hoeveel kans een spoor maakt als het wordt ingestuurd.’ Het is volgens Mapes een zuiver technisch hulpmiddel. ‘‘Want de uiteindelijke afweging maakt de rechercheur zelf. Soms besluiten we namelijk om een kansarm spoor toch in te sturen, bijvoorbeeld omdat dat het enige is dat we hebben. Ook een kansarm spoor kan het ultieme spoor zijn dat leidt naar de dader.’

Het gebruik van de DNA- succesmeter is een eerste stap in het delen van data in de forensische keten. Linda Schreuders, projectleider bij de politie: ‘We streven ernaar om in de toekomst een gemeenschappelijk systeem te hebben voor politie, NFI en OM, zodat we van elkaars data gebruik kunnen maken. Dat is nu nog niet mogelijk, maar de DNA-succesmeter, nu nog een prototype, is daar een eerste voorbeeld van.’

Geldboetes geëist voor frustreren ontruiming ADM-terrein

De officier van justitie heeft vandaag tegen acht verdachten die voor de Meervoudige Kamer van de Amsterdamse rechtbank terecht stonden straffen geëist wegens het niet voldoen aan het bevel of de vordering op 7 januari 2019 het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied te Amsterdam te verlaten tijdens de bestuursrechtelijke ontruiming van het terrein.

De officier eiste tegen zes verdachten (twee mannen en vier vrouwen, in leeftijd variërend van 27 tot 45 jaar) van wie de identiteit bekend is geworden een geldboete van 200 euro. Tegen twee verdachten, wier identiteit onbekend is gebleven, eiste de officier bij verstek vier dagen gevangenisstraf met aftrek van voorarrest, een straf die gelijk staat aan een geldboete van 200 euro.

Na een jarenlange juridische strijd over het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied tot aan de Raad van State toe werd uiteindelijk besloten tot een bestuursrechtelijke ontruiming van het terrein op 7 januari 2019. De vandaag bij de zitting aanwezige verdachten - daadwerkelijke bewoners bleek - betoogden vandaag dat ze wel wisten dát ze het terrein moesten verlaten, maar niet wannéér.

Volgens de officier moet het echter voor iedereen die daar ter plekke aanwezig was duidelijk zijn geweest dat het terrein die dag zou worden ontruimd, en dat alle bewoners dus ook moesten vertrekken. “Bij het zien van de politie klom een aantal personen in een kunstwerk. (-) Alle verdachten hebben de ontruiming meer dan actief gefrustreerd en verdienen daarvoor straf”, aldus de officier van justitie in haar betoog.

Belgische vrachtwagenchauffeurs op de vuist, één arrestatie

Maandagmorgen zijn bij een bedrijf aan de Langeweg in Axel twee vrachtwagenchauffeurs met elkaar op de vuist gegaan. De politie is nog op zoek naar de bestuurder van een bestelbus (een Mercedes Sprinter), die getuige van het voorval was.

Het incident gebeurde rond 11.30 uur. Twee vrachtwagenchauffeurs kregen ruzie met elkaar. Een van hen dreigde met een ijzeren staaf en sloeg het slachtoffer. Toegesnelde agenten konden de veroorzaker aanhouden. Het gaat om een man (44) uit het Belgische Dottingnies. Het slachtoffer (52) komt uit het Belgische Evergem. Beide mannen zijn voor verder onderzoek en verhoor naar het politiebureau gebracht.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000, de website of WhatsApp. 

Boete van 375.000 euro geëist voor illegale bomenkap

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een boete van 375.000 euro geëist tegen een recyclingbedrijf uit Tiel. Het OM verwijt het bedrijf, dat het in de winter van 2016 op hun bedrijventerrein in Tiel ruim 1500 bomen liet rooien zonder vergunning. “Een ware kaalslag” aldus de officier op zitting. De directeur van het bedrijf hoorde een werkstraf van 180 uur tegen zich eisen.

Het onderzoek door de omgevingsdienst en politie startte naar aanleiding van een melding over de houtkap in februari 2016. Uit het onderzoek blijkt dat er in de periode van december 2015 tot en met maart 2016 in totaal 1526 bomen met een doorsnee van meer dan 30 centimeter zijn gerooid. “Dit brengt milieuschade met zich,” zei de officier van justitie op zitting.

De bomen werden onder andere gebruikt als broedplaats door buizerds en andere vogelsoorten. Daarnaast stuitte de omgevingsdienst tijdens controles op de sloop van een asbesthoudende machine op het bedrijventerrein. Bij die sloop is asbest verwijderd en meer dan 10 kubieke meter sloopafval ontstaan. Hiervan had het bedrijf melding moeten maken bij het bevoegd gezag, aldus het OM.

Geëiste straffen
De directeur is al eerder meermalen veroordeeld – weliswaar niet onherroepelijk – voor het feitelijk leidinggeven aan milieudelicten. “Dit schetst een beeld van een bedrijf met een leidinggevende die zich van niets en niemand iets aantrekt totdat hij wordt gestopt,” zei de officier op zitting. In het geval van de bomen was dat te laat.

Tegen het bedrijf eist het OM een boete van 375.000 euro. De officier gaf de rechtbank in overweging om een herplantplicht op te leggen. Tegen de directeur eiste het OM een werkstraf van 180 uur. Ook eiste de officier openbaarmaking van het vonnis. “Deze bijkomende straf maakt duidelijk dat wie op deze manier handelt, daar niet zo maar mee weg komt. Daarvan gaat, niet alleen jegens verdachten, een preventieve werking uit.”

De rechtbank zal na sluiting van het onderzoek ter zitting bekend maken wanneer zij uitspraak doet.

Experimentele aanpak wanbetalers zorgpremie lijkt te werken

De rechtbank Midden-Nederland experimenteert sinds enkele maanden met speciale zittingen voor mensen die een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar hebben. Hierbij zijn, naast de schuldenaar, ook onder meer de schuldhulpverlening van de gemeente, deurwaarders en incassopartijen aanwezig. Door de handen ineen te slaan wordt geprobeerd meteen duidelijkheid te geven en mensen met problematische schulden verder te helpen.

Zorgen
Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in dure juridische procedures verwikkeld raakt. Achter een niet betaalde zorgverzekeringspremie gaat vaak een woud van problemen schuil. Mensen kampen met veel meer schulden of er is bijvoorbeeld persoonlijke problematiek.

Alleen een juridisch oordeel van de rechter lost deze problemen meestal niet op, maar kan ze wel verergeren. Bijvoorbeeld omdat de gang naar de rechter hoge kosten met zich meebrengt en de geldproblemen zo nog groter maakt. Reden voor de rechtbank Midden-Nederland om te experimenten met de speciale zittingen, die elke eerste woensdag van de maand in Utrecht worden gehouden.

Sneller
Hoewel het nog te vroeg is voor een uitgebreide analyse, lijkt de aanpak te werken. Zorgverzekeraars moeten de vordering goed onderbouwen anders wordt deze afgewezen. En de rechters letten streng op onnodige kosten. Er kan op de zitting direct mondeling vonnis gewezen worden, zodat partijen meteen weten waar ze aan toe zijn. Mensen kunnen ook meteen een betalingsregeling treffen – wat ook voordelig is voor de schuldeiser – en weten de weg naar schuldhulpverlening sneller te vinden.

Effectief
De proef van rechtbank Midden-Nederland is een voorbeeld van de manieren waarop rechters proberen niet alleen juridische knopen door te hakken, maar ook mensen meteen op de zitting duidelijkheid te geven en op weg te helpen om de onderliggende problemen aan te pakken.

Echtpaar veroordeeld voor plunderen bankrekening oma

De militaire kamer veroordeelt een 38-jarige voormalige militair tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Zijn echtgenote, een 38-jarige vrouw, krijgt van de rechtbank dezelfde straf opgelegd. Het duo maakte zich schuldig aan het verduisteren van geld van de oma van de vrouw.

De man en de vrouw beheerden tussen 2009 en 2015 de financiën van de oma van de vrouw. In die periode maakten zij misbruik van hun toegang tot de bankrekening van de oma door haar geld voor hen zelf te gebruiken. Het op die wijze verkregen voordeel voor de man en vrouw wordt geschat op 40.000 euro. De oma is inmiddels overleden. In afzonderlijke vonnissen zijn de man en de vrouw beiden veroordeeld tot het terugbetalen van het verduisterde geld aan de Staat. Ze moeten allebei de helft van het totaalbedrag terugbetalen, dus 20.000 euro per persoon.

Geld nog niet terugbetaald
De militaire kamer vindt het gedrag van de man onwaardig voor een officier bij de Landmacht. Hem wordt aangerekend dat er nog niets is terugbetaald van het verduisterde geld. Ook de rechtbank rekent het de vrouw vooral aan dat er nog niets is terugbetaald. Door familie zijn de man en de vrouw in mei 2013 al geconfronteerd met het vanaf 2009 verdwenen geld. De militaire kamer en de rechtbank vinden het heel ernstig dat de man en vrouw alsnog zijn doorgegaan met het plunderen van de bankrekening van de oma.

Ouderenuitbuiting
Uiteindelijk liepen door deze verduisteringen - die de militaire kamer en de rechtbank aanmerken als een vorm van ouderenuitbuiting - de schulden van de oma zo hoog op dat zij uit haar woning dreigde te worden gezet. Zowel de militaire kamer als de rechtbank trekt dan ook de conclusie dat de man en de vrouw geen medelijden met oma hadden en dat zij alleen uit financieel gewin bezig zijn geweest. De opgelegde straffen zijn lager dan gebruikelijk, omdat het lang duurde voordat de zaken op zitting zijn behandeld.

7 maanden cel voor lekkende Wilders-beveiliger

De 37-jarige Faris K.is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf voor het lekken van vertrouwelijke en operationele informatie en het schenden van zijn ambtsgeheim. Ook heeft de rechtbank hem verboden om gedurende 5 jaar enig publiek ambt uit te oefenen.

Geheimhouding
Hij  werkte bijna vier jaar bij de Landelijke Eenheid Politie als medewerker van het IRIS team van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Dit team is belast met informatievergaring en observatie van Te Beveiligen Personen (TBP). Alle informatie rond de TBP valt onder strikte geheimhouding en mag onder geen enkele voorwaarde worden gedeeld met personen buiten het team. Bij zijn aantreden als medewerker van het team heeft hij een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen naast zijn al jaren geldende ambtsbelofte als politieagent. Hiermee was hij verplicht tot absoluut stilzwijgen over zijn werkzaamheden en alle informatie die hem uit hoofde van zijn functie bekend was.

Schending ambtsgeheim
In 2016 deelde hij gedurende 6 maanden toch vertrouwelijke en operationele informatie met 3 verschillende personen die niet bij het IRIS team of de politie werkten. Ook vroeg hij 3 jaar lang persoons- en adresinformatie op uit het politiesysteem voor eigen gebruik. Hij wist dat dit niet mocht en heeft hiermee zijn ambtsgeheim meermaals geschonden.

Eerder veroordeeld
Door zijn handelen maakte hij misbruik van zijn positie als politieagent. Daarmee schond hij het vertrouwen dat de maatschappij in de politie moet kunnen stellen. De man is al eerder veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim en heeft een voorwaardelijk strafontslag gehad.
Ook is hij net na zijn indiensttreding bij het IRIS team gewezen op zijn geheimhoudingsplicht vanwege mogelijke schendingen daarvan. Verder vind de rechtbank het bijzonder kwalijk dat de man vertrouwelijke en operationele informatie heeft gedeeld over een te beveiligen persoon.

Signaal
Vanwege de aard en de ernst van het lekken van vertrouwelijke en operationele informatie legt de rechtbank een hogere gevangenisstraf op dan geëist. Deze straf dient ook als signaal naar andere politieambtenaren in vergelijkbare posities om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag onacceptabel is.

Wessel vindt de vrouw die hij kuste op Koningsdag: 'Dat drankje komt er'

Nooit had hij gedacht dat zijn zoektocht naar het meisje zo breed zou worden uitgemeten. AT5 berichtte zaterdag over de onbekende, maar vurige Koningsdag-romance van Wessel in Amsterdam. Nu heeft hij haar gevonden. "Ik ben er heel blij mee."

Wessel dobberde zaterdagmiddag met een groep vrienden in het water toen hij een vrouw ontmoette. In de tien seconden dat ze langs elkaar heen voeren, zoenden ze. "Zij stak haar hand naar me uit, toen pakte ik die vast en trok ik haar naar me toe. En op dat moment zoenden we."

Vurig moment
Na het vurige maar kortstondige moment, verloor Wessel haar uit het oog. "Ik zou het wel echt heel leuk vinden om haar nog eens te zien", zei hij. "Dus als ze dit leest, zou ik willen zeggen: als jij het ook leuk vond, laten we dan een keer een drankje doen."

Andere media pikten het tot zijn eigen verbazing op. Maar de zoektocht heeft wel resultaat opgeleverd. De vrouw blijkt de 28-jarige Amanda te zijn, een expat uit Brazilië. AT5 bracht ze met elkaar in contact. "Het verhaal is hartstikke romantisch. Het lijkt me leuk om haar nog een keer te zien", zegt Wessel.

Crazy
Voor een drankje staat Amanda ook open. Maar wel pas nadat ze is teruggekeerd uit Brazilië, medio mei. "Het lijkt me leuk om hem te zien", zegt Amanda. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zo op zoek is gegaan. Het was crazy."

Politie rolt drugslab in garagebox op; drie arrestaties

In een garagebox aan de Burgemeester Baumannlaan in Rotterdam werden op zaterdagavond 27 april rond 21.15 uur vaten met chemicaliën van een mogelijk drugslab ontdekt. Agenten kregen een melding van een alerte getuige en gingen polshoogte nemen. In de garage waren twee mannen aanwezig, een 37-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats en 55-jarige Rotterdammer. Zij werden meteen aangehouden. Zondagavond werd nog een 51-jarige persoon uit Rotterdam aangehouden.

In de garagebox stonden duizenden liters zeer brandbare chemicaliën in meerdere vaten alsmede tientallen vaten met sterk bijtende vloeistof. Op de vliering werd een ruimte voorbereid om hier verdovende middelen te gaan produceren. Een gespecialiseerde afdeling van de Landelijke Eenheid heeft de chemicaliën afgevoerd. Daarnaast is de auto van één van de verdachten in beslag genomen.

Politie rolt drugslab in garagebox op; drie arrestaties (Foto: Politie)
Politie rolt drugslab in garagebox op; drie arrestaties (Foto: Politie)

13-jarige veinst ontvoering om losgeld van pa te eisen

Stel: je bent 13 en je bent het thuis helemaal zat. Wat doe je dan? Precies: je loopt van huis weg. Een 13-jarig meisje uit Syrië, woonachtig in Berlijn deed er nog een schepje bovenop: samen met een 18-jarige knul maakte ze een paar video's waarin ze haar ontvoering in scène zette. Vervolgens eiste ze een flinke som losgeld van vaderlief. 

De Dutise politie zette maar liefste 280 agenten op de zaak. Afgelopen zaterdag, een dag na de vermeende ontvoering, werd het tweetal samen op straat gespot. Het meisje is naar een jeugdwelzijnsbureau gebracht omdat ze weigerde naar huis te gaan. De 18-jarige knul zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor afpersing en het in scène zetten van een misdrijf. 

Thiem overtuigt in finale Barcelona, Berrettini wint in Boedapest

Tennisser Dominic Thiem heeft het ATP-toernooi van Barcelona gewonnen. De Oostenrijker was in de finale tegen de Rus Daniil Medvedev duidelijk de sterkste op het Spaanse gravel, waar hij elfvoudig winnaar Rafael Nadal in de halve finales versloeg. Thiem (ATP-5) won met 6-4, 6-0 van de Rus, nu de nummer veertien op de wereldranglijst.

In het Hongaarse Boedapest stonden Matteo Berrettini en Filip Krajinovic beiden in hun tweede ATP-finale. De Serviër won de eerste set, maar Berrettini draaide het duel om en was uiteindelijk toch duidelijk de betere: 4-6, 6-3, 6-1. Na Gstaad 2018 was het zijn tweede ATP-titel, Krajinovic verloor na Parijs 2017 voor de tweede keer een finale.

Wesley Koolhof haalde met de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell de finale in het dubbelspel, maar het duo ging daarin met 6-3, 6-4 onderuit tegen de Britse broers Ken en Neal Skupski.

Tottenham en Ajax delen zelfde geuzennaam

Jonge elftallen, aanvallend voetbal en veel spelers bij Tottenham met een Ajax-verleden. Dat de clubs veel overeenkomsten hebben, is inmiddels bekend. Maar de meest opvallende overeenkomst is dat de Tottenhamfans dezelfde bijnaam hebben: Joden. Dinsdagavond neemt Ajax het tegen de Spurs op.

"We noemen jullie niet voor niets onze Nederlandse broers", zegt Tottenhamfan Ben. Samen met Simeon runnen ze het kanaal 'We are Tottenham TV' en gaan ze naar zowel thuis- als uitwedstrijden. Ze kennen de club door en door. Ben: "We dromen er al heel lang over om in een Europese competitie tegen Ajax te spelen."

Jodenwijk
Het stadion van Tottenham is gevestigd vlakbij een typische Jodenwijk, vertelt Simeon. Zo bezingen Tottenhamfans de Yids, een woord dat door nazi-Duitsland kleinerend werd gebruikt. Maar voor Tottenham is het een geuzennaam geworden. "Het is niet alleen een voetbalding, maar het is ook een connectie met mezelf."

 

De twee zijn trots op de club, maar kijken ook met bewondering naar de Ajaxfans. Ben: "Ik heb veel video's gezien van de supporters. Ze nemen de hele stad over. Fakkels overal, iedereen staat te springen. Ze zien er zó gepassioneerd uit. Iedereen staat te springen. Maar het is niks vergeleken bij de 'Yid Army'."

Jaloezie
Wat dat betreft kijken ze met enige jaloezie naar de Amsterdamse club. "De connectie tussen de spelers en de fans, dat is weg in Engeland. Waar dat mee te maken heeft? Te veel geld denk ik."

 

Politiebegeleiding voor ganzenfamilie op de A10

De politie heeft samen met een weginspecteur van Rijkswaterstaat een ganzenfamilie op de A10 gered. Moeder gans liep daar met haar kroost op de snelweg nabij knooppunt Amstel.

Een politieauto hield samen met een auto van Rijkswaterstaat het verkeer op, terwijl een politieagent de ganzenfamilie probeerde te vangen. Nadat de ganzen naar de afrit waren begeleid, werd het verkeer kort stilgezet zodat de familie kon worden gevangen. "Ze komen er zonder veerscheuren vanaf."

Rijkswaterstaat krijgt dagelijks "een hele hoop meldingen" van vogels die zich op de snelweg bevinden. "Het is weer broedseizoen hè", schrijft de overheidsdienst op Twitter.

Uiterst zwak Real Madrid incasseert tiende nederlaag

Het seizoen van Real Madrid dreigt als een nachtkaars uit te gaan nu ook degradatiekandidaten niet opzij worden gezet. De nummer drie van LaLiga verloor zondagavond met 1-0 van nummer negentien Rayo Vallecano en wist slechts twee van de laatste zes competitiewedstrijden te winnen. Niet alleen de nederlaag, maar ook het voetbal was reden tot zorg: Real Madrid zat geen moment in de wedstrijd en creëerde nauwelijks kansen tegen de laagvlieger die lijkt te gaan degraderen.

Bij een nederlaag zou Rayo bijna zeker zijn gedegradeerd, dus er was voldoende om voor te spelen voor de ploeg van Paco Jémez. Real Madrid snakt ondertussen naar het einde van de competitie: de ploeg van Zinédine Zidane was al vrijwel zeker van de derde plaats als eindklassering en voetbalt enkel nog voor de eer. Donderdag kwam Real Madrid niet voorbij Getafe (0-0) en ten opzichte van die wedstrijd voerde Zidane liefst acht wijzigingen door. Alleen Gareth Bale, Dani Carvajal en Raphaël Varane behielden hun basisplek. Thibaut Courtois mocht voor het eerst in actie komen sinds de terugkeer van Zidane.

Real Madrid won de voorgaande zeventien wedstrijden tegen Rayo en tegen geen enkele andere ploeg duurt de winstreeks van de Koninklijke al zo lang. In het Campo de Fútbol de Vallecas werd echter duidelijk dat de resultaten uit het verleden geen enkele garantie boden. Halverwege de eerste helft mocht de thuisploeg aanleggen voor een strafschop, na een overtreding van Jesús Vallejo op Javi Guerra. Vanaf elf meter maakte Adrián Embarba geen fout. Het doelpunt was niet onverdiend, want Rayo speelde met lef en Real Madrid stelde er weinig tegenover.

Zes minuten voor rust werd de gelijkmaker van Mariano Díaz afgekeurd wegens buitenspel, terwijl een inzet van Dani Ceballos vervolgens net naast scheerde. Drie minuten na de onderbreking wist Gareth Bale doelman Alberto García niet echt op de proef te stellen met een afstandsschot. Courtois voorkwam aan de overzijde dat Bebé de marge zou uitbreiden. Rayo kreeg te veel ruimte van het onmachtige en slordig opererende Real Madrid en kende betrekkelijk weinig moeite met het vasthouden van de voorsprong. Voor de bezoekers was het alweer de tiende nederlaag in het competitieseizoen.

Uitslagen LaLiga zondag
Valencia - Eibar 0-1
Girona - Sevilla 1-0
Real Sociedad - Getafe 2-1
Villarreal - Huesca 1-1
Rayo Vallecano - Real Madrid 1-0

Grapperhaus en Harbers bezoeken Curaçao en Aruba

Het bezoek van de bewindslieden van 28 tot 30 april staat in het teken van de bestrijding van georganiseerde misdaad en problematiek in de vreemdelingenketen op de eilanden. Staatsecretaris Harbers brengt op maandag 29 april ook een bezoek aan Bonaire.

Grapperhaus
Minister Grapperhaus zal met zijn collega ministers spreken over het belang van de bestrijding van georganiseerde misdaad en de voortgang van gemaakte afspraken. Ook neemt de minister deel aan verschillende inhoudelijke sessies over aanpak van zware misdaad en grensbewaking op Curaçao en Aruba.

“De bestrijding van georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel en witwassen, zie ik als mijn belangrijkste opdracht. Die houdt zich niet aan grenzen en al helemaal niet binnen het Koninkrijk. Daarom spreek ik de komende dagen met alle belangrijke spelers. Goed functionerende politie en justitie op de eilanden is namelijk ook in ons belang.”

Harbers
Staatssecretaris Harbers spreekt op Curaçao en Aruba over de vreemdelingenketen. Door de crisis in Venezuela komen er veel vluchtelingen naar de eilanden. Ook bezoekt hij de vreemdelingenopvang op Curaçao. Op Bonaire spreekt Harbers onder andere met lokale IND medewerkers en bezoekt hij de Koninklijke Marechaussee.

“Binnen het Koninkrijk heeft ieder land zijn eigen verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen. Maar het is ook in het belang van Nederland dat de vreemdelingenketen op orde is. Daarom ondersteunen wij de eilanden, bijvoorbeeld door het geven van trainingen. De komende dagen wil ik zelf zien en horen hoe deze samenwerking verloopt.”

Torino blijft dromen van Champions League na zege op AC Milan

Torino mag blijven dromen van een plaats in de top vier van de Serie A en daarmee en ticket voor de groepsfase van de Champions League. I Granata waren in eigen stadion met 2-0 te sterk voor AC Milan en bezetten nu de zesde plaats, boven de ploeg van trainer Gennaro Gattuso. Torino is nu nog twee punten verwijderd van de vierde plaats, die momenteel bezet wordt door AS Roma en maandagavond kan worden overgenomen door Atalanta.

Doordat AS Roma zaterdag met 3-0 won van Cagliari, begon AC Milan zondagavond als nummer vijf van de Serie A aan het uitduel met Torino. De ploeg kent een ijzersterk seizoen en mocht voorafgaand aan het treffen nog dromen van een plaats in de top vier, en daarmee een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Gennaro Gattuso liet Krzysztof Piatek op bezoek bij Torino, tegen wie AC Milan al sinds november 2001 ongeslagen was, buiten zijn basiself ten faveure van Patrick Cutrone.

De beginfase leverde kansen over en weer op, met een vrije trap van Cristian Ansaldi aan de ene kant en mogelijkheden voor Lucas Paquetá en Suso aan de andere zijde. Doelpunten leverden de eerste 45 minuten echter nog niet op. In het begin van de tweede helft liet scheidsrechter Marco Guida doorspelen na een vermeende overtreding van Mateo Musacchio op Andrea Belotti, waarna Torino-trainer Walter Mazzarri naar de tribune gestuurd werd. Kort daarna kreeg zijn ploeg alsnog een strafschop, nadat Franck Kessié Armando Izzo tegen de grond werkte. Belotti opende vanaf elf meter de score.

Nadat Tiemoué Bakayoko met een kopbal op de lat heel dicht bij de gelijkmaker kwam, verdubbelde Torino twintig minuten voor tijd de score. De defensie van AC Milan werkte de bal tot twee keer toe matig weg, waardoor Alex Berenguer op de rand van het strafschopgebied de kans werd geboden om doeltreffend uit te halen. Bakayoko kreeg nog een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar nadat Milan door een rode kaart voor Alessio Romagnoli met tien man kwam te staan, was de wedstrijd gespeeld. Atalanta kan maandagavond bij een overwinning op Udinese de voorsprong op AC Milan vergroten naar drie punten en op de vierde plaats terechtkomen.

Uitslagen Serie A weekeinde
Bologna - Empoli 3-1
AS Roma - Cagliari 3-0
Internazionale - Juventus 1-1
Frosinone - Napoli 0-2
SPAL - Genoa 1-1
Chievo - Parma 1-1
Sampdoria - Lazio 1-2
Torino - AC Milan 2-0

Kraker tussen Barcelona en Liverpool onder Nederlandse leiding

Björn Kuipers heeft woensdag de leiding over het duel tussen Barcelona en Liverpool in de halve finale van de Champions League. Mario Diks en Erwin Zeinstra assisteren de leidsman. De Griek Anastasios Sidiropoulos is de vierde official tijdens de wedstrijd, die om 21.00 uur begint. Danny Makkelie is de VAR, hij wordt geassisteerd door Pol van Boekel.

Kuipers floot dit seizoen al zes wedstrijden in de Champions League: vijf in het hoofdtoernooi en één in de kwalificatie. De man die in 2014 de Champions League-finale floot, leidde in de kwartfinales de heenwedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Manchester City (1-0). Daarin gaf hij op advies van VAR Makkelie een penalty aan City, die Sergio Agüero miste.

Vorig jaar was Kuipers de scheidsrechter in de eindstrijd van de Europa League tussen Olympique Marseille en Atlético Madrid. Voor de 46 jarige Nederlander wordt het de vijfde keer dat hij een wedstrijd van Barcelona in het Camp Nou mag fluiten. De laatste keer was op 19 april 2017, de kwartfinale van de Champions League tussen Barcelona en Juventus (0-0).

Kuipers floot in totaal acht keer eerder een officiële wedstrijd van Barcelona en was vijfmaal leidsman bij een duel van Liverpool. De andere heenwedstrijd in de halve finales tussen Tottenham Hotspur en Ajax begint dinsdag op hetzelfde tijdstip en staat onder leiding van de Spanjaard Antonio Mateu Lahoz.

Politie pakt man op voor fatale brand Rotterdam

In het onderzoek naar een woningbrand op 13 april aan de Rotterdamse Hilledijk hield de politie vanochtend een 54-jarige man uit Rotterdam aan. Bij de brand kwam de 27-jarige bewoner Robert Hendrix om het leven. De aangehouden man wordt verdacht van betrokkenheid bij brandstichting die tot de vlammenzee en de dood van het slachtoffer leidde.

De aanhouding van de man is het gevolg van een groot onderzoek dat een team van twintig rechercheurs direct na de brand startte. Agenten hielden buurtonderzoek, verzamelden camerabeelden en gingen op zoek naar sporen in de woning. Opsporing Verzocht en Bureau Rijnmond besteedden ook aandacht aan de zaak, wat in totaal vier tips opleverde. De onderzoeksinspanningen leidden naar de verdachte die vast zit en verhoord wordt. Het rechercheteam zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Politie pakt man op voor fatale brand Rotterdam (Foto: Politie)
Politie pakt man op voor fatale brand Rotterdam (Foto: Politie)

'FvD legt Henk Otten het zwijgen op'

Het Forum voor Democratie heeft Henk Otten voorlopig het zwijgen opgelegd. Op 27 mei zullen de Eerste Kamerleden worden gekozen, en tot die tijd zal de nummer twee op de lijst, Paul Cliteur, het ad-interim woordvoerderschap voor de partij op zich nemen. Dat blijkt uit een verklaring van de partij op de website, na een vergadering gisterenmiddag, waar alle leden die op de lijst voor de Eerste Kamer staan, met uitzondering van Otten, bijeen waren. De volledige verklaring luidt als volgt: 

“Wij betreuren de situatie die de afgelopen weken is ontstaan bij onze partij zeer. We zijn doordrongen van de enorme inspanningen die Henk Otten heeft verricht voor de partij en onder de indruk van zijn kwaliteiten. Maar in het licht van de gerezen vertrouwensbreuk achten wij hem op dit moment geen geschikte kandidaat voor het lijstwoordvoerderschap.

Met algemene stemmen hebben wij vanmiddag daarom de nr. 2 op de lijst, Paul Cliteur, aangewezen om tot de installatie van onze fractie op 11 juni het ad-interim woordvoerderschap namens de Eerste Kamerlijst op zich te nemen. Daarna zullen we via een geëigende procedure een definitieve voorman of -vrouw kiezen.

We hebben oprechte verontschuldigingen van Henk Otten ontvangen voor de gemaakte fouten, waaronder de gecorrigeerde banktransactie. Nu is het zaak te werken aan herstel van het vertrouwen en de rust te laten terugkeren. Dat doen we graag met Henk als lid van onze toekomstige Eerste Kamerfractie. Aan ons allen de taak om eendrachtig naar buiten te treden en de verwachtingen van de 1,1 miljoen kiezers die op 20 maart op FVD hebben gestemd waar te maken."

Bayern blijft complete deceptie bespaard, Weghorst schittert

Bayern München heeft in zeer beperkte mate geprofiteerd van de uitglijder van Borussia Dortmund tegen Schalke 04 (2-4) van zaterdag. De koploper van de Bundesliga kon de voorsprong op BVB vergroten tot vier punten, maar kwam zondagavond niet voorbij nummer zeventien 1. FC Nürnberg: 1-1. Daarom is het gat nu twee punten, met nog drie duels te gaan. Bayern mocht nog blij zijn met de puntendeling, want in de blessuretijd miste Nürnberg een penalty.

Voor het eerst sinds de Champions League-wedstrijd tegen Benfica van 27 november, waarin hij geblesseerd raakte, behoorde Arjen Robben weer tot de wedstrijdselectie van Bayern. Hij bleef de hele wedstrijd op de bank zitten. De bezoekers wilden optimaal profiteren van de nederlaag van Dortmund, terwijl Nürnberg al bijna zeker lijkt van degradatie. Bayern wist Nürnberg in de openingsfase echter niet de wil op te leggen. Hoewel de bezoekers veel balbezit hadden en Nürnberg werd teruggedrongen op de eigen helft, duurde het even voordat er serieuze kansen ontstonden om de score te openen.

Uit een standaardsituatie volgde het gevaarlijkste moment van de eerste helft: vanaf circa 23 meter krulde David Alaba een vrije trap via doelman Christian Mathenia tegen de lat. De keeper kende even daarna weinig moeite met een inzet van Robert Lewandowski. Joshua Kimmich vroeg zeven minuten voor rust tevergeefs om een penalty na contact met Ewerton en Sven Ulreich werd niet serieus getest door Mikael Ishak, waardoor het voor rust bij 0-0 bleef. Na rust duurde het echter niet lang voordat de ban werd gebroken.

Aan de linkerflank gingen Sebastian Kerk en Tim Leibold de combinatie met elkaar aan, waarna eerstgenoemde met een voorzet kwam. Eduard Löwen schoot recht op Ulreich, maar in de rebound vond Matheus Pereira vanbuiten het strafschopgebied de verre hoek. Robben bleef op de bank, maar twee andere invallers eisten na de 1-0 de aandacht op bij Bayern: Mathenia tikte een vrije trap van James Rodríguez tegen de lat, alvorens Serge Gnabry op aangeven van Kingsley Coman de gelijkmaker verzorgde. In de blessuretijd beging Alphonso Davies een overtreding op Georg Margreitter, maar Leibold schoot op de paal uit de daaropvolgende penalty. Aan de overzijde faalde Coman nog in een één-op-één-situatie.

In Hoffenheim was Wout Weghorst lekker op dreef voor VfL Wolfsburg. Met twee goals én een assist hielp hij zijn ploeg met 1-4 langs 1899 Hoffenheim. Een belangrijke zege, want Hoffenheim en Wolfsburg staat nu zevende en achtste met 50 en 49 punten. De zevende plek geeft recht op een plaats in de kwalificaties van de Europa League.

Uitslagen Bundesliga zondag
1899 Hoffenheim - VfL Wolfsburg 1-4
1. FC Nürnberg - Bayern München 1-1

PSV profiteert van aflopend contract bij AZ en strikt De Haas

De toekomst van Justin de Haas ligt bij PSV. Hij kan in Eindhoven een contract tot medio 2021 ondertekenen. De regerend kampioen van de Eredivisie heeft een akkoord bereikt met de centrale verdediger, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

De negentienjarige De Haas komt na dit seizoen transfervrij over van AZ. De overstap komt niet uit de lucht vallen. Zaterdag meldde AZ Fanpage al dat De Haas en zijn club geen overeenstemming bereikten over een nieuw contract. PSV had de beste papieren om de jongeling in te lijven, voegde de website daaraan toe. In januari werd De Haas door het Algemeen Dagblad nog met Chelsea in verband gebracht.

Voor De Haas komt er na vier jaar een eind aan zijn tijd bij AZ. Hij maakte in 2015 de overstap van amateurclub KFC naar Alkmaar en verdiende in 2016 een contract. Hij kwam dit seizoen zesmaal in actie namens Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie en speelde het merendeel van zijn wedstrijden voor AZ Onder-19.

De aanwinst moet nog wel medisch gekeurd worden door PSV. Volgens het Eindhovens Dagblad is het de bedoeling dat hij zich in de voorbereiding op het nieuwe seizoen gaat aansluiten bij Jong PSV, 'met eventueel perspectief op meer'. Ook de krant maakt er melding van dat 'meerdere (buitenlandse) clubs' belangstelling hadden voor de linkspoot.

Van Dijk is Speler van het Jaar en komt in illustere rijtjes terecht

Virgil van Dijk is verkozen tot PFA Player of the Season. Daarmee schaart de duurste verdediger ooit zich in een illuster rijtje. Zondagavond maakt de spelersvakbond bekend dat de verdediger van Liverpool de meeste stemmen heeft gekregen en zodoende in illustere rijtjes terechtkomt. Van Dijk troeft met de uitverkiezing Sadio Mané (Liverpool) Sergio Agüero, Bernardo Silva, Raheem Sterling (allen Manchester City) en Eden Hazard (Chelsea) af. Sterling is wel verkozen tot Young Player of the Season.

Door zijn ijzersterke seizoen gold Van Dijk, samen met Sterling, als favoriet voor de prestigieuze prijs. Onder meer de Daily Mail verklapte woensdag al dat Van Dijk er met de prijs vandoor zou gaan en dat is nu dus bevestigd. Dennis Bergkamp (1998), Ruud van Nistelrooij (2002) en Robin van Persie (2012) waren tot dusver de enige Nederlandse spelers die ooit de PFA Players' Player of the Year-award wonnen.

Van Dijk is dus na Mohamed Salah (2017/18), Luis Suárez (2013/14), Steven Gerrard (2005/06), John Barnes (1987/88), Ian Rush (1983/84), Kenny Dalglish (1982/83) en Terry McDermott (1979/80) de volgende speler van Liverpool die zich de Beste Speler van het Jaar mag noemen. De Nederlander was ook al opgenomen in het Elftal van het Seizoen, zo werd afgelopen donderdag bekend.

Doorgaans winnen vooral middenvelders en aanvallers deze prijs. Tussen 1993 en 2019 is het slechts één keer eerder voorgekomen dat een verdediger Speler van het Seizoen werd. In het seizoen 2005/06 werd Chelsea-stopper John Terry verkozen tot de Beste Speler. Na Engeland (18), Wales (6) en Frankrijk (5) is Nederland nu het land met de meeste Speler van het Seizoen-awards.

De Oranje-international is sinds januari 2018 actief voor de Engelse topclub en geldt vanaf het begin als rots in de branding in de defensie van the Reds. Tot op heden heeft Van Dijk 66 duels gespeeld voor de Engelse topclub, waarin hij 6 goals en 4 assists produceerde. Liverpool is momenteel in een hevige titelstrijd met Manchester City verwikkeld, terwijl de ploeg van Jürgen Klopp het in de halve finale van de Champions League opneemt tegen Barcelona.

Tsjechisch international Sural (28) overleden

Voetballer Josef Sural is overleden. De Tsjech zat in een minibusje van zijn Turkse club Alanyaspor na een uitduel met Kayserispor. Het busje verongelukte en Sural raakte daarbij dodelijk gewond. Hij werd slechts 28 jaar.

Ook Steven Caulker, Djalma Campos, Baiano, Papiss Cissé, Welinton en Isaac Sackey zaten in het busje en werden met minder ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Onderzoek is nog gaande naar de toedracht van het ongeluk, maar mogelijk zijn beide chauffeurs in slaap gevallen.

Sural speelde twintig interlands voor Tsjechië, waaronder vier in 2018. Zijn enige goal kwam op 13 oktober 2015, toen hij Tsjechië in Amsterdam op 0-2 zette in het met 2-3 gewonnen EK-kwalificatieduel met Nederland.

Miedema helpt Arsenal aan titel en is Speelster van het Jaar

Vivianne Miedema heeft een uitermate lekker weekeinde achter de rug. De Nederlandse spits hielp Arsenal aan de eerste landstitel in zeven jaar en werd ook nog eens verkozen tot Women's Super League-speelster van het jaar.

Op bezoek bij Brighton & Hove Albion zou Arsenal de titel één speelronde voor het einde veiligstellen en dat gebeurde. Miedema opende vanaf 25 meter de score, haar 21e goal in 19 competitieduels. De 22-jarige spits zorgde verder nog voor twee assists, waaronder voor de 0-4 eindstand, die door Daniëlle van de Donk op het bord werd gezet. Ook Sari van Veenvendaal en Dominique Bloodworth speelden mee bij Arsenal, dat van 1993 tot 2012 maar liefst veertien titels pakte.

Na afloop werd de nog altijd maar 22-jarige Miedema door haar medespeelsters in Engeland uitgeroepen tot Speelster van het Jaar, voor Steph Houghton en Nikita Parris (Manchester City) en Chelsea-speelsters Erin Cuthbert en Ji So-yun.

Pisofttech Pilot Era - 8K 360 graden camera - 7 mei op Indiegogo

Pisofttech is een bedrijf dat in 2012 is opgericht door alumni van de Science en Techonology University van Hong Kong. Deze groep heeft jarenlang onderzoek gedaan naar manieren om panoramafoto's en 360 gradenvideo's samen te voegen. Dit jaar heeft het bedrijf op de CES haar eerste product gepresenteerd: De Pilot Era, een 8K 360 graden camera. 

De camera beschikt over vier Sony camera sensoren van 1/2,3 inch met ieder 12 MP. Deze sensoren worden gecombineerd met fisheye-lenzen van F2.2. Het geheel is in één hand te houden en te bedienen door middel van een 3.1-inch touch screen. De camera draait op Android waardoor livestreaming (dmv ethernet, WIFI of 4G), editen en delen van content zeer gemakkelijk moet worden.

Voor de Pisofttech Pilot Era die tijdens CES is gepresenteerd kan vanaf 7 mei ingeschreven worden op Indiegogo (via: https://pilot.pisofttech.com/ ) en deze zal naar verwachting ongeveer een maand later verzonden worden. 

 Pisofttech Pilot Era

Pisofttech Pilot Era

In tegenstelling tot de concurentie waarbij je veel technische kennis nodig hebt om video's samen te voegen en te editen moet de Pisofttech livestreamen, delen op Google (maps/streetview) een fluitje van een cent maken door middel van een simpel te gebruiken interface. 

Specificaties 

De Pilot Era heeft 4GB werkgeheugen en 512 GB opslaggeheugen. Het apparaat kan op twee manieren 360 graden filmen: Een met real-time stitching waarbij het apparaat de beelden live tot een 360 graden beeld maakt, in deze modus kan met de volgende resoluties worden gefilmd: 8K 7680 bij 3840@7fps, 6K 5760 bij 2880@15fps, 4K 3840 bij 1920@30fps en 2K 1920 bij 960@30fps. 

Daarbij moet worden vermeld dat voor livestreaming maximaal voor 4K 30@fps met real-time stitiching kan worden gekozen. 

Mocht je niet willen livestreamen en heb je graag een hogere fps dan kan je de tweede stitching methode gebruiken: in-camera stithcing waarbij de beelden achteraf door de software van de camera worden samengevoegd. Hierbij kan je opnemen met de volgende framerates: 8K 7680 bij 3840@24fps, 6K 5760 bij 2880@30fps en 4K 3840 bij 1920@30fps.

Verder bevat het apparaat stereo microfoons, ingebouwde GPS, een 9-assen gyroscoop, WiFI AC, 4G en Bluetooth. Daarnaast zijn er USB-C en een RJ45 (gigabit) aanwezig. 

De camera weegt 690 gram en heeft een 7200 mAh-accu die er voor moet zorgen dat je drieënhalf uur aan 8K content kan filmen. 

Sensor

4x 12MP 1 / 2.3” Sony CMOS image sensor

Lens

4x F2.28 aspherical fisheye lens

Touch Screen

3.1 inches 800x480 LCD multi-touch display

Operating System

Android-based Pilot OS

Memory & Storage

4GB RAM + 512GB UFS storage

Video Resolution

Real-time stitching: 8K 7680x3840@7fps, 6K 5760x2880@15fps, 4K 3840x1920@30fps, 2K 1920x960@30fps 

In-camera stitching: 8K 7680x3840@24fps, 6K 5760x2880@30fps, 4K 3840x1920@30fps

Photo Resolution

Real-time stitching / Optical flow In-camera stitching

8192x4096, 6144x3072, 4096x2048

File Format

Video: HEVC (h.265) in MP4 container
Photo: JPEG

Audio

Stereo audio recording

Live Streaming

Youtube, Facebook, Custom server

4K@30fps / 2K@30fps

Live streaming protocol: RTMP

Settings

HDR / ISO / EV / WB / stitch focus

Gyroscope / IMU

9-axis high precision IMU

GPS

Built-in high precision GPS

Battery

7200mAh removable battery

Approx 3.5 hours recording time

5V/3A power adapter

Interfaces

100M / 1000M RJ45 (Ethernet)

Full function USB-C for file transfer or charging

Wireless

802.11a/b/g/n/ac dual-band WiFi

4G cellular network (with SIM card)

Bluetooth 4.1

App

Pilot Go mobile App (iOS and Android)

Dimensions

Height / Width / Depth

6.3 x 2.4 x 2.4 inches (16 x 6 x 6 cm)

Weight

24.3 ounces (690 grams)


Google Streetview™ Ready

De Pilot Era is wereld's eerste camera die shoot en upload ondersteunt. Je maakt een foto en kan deze zonder enige postproductie via het apparaat uploaden naar Google Streetview. 

Livestreaming 

Door middel van de no-nonsense interface kan je met een enkele klik op de knop direct 4K 360graden livestreamen met de Pilot Era. Iets wat met veel huidige producten niet mogelijk is. 

7 mei op Indiegogo

De Pilot Era is vanaf 7 mei te koop op Indiegogo; met speciale korting van $600 kan je het apparaat kopen voor $1999. Er is ook een super early bird discount van $800 voor de eerste vroege vogels. Wil je meer informatie over de super early bird meld je dan aan op:  https://pilot.pisofttech.com/

Het verzenden van de Pilot Era start ongeveer een maand na het starten van de Indiegogo. 

Pisofttech Pilot era 2
Pisofttech Pilot Era 

Van Gerwen wint German Darts Open na twee thrillers en makkelijke finale

Michael van Gerwen heeft de German Darts Open op zijn naam geschreven. Hij moest daar zondagavond nog wel flink voor werken en het geluk mee. Het kwam twee keer tot een decider, waarna de finale een makkie was. 

De dertigjarige Vlijmenaar overleefde in de kwartfinale een matchdart tegen Nathan Aspinall en zegevierde met 6-5. The Asp knokte zich terug van een 3-1 achterstand en nam het initiatief over in de zevende leg. Een dertiendarter bracht hem op 4-3 en even later kwam de Engelsman ook op 5-4. Een 135 finish van Mighty Mike zorgde voor de gelijkmaker, waarna Aspinall de laatste leg mocht beginnen. De WK-halvefinalist kreeg één matchdart op dubbel 16, maar wist deze niet te benutten. Van Gerwen gooide daarna 25 uit en bereikte op het nippertje de halve eindstrijd.

Van Gerwen speelde in de halve finale tegen Dave Chisnall. Chizzy miste liefst vier matchdarts om de Vlijmenaar te verslaan. De Engelsman had de laatste 23 ontmoetingen met Van Gerwen al niet gewonnen, maar kreeg nu goede kansen om die reeks te beëindigen. In de elfde leg kwam Chizzy voor de tweede keer op een break voorsprong door een twaalfdarter te gooien. In daaropvolgende leg miste de Engelsman vier matchdarts om Van Gerwen uit het toernooi te knikkeren.

De nummer één van de wereld raakte de dubbel wel en dwong een beslissende leg af. In de leg-decider toonde Mighty Mike zijn klasse en gooide de partij in twaalf pijlen uit (7-6). 

De finale tegen Ian White was eenzijdig. De wereldkampioen brak White in de vierde leg met een 130-finish. Van Gerwen liep vervolgens gelijk uit naar een 7-1 voorsprong. White wist nog twee legs te pakken, alvorens de Nederlander de klus klaarde met een finish van 25.

Het wordt een drukke week voor de darters van de PDC. Dinsdag en woensdag zijn Players Championships 13 en 14. In het weekend vliegen ze door naar Premstätten in Oostenrijk voor de Austrian Darts Open. 

Uitslagen German Darts Open - kwartfinales
Rob Cross 6-5 Gerwyn Price
Ian White 6-5 Adrian Lewis
Dave Chisnall 6-5 Mensur Suljovic
Michael van Gerwen 6-5 Nathan Aspinall

Halve finales
Ian White 7-5 Rob Cross
Michael van Gerwen 7-6 Dave Chisnall

Finale
Michael van Gerwen 8-3 Ian White

Minder kiloknallers dan keurmerkaanbiedingen

Afgelopen kwartaal stonden in de supermarktfolders voor het eerst minder kiloknallers dan vleesaanbiedingen met een keurmerk. Dat blijkt uit de cijfers die Wakker Dier bijhoudt over kiloknallers. “Wij roepen de supermarkten al jaren op om de race naar de bodem te stoppen en op te houden met kiloknallen. Dat er nu minder kiloknallers zijn dan keurmerkaanbiedingen is een belangrijke mijlpaal”, reageert Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Van alle vleesaanbiedingen in het eerste kwartaal van 2019 was 48% een kiloknaller, een aanbieding van vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. De dertien supermarkten uit het onderzoek deden in die drie maanden in totaal 3800 keer een vleesproduct in de aanbieding. Hilhorst: “Dat is natuurlijk nog steeds absurd veel. Supermarkten kiezen hiervoor, niemand verplicht ze tot het stunten met vlees.”

Doorn
Voor Wakker Dier zijn de vleesaanbiedingen een doorn in het oog. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie houdt het de lage vleesprijzen in stand en daarmee de constante drive bij boeren om zo goedkoop mogelijk te produceren. “De dieren betalen die lage prijs met slechte leefomstandigheden”, aldus Hilhorst. Wakker Dier wil daarom dat supermarkten per direct stoppen met kiloknallen.

Kiloknallerkoning
Voor het bijhouden van de kiloknallercijfers kijkt Wakker Dier naar de folders van Albert Heijn, ALDI, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, EMTÉ, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, SPAR en Vomar. Bij varkensvlees is het aandeel kiloknallers 30%, bij kip 64% en bij rund 75%. Van de supermarkten heeft Aldi met 69% relatief de meeste kiloknallers, Plus met 28% de minste. In absolute aantallen is Albert Heijn de kiloknallerkoning: 283 keer deed de supermarkt vlees zonder keurmerk in de aanbieding.

Australië opent massamoord op katten: 2 miljoen doden

Als je een zwerfkat in Australië bent kun je voorlopig maar beter even van de worstjes afblijven. De overheid gaat gigantische hoeveelheden worstjes verspreiden voor de dieren, maar zoals dat dan gaat zit er wel een addertje onder het gras: ze zijn gemaakt van kangoeroevlees, kippenvet, kruiden, specerijen en....'1080' (natriumfluoracetaat), waar een kat binnen een kwartier dood aan gaat.

In Australië leven zo'n twee tot zes miljoen zwerfkatten, die de flora en fauna van het land flink beschadigen. Sinds Europeanen de schattige moordmachines in de 18e eeuw mee hebben genomen zouden ze een grote rol hebben gespeeld bij het uitsterven van zeker 27 soorten zoogdieren. Genoeg is genoeg, vindt de overheid, en dus wil men honderdduizenden worstjes via vliegtuigen gaan verspreiden in gebieden waar veel zwerfkatten leven.

Woordvoerder Shane Morse liet weten dat de overheid wel gevoel heeft voor de katten: "De worstjes moeten lekker smaken, het is immers hun laatste maal." De Australische tak van PETA is niet zo gelukkig en noemt het een 'gruwelijk wreed' plan. Katten die de worstjes links laten liggen zijn overigens ook niet veilig: de overheid gaat ze ook vangen en doodschieten, terwijl de gewone burger in bijvoorbeeld Queensland zelfs 10 Australische dollar krijgt per gedode (zwerf)kat.

Producentenvertrouwen licht toegenomen

Het producentenvertrouwen industrie is in april 2019 toegenomen. Het vertrouwen ging van 6,1 in maart naar 6,7 in april 2019, zo maakt het CBS bekend. De ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Positiever over bedrijvigheid en voorraden
Producenten in de industrie waren in april positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderportefeuille verslechterde daarentegen.

Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Tot slot is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten textiel-, kleding- en lederindustrie meest positief
De producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in april het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie echter hadden pessimisten opnieuw de overhand.

Bezettingsgraad hoger
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het tweede kwartaal 2019 uitgekomen op 84,3 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark hoger dan een kwartaal eerder.

Productie industrie 0,5 procent hoger dan jaar eerder
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 0,5 procent hoger dan in februari 2018. In de twee voorgaande maanden kromp de productie. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst in februari 2019.

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt opnieuw
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau in ruim 6 jaar. De producenten zijn minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in februari met bijna 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

FOK! Wat een weer: mist, wolken en zon

Vanochtend komen er in het hele land plaatselijk dichte mistbanken voor. In de loop van de ochtend lost de mist op en krijgen we de zon te zien. Vanuit het noorden gaat gedurende de dag de bewolking wel toenemen, in het oosten is er kans op wat lichte regen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De middagtemperatuur varieert van 11°C in het noorden tot 16°C in het zuidoosten. De noordelijke wind word zwak tot matig, rond 3 Bft.

In de nacht van maandag naar dinsdag is het bewolkt. Het blijft droog en de minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 8°C. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Dinsdag is er eerst veel bewolking aanwezig, in de middag breekt de zon af en toe door. Het blijft wel droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 17°C daar waar de zon wat langer schijnt. De wind blijft noordelijk en matig van kracht. (Bron: KNMI)


 

Onze Magnolia (foto: qltel)
Onze Magnolia (foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Valse start voor Nederlandse ijshockeyers op WK

Het Nederlandse ijshockeyteam heeft op het WK in divisie 1B haar eerste wedstrijd verloren van Polen en daar is ook eigenlijk wel alles mee gezegd. De Polen waren over de linie veel te sterk voor de jonge ploeg van coach Doug Mason.

Toch begon Nederland niet slecht aan de wedstrijd: Oranje scoorde zelfs de openingstreffer via de pas 17-jarige Ernesto Klem in zijn debuut bij de grote mannen, maar echt veel hoop op een stunt was er niet.

Naast een paar minuutjes billenknijpen om een mogelijke blessure bij de talentvolle Bison Bartek, die een schot op zijn pols kreeg maar later toch weer meespeelde, gebeurde er eigenlijk niet zo heel veel. Polen viel heftig aan maar kon niet scoren en Nederland kon er niet zo veel tegen doen, tot vlak voor het einde Bartlomiej Neupauer de 1-1 binnen schoot.

De tweede periode ging verder waar de eerste periode eindigde: de Poolse ploeg bleef de druk opvoeren en de enige reden dat de score niet veel verder opliep was de Nederlandse goalie Tomislav Hrelja, die de wedstrijd van zijn leven moet hebben staan keepen maar niet kon voorkomen dat we met een 3-1 tussenstand een biertje konden gaan halen.

Na 40 minuten en niet minder dan 42 reddingen begon de derde periode met een voor uw redacteur onbegrijpelijke keeperswissel en of het nu hierdoor kwam of dat het team stukgespeeld was is lastig te zeggen, maar hierna gaat er bij Oranje echt helemaal niets meer goed waardoor de Polen uiteindelijk uitlopen tot een verdiende 1-8 eindstand.

Terechte Man of the match bij Nederland was Hrelja, die met een save percentage van 93.33 op dit moment de beste goalie van het toernooi is, bij Polen was het een of andere Poolse gast.

De tegenstander van maandag is Estland, dat de middagwedstrijd verloor na een lange penalty shootout tegen Roemenie, Nederland moet hier een goed resultaat behalen maar dan zal iedereen behalve Hrelja, die waarschijnlijk op de bank zal beginnen, uit een heel ander vaatje moeten gaan
tappen!

Nederland in actie tegen Polen (Foto: sp3c)
Nederland in actie tegen Polen (Foto: Karina)

Zware crash besluit NASCAR-race op 'snelste schroothoop ter wereld'

De tiende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series zit erop. Zondagavond was het de beurt aan de coureurs om de gigantische Talladega Superspeedway de baas te zijn, niet voor niks ook wel The World's Fastest Junkyard genoemd.

Met Austin Dillon op kop vertrok het veld op de monsterlijke Superspeedway, waar Brad Keselowski de leiding pakte. Dat ging zo even goed, tot na zo'n tien ronden: Bubba Wallace tikte z'n maat Ryan Blaney aan, wat een kettingreactie veroorzaakte met serieuze schade voor onder meer Michael McDowell, Clint Bowyer en Kevin Harvick.

Na wat knutselen met ducttape, een zaag en meer van dergelijke hightech-middelen konden in elk geval een paar beschadigde auto's weer door, met Joey Logano, Daniel Suarez en Aric Almirola voorop. Laatstgenoemde reed bij zijn pitstop te hard naar binnen en werd bestraft, terwijl veel mannen die niet naar binnen kwamen bijna zonder brandstof kwamen te staan. Dat ging net goed en Ty Dillon pakte verrassend de eerste stage, voor Alex Bowman en Austin Dillon.

Knappe redding van Kyle Busch (Bron: YouTube)

Elliott begon als leider aan stage twee, waarin eigenlijk niet veel gebeurde wat het melden waard was. Elliott pakte er de winst, voor Bowman, William Byron en Blaney. Elliott bleef de leiding ook tijdens de caution houden en dus begon hij ook als leider aan het derde en laatste deel van de race, met nog een dikke zeventig ronden te gaan. Een korte caution onderbrak de boel even en Erik Jones nam daar de leiding.

Met veertig ronden te gaan kwam Martin Truex Jr zich vooraan melden, met de ietwat verrassende David Ragan in zijn kielzog. Bij de eerste berg pitstops raakte Keselowski de controle over zijn auto kwijt, maar wonder boven wonder spinde hij retestrak - en achterstevoren - precies zijn pitplek op. Ragan zakte ondertussen ver weg en bij het ingaan van de laatste twintig ronden lagen Logano, Ricky Stenhouse Jr, Almirola en Suarez voorop.

Keurige spin van Keselowski (Bron: YouTube)

Gemiddeld valt de laatste caution op Talladega zes ronden voor het einde...en zes ronden voor het einde was het raak: Almirola tikte Chris Buescher lichtjes aan, waardoor Buescher tegen de muur spinde. Matt DiBenedetto klapte er vól op en ook Truex en de uitstekend rijdende Cup-debutant Justin Hayley waren de pineut, met uiteindelijk een rode vlag om de boel op te ruimen als gevolg.

Na het opruimen van de troep kon het veld weer op gang gevlagd worden, waarbij een deel van de nog vrij grote kopgroep naar binnen was gekomen voor verse banden. Kyle Busch kreeg te horen dat hij wat benzine betreft beter zat dan de rest en dat zijn banden nieuwer waren dan de rest van de top-10-coureurs, op Paul Menard na. Logano en Kyle Busch reden voorop bij de herstart en met nog vier ronden te gaan kon men weer op weg.

Onder meer Buescher en DiBenedetto crashen (Bron: YouTube)

Busch zakte snel terug en Elliott nam de leiding over, gevolgd door Bowman en Ryan Preece, die beiden nog nooit gewonnen hadden. Stenhouse klapte bij het ingaan van de laatste ronde de muur in, een bocht verderop ging het flink fout met Jeffrey Earnhardt, een zwaar over de kop vliegende Kyle Larson en Byron. Doordat de laatste ronde al bezig was kwam er geen verlenging en dus was het voorbij: Elliott pakte de winst, voor Bowman, Preece en Daniel Hemric.

Larson vliegt (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AmenhotepIV met het volgende onderschrift: "Marc Overgras"

De opgave van deze week:

Fernando Tatis Jr. van San Diego Padres maakt deze prachtige snoekduik, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Fernando Tatis Jr. van San Diego Padres maakt deze prachtige snoekduik, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Minder asielzoekers en nareizigers in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2019 kwamen 5.405 asielzoekers en 840 nareizende gezinsleden naar Nederland. Dat waren er minder dan in het voorgaande kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het aantal eerste asielverzoeken was ruim 400 lager dan in het vierde kwartaal van 2018, maar 1.250 hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. Het aantal nareizigers is voor het vijfde opeenvolgende kwartaal gedaald.

Meeste asielzoekers en nareizigers uit Syrië
De drie meest voorkomende nationaliteiten onder de eerste asielverzoeken (2019) zijn Syrisch (575 verzoeken), Nigeriaans (485) en Iraans (470). Verder vroegen ook 300 of meer asielzoekers met de Algerijnse, Moldavische, Marokkaanse en Turkse nationaliteit asiel aan in Nederland. Het aantal Nigeriaanse en Iraanse asielverzoeken is veel hoger dan een jaar eerder.

Aandeel vrouwen en kinderen verschilt sterk
Gemiddeld was 55 procent van de asielzoekers in het eerste kwartaal van 2019 een volwassen man, 19 procent een volwassen vrouw en 26 procent een kind jonger dan 18 jaar. Deze verdeling verschilt sterk per nationaliteit. De Algerijnse asielzoekers waren vooral mannen (88 procent). Het aandeel mannen was bij Iraanse (45 procent), Moldavische (30 procent), en Turkse (49 procent) asielzoekers relatief laag. Het aandeel kinderen was het hoogst bij de Moldavische (40 procent) en Iraakse asielzoekers (37 procent).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.