Pool die in psychose huisgenoot neerstak naar psychiatrisch ziekenhuis

Een 30-jarige man uit Polen moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis vanwege een poging tot doodslag op een huisgenoot. De man verkeerde tijdens het voorval in een psychose en is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door de rechtbank Oost-Brabant.

De man werkte in oktober vorig jaar bij een bedrijf in Boxmeer en verbleef in die periode in een gezamenlijke woning in de buurt van dat bedrijf. De bewuste avond klopte hij op de deur van de kamer van een huisgenoot, rende vervolgens direct naar binnen en stak het slachtoffer met een broodmes in zijn bovenbuik. Het mes ging ten minste ruim 17 centimeter diep de buik van het slachtoffer in en raakte de lever, nier en een hartzakje.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Deze deskundigen stellen dat er sprake is van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens; de verdachte verkeerde tijdens het voorval in een psychose. Hij werd in de periode vóór het incident steeds achterdochtiger, kreeg steeds meer wanen en was er onder meer van overtuigd dat er een enorme crisis zou komen. Hij voelde zich niet meer veilig in de woning en dacht overal camera’s te hebben opgehangen om zich te beschermen.

Volgens de deskundigen werd zijn gedrag op die bewuste dag volledig door de psychose bepaald. De rechtbank neemt daarom de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit betekent dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Uit de rapporten van de psychiater en psycholoog blijkt dat er een reële vrees bestaat dat de verdachte ook in de toekomst gevaarlijk is voor anderen. De rechtbank laat hem daarom in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen, zodat de verdachte de noodzakelijke behandeling krijgt. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 28.000 euro.