Arnhemmer moet 33.000 euro aan de staat betalen na bedrijfsinbraak

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige Arnhemmer tot een gevangenisstraf van 483 dagen, voor het medeplegen van een bedrijfsinbraak bij een juwelier. Deze gevangenisstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest heeft gezeten. Ook moet de man 33.000 euro terug betalen aan de Staat. De man wordt vrijgesproken van gewapende woningovervallen in Rheden en Arnhem en een gewapende bedrijfsoverval in Zevenaar.

In maart 2015 brak de man - samen met anderen - in bij een juwelier in Velp. Hij probeerde een rolluik te forceren. Toen dat niet lukte, sloeg hij het gepantserde glas kapot. De man en zijn mededaders namen in totaal 56 horloges van het merk Breitling mee. De totale verkoopwaarde van deze horloges bedraagt ruim 4 ton. Dit is een ernstig feit dat bij de juwelier veel schade veroorzaakt. De man had alleen oog voor zijn eigen financiële gewin en dat rekent de rechtbank hem aan. De man heeft dit feit bekend.

Geen steunbewijs overige feiten
Volgens de officier van justitie had de man zich ook schuldig gemaakt aan het medeplegen van een gewapende woningoverval in Rheden. De betrokkenheid van de man zou met name blijken uit de verklaring van een bedreigde getuige. Zo’n getuigenverklaring kan alleen als bewijs dienen als het dossier voldoende steunbewijs bevat. Volgens de rechtbank is dit niet het geval. Daarom spreekt zij de man van dit feit vrij. De man is ook vrijgesproken van betrokkenheid bij een gewapende bedrijfsoverval in Zevenaar en een woningoverval in Arnhem. Omdat de Arnhemmer is vrijgesproken van deze feiten, valt de straf lager uit dan de eis van de officier van justitie.

33.000 euro terugbetalen
Tot slot moet de man 33.000 euro aan de Staat terugbetalen. De rechtbank baseert dit bedrag onder andere op de inkoopwaarde van de horloges (ruim 2 ton) en het feit dat deze horloges - na de diefstal - aanzienlijk minder geld opleveren bij de verkoop daarvan. Daarnaast houdt de rechtbank ook rekening met het feit dat de man de diefstal samen met anderen heeft gepleegd. Hierdoor moest de winst verdeeld worden.