Lotte blijkt een op geld beluste man

Op internet weet je soms niet met wie je echt chat. Die waarschuwing gaf de officier van justitie dinsdag 30 april in de rechtbank in Almelo. Daar stond een 19-jarige inwoner van Enschede terecht. Hij wordt verdacht van chantage, oplichting en afpersing van mannen via een anonieme chatwebsite en minder anonieme berichtendiensten.

De verdachte deed zich online voor als een leuk, lief en gewillig meisje. Hij noemde zich Rosa, Kelly of Lotte. Hij was niet op zoek naar seks, maar naar geld voor zijn gok- en gameverslaving, volgens de officier.

De ene keer stuurde hij een pikante foto van een meisje (geplukt van internet) en vroeg hij een blootfoto terug, waarmee hij vervolgens zijn slachtoffer onder druk zette om geld te geven. Als dreigement stuurde hij bijvoorbeeld de Facebookpagina van het slachtoffer mee met de mededeling: “Betalen, anders zien je vrienden de foto.”

De andere keer verzon hij verhalen over schulden waardoor een ‘webcamsessie’ niet meteen kon beginnen. Dan vroeg hij zijn slachtoffers om (meer) geld over te maken. Of hij stuurde naaktfoto’s en eiste daarna geld, want ‘ze’ - het meisje op de foto - was nog maar 17 jaar, dus minderjarig. Als het slachtoffer niet zou betalen, zou ‘ze’ naar de politie stappen vanwege pedofilie. De verdachte publiceerde ook telefoonnummers van zijn slachtoffers op een anonieme chatwebsite met teksten als: ‘Meisje van 19, app mij, ik ben geil’.

De officier: “Hij deed wat nodig was om mensen zover te krijgen dat ze betaalden. Slachtoffers voelden zich enorm gedwongen geld over te maken.” Bij een van de slachtoffers kwam het ook tot bedreigingen: “Ik weet waar je woont, ik heb een mes bij de hand.”

In totaal maakte de verdachte zeker vier slachtoffers. Ze zijn voor duizenden euro’s gedupeerd. De officier waarschuwde tijdens de zitting: “Als je veel informatie op sociale media zet, kan iedereen ook veel over jou te weten komen. Dat kan worden gebruikt om je onder druk te zetten en (meer) geld te vragen.”

De officier eiste een gevangenisstraf van zestien maanden waarvan twaalf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. “Slachtoffers zijn misbruikt, beroofd en misselijk gepest door hen op de chatwebsite te zetten”, stelde ze.