Eerste Nederlandse medaille op Europese Jeugdspelen voor Velzeboer

Op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOF) in het Bosnische Sarajevo heeft Nederland op de openingsdag gelijk een eerste medaille gepakt. Shorttrackster Michelle Velzeboer, een nicht van oud-wereldtopper Monique Velzeboer, was op de 1500 meter goed voor brons.

In een fraaie finale streden Elisa Confortola en Petra Rusnakova om het goud, waarbij de Italiaanse nipt de zege pakte. Velzeboer wist Anna Mazalova en Anastasia Konstantinova uit Rusland achter zich te houden en won het brons. Yael Prenger schopte het tot de B-finale en eindigde daarin na een val als zevende en laatste.

Bij de heren stond Zeno de Boer in de A-finale, maar een medaille zat er voor hem net niet in: hij kwam tekort om zich écht in de strijd te mengen en eindigde als vijfde. Attila Talabos uit Hongarije pakte het goud door de Rus Vladimir Balbekov nipt te kloppen. Furkan Akar won een knappe bronzen medaille voor Turkije, hij bleef de Hongaar Balazs Bontovics nipt voor.

Jesse Speijers eindigde in de B-finale als tweede en kwam vervolgens met Velzeboer, Prenger en De Boer in actie op de aflossing, waar het Nederlandse kwartet zich plaatste voor de halve finales van dinsdag.

Het shorttrack op dag één, met vanaf grofweg 2:30 uur de A-finale op de 1500 meter bij de dames (Bron: YouTube)

Het alpineskiën wordt gehouden in Jahorina en dat begon maandag met de slalom bij de dames. De Oostenrijkse Magdalena Egger vocht er een mooi duel uit met Marie Lamure en klopte de Française met 0,40 seconden. Marion Chevrier pakte met brons een tweede Franse medaille, maar het verschil was groot: 2,73 seconden. Kiara Derks eindigde namens Nederland op de 22e stek in het veld van bijna honderd deelneemsters, waarvan 51 beide runs finishten.

Het langlaufen bij de dames, die 7,5 kilometer in klassieke stijl afwerkten, werd een Zwitsers feestje: Anja Weber pakte het goud, een halve minuut voor landgenote Nadja Kälin. De talentvolle Poolse Monika Skinder, onlangs nog goed voor zilver op het WK junioren, pakte op 48 seconden het brons.

Overheersing was er pas echt bij de heren en wel voor Frankrijk. Op de 10 kilometer klassieke stijl werd het een heuse sweep: goud voor Florian Perez, zilver voor Julien Arnaud op 18 seconden en brons voor de meest ervaren van de drie, Gaspard Rousset, die maar liefst 1:49 toe moest geven op zijn winnende landgenoot.