UMC krijgt vijf miljoen om zelf medicijnen te produceren

Het UMC krijgt vijf miljoen euro van de Vriendenloterij om zelf medicijnen te ontwikkelen tegen zeldzame ziekten. De medicijnen kosten normaal gesproken tonnen per patiënt per jaar.

Het UMC is al langer bezig met het zelf produceren van geneesmiddelen. Vorig jaar nog had het ziekenhuis een wereldprimeur. Van een medicijn tegen een erfelijke stofwisselingsziekte werd een veel goedkopere variant geproduceerd. Bij de ziekenhuisapotheek kost het medicijn zo'n 20.000 euro, terwijl de fabrikant de prijs had verhoogd naar 200.000 euro.

Het ziekenhuis verwacht de prijs van meer medicijnen nu te kunnen verlagen. "Het is zo dat sommige geneesmiddelen ongelooflijk duur zijn, waardoor ook de beschikbaarheid in het gedrang kan komen. We kunnen met eigen bereidingen de prijs naar beneden krijgen en zo de beschikbaarheid verbeteren. Dat we geld krijgen om dit soort projecten vanuit de academie van de grond te trekken, is uniek", zegt hoogleraar Carla Hollak, gespecialiseerd in erfelijke stofwisselingsziekten.

Met het geld van de Vriendenloterij wil UMC meer geneesmiddelen ontwikkelen en onderzoeken waarom bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn voor patiënten.