FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 oktober 2018

Nieuwelingen helpen Arsenal aan ruime zege

Arsenal heeft ook de tweede groepswedstrijd van de Europa League gewonnen. In Azerbeidzjan werd Qarabag opzij gezet.

In het Olympisch Stadion van Baku, waar op 29 mei de finale wordt gespeeld, namen The Gunners al na vier minuten de leiding. Uit een hoekschop van Mohamed Elneny kopte aanvoerder Nacho Monreal richting doel en Sokratis Papastathopoulos gaf van dichtbij het laatste zetje: 0-1.

Arsenal verscheen in Azerbeidzjan overigens niet in de sterkste opstelling. Mesut Özil, Granit Xhaka en Alexandre Lacazette begonnen op de bank, terwijl Pierre-Emerick Aubameyang, Henrikh Mkhitaryan en Aaron Ramsey zelfs in Londen waren achtergebleven. De 18-jarige Emile Smith Rowe kreeg daarom in de voorhoede een kans en hij maakte kort na rust zijn eerste doelpunt voor Arsenal na een pass van Alex Iwobi.

Die 0-2 kwam voor de bezoekers op een ideaal moment, want in de slotfase van de eerste helft liet Qarabag zich ook zien. Bernd Leno, de vervanger van de geblesseerde Petr Cech, moest in actie komen bij doelpogingen van Mahir Madatov en Ansi Agolli. Vlak voor de treffer van Smith-Rowe werd een goal van Madatov afgekeurd wegens buitenspel.

Trainer Unai Emery bracht in het laatste kwart Özil en Lacazette binnen de lijnen en zij stonden aan de basis van het slotakkoord van Matteo Guendouzi. Özil bediende Lacazette, die breed legde op Guendouzi en met een laag schot in de hoek maakte ook hij zijn eerste treffer in het shirt van Arsenal: 0-3.

Overige uitslagen Europa League
Astana - Rennes 2-0
AC Milan - Olympiakos Piraeus 3-1
Anderlecht - Dinamo Zagreb 0-2
Bayer Leverkusen - AEK Larnaca 4-2
Bordeaux - FC Kopenhagen 1-2
FC Zürich - Ludogorets 1-0
Fenerbahçe - Spartak Trnava 2-0
Qarabağ - Arsenal 0-3
Real Betis Sevilla - F91 Dudelange 3-0
Red Bull Salzburg - Celtic 3-1
Rosenborg BK - RB Leipzig 1-3
Vorskla Poltava - Sporting Lissabon 1-2
Zenit Sint-Petersburg - Slavia Praag 1-0
Apollon Limassol - Olympique Marseille 2-2
Bate Borisov - PAOK Saloniki 1-4
Chelsea - FC Fehérvár 1-0
Eintracht Frankfurt - Lazio 4-1
FK Jablonec - Dinamo Kiev 2-2
Glasgow Rangers - Rapid Wien 3-1
Krasnodar - Sevilla 2-1
Malmö FF - Beşiktaş 2-0
Sarpsborg 08 - Genk 3-1
Spartak Moskou - Villarreal 3-3
Standard Luik - Akhisar Belediyespor 2-1

Toch (nog) geheel zwarte Pieten bij NTR

Het nieuws dat bij de landelijke Sinterklaasintocht en het Sinterklaasjournaal alleen roetpieten te zien zouden zijn, berust op een misverstand. In een poging van de NTR om duidelijkheid te scheppen zaaide de omroep verwarring. Eigenlijk werd bedoeld dat ervaren pieten die vaker door de schoorsteen zijn gegaan, wel helemaal zwart zijn.

Daar tegenover staat dat beginnelingen het met een roetveegje of twee moeten doen, aldus het NRC naar aanleiding van vragen aan de NTR. "Piet is een functie, je wordt niet als piet geboren. En pieten worden zwarter naarmate ze vaker door de schoorsteen gaan. Het is geen huidskleur, maar roetaanslag", stelde de NTR reeds in 2014.

Ondanks dat streeft de omroep wel naar "geleidelijke verandering": "Elk jaar een klein stapje, elk jaar iets minder zwart." Vermoedelijk overheerst zwart bij de komende intocht. Lokale comités die pieten leveren kunnen kiezen uit zwart, roetvegen of ongeschminkt.

De NTR stelt dat het niet trendsettend wil zijn, maar volgend. Dan past zo'n roetveegkeuze, althans op dit moment, niet in het beleid van de omroep. Andere zenders maakten eerder al wel keuzes; zo heeft Nickelodeon ongeschminkte pieten en RTL alleen roetveegpieten.

Slimani laat Fenerbahçe en Cocu eindelijk weer juichen

Fenerbahçe doet met coach Phillip Cocu weer mee om overwintering in de Europa League door een belangrijke thuiszege op Spartak Trnava.

Na de blamage in de eerste speelronde, toen de Turken met 4-1 van Dinamo Zagreb verloren, had het elftal van Cocu iets goed te maken. Voor eigen publiek moest Spartak Trnava worden verslagen om niet al vroeg met uitschakeling bedreigd te worden in de Europa League. Fenerbahçe maakte uiteindelijk na rust het verschil.

Het meeste gevaar kwam van Islam Slimani, die tweemaal met een kopbal de keeper van Trnava testte. Zes minuten na rust was het eindelijk raak, met dank aan doelman Martin Chudy. De sluitpost greep maar half in bij een hoge voorzet vanaf de rechterflank, waarna Slimani de bal hoog in het doel knalde.

Ruim een kwartier later was Fenerbahçe opnieuw trefzeker en weer via Slimani. André Ayew gaf vanaf links een voorzet die de 30-jarige Algerijn ongehinderd raak kon knikken. In de slotfase gebeurde weinig en de overwinning kwam voor de gastheer niet meer in gevaar.

Na slechts één overwinning in de vorige acht duels heeft Cocu eindelijk dus weer wat lucht gekregen. In de andere wedstrijd in groep D won Dinamo Zagreb met 0-2 van Anderlecht, waardoor de Kroaten nu zes punten hebben. Fenerbahçe en Spartak Trnava staan allebei op drie punten, Anderlecht is nog puntloos.

Krakers ADM kunnen in Almere terecht

De bewoners van het ADM-terrein in Amsterdam, dat al ruim twintig jaar gekraakt is door ze, zouden in de toekomst in Almere terecht kunnen. Dat zegt wethouder Udo Kock die in gesprek is geweest met de gemeente in Flevoland. Dat meldt AT5 op haar website. 

'De locatie in Noord is voor twee jaar beschikbaar. Na die twee jaar moeten ze daar weg. Daarna heeft de gemeente Almere gezegd: "Dan hebben wij een locatie waar ze terecht zouden kunnen over twee jaar. Dus het is eigenlijk hartstikke mooi dat we én de slibvelden hebben voor de komende twee jaar en daarna dat de gemeente Almere een locatie heeft waar ze terecht kunnen", zegt de wethouder.

De Raad van State besliste deze zomer, na jarenlang juridisch getouwtrek, dat de ADM-bewoners uiterlijk met Kerst moeten vertrekken. Het terrein is bezit van Chidda Vastgoed BV. Chidda heeft plannen met het terrein en wil dus dat de krakers vertrekken. 

In Noord is er een terrein aangewezen waar de - inmiddels - gezinnen terecht kunnen. De bewoners kunnen maximaal twee jaar verblijven op de zogenaamde slibvelden van de voormalige waterzuivering in Noord. Maar op dat terrein mogen geen festiviteiten worden georganiseerd. Een deel van de ADM'ers ziet het dus niet zitten om hier naartoe te verhuizen. 

Blijven zitten is geen optie meer, sinds de uitspraak van de hoogste Nederlandse rechter. Op Eerste Kerstdag moeten de bewoners hoe dan ook weg zijn.

Inferno keert terug in Soulcalibur VI

Bandai Namco bevestigt dat Inferno, de levende incarnatie van Soul Edge, terugkeert in Soulcalibur VI.

Inferno is de belichaming van Soul Edge's wil, een combinatie van de zielen van alle strijders die hij heeft geclaimd. Zijn motief is onbekend. Sommigen zeggen dat hij een lust voor vechten heeft en zielen verzamelen. Het vuur dat Inferno omringt is het resultaat van de vele zielen die het reeds wist te verbranden. Inferno bezit heel wat kennis over alle mogelijke vechttechnieken door het verzamelen van zielen en kan daardoor gelijk elke wapenstijl hanteren en maximaal schade aanrichten.

Soulcalibur VI verschijnt op 19 oktober 2018 voor PlayStation 4, Xbox One en pc (digitaal).

Warriors Orochi 4 heeft een Guinness World Record

Guinness World Records heeft Warriors Orochi 4 officieel erkend als de hack-en-slash-videospel met de meest speelbare personages.

Het certificaat werd gepresenteerd aan de producent Masaki Furusawa tijdens een persevenement in Japan. Het spel heeft in totaal 170 speelbare personages uit de Dynasty Warriors- en Samurai Warriors-games.

Nieuw in Warriors Orochi 4 is de introductie van magie, vijf speelbare goden namelijk Zeus, Ares, Athena, Perseus en Odin. Terug van weg geweest is de coöp-multiplayer.

Warriors Orochi 4 komt 19 oktober 2018 uit op PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en pc via Steam.

Warriors Orochi 4 - Cast (Foto: Koei Tecmo)

Warriors Orochi 4 - Receiving Guinness World Record (Foto: Koei Tecmo)

Noord- en Zuid-Korea met één team naar WK handbal

De internationale handbalfederatie IHF heeft laten weten dat Noord- en Zuid-Korea met een gezamenlijk team deelnemen aan het WK handbal. Het WK vindt plaats in januari 2019 in Duitsland en Denemarken.

Zuid-Korea is door haar derde plaats op het Aziatisch kampioenschap automatisch geplaatst voor het WK. Volgens de IHF zal het gezamenlijke team minimaal vier spelers uit Noord-Korea hebben. De volledige selectie bestaat daarom niet uit zestien maar twintig spelers.

Op 10 januari speelt Korea in Berlijn de openingswedstrijd tegen thuisland Duitsland. Daarna volgen wedstrijden tegen Rusland, Frankrijk, Servië en Brazilië.

Groningen verbaast Faber: "Alles is weer veranderd"

Ernest Faber is verbaasd dat FC Groningen dit seizoen zo slecht presteert. De voormalige coach nam na vorig seizoen afscheid van de club.

"Van het elftal waarmee wij de vorige competitie hebben beëindigd, was alleen Juninho Bacuna er aan het begin van dit seizoen niet meer bij", zegt Faber tegen Voetbal International. Wisselspelers Kasper Larsen, Yoëll van Nieff en Lars Veldwijk waren op dat moment ook al vertrokken en vlak voor de transferdeadline zochten ook Tom van Weert en Jesper Drost hun heil ergens anders.

Faber is zelf inmiddels werkzaam in de jeugd van PSV. "De jonge jongens die wij een kans hebben gegeven, hebben het goed gedaan. Onder grote druk, hè. Ik had verwacht dat ze bij FC Groningen op dezelfde voet verder zouden gaan en dat wij de basis hadden gelegd voor een mooie toekomst voor de club in de komende jaren. Ik sta er nu wat verder vanaf, maar wat ik hoor en lees en zie is dat alles inmiddels weer is veranderd."

"En van de jeugdspelers die wij hebben laten debuteren, spelen sommigen ook al niet meer of bijna niet meer in het eerste elftal. Dat vind ik heel jammer", aldus de Brabander. "Bij jonge spelers moet je een bepaalde foutmarge incalculeren, maar de jeugd is de kraamkamer van FC Groningen, de levensader van de club."

In de laatste tien duels van vorig seizoen pakte de Trots van het Noorden veertien punten. De ploeg verloor in die fase alleen nipt van AZ en Ajax. Faber: "Wij hebben na de winterstop bewust gekozen voor de jeugd en voor een realistische speelwijze: vanuit een gesloten defensie om van daaruit hoog druk te kunnen zetten. Zeker aan het eind van het seizoen hadden wij het aardig voor elkaar."

Defensie gaat goud DNB beschermen

De Nederlandse Bank stalt de goudvoorraad die nu nog in Amsterdam ligt bij Defensie. Defensie, het Rijksvastgoedbedrijf en De Nederlandse Bank bezegelden vandaag in Amsterdam de erfpachtovereenkomst met een handtekening.

De Nederlandse Bank (DNB) krijgt voor 6 decennia de beschikking over een stuk grond op Camp New Amsterdam in Soesterberg. De eerste gesprekken over het verhuizen van de goudvoorraad en het bankbiljettenbedrijf van de DNB, begonnen al in 2016. Na onderzoek bleek de voormalige vliegbasis de meest logische plaats voor het zogenoemde cashcentrum.

Terrein bouwrijp maken
Volgens staatssecretaris Barbara Visser heeft de locatie heeft vele voordelen. "Omdat het binnen afgesloten Defensieterrein ligt, is het beter te beveiligen. En vanwege de centrale ligging in het land is het ook beter bereikbaar. En er is nóg een reden waarom het een logische keuze is. Het cashcentrum ligt straks dichtbij het Landelijk Tactisch Commando en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee beveiligt al tientallen jaren de waardetransporten van DNB en sinds september 2017 ook het gebouw in Amsterdam."

In opdracht van Defensie voert het Rijksvastgoedbedrijf de komende maanden een aantal werkzaamheden uit. Zo worden flora en fauna onderzocht, bomen gekapt, veldversterkingen verwijderd en leidingen en kabels omgelegd. Begin 2019 is het terrein obstakelvrij en begint de bouw. Naar verwachting staat het cashcentrum er in 2022.

Een eeuw samenwerking
De KMar krijgt er in de nieuwe constructie geen extra beveiligingstaak bij. De kiem van de samenwerking tussen de KMar en DNB werd gelegd in 1918. Toen zijn eenheden van de KMar ondergebracht in het gebouw van de DNB. In ruil daarvoor leverde de marechaussee diensten als beveiliging. De samenwerking gaat dus al 100 jaar terug.

Defensie gaat goud DNB beschermen (Foto: Defensie)
Defensie gaat goud DNB beschermen (Foto: Defensie)

26ste herdenking van vliegramp Bijlmer

Nabestaanden en andere belangstellenden herdenken vanavond de Bijlmervliegramp, die 26 jaar geleden plaatsvond. De jaarlijkse ceremonie wordt gehouden bij het Groeiend Monument in Amsterdam Zuidoost.

De ceremonie is minder uitgebreid dan de jubileumherdenking van vorig jaar. Toch zijn de herdenkingsactiviteiten opnieuw bijzonder, ze staan dit jaar in het teken van 50 jaar Bijlmer. Een periode waarin de vliegramp natuurlijk diepe sporen heeft achtergelaten in het stadsdeel.

Muzikale ode
De herdenkingsactiviteiten begonnen al op vrijdag 14 september. Deze dag werd er onder meer een muzikale ode gehouden. De ode werd opgedragen aan de Bijlmer en aan alle mensen die zich tijdens en na de ramp voor anderen hebben ingezet. 

Vanavond begon de ceremonie met een welkomstwoord. Daarna komen enkele sprekers aan bod, waaronder stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. Om 18.35 uur werd er een minuut stilte gehouden, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen. 

393 'dierenleed' zaken voor de strafrechter in 2017

De strafrechter zag vorig jaar 393 keer een zaak waarin dieren het slachtoffer waren. 161 keer werd een verdachte veroordeeld voor het verwaarlozen van een dier, en 86 keer voor mishandeling. Daarnaast waren er 146 veroordelingen voor andere strafbare feiten met dieren, zoals ophitsing.

Strafrechter Elianne van Rens heeft vaker zaken waarbij het om dieren gaat: ‘Bij verwaarlozing van een dier kijk ik eerst hoe het nu met het dier gaat. Ook kijk ik hoe de verwaarlozing is ontstaan, waarom heeft het dier niet de juiste aandacht gekregen? Dat kan zijn omdat het met de verdachte ook niet goed gaat en dat hij hulp nodig heeft, of omdat de leefomstandigheden slecht zijn. Bij dierenmishandeling is voor mij de grote vraag of de verdachte het dier terug mag krijgen en hoe je voorkomt dat het dier dan weer mishandeld wordt. Als ik daar geen zekerheid over heb, gaat het dier niet meer terug. Goed om te weten is dat het hierbij niet alleen om huisdieren zoals honden en katten gaat, maar bijvoorbeeld ook over boerderijdieren zoals schapen en paarden.’

Strenger straffen
Minister Grappenhaus (van Justitie en Veiligheid) kondigde vandaag aan daders van dierenverwaarlozing en -mishandeling strenger te willen straffen. Zo wil de minister dat veroordeelde dierenbeulen tot tien jaar geen dieren meer mogen houden. Dit verbod kan direct ingaan, ook op het moment dat de verdachte in hoger beroep gaat. Er is nu al een zogenaamd houdverbod mogelijk, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. De minister moet hier de wet voor aanpassen. Over dit nieuwe wetsvoorstel gaat de Raad voor de rechtspraak later adviseren.

Olympisch kampioen paardenspringen overleden na trap van paard

Bert Romp is op 59-jarige leeftijd overleden, dat bevestigt de hippische sportbond KNHS aan het AD. Romp raakte gisteren ernstig gewond nadat hij een trap kreeg van een paard.

Romp raakte gewond bij het inladen van een paard in een vrachtwagen. Het paard trapte met een achterbeen tegen het hoofd van Romp, die daardoor bewusteloos raakte. Romp werd door een traumahelikopter vervoerd naar het ziekenhuis van Tilburg, waar hij vandaag is overleden.

Romp was onderdeel van de Nederlandse springruiters equipe die goud won op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Later werd hij bondscoach van Nederland, in die rol was hij onder meer actief op de Spelen van Athene in 2004.

Winterspelen 2026 niet naar Turkije

De Olympische Winterspelen van 2026 zullen niet gehouden worden in Turkije. Dat land deed mee met wintersportoord Erzurum, waar al meerdere relatief grote evenementen zijn gehouden, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten om het Turkse bid niet door te laten gaan naar de volgende stap van het proces.

Het IOC maakte het nieuws bekend in Buenos Aires, waar men aan het vergaderen is voor de Jeugd Olympische Spelen er komend weekeinde van start gaan. IOC-president Thomas Bach heeft laten weten dat drie kandidaten volgende week tijdens de IOC-sessie in Buenos Aires in aanmerking komen om groen licht te krijgen voor doorgang naar de volgende stap in de procedure: Calgary (Canada), Stockholm (Zweden) en Milaan/Cortina d'Ampezzo (Italië).

In september 2019 wordt bepaald waar de Winterspelen van 2026 na Pyeongchang 2018 en Beijing 2022 gehouden worden.

Lammertink en Van Poppel naar Roompot-Charles

Maurits Lammertink en Boy van Poppel komen volgend seizoen uit voor wielerploeg Roompot-Charles. De twee renners vormen met hun ervaring op World Tour-niveau een versterking voor de Nederlands-Belgische ploeg.

Naast van Lammertink en Van Poppel, werd ook de 22-jarige Justin Timmermans aangetrokken. Zo komt het aantal renners voor volgend seizoen op achttien en is de ploeg compleet. Algemeen manager Michael Zijlaard: “We hebben de laatste weken hard moeten werken met het team, maar we zijn trots en tevreden met wat er nu staat. We zullen beschikken over een uitgebalanceerde ploeg met veel ervaring en jongens die uit de World Tour komen aangevuld met jong talent en mannen die opgeleid zijn bij Veranda’s Willems-Crelan en Team Roompot. We zijn klaar voor 2019.”

De 30-jarige Van Poppel stond de afgelopen vijf seizoenen op de loonlijst van Trek-Segafredo. Waar de zoon van ploegleider Jean-Paul van Poppel de voorbije jaren voornamelijk in dienst heeft gereden van andere sprinters en kopmannen, zal hij volgend jaar meer zelf zijn eigen kans mogen gaan. “Dat is inderdaad de bedoeling”, vertelt hij. “Ik heb de afgelopen zes jaar volledig in dienst gereden van kopmannen. Af en toe kreeg ik wel de kans om zelf te sprinten, maar het is dan altijd even wennen. Die kans om daar echt aan te wennen krijg je niet altijd. Ik kijk er wel naar uit om mezelf er weer tussen te gooien.”

Lammertink reed twee seizoenen voor Roompot-Oranje Peloton, waarna hij in 2017 naar Katusha-Alpecin trok. Lammertink houdt mooie herinneringen over aan zijn eerste verblijf bij Roompot: “Absoluut! Ik kwam erbij toen ze net opgericht waren. Het eerste jaar was meteen super. Ik heb een mooi programma kunnen rijden. En in het tweede jaar ging het voor mij alleen maar beter. We kenden een hele mooie maand augustus met winst in de Ronde van Noorwegen en de eindzege van mezelf in de Ronde van Luxemburg. Dat was erg mooi!”

De 28-jarige renner wil komend jaar scoren op de terreinen waar hij het best uit de voeten kan: “Ik wil gewoon weer de koersen rijden waar ik het beste in ben, zoals de Ronde van Luxemburg, Duinkerken, Noorwegen en België. Daar wil ik samen met Roompot – Charles resultaten boeken. We moeten zeker proberen WorldTour-wedstrijden blijven rijden, maar ook in die daarbuiten kunnen we sterk zijn.”

Advocaat: "Voor degradatie ben ik helemaal niet bang"

Dick Advocaat is niet bang om met FC Utrecht tegen degradatie te strijden dit seizoen. De ploeg staat momenteel op de zestiende plek.

FC Utrecht won dit seizoen in de eerste zeven wedstrijden pas één keer, met 2-0 van PEC Zwolle, en speelde driemaal gelijk. De Utrechters nemen het vrijdagavond op tegen NAC Breda, dat hekkensluiter is met slechts drie punten.

"Voor degradatie ben ik helemaal niet bang. De groep heeft veel te veel kwaliteit om daarvoor in aanmerking te komen", vertelt Advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het gaat een keer lopen. Dat zie je op bepaalde momenten op de training. Daar word ik wel vrolijk van, als ik eerlijk ben."

"Maar NAC deed het ook goed tegen PSV, dus het ligt echt aan ons", refereert de 71-jarige oefenmeester aan de 0-2 nederlaag. "We hebben onze fans echt nodig. Onze spelers moeten zorgen dat het publiek blijft komen. Agressie, willen winnen, dat ziet het publiek graag."

Met Final Fantasy XIV naar de maan en terug

Square Enix deelt een reeks infographics om de vijfde verjaardag te vieren van Final Fantasy XIV. De community van deze MMO blijft groeien, met vandaag meer dan 14 miljoen geregistreerde Warriors of Light.

Tijdens de festiviteiten ter ere van de vijfde verjaardag van de MMO verscheen deze verzameling infographics met allerlei soms wel erg diepgaande wetenswaardigheden over de game.

Final Fantasy XIV -  5th anniversary infographic (Foto: Square Enix)

'Wij gaan racistische Sinterklaasintocht stoppen'

De veelbesproken aanpassing van de (voormalig) Zwarte Pieten tijdens de intocht in Zaandam gaat de leden van de Grauwe Eeuw niet ver genoeg. Men is van mening dat de nieuwe Piet nog steeds een racistische karikatuur is. Reden genoeg om een poging doen om de intocht te verstoren, dan wel deze helemaal te stoppen, vinden alle drie de leden van deze club.

'Grauwe Eeuw gaat niet demonstreren maar racistische intocht stoppen', zo meldt Michael van Zeijl, de Sahib van de mensen die niet helemaal goed met het verleden kunnen omgaan. Het persbericht werd -erg professioneel- via Facebook de wereld ingeholpen.

De man die al eerder een oproep deed om Sinterklaas door zijn kop te schieten, windt er opnieuw geen doekjes om: de politie is racistisch, de justitie is racistisch en de nieuwe Roetveegpiet is eveneens racistisch. En om die laatste is het uiteraard te doen; die moet verdwijnen. Om dit te bereiken wil van Zeijl de reguliere, legale weg om- huh... zeilen. Piet en het Sinterklaasfeest moet namelijk keihard worden aangepakt. De intocht moet in zijn geheel gestopt worden.

Buiten het gebruikelijk calimero-gedrag en gehuil binnen het persbericht, is ook de woordvoerder op zijn bekende wijze nogal kritisch op andere activisten, vooral wanneer ze blank zijn: "Wij weigeren ook om een activistencollectief wat zichzelf schuldig maakt aan racisme te legitimeren", zo oreert van Zeijl over mensen die in theorie aan dezelfde kant van het spectrum zouden staan.

"Tussen de activisten die aankondigden wel te gaan demonstreren zitten witte activisten die activisten van onze actiegroep in een racistische situatie hebben gebracht. Vervolgens hebben ze deze situatie nooit hersteld maar juist compleet laten escaleren o.a. door de niet witte activisten te belasteren en overal van uit te sluiten. Het collectief waar deze activisten deel van uitmaken bagatelliseert ook kolonialisme en de mensenrechtenschendingen op de Palestijnen door apartheidsstaat Israël. Ook beschuldigen ze niet witte mensen van steun aan de Grijze Wolven wanneer ze op de enige niet witte poltieke partij in de tweede kamer stemden. Het moge duidelijk zijn dat een demonstratie waarbij dit soort mensen aanwezig zijn nooit een safe space voor niet witte mensen kan zijn", zo licht van Zeijl zijn standpunt toe.

"Vandaag werd aangekondigd dat er alleen maar "roetvegenpieten" zullen meelopen in Zaandam, maar leden van de actiegroep hebben toevallig de roetvegenpieten van het Sinterklaasjournaal gezien en deze versie is gewoon nog steeds blackface. Vandaar dat we toch besloten hebben dat acties nodig zijn, over de invulling hiervan zijn we met andere organisaties in gesprek". 

De leden van de Grauwe Eeuw kunnen, wanneer ze zich vervelen, wellicht iets 'doen' met het pas geopende Zwarte Pieten Meldpunt van Sylvana Simons. Een meldpunt waarop deze racistische karikaturen kunnen worden aangegeven. Overigens is het Zaandammers die dit soort figuren niet zien zitten af te raden de activisten te belemmeren om de stad in te komen voor de intocht. De Friezen die dat vorig jaar namelijk wél deden, maken namelijk kans om in de cel te belanden.

Celstraf geëist tegen afpersers KPN

Als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt, gaat een 32-jarige man die inmiddels in Slowakije woont, 12 maanden de cel in omdat hij dreigde gegevens van honderden klanten van het bedrijf openbaar te maken tenzij KPN een groot bedrag in bitcoins betaalde.

KPN ontving het eerste bericht in november 2017. Daarna werd onder andere in een mail de suggestie gewekt dat een groep hackers de systemen van het bedrijf was binnengedrongen. Om de afpersing kracht bij te zetten werd een externe website genoemd waar een deel van de gegevens zichtbaar was gemaakt. Zo kon KPN zien dat de gegevens daadwerkelijk in andere handen waren.

Geen hackers
In januari deed KPN aangifte. Onderzoek van het Team High Tech Crime van de politie onder leiding van het LP leidde al vrij snel naar de 32-jarige man en een 26-jarige medeverdachte uit Rotterdam. De 32-jarige was in dienst geweest bij KPN maar eind 2017 wegens fraude ontslagen. Van een groep hackers was dus geen sprake. In februari werden beide mannen aangehouden, in Rotterdam en in Slowakije. Tegen de 26-jarige verdachte werd een straf van 6 maanden (2 voorwaardelijk) geëist.

Uitspraak over twee weken.

Bertens onderuit in achtste finales Beijing

Kiki Bertens heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Beijing. De 26-jarige Wateringse verloor in twee sets van Kateřina Siniaková: 6-4, 6-3.

In de eerste twee wedstrijden had Bertens een goede indruk gemaakt en slechts vier games verloren. Daar was donderdag niks van te merken. De Nederlandse speelde een slordige wedstrijd en liep steeds achter de feiten aan tegen de Tsjechische.

Ze kwam zowel in de eerste als in de tweede set met 3-1 achter. Bertens kon die achterstand nog goedmaken, maar aan het einde van de set was Siniaková, de nummer veertig van de wereld, toch te sterk voor de Nederlandse.

Geen arbeidsvoorwaardenakkoord voor Defensie

De vakbonden voor Defensiepersoneel hebben vandaag aan staatssecretaris Barbara Visser laten weten het onderhandelingsresultaat van 20 augustus, na raadpleging van hun leden, niet te kunnen accepteren.

De hoofddirecteur personeel en de vakbonden gingen de afgelopen weken het land in om het personeel uitgebreid voor te lichten over de inhoud van het onderhandelingsresultaat.

De achterban
De achterban van de vakbonden kon dit resultaat niet omarmen. De ontevredenheid die een deel van de achterban kenbaar heeft gemaakt is vanochtend besproken in het SOD (sectoroverleg Defensie). Ook bleek er uit de ledenraadpleging een gebrek aan vertrouwen.

Visser: “Er is veel twijfel en wantrouwen. Mensen hadden meer verwacht. We begrijpen waar die gevoelens en onvrede vandaan komen. We hebben door de bezuinigingen afgelopen jaren veel van onze mensen gevraagd. Sommige voorgestelde veranderingen in de arbeidsvoorwaarden raken aan verwachtingen die het Defensiepersoneel al jaren heeft. We moeten het vertrouwen in de organisatie weer herstellen. We realiseren ons dat er meer op de werkvloer speelt dan de arbeidsvoorwaarden alleen. Daar maken we ons zorgen over. Daarom gaan de minister, de Commandant der Strijdkrachten, de secretaris-generaal en ik de komende tijd intensiever met onze collega’s in gesprek. En werken we hard aan de uitwerking van de Defensienota. Samen kunnen we de uitdaging waar Defensie voor staat aan.”

Vertraging
Staatssecretaris Visser: “Geen akkoord betekent dat de voorstellen zoals de loonsverhoging voorlopig niet plaatsvinden. Dit akkoord was een eerste stap in de verbeterslag die Defensie had willen maken om een meer aantrekkelijke werkgever te worden. Het niet accepteren van het onderhandelingsresultaat door de vakbonden betekent dat de stappen die we nu wilden zetten, zoals bijvoorbeeld de loonsverhoging, de eenmalige uitkering en het verhogen van toelagen, op zijn minst vertraging oplopen”. De staatssecretaris heeft namens het SOD het ABP geïnformeerd over de uitkomsten van het SOD.

Volleybalsters ongeslagen poulewinnaar na 3-0 zege op Mexico

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan ook hun vijfde en laatste wedstrijd van de eerste groepsfase winnend afgesloten. Oranje won eenvoudig in Yokohama van Mexico: 3-0 (25-19, 25-14, 25-16).

De Mexicaanse volleybalsters konden in de eerste set lang aanhaken bij Oranje. Bij de tweede technische time-out was het 16-14 in Nederlands voordeel. Aan het slot van de set liet de ploeg van bondscoach Jamie Morrison hun klasse zien en won de set eenvoudig met 25-19.

Mexico, dat toernooi alleen van Argentinië had gewonnen, begon in de tweede set goed door drie opeenvolgende aces te slaan. Nederland was niet onder de indruk en dankzij de service Juliet Lohuis, die vijf aces op rij sloeg, liep Oranje uit naar een grote voorsprong en won de set met 25-14. In de derde set kwam Nederland ook niet in de problemen en sloot zo de eerste groepsfase af met een 3-0 zege.

Zondag begint de tweede groepsfase in Nagoya. In de tweede ronde wordt de top 4 van poule A (Nederland, Japan, Duitsland en Mexico) samengevoegd met de top 4 van poule D (Servië, Brazilië, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico). De behaalde punten uit de eerste ronde worden meegenomen naar de tweede ronde, die wordt gespeeld met twee poules van acht. Uit elke poule plaatsen de beste drie landen zich voor de Final Six.

In de tweede groepsfase neemt Oranje het zondag eerst op tegen Puerto Rico.

Hoogtepunten Nederland - Mexico (Bron: YouTune)

Schep weg als bondscoach baanwielrenners

Nadat eerder sprintcoach Bill Huck vetrok bij de baanwielrenners gaat ook de coach voor de duuronderdelen weg bij de Nederlandse wielerbond. Peter Schep stapt per 1 januari 2019 over naar het wielrennen op de weg en wordt performancemanager bij World Tour wielerploeg EF Education First - Drapac p/b Cannondale.

De 41-jarige Schep is al vijf jaar in dienst van de Nederlandse wielerbond KNWU. Eerst als talentcoach, toen als assistent-bondscoach en na de Olympische Spelen van 2016 als hoofdcoach van duuronderdelen. In april verlengde de 41-jarige coach nog zijn contract tot en met de wereldkampioenschappen van 2021.

Onder de leiding van Schep wist Kirsten Wild op het WK baanwielrennen in Apeldoorn drie maal goud te winnen. Op het afgelopen EK baanwielrennen wist Wild daar nog twee titels aan toe te voegen. Ook Wim Stroetinga, Dion Beukeboom, Jan Willem van Schip en Annemiek van Vleuten waren succesvol onder de leiding van Schep.

"Hoewel ik het uitstekend naar mijn zin heb bij de KNWU en midden in een olympische cyclus zit richting de Spelen van Tokio in 2020, kan ik deze kans niet voorbij laten gaan. Ik heb het programma richting de WK in Polen helemaal uitgestippeld. De overgang naar de nieuwe coach kan heel soepel verlopen'', zegt Schep.

De KNWU kan dus op zoek naar een nieuwe coach, nadat Hugo Haak de positie van Huck al had ingevuld. Toekomst directeur Thorwald Veneberg moet ook op zoek naar een coach voor het weg wielrennen.

'Russische atlete gebruikte Oekraïns paspoort vriendin om schorsing te omzeilen'

De Russische atlete Kseniya Savina zou in de afgelopen drie jaar zeker elf keer mee hebben gedaan aan internationale wedstrijden. 'Nou en', zou men wellicht denken, ware het niet dat Savina als Russische zonder speciale uitzondering helemaal niet mee mag doen aan dergelijke competities.

Wat blijkt nou het geval te zijn? Volgens het Russische MatchTV heeft Savina de boel op creatieve wijze lopen flessen: ze zou het Oekraïnse paspoort van een vriendin van haar, Halyna Sishko, gebruikt hebben. De twee groeiden op de Krim samen op en nadat Rusland het gebied in 2014 veroverde, mochten ze allebei een Russisch paspoort aanvragen.

Savina was als Oekraïnse niet bepaald 's werelds beste atlete, maar op de 800 en 1500 meter had ze al wel de nodige internationale ervaring. Denk daarbij aan wedstrijden als de Flame Games in Amsterdam, geen absolute wereldtop, maar ook zeker niet slecht. Met haar nieuwe Russische paspoort, die ze graag wilde, kon Savina echter niet meer aan internationale wedstrijden meedoen, want Rusland was en is geschorst in de atletiek.

Haar vriendin Sishko had daarentegen besloten om haar Oekraïnse paspoort te houden en was als atlete ook niet echt doorgebroken. De twee lijken naar verluidt wel enigszins op elkaar en dus kwamen ze met een idee op de proppen: Savina zou het paspoort van Sishko gebruiken om weer internationaal te mogen lopen. Weliswaar niet onder haar eigen naam en nationaliteit, maar dat mocht de pret niet drukken.

Zo gezegd, zo gedaan, aldus MatchTV. Na vijf jaar afwezigheid kwam 'Sishko' in wedstrijden in onder meer België, Tsjechië en Nederland ineens weer meedoen en, je gelooft het niet, ze liep haar persoonlijke records aan de lopende band compleet aan gort. Ineens liep ze tijden waar Sishko alleen maar van had durven dromen en die Savina geheel toevallig al enige jaren had gelopen.

De Russische atletiekbond zegt in juli op de hoogte te zijn gebracht van de beschuldigingen, maar kreeg van de atletiekbond op de Krim te horen dat er niks aan de hand was. De integriteitswaakhond van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft nu ook laten weten dat Savina en de gang van zaken onderzocht worden, maar meer details kon men gedurende het onderzoek nog niet geven.

PUBG bant dertien miljoen accounts

PlayerUnknown's Battlegrounds, of PUBG, is nog altijd erg populair. Met dagelijks ruim een miljoen spelers en onverminderde populariteit in China kan het niet anders dan een magneet zijn voor cheaters en hackers.

De schaal waarop valsgespeeld wordt is wederom duidelijk geworden door cijfers van ontwikkelaar Bluehole. Sinds juni vorig jaar zijn er dertien miljoen accounts gebanned. Dit betreft enkel permabans, daarnaast worden er ook nog tijdelijke bans uitgevoerd.

Als je nagaat dat PUBG zo'n vijftig miljoen keer is verkocht, is ongeveer één op de vier spelers permanent verwijderd van de game. Bluehole blijft actief werken aan het verminderen van het aantal cheaters in de game, maar heeft daar klaarblijkelijk nog meer tijd voor nodig.

Special Edition voor Ace Combat 7

Bandai Namco heeft een Special Edition van Ace Combat 7: Skies Unknown getoond voor Europa. DeStrangereal Edition komt onder ander met een metalen figurine van de Arsenal Bird.

Naast de game en Season Pass zit er daarnaast nog een A4 artbook van 150 pagina's in, een metalen pin en 2 patches van Erusea en Usea. De Strangereal Edition kun je in onderstaande screenshot bekijken.

Ace Combat 7: Skies Unknown lanceert op 18 januari 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ace Combat 7: Skies Unknown Strangereal Edition

Yugi vecht met Dark Magician in Jump Force

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Jump Force, de ultieme samenkomst van de populairste Jump-series. In de trailer staat (Yami) Yugi uit Yu-Gi-Oh centraal.

De farao gebruikt zijn drie bekendste kaarten om te vechten: Dark Magician, Dark Magician Girl en Slifer the Sky Dragon. Hoe dit eruit ziet kun je in de beelden hieronder zien.

Jump Force lanceert in 2019 voor PlayStation 4 en Xbox One.

Verstappen: "Regen zou me zeker moeten helpen"

Morgen starten de eerste trainingen voor de Grand Prix van Japan en voor vrijdag en zaterdag is er een grote kans op regen. Max Verstappen kijkt al uit naar een buitje tijdens de kwalificatie. 

Alhoewel de regen in Hongarije niet echt behulpzaam was is Verstappen voor de wedstrijd in Suzuka positiever. "Dat lag aan twee dingen, de banden en de balans in de auto. We hadden enorm veel onderstuur de ene kant op en net zo veel overstuur de andere kant op. Dat wisten we na de kwalificatie al, maar toen mochten we niets meer aan de afstelling van de auto veranderen. Het probleem dat we toen hadden, zou opgelost moeten zijn. Of het genoeg is voor pole positie, als het zaterdag regent, dat weet ik niet zeker. Maar regen zou me zeker moeten helpen." Zo lezen we op www.verstappen.nl.

De jonge Nederlander ziet zichzelf niet meteen als favoriet voor het podium. "De vijfde plek is nu reëel. Twee jaar geleden hadden we echt de snelheid en vorig jaar werden we geholpen door een paar gridstraffen. Ik ben bang dat we ook hier in de kwalificatie snelheid tekort komen. Dan wordt het treintje rijden in de race, omdat echt aanvallen er dan niet in zit. Ik verwacht dat we in de kwalificatie weer vijfde en zesde zullen staan, maar hopelijk zitten we er dicht achter, voor het geval er weer iets gebeurt."

Verstappen: "Regen zou me zeker moeten helpen" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Regen zou me zeker moeten helpen" (Pro Shots / Action Images)

Verrassingsrelease Civilization VI voor iPhone

Onverwachts is vandaag Civilization VI voor iPhone verschenen. De game verscheen eind vorig jaar voor iPad, maar is sinds de meest recente update ook te spelen op het (nog) kleinere scherm van de iPhone.

Deze versie van het turn-based strategiespel is ervoor gemaakt gespeeld te worden op een smartphonescherm. Toch doet Civilization voor iPhone geen concessies en biedt deze dezelfde content die pc- en consolegamers tot hun beschikking hebben.

Civilization VI is een universele app voor iOS. Dit betekent dat je de game gratis op je iPhone kunt zetten als je deze al voor je iPad gekocht hebt. Als je de game eerst wilt proberen dan speel je de eerste zestig zetten gratis. Daarna moet je betalen. Omdat Civilization VI op elk apparaat dezelfde game is, is het prijskaartje voor smartphonebegrippen hoog. Op het moment is de game 26,99 euro, maar doorgaans staat deze voor zestig euro in de App Store.

civilization vi iPhone

Rel op Rotterdamse school om Barbiekunst

Op een van de twee locaties van De Rotterdamse Schoolvereniging is een rel uitgebroken omdat de juf van groep 5 er een nogal ongebruikelijke hobby op na houdt. Op haar pagina op Facebook staan foto's waarop schaars geklede barbiepoppen staan, vaak in 'uitdagende poses'. De barbies op de foto zoenen elkaar, of buigen voorover met een ster op hun blote billen. 

En dát kan nauutrlijk niet volgens een groep woedende ouders. In een anonieme email laten de ouders weten aan het schoolbestuur dat zij hun kinderen thuis houden tot de directie ingrijpt. Per Severin, de directeur, bevestigt tegenover het Algemeen Dagblad dat er inderdaad kindereren thuisghouden worden: "Het exacte aantal kinderen dat thuisblijft, verschilt per dag maar het zijn er meer dan vijf''. Inmiddels is de schoolinspectie ingeschakeld. 

Severin is namelijk absoluut niet plan om de bewuste docente te ontslaan: "Dit betreft een uitstekende leerkracht met een lange staat van dienst. Wat mijn leerkrachten in hun privéleven doen, is niet mijn zaak en zeker niet die van de kinderen – tenzij de privé-activiteiten botsen met onze schoolprincipes. Wat dat betreft zijn deze kunstwerken oké. Ook Facebook heeft ze nooit bestempeld als aanstootgevend, terwijl ze daar best streng op toezien.''

Gevraagd naar een reactie wil de vrouw niet op de kwestie ingaan. Ze verwijst naar haar toelichting die zij gaf toen zij haar 'kunstwerken' exposeerde. Hieruit komt naar voren dat het vrouwenlichaam steeds terugkomt in haar werk. Ze heeft Barbie als model gekozen omdat zij vaak als de ideale vrouw wordt gezien, zowel door mannen als vrouwen. Door de poppen met vilt te bewerken, krijgen ze 'afwijkinkjes' die haar 'perfect' maken. 

Daarnaast maakt ze babypoppetjes in doosjes van vilt. Hiermee wil ze laten zien hoe kinderen soms verwaarloosd, mishandeld of misbruikt worden. "Op het eerste oog schattige taferelen, maar kijk je beter, dan zie je hoe huiveringwekkend het onderwerp is" zo liet de kunstenares destijds weten. 

Tomb Raider Legends: The Board Game in de maak

Square Enix heeft iets in petto voor Tomb Raider-fans die ook wel van een analoog spelletje houden op zijn tijd. Er wordt namelijk gewerkt aan een bordspel met Lara Croft in de hoofdrol.

Het bordspel draagt de titel Tomb Raider Legends: The Board Game en is voor drie tot vier spelers. Details over hoe het spel precies gespeeld wordt zijn nog niet bekend. Wel hebben we afbeeldingen van het speelveld dat bestaat uit acht verschillende partjes die samen een cirkel vormen. Elk partje is een deel van het avontuur en speelt zich af op een andere plek.

Het bordspel zou minder dan een uur kosten om door te spelen en geschikt zijn voor spelers van dertien jaar en ouder. Tomb Raider Legends: The Board Game wordt gemaakt door het team dat ook achter de Final Fantasy Trading Card Game zit. Het bordspel zou te pre-orderen moeten zijn, al geeft de betreffende winkelpagina op het moment van schrijven een 404. Begin volgend jaar moet het uitkomen.

Tomb raider bordspel

NHL: Capitals halen hard uit op openingsdag, harde klappen voor Eller

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is woensdagavond weer van start gegaan. De regerend Stanley Cup-winnaars, de Washington Capitals, haalden op dag één gelijk hard uit in de eigen Capital One Arena.

De Boston Bruins hebben dit seizoen welgeteld 23 seconden gespeeld zonder tegengoal, want na 24 seconden schoot TJ Oshie de 1-0 al achter goalie Tuukka Rask. Een dikke minuut later werkte Evgeny Kuznetsov in de powerplay de 2-0 al binnen, waarna de Bruins even op adem konden komen.

In het tweede kwart ging het echter weer rap: binnen 7,5 minuut hadden Alexander Ovechkin, Nic Dowd en Kuznetsov er al 5-0 van gemaakt, het teken voor de Bruins om Rask te vervangen door aanwinst Jaroslav Halak. De Slowaak hield het acht minuten vol alvorens John Carlson de 6-0 scoorde.

Halverwege de derde periode maakte Lars Eller de 7-0, waar hij in de ogen van de Bruins wat overdreven voor stond te juichen. Dat vond Brad Marchand niet zo tof: niet veel later kwam hij Eller tegen op het ijs, wat de Deen een paar behoorlijk stevige klappen opleverde.

Bij de Vancouver Canucks mocht de 19-jarige Zweed Elias Pettersson tegen de Calgary Flames zijn NHL-debuut maken, wat gepaard ging met de standaard ontgroening: bij het betreden van het ijs voor de warm-up moest Pettersson eerst in zijn eentje rondschaatsen. Het deerde hem geenszins, want uitgerekend de tiener opende de score na een klein kwartier.

De Toronto Maple Leafs wonnen in eigen huis een Canadees onderonsje met de Montreal Canadiens: 3-2 na overtime, waarin Auston Matthews de winnende treffer maakte.

Uitslagen NHL woensdag
Washington Capitals - Boston Bruins 7-0
Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 3-2 OT
Vancouver Canucks - Calgary Flames 5-2
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 2-5

Marchand is wat gefrustreerd (Bron: YouTube)

Maple Leafs - Canadiens (Bron: YouTube)

MLB: Yankees door in play-offs na matig optreden A's

De honkballers van de New York Yankees staan in de Division Series van de play-offs in de MLB, wat min of meer gezien kan worden als de kwartfinales op weg naar de World Series. De ploeg won in het eigen Yankee Stadium de American League Wild Card Game van de Oakland Athletics: 7-2.

Werper Liam Hendriks van de A's kreeg in de eerste inning gelijk een 2-run homerun van Aaron Judge om de oren. Daar bleef het lang bij, tot de zesde inning. Hendriks had al lang plaats gemaakt voor een andere werper, maar de Yankees sloegen er in één inning vier runs bij, onder meer dankzij Didi Gregorius. Khris Davis' 48e homerun van het seizoen kon de Athletics niet meer redden: Giancarlo Stanton hamerde de laatste run binnen voor de Yankees.

In de American League spelen de Yankees vanaf vrijdag tegen de Boston Red Sox, terwijl de Cleveland Indians het opnemen tegen de titelverdedigers van de Houston Astros. In de National League spelen de Milwaukee Brewers en Colorado Rockies vanaf donderdag tegen elkaar, net als de Los Angeles Dodgers en de Atlanta Braves.

Yankees - Athletics (Bron: YouTube)

Familiedrama Papendrecht; vader bracht gezin om het leven

Het Openbaar Ministerie heeft geen indicatie dat er anderen betrokken zijn bij het familiedrama aan de Cremerstraat op 22 september. Op basis van de eerste resultaten komt het OM tot de voorlopige conclusie dat de vader verantwoordelijk is voor de dood van alle gezinsleden.

Familiedrama
De ouders hadden afgesproken dat de kinderen de betreffende zaterdag bij de vader zouden verblijven. De moeder is die ochtend naar de Cremerstraat gereden. Buren hebben gezien dat moeder een kinderstoeltje uit de auto naar binnen droeg. Rond half elf heeft een getuige gegil gehoord vanuit de bewuste woning. Iets later, om 10:47 uur, kwam de melding van de brand. Toen de brand was geblust, trof de brandweer de lichamen van de ouders en hun kinderen aan in de woning.

Onderzoeksresultaten
Uit nader onderzoek is gebleken dat de gezinsleden zijn overleden als gevolg van diverse steekverwondingen. Het OM gaat er nog steeds van uit dat de 32-jarige vader de twee kinderen en de vrouw van 32 om het leven bracht, om vervolgens zichzelf van het leven te beroven. Het scenario waarbij een eventuele derde de steekwonden aan het gezin heeft toegebracht wordt uitgesloten. Het onderzoek richt zich nu specifiek op de volgorde van de gebeurtenissen op zaterdag 22 september, om de tijdlijn compleet te krijgen.

MIVD verstoorde Russische cyberoperatie bij OPCW

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdient (MIVD) heeft met ondersteuning van de AIVD en Britse collega’s een cyberoperatie door een team van de Russische militaire inlichtingendienst GRU in Den Haag verstoord. Dat gebeurde op 13 april. De operatie was gericht op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Vier Russische inlichtingenofficieren troffen vlak bij het gebouw van de OPCW met specialistische apparatuur voorbereidingen om de netwerken van deze organisatie te hacken. Nederland is gastland van de OPCW en daarmee verantwoordelijk voor het veilig kunnen functioneren van deze internationale organisatie. Om de integriteit van de OPCW te beschermen is deze cyberoperatie van de GRU vroegtijdig verstoord en zijn de Russische inlichtingenofficieren het land uit begeleid.

"Deze cyberoperatie tegen de OPCW is onacceptabel. Door deze Russische actie te onthullen, sturen we een duidelijke boodschap: Rusland moet hiermee stoppen", reageert minister Ank Bijleveld van Defensie. "De OPCW is een gerespecteerd internationaal instituut dat 193 staten van over de hele wereld vertegenwoordigt, om gezamenlijk te werken aan een wereld zonder chemische wapens. Als gastland heeft Nederland de verantwoordelijkheid om internationale organisaties hier te beschermen. Dat hebben we gedaan."

De 4 Russische inlichtingenofficieren zijn via Schiphol met een diplomatiek paspoort Nederland binnengekomen. Ze huurden daarna een auto en parkeerden die op de parkeerplaats van het Marriott Hotel in Den Haag, vlakbij de OPCW.

Apparatuur
De bagageruimte van de auto lag vol met apparatuur om WiFi-netwerken te hacken. Die was geïnstalleerd om op het OPCW-netwerk in te breken. De antenne van deze setup lag op de hoedenplank en was verborgen onder een jas. De apparatuur stond aan, toen de MIVD ingreep.

"Digitale manipulatie en sabotage vormen een serieuze dreiging. Vandaag hebben we laten zien dat deze dreiging van de GRU ook hier in Nederland met al zijn internationale organisaties actueel is", concludeert de directeur van de MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim. "Daarom is het van essentieel belang dat we die dreiging stoppen. Dat is gelukt. Ik ben dan ook trots op onze inlichtingenmensen."

Uit vervolgonderzoek is gebleken dat een van de in Nederland actieve Russische inlichtingenofficieren ook in Maleisië actief was, gericht op het MH17-onderzoek. Bijleveld: "We hebben de Tweede Kamer eerder geïnformeerd over de interesse van Russische inlichtingendiensten in het MH17-onderzoek. Zoals al eerder gemeld vormen manipulatie en beïnvloeding bijvoorbeeld een voorstelbare dreiging voor het MH17-proces. Alle organisaties die betrokken zijn bij het strafrechtelijk onderzoek omtrent MH17 zijn zich bewust van digitale dreigingen en hebben daar gepaste maatregelen tegen getroffen."

Het is niet gebruikelijk om met resultaten van inlichtingendiensten naar buiten te komen. Het kabinet heeft er nu bewust voor gekozen om deze operatie en de daarbij betrokken Russische inlichtingenofficieren wel publiek te maken, om hen het internationaal opereren moeilijker te maken.

Ondermijnen
"Het ondermijnen van de integriteit van internationale organisaties is onaanvaardbaar", benadrukt Bijleveld. "De Russische ambassadeur is ontboden om hem deze boodschap over te brengen."

Nederland deelt de zorgen van de internationale partners over het schadelijke en ondermijnende gedrag van de GRU. Nederland ondersteunt de conclusie van het Verenigd Koninkrijk, zoals vandaag gepresenteerd: de GRU ondermijnt de internationale rechtsorde met dit soort cyberoperaties.

Vandaag treedt de VS naar buiten met een aanklacht tegen verschillende Russische inlichtingenofficieren. Op 6 augustus diende het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtshulpverzoek in bij het Openbaar Ministerie in Nederland. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar ongeoorloofde Russische cyberoperaties. Het OM heeft aan dit rechtshulpverzoek verzoek voldaan en de Amerikanen informatie verstrekt. Het OM doet daarnaast ook eigen onderzoek in deze zaak.

MIVD verstoorde Russische cyberoperatie bij OPCW (Foto Defensie.nl)
MIVD verstoorde Russische cyberoperatie bij OPCW (Foto Defensie.nl)

Telltale probeert The Walking Dead af te maken

The Walking Dead: The Final Season werd abrupt afgekapt door het faillissement van Telltale. Het lijkt er echter op dat de ontwikkelaar en uitgever druk op zoek is naar een externe studio die bereid is Clementines verhaal af te maken – met hulp van het oude team.

Kort na het faillissement werd bekend dat de resterende twee afleveringen van The Walking Dead: The Final Season nooit het levenslicht zouden zien. Telltale kwam hier niet veel later op terug door te verzekeren het seizoen voor de fans af te willen maken. De achterban reageerde verdeeld, want natuurlijk is het fijn om de gameserie af te kunnen sluiten, maar wat betekent dat voor de ex-medewerkers die nu zonder baan of salaris thuis zitten? Uit een verslag van Kotaku blijkt dat Telltale graag een deal wil sluiten met een andere ontwikkelaar die dan (een gedeelte van) het oude team inhuurt om de laatste twee afleveringen af te leveren.

Goed nieuws dus voor de fans van de serie, en voor de ex-werknemers die nu toch “hun kindje” van een goed einde kunnen voorzien. Vermoedelijk zou de derde aflevering al flink in de steigers staan. De vierde aflevering is nog een hoop werk, maar bronnen melden dat in ieder geval alle stemmen van de hoofdpersonen al ingesproken zijn. Wanneer de laatste afleveringen verschijnen is nog niet bekend. Bronnen melden tevens dat Telltale de onderhandelingen snel zal moeten afronden, want anders bestaat het risico dat veel van de oud-teamleden alweer een nieuwe baan hebben gevonden.

The walking dead final season

Nederland wil verdachte Pool niet uitleveren

Een in Nederland aanwezige Poolse verdachte wordt vooralsnog niet aan Polen overgeleverd. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam wil eerst antwoord op een aantal vragen over de positie en het functioneren van de rechterlijke macht in Polen.

Eerlijk proces in gevaar
De Poolse autoriteiten hadden aan Nederland gevraagd de man, die in Polen wordt verdacht van de invoer en handel in verdovende middelen, aan Polen over te leveren. Dat verzoek wil de Internationale Rechtshulpkamer nu niet inwilligen. De rechtbank stelt namelijk vast dat recente ingrijpende wijzigingen in de Poolse rechterlijke organisatie de onafhankelijkheid van de rechterlijke instanties in dat land in gevaar brengen. Hierdoor zou het grondrecht van de verdachte op een eerlijk proces kunnen worden aangetast.

Positie van de Poolse rechters
Volgens een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie moet de rechtbank eerst beoordelen of deze gebreken gevolgen hebben voor de positie van de rechters die de Poolse strafzaak tegen de verdachte moeten beoordelen. De rechtbank houdt de behandeling van het overleveringsverzoek aan tot de Poolse justitiële autoriteiten op een aantal vragen van de rechtbank hebben geantwoord.

Mega Man krijgt Hollywood-adaptatie

Van alle gameseries waar een leuke Hollywood-film uit zou kunnen rollen, zullen waarschijnlijk weinig mensen direct aan Mega Man denken. En toch heeft Capcom aangekondigd dat er een live-action film komt met de blauwe held in de hoofdrol.

Ter ere van het dertigjarige jubileum van Mega Man denkt Capcom dat een dergelijke film de franchise nog groter maakt. Als we iets uit de werktitel MEGA MAN (inderdaad in all-caps) kunnen opmaken, dan is het wel dat het echt MEGA wordt. De regie is in handen van Henry Joost en Ariel Schulman, die je wellicht kent van Paranormal Activity 3 en 4. Een opvallende keuze die er wellicht op wijst dat Capcom een donkere, grauwe kant van Mega Man wil tonen. Als producent is Masi Oka aangesteld, de Japans-Amerikaanse acteur bekend als Hiro Nakamura uit Heroes en Doctor Max Bergman uit Hawaii Five-0.

In 2015 zijn er ook al eens plannen geweest om een Mega Man-film te maken, maar nu lijkt het te gaan om een nieuw project. De blauwe held heeft daarnaast al meerdere malen de hoofdrol gehad in verschillende animatieseries. Het wachten is nu op de eerste trailers. En natuurlijk nieuws over de casting – wie zou jouw ideale Mega Man zijn?

Mega Man film


PlayStation Plus-titels van november bekend

Oktober is pas net begonnen, maar het lijkt erop dat Sony per ongeluk al de PlayStation Plus-titels voor november heeft bekendgemaakt op de PlayStation Plus-webpagina.

In plaats van de games van oktober, Friday the 13th en Laser League, wordt er geadverteerd met Yakuza Kiwami en Bulletstorm: Full Clip Edition voor november. Beide games zijn in 2017 uitgekomen en remakes van respectievelijk de PlayStation 3- en PlayStation 2-versie. Welke PlayStation 3- en Vita-titels gratis aangeboden gaan worden aan leden is nog niet bekend.

Wellicht dat Sony nog besluit de line-up voor november aan te passen, maar die kans lijkt klein. Heb je een abonnement op PlayStation Plus, dan kun je je voor volgende maand dus in ieder geval opmaken voor Yakuza Kiwami en Bulletstorm: Full Clip Edition.

playstation plus titels november 2018

Echtpaar 'gegijzeld' door wet Passend Toewijzen

De 86-jarige Albert en 82-jarige Henny Bakker willen dolgraag verhuizen naar een appartement in zorgcomplex De Meente in Genemuiden maar dat zit er door de wet 'Passend Toewijzen' voorlopig niet in. Althans, niet zolang woningcorporatie Wetland Wonen zich strikt aan de letter van de wet houdt. 

Albert lijdt aan de ziekte van Parkinson en heeft last van hartklachten. Tot december 2017 kon het stel zich nog redden in hun huurhuisje, maar nadat Henny last kreeg van een cyste in haar knie, die niet te opereren valt, gaat het slechter. Zo kan Henny nauwelijks traplopen: de trap op gaat 'voetje voor voetje' met Albert vlak achter zich als vanget. De trap af doet ze zittend. 

Het stel besloot te verhuizen naar het zorgcomplex De Meente. Er staat al maandenlang een mooi appartement vrij met een huurprijs van 640,14 euro. Volgens de wet 'Passend Toewijzen' mag het stel echter maar een woning huren met een maximale huurprijs van 597,30 euro. Volgens een berekening van één van de zoons kunnen ze het verschil in de huur tot in lengte van dagen overbruggen met hun spaargeld. Daarnaast willen alle vijf de kinderen garant staan voor de huurbetaling. 

Er zijn twee andere opties: verhuizen naar een éénpersoonsappartement of een aanleunwoning tegenover het zorgcomplex. Het eenpersoonsappartement is geen optie volgens Henny: "Een tweepersoons bed past er niet. Dan moet nóg de een in de slaapkamer en de ander in de woonkamer slapen. We zijn zestig jaar getrouwd en wij horen bij elkaar te slapen.''

De tweede optie, de aanleunwoning, zou een tussenoplossing kunnen zijn, maar spijtig genoeg staan daar geen woningen leeg. Zoon Jan is nijdig: "Mijn vader heeft altijd hard gewerkt voor een laag inkomen. Dat geldt voor een groot deel van de bevolking van Genemuiden. Ik denk dat er wel meer mensen tegen het zelfde probleem aan zullen lopen. Om de woningen vol te krijgen heeft Wetland Wonen de leeftijdsgrens al verlaagd, en biedt huizen ook aan mensen buiten de regio aan. Dat is een kromme situatie.''

Wilson verrast Lewis op World Grand Prix, Wattimena kansloos tegen Wright

Darter James Wilson heeft op de World Grand Prix voor een verrassing gezorgd. Het dodelijke koekje was in vijf sets te sterk voor Adrian Lewis en plaatste zich zo voor de kwartfinales.

Lewis begon ietwat dramatisch aan de wedstrijd op het double in, double out-toernooi: de eerste veertien pijlen gingen allemaal mis en dus stond Wilson al op lang en breed op een finish toen Lewis eindelijk aan zijn leg kon beginnen. Dat werd dus een kansloos verhaal en Wilson won vervolgens ook de eerste set. 

In set twee liet Lethal Biscuit een uitermate fraai staaltje finishen zien: eerst gooide hij 150 uit, vervolgens finishte hij 125 met bullseye-bull-bullseye. Via onder meer een 56-finish kwam Lewis toch terug en hij won de set. De twee volgende sets werden verdeeld en in de vijfde set was het Wilson die met een feilloze 80-finish de boel uit wist te gooien: 3-2.

Mensur Suljovic opende de avond eerder al door gehakt te maken van Ian White, die slechts één leg won en met 3-0 onderuit ging. Een vrij matig gooiende Jermaine Wattimena was kansloos tegen Peter Wright: de Nederlander won twee legs en liet negen pijlen op een dubbel liggen. De immer sympathieke veteraan Steve Beaton maakte het Gerwyn Price zo nu en dan wat lastig, maar The Bronzed Adonis ging met 3-1 onderuit.

De wedstrijd van de avond: James Wilson - Adrian Lewis (Bron: PDC)
De wedstrijd van de avond: James Wilson - Adrian Lewis (Bron: PDC)

In grensregio's vaker deeltijdwerk dan bij Duitse buren

Het percentage deeltijdwerkers aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens verschilt aanzienlijk. In de Nederlandse grensregio’s was het aandeel in 2016 bijna tweemaal zo hoog als aan de andere kant van de grens. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij het CBS heeft samengewerkt met IT.NRW en LSN, de statistiekbureaus van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

In 2016 werkte in de Nederlandse grensregio 54 procent van de werknemers van 15 tot 65 jaar in deeltijd, aan Duitse kant was dat 28 procent. Zowel aan Duitse als aan Nederlandse zijde is het percentage deeltijdwerkers onder vrouwen hoger, maar aan weerszijden van de grens liggen de aandelen ver uit elkaar. In de Nederlandse grensregio’s werkte ruim 83 procent van de vrouwelijke werknemers in deeltijd, aan Duitse kant was dat bijna 52 procent. Ook een groter deel van de Nederlandse mannelijke werknemers werkte in deeltijd: bijna 27 procent tegenover ruim 9 procent aan Duitse kant.

Verschillen nationale regio’s klein
De verschillen tussen nationale grensregio’s waren relatief klein. Aan de Nederlandse grens varieerde in 2016 het aandeel werknemers van 15 tot 65 jaar die in deeltijd werkten van 51 procent in COROP-regio Delfzijl, tot 58 procent in Zuidoost Drenthe. Aan de Duitse grens had Kreis Düren met 24 procent het laagste en Kreis Steinfurt met 31 procent het hoogste aandeel deeltijdwerkers.
Overigens is het beeld in de Nederlandse grensregio’s vergelijkbaar met dat van de andere Nederlandse regio’s. Net zo komen de cijfers in de Duitse grensregio’s overeen met die in de rest van Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, de federale staten waarin de grensregio’s liggen.

In grensregio's vaker deeltijdwerk dan bij Duitse buren
In grensregio's vaker deeltijdwerk dan bij Duitse buren

'Hardware-revisie Nintendo Switch in 2019'

Volgens de Japanse tak van de Wall Street Journal werkt Nintendo aan een hardware-revisie van Nintendo Switch. Deze zou halverwege 2019 beschikbaar moeten komen. Bronnen zouden mensen met kennis van het onderwerp zijn (om het maar zo vaag mogelijk te houden).

Eén van de opties waar Nintendo naar zou kijken is een verbetering van het scherm, al zijn plannen nog niet concreet uitgewerkt. Waar ontwikkelaars op hopen volgens WSJ is duidelijk over de richting die Nintendo opgaat met Nintendo 3DS. Nintendo zelf geeft aan de lijn nog niet op te willen geven, maar aan de andere kant is de verkoop van software en hardware niet meer wat het is geweest.

Nintendo zelf weigert te reageren op de berichtgeving. Neem het voorlopig dus met een flinke korrel zout.

Nintendo Switch

Mike Morhaime treedt af als CEO Blizzard Entertainment

Blizzard Entertainment heeft vannacht bekend gemaakt dat CEO en mede-oprichter van Blizzard, Mike Morhaime, terugtreedt uit zijn functie. Hij neemt in de toekomst een adviseursrol op zich en blijft betrokken bij het bedrijf. Zijn opvolger is J. Allen Brack.

Brack is de Production Director voor World of Warcraft en vice-president van Blizzard Entertainment. Twee andere wijzigingen worden ook doorgevoerd. Ray Gresko, bekend van zijn werk aan Overwatch en Diablo III, treedt aan als Chief Development Officer. Allen Adham, oprichter van Blizzard, voegt zich ook toe aan het Executive Team. 

Mike Morhaime is dankbaar voor de mogelijkheden die hij heeft gekregen, naar zijn collega's en ook naar ons als community en fans van de producten die Blizzard voortbrengt. Zijn complete boodschap, en ook die van J. Allen Brack, kun je hier lezen.

Blizzard

STAP: 'Online alcoholverkoop moet verboden worden'

Als het Stichting Alchohol Preventie (STAP) ligt wordt het online verkopen van alcohol verboden. De reden? Sinds gisteren kun je bij Bol.com je favoriete drank kopen, en dat is tegen het zere been van STAP. Directeur Wim van Dalen "We weten uit onderzoek dat als je extra moeite moet doen om alcohol te kopen, doordat je bijvoorbeeld naar een speciale winkel moet, je het minder snel koopt. Door de online verkoop van alcohol neemt het koopgemak sterk toe. Uit studies is gebleken dat mensen meer gaan drinken als ze makkelijker aan alcohol kunnen komen" 

In Nederland mag je pas alcohol kopen (en nuttigen) als je 18+ bent. Volgens Van Dalen is de leeftijdscontrole bij de online verkoop van alcohol ver onder de maat. Ze zijn dan ook bang dat jongeren straks makkelijk aan drank kunnen komen via Bol.com, ondanks dat de leeftijdscheck in principe wel kan werken. Van Dalen: "We bestellen allemaal weleens een pakketje en weten hoe gehaast de aflevering gaat. In theorie kan de controle natuurlijk werken, maar in de vluchtige praktijk valt dat nog maar te bezien. Ik voorspel dat vooral vijftien- tot zeventienjarigen hierdoor gemakkelijker alcohol kunnen kopen."

De online verkoop van alcohol is niet nieuw; denk aan de Wijnwinkel, Gall&Gall of Wijnvoordeel die al sinds 1999 online drank verkoopt. Dat moet binnenkort afgelopen zijn vind Van Dalen. "De toename van de online beschikbaarheid van alcohol en de slechte naleving van de leeftijdsgrens zorgen ervoor dat wij vinden dat online alcoholverkoop verboden moet worden."

STAP: 'Online alcoholverkoop moet verboden worden' (Foto: screenshot bol.com)
STAP: 'Online alcohol verkoop moet verboden worden' (Foto: screenshot bol.com)

Minister Schouten komt met maatregelen voor beter dierenwelzijn

Goed zorgen voor dieren is een verantwoordelijkheid van iedereen. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat samen met houders, sectororganisaties en dierenwelzijnsorganisaties voor een beter dierenwelzijn. In de brief over dierenwelzijn die minister Schouten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat zij de mogelijkheden verkent om de duur van het tansport van levend slachtvee te verkorten. Om potentiële kopers te helpen bij het kiezen van een goede verkoper van een pup ondersteunt minister Schouten de Dierenbescherming bij hun verkenning naar een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerij. En er komt een paspoortplicht voor elke hond vanaf 2020.

Minister Schouten: "Werelddierendag is een goede aanleiding om stil te staan bij het welzijn van onze dieren. Op het gebied van dierenwelzijn doet Nederland het goed, maar er blijven aandachtspunten. Iedereen die een dier onder zijn hoede heeft, een eigenaar, een fokker of een transporteur, is op dat moment verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Alleen met dat besef kan het welzijn van dieren verder verbeterd worden. Samen met de houders, sectororganisaties, ketenpartijen en dierenwelzijnsorganisaties werken we hier hard aan."

Minder transport van dieren
Nederland is Europees en internationaal een belangrijke speler als het gaat om de export van dieren voor de slacht en fok. Dat zorgt voor veel transporten. Samen met handelaren, vervoerders, slachthuizen, LTO en dierenwelzijnsorganisaties wordt besproken hoe het internationale vervoer van levende slachtdieren teruggebracht kan worden. Daarbij wordt gedacht aan het vervoeren van hammen in plaats van varkens. Ook zal er besproken worden over de inzet van alternatieven voor de lange afstand transporten van andere dieren, zoals jonge kalveren. Voor fokvee (vooral runderen) gaat minister Schouten in gesprek met de sector over alternatieven, zoals het vervoer van sperma in plaats van levende dieren. Daarnaast wordt de handhaving op het transport van dieren aangescherpt. Dat betekent dat er minder waarschuwingen worden uitgedeeld en eerder wordt beboet bij overtredingen.

Dierenwelzijn internationaal
Nederland blijft zich, samen met andere koploperlanden, inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn en een gelijk speelveld in Europa en daarbuiten. Internationaal zet de minister zich in voor de verbetering van de welzijnsstandaarden voor varkens en legkippen. Ook wil Schouten dat er meer aandacht is voor dierenwelzijn bij onderhandelingen over associatie- en vrijhandelsovereenkomsten. Het EU-platform dierenwelzijn, via een werkgroep onder voorzitterschap van Nederland, buigt zich over het welzijn en gezondheid bij de handel in puppy’s.

Gezelschapsdieren
Om potentiële kopers te helpen bij het kiezen van een goede verkoper van een pup ondersteunt minister Schouten de Dierenbescherming bij hun verkenning naar een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerij. Daarnaast komt een lijst met huis- en hobbydieren waarmee duidelijk wordt welke zoogdieren makkelijker te houden zijn en welke niet. Ook loopt er een onderzoek naar de aard en omvang van de misstanden in de puppyhandel.

Hondenpaspoort
Vanaf 1 januari 2020 moet elke hond in Nederland een Europees paspoort hebben. Met een paspoort weten de kopers waar een hond vandaan komt en welke inentingen de hond heeft gehad. Dit paspoort kan alleen door een dierenarts worden afgegeven. Het risico wordt dan kleiner dat een buitenlandse hond een Nederlands paspoort krijgt. In dit document staat het land van herkomst en fokker. Ook wordt het paspoort gekoppeld aan de registratie van de hond. Dierenartsen en erkende chippers worden verantwoordelijk voor een correctie geboorteregistratie, in plaats van de fokker. Handelaren en fokkers kunnen dan niet meer doen alsof er sprake is van een gelegenheidsnestje of een buitenlandse hond als Nederlandse hond verkopen.

Couperen van gezelschapsdieren
In Nederland is het couperen van oren en staarten bij dieren (bijvoorbeeld paarden en honden) verboden, tenzij er een medische noodzaak is. Het wordt verboden gecoupeerde dieren tentoon te stellen ongeacht of er sprake is van een medische noodzaak. Het streven is dit per 1 januari 2020 in te laten gaan.

Recordaantal deelnemers eet-geen-dierendag

Wakker Dier doopt dierendag om tot Eet Geen Dierendag. Op 4 oktober serveren grote en kleine organisaties door het hele land vegetarische lunchgerechten in hun bedrijfsrestaurant. Daarmee bereikt de actie meer dan 300.000 werknemers. “Een absoluut record! Heel bijzonder om te zien dat zoveel bedrijven oog hebben voor dierenwelzijn,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Dieren op ons bord
Dagelijks belanden 500.000 dieren op ons bord. Met deze campagne wil Wakker Dier Nederland laten kennismaken met vegetarisch eten en wijzen op de voordelen van minder vlees. Als iedereen namelijk één dag geen dieren eet, worden daarmee de levens van honderdduizenden koeien, varkens en kippen gespaard. Hilhorst: “Dan wordt 4 oktober écht de diervriendelijkste dag van het jaar."

Minder dieren
Veel dieren in de vee-industrie leven in een wereld van staal en beton. Als er minder dieren opgegeten worden, zijn er minder dieren nodig voor de voedingsindustrie. Voor de overige dieren komt er letterlijk meer ruimte in Nederland vrij. Die ruimte kan gebruikt worden om de dieren een beter leven te geven, zodat ze bijvoorbeeld kunnen wroeten in de aarde of rondscharrelen in de buitenlucht.

Achtste editie
Dit is de achtste keer dat Wakker Dier Eet Geen Dierendag organiseert. Aan deze dag doen achttien cateraars en meer dan zestig bedrijven mee, waaronder: Bol.com, Coca-Cola in Nederland, CZ, Ecomare, Eneco, Gemeente Utrecht, KLM en Paradiso. Deze editie wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Europese winst Leidse basketballers, Den Bosch verliest

De basketballers van ZZ Leiden zijn prima begonnen in de kwalificatie voor de Europe Cup. De ploeg trok naar de Oostenrijkse provincie Steiermark (Stiermarken) voor een duel met de Kapfenberg Bulls en wist de regerend Oostenrijks kampioen te verslaan: 62-79.

Leiden maakte in het eerste kwart gelijk korte metten met de Oostenrijkers, die in het tweede kwart een nog beetje terug konden komen. Een comeback was na nog een sterk Leids derde kwart echter kansloos. Darius Thompson was uitstekend op dreef: de nieuwe aanwinst van Leiden kwam tot 30 punten en 8 rebounds, Worthy de Jong was goed voor 17 punten en ook 8 rebounds.

New Heroes Den Bosch begon met een thuisduel tegen het Bulgaarse Balkan Botevgrad, maar dat ging niet zo best. Vooral in het vierde kwart walsten de bezoekers over de Bosschenaren heen, die uiteindelijk met 76-86 verloren. De Brits-Nederlandse aankoop Devon van Oostrum was met 17 punten en 9 rebounds het trefzekerst bij de thuisploeg.

Op 10 oktober worden in Leiden en Botevgrad de returns gespeeld, waarbij de uiteindelijke winnaars zich plaatsen voor de groepsfase van de Europe Cup. Ook de twee verliezers met het beste puntensaldo plaatsen zich. Na één wedstrijd staat Den Bosch in die ranglijst bovenaan. Het Groningse Donar staat al in de groepsfase.

Steven Cook van de New Heroes in duel met Mirko Mulalic van BC Balkan (Pro Shots / Peter van Gogh)
Steven Cook van de New Heroes in duel met Mirko Mulalic van BC Balkan (Pro Shots / Peter van Gogh)

FOK! Wat een weer: zwaarbewolkt

Het is zwaar bewolkt en vooral in het noorden kan af en toe lichte regen vallen. In de loop van de ochtend breekt in het zuiden de zon geleidelijk door. De maximumtemperaturen liggen tussen 16°C in het noorden en 19°C in het zuiden van het land. De wind is zuidwestelijk en wordt matig, aan de kust vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen en is er lokaal kans op een mistbank. De minima komen uit rond 9°C. De wind draait naar zuid en is zwak tot matig.

Vrijdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De maximumtemperaturen variëren van ca. 17°C in het noorden tot 22°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

De rivier de Isar in München (Foto: bazbo)
De rivier de Isar in München (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Penaltyhattrick Bannis bij Nederland onder 17, twaalfklapper dames

De Nederlandse voetballers onder 17 jaar hebben zich met de maximale score geplaatst voor de volgende en beslissende kwalificatieronde voor het EK van volgend jaar in Ierland.

Nederland werkte in Zweden de eerste kwalificatiegroep af en was na ruime zeges op Liechtenstein (10-1) en Montenegro (6-0) al zeker van een plekje in de volgende ronde. In Ljungskile knokte de ploeg tegen Zweden om de groepswinst en dus mogelijk een gunstiger loting.

Tim Prica zette Zweden na 25 minuten op voorsprong, maar krap vijf minuten later stond het al gelijk: Feyenoorder Naoufal Bannis werkte een strafschop binnen. Dat deed hij tien minuten na rust nog eens, waardoor Nederland een voorsprong kon nemen.

Nog eens drie minuten later was het de jonge Liverpool-verdediger Ki-Jana Hoever die de 1-3 maakte en twee minuten later kreeg Nederland wéér een penalty. Weer stond Bannis klaar en weer schoot de jongeling van Feyenoord raak, waardoor hij een heuse penaltyhattrick bij mocht schrijven: 1-4.

Zweden gaf niet op en Sebastian Nanasi tekende snel voor 2-4, maar krap drie minuten later stond Oranje weer te juichen: 2-5 dankzij Soulyman Allouch (AZ). Zweden scoorde zowaar nog twee keer in blessuretijd, waaronder één penalty, en dus werd het met 4-5 nog even gevaarlijk, maar Ajacied Jaymillio Pinos zette de 4-6 eindstand op het bord.

Op 3 december wordt geloot voor de volgende groepsfase, die in maart gespeeld zal worden.

Twaalfklapper dames onder 19
De voetbalsters onder 19 jaar zijn ook begonnen aan hun EK-kwalificatie, met Schotland volgend jaar als einddoel. Dat begon in elk geval uitermate lekker: in Groesbeek werd Albanië met 12-0 op de plek gezet. 

Vooral rondom de rust ging het er pijnlijk aan toe voor de bezoekers. Kerstin Casparij opende de score in de 43e minuut, Romée Leuchter maakte er nog voor rust 2-0 van. In de tien minuten na de pauze scoorden zowel Casparij als Leuchter twee keer, terwijl ook Naomi Hilhorst scoorde.

Het stond zo binnen tien minuten ineens 7-0, wat acht minuten later door goals van Lieske Carleer en Chasity Grant zelfs al 9-0 werd. Kirsten van de Westeringh en Leuchter maakten er in de laatste tien minuten nog 11-0 van, Gentiana Agalliu maakte de Albanese ramp compleet door in blessuretijd ook nog even een bal in eigen doel te werken: 12-0.

Nederland speelt zaterdag en dinsdag nog tegen Wit-Rusland en Polen, in respectievelijk Groesbeek en Uden.

Grootste stijging cao-lonen in negen jaar

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2018 gestegen met 2,2 procent. De loonstijging bleef boven de stijging van de consumentenprijzen van 2,0 procent. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

De loonstijging in het derde kwartaal van 2018 ligt ruim boven de piek in 2016, en is de grootste stijging na 2009. In 2016 kwam de gemiddelde toename uit op 1,8 procent. Een verschil met de situatie van het afgelopen kwartaal is dat de ontwikkeling van de consumentenprijzen in 2016 aanzienlijk lager lag.

Cao-lonen bij de overheid hoger
De lonen bij de overheid stegen in het derde kwartaal het meest (2,9 procent). Dit komt voornamelijk door afgesloten cao’s in het onderwijs en het openbaar bestuur, waarin een hogere loonontwikkeling is afgesproken. In 2017 stegen de lonen bij de overheid met 0,6 procent.
In de particuliere sector was de stijging 2,1 procent en in de gesubsidieerde sector 1,5 procent.

Lonen nemen toe in het onderwijs
Op het niveau van de bedrijfstakken namen de lonen in het onderwijs het meest toe, namelijk met 3,2 procent. Dit komt voornamelijk door de loonafspraken in de grote onderwijscao’s. Voor de leraren die vallen onder de cao van het primair onderwijs is bijvoorbeeld het salarisverschil verkleind met docenten in het voortgezet onderwijs. In de cao van het primair onderwijs is het salaris van het onderwijzend personeel meer verhoogd dan dat van het ondersteunend personeel.

In de financiële dienstverlening stegen de lonen het minst (1,2 procent). Bij de bedrijfstak energievoorziening zijn geen ontwikkelingen bekend, omdat voor productie- en leveringsbedrijven een nieuw akkoord uitblijft.

Consumentenprijzen met 1,9 procent gestegen

Consumentengoederen en -diensten waren in september 1,9 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus betaalde de consument 2,1 procent meer dan vorig jaar.

De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De consumentenprijsindex (CPI) is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Vliegtickets goedkoper
De stijging van de consumentenprijzen in september was lager dan in augustus. Dit is onder andere toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van vliegtickets. In september lagen de prijzen 5 procent lager dan in september 2017, terwijl in augustus de prijzen 11 procent hoger waren dan een jaar eerder. Daarnaast had benzine ook een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

17-jarige van scooter geschoten

Dinsdagochtend 2 oktober werd een 17–jarige scooterrijder uit Yerseke op de Kapelseweg geraakt door een schot hagel. Hij raakte daarbij gewond aan zijn benen. Het slachtoffer reed tussen 09.00 en 09.15 uur met zijn scooter vanaf Kapelle over het fietspad langs de N670 richting Kloetinge. Toen hij de Monnikendijk wilde oversteken naar de Kapelseweg hoorde hij vijf knallen.

Twee fietsende meisjes hoorden het ook en gaven een harde gil. Van schrik viel de jongen met zijn scooter om. Hij voelde pijn aan zijn benen en een beetje verbaasd pakte hij zijn scooter weer op en vervolgde zijn weg naar school. Eenmaal op school bekeek de jongen zijn pijnlijke benen. Toen zag hij aan de binnenkant van zijn benen ronde plekken. Ook op zijn scooter, zijn helm en in het zadel zaten ronde plekjes van een paar millimeter.

De huisarts die zijn benen heeft bekeken bevestigt het vermoeden dat hij vermoedelijk door een schot hagel is geraakt. Daarnaast zijn door de val, de scooter, de helm en de jas van het slachtoffer beschadigd. De jongen heeft aangifte gedaan bij de politie.

Hoek van de inslag
Agenten hebben de plek van het incident onderzocht. Op verkeersborden en de palen waren recente schade van hagelinslagen te zien. Aan de hoek van de inslagen valt op te maken dat er vanaf een veld langs de N670 is geschoten. Zeer aannemelijk is dat het schot vanuit de aan overzijde gelegen boomgaard gelost is.

De politie is op zoek naar mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad op het fietspad langs de N670. Ook willen zij graag spreken met mensen die het incident, waarbij het slachtoffer betrokken is geweest, hebben gezien. Met name vragen zij de twee fietsende meisjes om zich te melden bij de politie. Misschien kunnen zij verder helpen met het onderzoek. Contact opnemen kan via de gebruikelijke wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp is de politie bereikbaar. Ook kan het formulier op de website van de politie worden ingevuld. 

Barcelona bezweert crisis na zege op Tottenham, PSG haalt uit

Barcelona heeft woensdagavond ook de tweede groepswedstrijd in de Champions League gewonnen. De ploeg zegevierde in groep B tegen Tottenham Hotspur. De Catalanen kampten met een minicrisis voorafgaand aan de wedstrijd op Wembley. De laatste drie wedstrijden in LaLiga won de ploeg van Ernesto Valverde niet. Tegen Girona en Athletic Club eindigde het gelijk (2-2 en 1-1) en op bezoek bij Leganés werd met 2-1 verloren.

Tegen Tottenham schoot de ploeg uit de startblokken en al na 92 seconden lag de bal achter Hugo Lloris. De doelman kwam ver uit zijn doel en werd uitgespeeld. Jordi Alba legde de bal vervolgens af aan Philippe Coutinho en voor de Braziliaan was het eenvoudig om raak te schieten: 0-1. Het was het snelste Champions League-doelpunt voor Barcelona sinds Mark van Bommel in 2005. Na 28 minuten nam Barça een 0-2 voorsprong: Ivan Raktic nam de bal vanaf ruim twintig meter in één keer op de slof en via de binnenkant van de paal viel de bal binnen.

In de eerste minuut na rust stond de paal Lionel Messi in de weg om de 0-3 te maken. Vijf minuten later wist Tottenham hiervan te profiteren. Harry Kane schoot in de verre hoek raak en bracht daarmee de spanning terug in de wedstrijd. Het antwoord van Barcelona liet niet lang op zich wachten. Na een voorzet van Alba en een overstapje van Luis Suárez maakte Messi alsnog zijn doelpunt: 1-3. Het verzet van de thuisploeg was nog niet gebroken en in de 66ste minuut kwam Tottenham op 2-3. Een schot van Erik Lamela werd van richting veranderd door Clément Lenglet en passeerde daarmee Marc-André ter Stegen.

In de slotseconden van de wedstrijd bepaalde Messi de eindstand op 2-4. De Argentijn scoorde na een overstapje van Suárez. De Catalanen staan na twee groepswedstrijden op zes punten en nemen het op 24 oktober op tegen Internazionale, wat ook zes punten heeft na de 1-2 zege op bezoek bij PSV.

Paris Saint-Germain speelde in groep C thuis tegen Rode Ster Belgrado en dat werd een eitje voor de Parijzenaren. Dankzij twee treffers van Neymar en goals van Edinson Cavani en Angel di Maria stond het bij rust al 4-0, terwijl Kylian Mbappé en nog eens Neymar in de tweede helft de score konden vergroten. Marko Marin deed namens Belgrado nog iets terug, maar daar bleef het ook bij: 6-1.

Uitslagen Champions League woensdag
A: Atlético Madrid - Club Brugge 3-1
A: Borussia Dortmund - AS Monaco 3-0
B: PSV - Internazionale 1-2
B: Tottenham Hotspur - FC Barcelona 2-4
C: Paris Saint-Germain - Rode Ster Belgrado 6-1
C: Napoli - Liverpool 1-0
D: Lokomotiv Moskou - Schalke 04 0-1
D: FC Porto - Galatasaray 1-0

Parkeerder 'leent' huis vakantieganger

Een man die voor een bedrijf op Schiphol auto's parkeert van vakantiegangers, dacht het er even lekker van te kunnen nemen in het huis van een klant. Samen met zijn vriendin welteverstaan. Ze namen zonder toestemming hun intrek in een huis in het Friese Gorredijk, totdat ze volgens Omrop Fryslân door een oplettende buurman werden gesnapt.

De buurman die een oogje in het zeil hield zag een vreemde auto op de oprit staan en licht in het huis branden. Hij belde aan waarna een wildvreemde man opendeed die beweerde toestemming te hebben om in het huis te verblijven.

Daar bleek niks van te kloppen, zo bleek na een telefoontje met de bewoners op hun vakantieadres. Dus werd de politie ingeschakeld, en die belde ook aan.

Tegen de agenten zei hetzelfde wildvreemde figuur dat hij op Schiphol voor een zogeheten valet parking-bedrijf werkt. Die geef je op z'n Amerikaans de sleutels en zij parkeren je wagen terwijl jij naar de vertrekhal snelt.

Dat bedrijf weet waar je woont, dus heb je je huissleutel aan de bos dan ben je wellicht de klos. Dat was dus bij de desbetreffende bewoners het geval.

Naar verluidt voelden parkeermeneer en vriendinlief zich al best thuis. In de woning werden namelijk drugs aangetroffen.

Het tweetal is ingerekend, en de wagen is in beslag genomen. Vermoed wordt dat ook de wagen zonder toestemming is gebruikt. De man had meerdere auto- en huissleutels bij zich, en er wordt vermoed dat hij ook van andere woningen gebruik heeft gemaakt.

Hoe jaagt 'enge man' Öztürk de hele journalistiek in de boom?

De commissievergadering in de Tweede Kamer over Media en Journalistiek kabbelde rustig voort. Totdat ik, DENK-Kamerlid Öztürk, mijn bijdrage begon en de uitspraak deed “wie controleert de media”. Dat veranderde alles. Het was even doodstil. Je kon een speld horen vallen. Uit alles bleek dat op dat moment een totale kortsluiting plaatsvond in de gedachten van sommige politici, maar vooral in het brein van vele journalisten…. Er werd niet meer geluisterd naar wat ik verder zei of wat ik bedoelde. Die ene zin was genoeg het totale journaille volledig op de kast te jagen.

Noord-Ieren dreigen Brexitdeal weg te stemmen

De Noord-Ierse partij DUP dreigt iedere Brexitdeal te torpederen waarmee er een douanegrens in de Ierse Zee komt. Maar controles tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland lijken onontkoombaar om aan het Goede Vrijdag-vredesakkoord te voldoen, dat vereist dat de grens met de Ierse Republiek open blijft. De regering van premier Theresa May is van de DUP afhankelijk voor haar meerderheid in het parlement, nadat ze die vorig jaar vergokte.

DUP-leider Arlene Foster zegt volgens The Journal dat haar partij iedere deal verwerpt waarbij Groot-Brittannië de douane-unie verlaat, maar Noord-Ierland zich naar EU-handelsregels moet blijven schikken.

Het Goede Vrijdagakkoord werd in 1998 gesloten na decennialang sektarisch geweld tussen pro-Britse unionisten en pro-Ierse republikeinen. Fosters unionistische partij stemde destijds tegen dat vredesakkoord. Ze vindt dat het nu moet worden opengebroken, om te verzekeren dat Noord-Ierland de EU op dezelfde manier verlaat als de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Maar Dublin voelt hier niets voor. Ondertussen bestaat de vrees dat het geweld weer oplaait indien er grenscontroles komen tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

Vrijhandelsdeal
Alle partijen zeggen echter dat ze die grens open willen houden. Theresa May wil dit bereiken door het hele Verenigd Koninkrijk de EU-handelsregels vrij vergaand te laten volgen. De rebellen in haar eigen partij willen daar echter niets van weten, en eisen dat de grens via een vrijhandelsdeal openblijft. Maar dat vindt Dublin weer onacceptabel, omdat het Goede Vrijdagakkoord daarmee wordt gereduceerd tot handelswaar voor zo'n handelsovereenkomst.

De hakken staan dus stevig in het zand, waarmee een Brexit zonder deal steeds waarschijnlijker wordt. Maar daarmee zouden de Britten automatisch volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie gaan handelen, en daaruit volgt een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

Over twee weken komen de regeringsleiders van de Europese Unie in Brussel bijeen over de Brexitonderhandelingen spreken. Dan moet wordt besloten of er in november nog een speciale top komt. President van de Europese Raad Donald Tusk vindt dat alleen zinnig indien er voldoende vooruitgang is geboekt.

Circa helft Nederlandse jongeren doet vrijwilligerswerk

Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar zet zich wel eens in als vrijwilliger. Ook is meer dan de helft actief in het verenigingsleven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn, dat in de periode 2012 tot en met 2017 is afgenomen onder meer dan 45 duizend personen van 15 jaar of ouder.

In hoeverre participeren jongeren in de maatschappij? Het CBS stelt dit onder meer vast aan de hand van participatie op twee verschillende niveaus: sociale contacten en maatschappelijke activiteiten. Uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn blijkt dat meer dan de helft van alle 15- tot 25-jarigen (51 procent) zich minimaal een keer in een jaar maatschappelijk inzet als vrijwilliger. Jonge mannen en vrouwen doen dat even vaak. Jongeren doen daarmee iets vaker dan volwassenen (49 procent) aan vrijwilligerswerk. Met 56 procent is een duidelijke meerderheid van de jeugd actief in het verenigingsleven. Dat is bij de jonge mannen met 60 procent groter dan bij de jonge vrouwen, van wie 51 procent actief is.

Bij alle andere leeftijdsgroepen is een minderheid actief in het verenigingsleven. Jongste groep meest actief als vrijwilliger Bij vrijwilligerswerk zijn jongeren in de leeftijd van 15- tot 18-jarigen oververtegenwoordigd: krap 60 procent heeft zich minstens een keer in een jaar als vrijwilliger ingezet voor een organisatie. Bij de andere jonge leeftijdsgroepen is dat 49 procent (18 tot 22 jaar) en 47 procent (22 tot 25 jaar). Actief zijn in een vereniging neemt duidelijk af naarmate jongeren opgroeien. Waar 64 procent van de 15- tot 18-jarigen nog minstens een keer per maand deelneemt aan een activiteit, is dat met 55 procent in de leeftijdscategorieën van 18 tot 22 en 22 tot 25 jaar lager.

Veel contact met vrienden, minder met buren
Bijna alle 15- tot 25-jarigen (96 procent) hebben wekelijks minstens een keer contact met een vriend(in) of goede kennis. Verder heeft 79 procent wekelijks contact met een familielid buiten het eigen gezin en zegt de helft een wekelijks contact met de buren te hebben. Drie op de tien jongeren geven minstens een keer per vier weken hulp aan anderen buiten het eigen huishouden.

Jonge vrouwen hebben minder vaak wekelijks contact met een familielid dan jonge mannen, maar ze verschillen niet in het contact met vrienden en buren. Wel geven jonge vrouwen vaker hulp aan anderen dan jonge mannen.

Verschil sociale contacten drie jongste leeftijdsgroepen |
Tussen de jongste leeftijdsgroepen is verschil te zien in de mate van sociale participatie. Contacten met familieleden nemen toe naarmate de leeftijdsgroep ouder is: van 75 procent bij de 15- tot 18-jarigen, 77 procent bij de 18- tot 22-jarigen tot 85 procent bij de 23- tot 25-jarigen. In het contact met vrienden is er met het vorderen van de jaren een juist een lichte afname waarneembaar: van 98, via 96 naar 93 procent.

Met 55 procent is er alleen een meerderheid in de jongste leeftijdscategorie (15 tot 18 jaar) die nog wekelijks met hun buren spreekt. Dit daalt vervolgens naar 49 procent (18 tot 22 jaar) en 46 procent (22 tot 65 jaar). De jongste jongeren doen met ruim een kwart iets minder aan informele hulp dan de beide andere leeftijdsgroepen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.