Groningen verbaast Faber: "Alles is weer veranderd"

Ernest Faber is verbaasd dat FC Groningen dit seizoen zo slecht presteert. De voormalige coach nam na vorig seizoen afscheid van de club.

"Van het elftal waarmee wij de vorige competitie hebben beëindigd, was alleen Juninho Bacuna er aan het begin van dit seizoen niet meer bij", zegt Faber tegen Voetbal International. Wisselspelers Kasper Larsen, Yoëll van Nieff en Lars Veldwijk waren op dat moment ook al vertrokken en vlak voor de transferdeadline zochten ook Tom van Weert en Jesper Drost hun heil ergens anders.

Faber is zelf inmiddels werkzaam in de jeugd van PSV. "De jonge jongens die wij een kans hebben gegeven, hebben het goed gedaan. Onder grote druk, hè. Ik had verwacht dat ze bij FC Groningen op dezelfde voet verder zouden gaan en dat wij de basis hadden gelegd voor een mooie toekomst voor de club in de komende jaren. Ik sta er nu wat verder vanaf, maar wat ik hoor en lees en zie is dat alles inmiddels weer is veranderd."

"En van de jeugdspelers die wij hebben laten debuteren, spelen sommigen ook al niet meer of bijna niet meer in het eerste elftal. Dat vind ik heel jammer", aldus de Brabander. "Bij jonge spelers moet je een bepaalde foutmarge incalculeren, maar de jeugd is de kraamkamer van FC Groningen, de levensader van de club."

In de laatste tien duels van vorig seizoen pakte de Trots van het Noorden veertien punten. De ploeg verloor in die fase alleen nipt van AZ en Ajax. Faber: "Wij hebben na de winterstop bewust gekozen voor de jeugd en voor een realistische speelwijze: vanuit een gesloten defensie om van daaruit hoog druk te kunnen zetten. Zeker aan het eind van het seizoen hadden wij het aardig voor elkaar."