Penaltyhattrick Bannis bij Nederland onder 17, twaalfklapper dames

heywoodu

De Nederlandse voetballers onder 17 jaar hebben zich met de maximale score geplaatst voor de volgende en beslissende kwalificatieronde voor het EK van volgend jaar in Ierland.

Nederland werkte in Zweden de eerste kwalificatiegroep af en was na ruime zeges op Liechtenstein (10-1) en Montenegro (6-0) al zeker van een plekje in de volgende ronde. In Ljungskile knokte de ploeg tegen Zweden om de groepswinst en dus mogelijk een gunstiger loting.

Tim Prica zette Zweden na 25 minuten op voorsprong, maar krap vijf minuten later stond het al gelijk: Feyenoorder Naoufal Bannis werkte een strafschop binnen. Dat deed hij tien minuten na rust nog eens, waardoor Nederland een voorsprong kon nemen.

Nog eens drie minuten later was het de jonge Liverpool-verdediger Ki-Jana Hoever die de 1-3 maakte en twee minuten later kreeg Nederland wéér een penalty. Weer stond Bannis klaar en weer schoot de jongeling van Feyenoord raak, waardoor hij een heuse penaltyhattrick bij mocht schrijven: 1-4.

Zweden gaf niet op en Sebastian Nanasi tekende snel voor 2-4, maar krap drie minuten later stond Oranje weer te juichen: 2-5 dankzij Soulyman Allouch (AZ). Zweden scoorde zowaar nog twee keer in blessuretijd, waaronder één penalty, en dus werd het met 4-5 nog even gevaarlijk, maar Ajacied Jaymillio Pinos zette de 4-6 eindstand op het bord.

Op 3 december wordt geloot voor de volgende groepsfase, die in maart gespeeld zal worden.

Twaalfklapper dames onder 19
De voetbalsters onder 19 jaar zijn ook begonnen aan hun EK-kwalificatie, met Schotland volgend jaar als einddoel. Dat begon in elk geval uitermate lekker: in Groesbeek werd Albanië met 12-0 op de plek gezet. 

Vooral rondom de rust ging het er pijnlijk aan toe voor de bezoekers. Kerstin Casparij opende de score in de 43e minuut, Romée Leuchter maakte er nog voor rust 2-0 van. In de tien minuten na de pauze scoorden zowel Casparij als Leuchter twee keer, terwijl ook Naomi Hilhorst scoorde.

Het stond zo binnen tien minuten ineens 7-0, wat acht minuten later door goals van Lieske Carleer en Chasity Grant zelfs al 9-0 werd. Kirsten van de Westeringh en Leuchter maakten er in de laatste tien minuten nog 11-0 van, Gentiana Agalliu maakte de Albanese ramp compleet door in blessuretijd ook nog even een bal in eigen doel te werken: 12-0.

Nederland speelt zaterdag en dinsdag nog tegen Wit-Rusland en Polen, in respectievelijk Groesbeek en Uden.