Fortuna haalt Telstar-sensatie Novakovich naar de Eredivisie

Fortuna Sittard heeft zich op huurbasis versterkt met Andrija Novakovich. De spits komt over van Reading, dat hem het afgelopen seizoen verhuurde aan Telstar.

Bij Telstar groeide Novakovich uit tot een ware sensatie. In 35 Jupiler League-wedstrijden was de spits goed voor negentien doelpunten. Hij mocht bovendien debuteren in het Amerikaanse elftal. 

"Ik ben enorm blij dat Andrija voor ons gekozen heeft", laat technisch directeur Mustafa Aztopal weten. “Hij speelde een uitstekend seizoen bij Telstar, waardoor meerdere Eredivisie-clubs op zijn handtekening aasden. Wij hebben hard ons best gedaan om hem naar Sittard te halen en met succes. Andrija gelooft in het project dat we zijn gestart en heeft vertrouwen in de club. Met hem halen we een complete spits in huis die een goed inzicht heeft op diepte, behoorlijk snel is en die niet te beroerd is om zijn verdedigende taken uit te voeren. Hij is Amerikaans international en net zo ambitieus als wij. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij komend seizoen één van de belangrijkste spelers gaat worden in ons elftal. Andrija liet me al weten dat hij blij is om nu onderdeel te zijn van Fortuna-familie. Ik ben dan ook trots dat ik namens de club mag zeggen: welkom Andrija en veel succes toegewenst!"

Andrija Novakovich over zijn overgang: "Er waren meerdere kapers op de kust, maar mijn keuze voor Fortuna is een heel bewuste. Zij probeerden nog harder dan de rest om me te overtuigen. Daar spreekt veel vertrouwen uit. Ik geloof echt in hun plannen voor de toekomst. Afgelopen seizoen hebben ze al laten zien waar die plannen toe kunnen leiden. Fortuna is ambitieus en dat ben ik ook. Zij bieden mij een prachtig podium om mezelf te bewijzen op een hoger niveau. Daarnaast ben ik benieuwd naar de supporters. Ik hoor niets dan goeds over ze. Ze volgen het elftal overal en blijven altijd zingen. Prachtig! Laat die eerste wedstrijd maar komen."

De voetbalcarrière van Novakovich begon op de Chicago Magic Academy. In 2014 werd hij opgepikt door de jeugdopleiding van Reading FC. Bij die club maakte 1,92 meter lange spits in maart 2015 zijn profdebuut. Tussentijds maakte de Amerikaan nog een uitstap naar Cheltenham Town op huurbasis. Vorig seizoen speelde hij dus bij Telstar in Velsen-Zuid. Bij Fortuna Sittard krijgt Novakovich nu de kans om een niveau hoger te spelen. De Amerikaan is na Alessandro Ciranni, Mark Diemers en Lisandro Semedo de vierde aanwinst voor de Limburgse promovendus.