Arsenal haalt keeper van 22 miljoen en ziet Wilshere vertrekken

Arsenal heeft zich versterkt met doelman Bernd Leno. Hij komt over van Bayer Leverkusen. Kind van de club Jack Wilshere vertrekt juist uit Londen.

De Gunners werden al tijden in verband gebracht met de Duitse doelman. Hij stond al zeven jaar onder contract bij de Duitsers en had aangegeven dat hij open stond voor een transfer. "Ik heb van de eerste tot de laatste dag genoten van mijn tijd in Leverkusen", vertelt de Duitser, die 233 keer onder de lat stond bij die Werkself. "Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik al vanaf mijn negentiende de eerste keeper was", sprak hij op de clubsite.

Bij zijn nieuwe werkgever gaat hij de concurrentiestrijd aan met Petr Cech en David Ospina. Die uitdaging gaat hij graag aan. "Na zeven fantastische jaren ga ik verder in een andere, grote competitie. Ik weet zeker dat we elkaar gaan tegenkomen in internationale toernooien", aldus Leno. Sportief directeur Jonas Boldt is trots op de ontwikkeling die Leno heeft doorgemaakt in de BayArena. "We haalden hem in 2011 als zeer jonge keeper en gaven hem meteen veel verantwoordelijkheid. Hij heeft continu goed gepresteerd voor deze club en groeide hier uit tot international. We wensen hem het beste bij Arsenal."

De Londenaren zijn met de nieuwe trainer Unai Emery bezig aan een transformatie en trokken eerder al Stephan Lichtsteiner aan en zijn naar verluidt ook bijna rond met verdediger Sokratis en verdedigende middenvelder Torreira. De voorzitter van zijn club Sampdoria gaf woensdagochtend nog aan dat er een akkoord is bereikt voor dertig miljoen, maar vertelde daarbij niet om welke club het gaat. Arsenal heeft volgens de BBC 22 miljoen euro neergelegd voor Leno. Lichtsteiner was transfervrij.

Tegenover de komst van nieuwe versterkingen staat ook het vertrek van Jack Wilshere. De creatieve middenvelder speelde zeventien jaar in het Emirates Stadium. Via Instagram laat hij nu echter weten dat hij zijn contract toch niet verlengd omdat er voor hem geen toekomst meer is bij de club. Dat maakte hij op uit een gesprek met de nieuwe oefenmeester. "Na een aantal uitgebreide gesprekken met de club, en in het bijzonder een gesprek met de nieuwe trainer Unai Emery, kreeg ik het gevoel dat ik omwille van sportieve redenen nauwelijks een keuze had."

De vraag is nu waar Wilshere naartoe gaat. De jeugdexponent heeft over belangstelling niet te klagen: in de Premier League zien onder andere Wolverhampton Wanderers, West Ham United en Everton wel heil in zijn komst, terwijl er vanuit het buitenland interesse is van AC Milan en Juventus. De 34-voudig international van Engeland sloot zich in 2001 aan bij de jeugdopleiding van Arsenal en debuteerde in september 2008 in het eerste elftal. In totaal kwam hij tot 125 wedstrijden in de Premier League, waarin Wilshere 7 keer tot scoren kwam.